zondag 24 februari 2013

Jan Smit vind één keer knallen weer genoeg

Jan Smit: Hoop. liefde en vertrouwen (7)

Zoals verwacht houdt ‘Hoop. liefde en vertrouwen’ van Jan Smit het niet langer dan een week vol bovenaan de Single Top 100. Van de dertien #1-hits die vanuit het niets op #1 kwamen, hielden het slechts zes langer dan één week vol, nog geen score van 50% dus. Zijn achttiende #1-hit is binnen, dus waar zou Jan Smit zich druk overmaken? De fans hebben hun handtekening op hun bestelde singletje, kortom iedereen blij toch?

Nee toch niet, want door het scoren van zo’n kortstondige #1-hit, wordt de hitparade gebruikt voor even goed scoren en niet meer dan dat. Het heeft weinig meer te maken met populariteit, als je in drie plaatsen je singletje signeert. Het zou Jan sieren als hij zijn populariteit opbouwt, door eerst een download vrij te geven, gevolgd door een of meerdere cd-singles en  signeersessies over een langere periode uitsmeert, zodat een nummer langer dan één week populair is. De kans dat het nummer dan ook wordt opgepakt door de radio is ook groter, waardoor het nummer meer scoort in de breedte.

duikeling

In de tweede week maakt ‘Hoop. liefde en vertrouwen’ een gevoelige duik, want het nummer zakt naar de zevende plaats. Het nummer verliest dan ook bijna de helft aan verkopen, die komen nu bijna alleen nog maar uit de download. Niet eerder maakte een #1-hit van hem zo’n grote val. De grootste val tot nut toe was naar #6 voor ‘Altijd daar’, op 15 september 2012. Er is echter één nummer dat een nog grotere val maakte vanaf de eerste plaats. Op 28 maart 2009 zakte ‘Je naam in de sterren’ naar de 22e plaats. Dat nummer had echter wel vier weken bovenaan gestaan (dankzij twee verschillende cd-singles), dit in tegenstelling tot ‘Hoop. liefde en vertrouwen’ dat het slechts één week bovenaan volhield.

nog meer odes

‘Hoop. liefde en vertrouwen’ heeft Jan geschreven voor zijn stiefdochter Fem. Vorige week meldden we dat Jan al vier keer eerder een ode had gebracht aan een bepaald persoon. Arie merkte echter terecht op dat we er twee waren vergeten. Dus hier alle odes van Jan Smit:
1997: Ik zing dit lied voor jou alleen (oma)
2005: Laura (Christien Bootsman, een vriendin overleden aan kanker)
2007: Dan volg je haar benen (Yolanthe Cabau van Kasbergen, zijn toenmalige vriendin)
2009: Je naam in de sterren (Xavier Cabau, overleden vader van Yolanthe)
2011: Niemand zo trots als wij (dochter Emma)
2011: Hou je dan nog steeds van mij (Liza, zijn vrouw)
2013: Hoop. liefde en vertrouwen (Fem, zijn stiefdochter)
Bedankt Arie!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten