zaterdag 21 juli 2007

Jannes op #1 met dubbelsingle!


De Single- en Album Top 100 van 21 juli 2007

We hadden het al voorspeld en het is hem inderdaad gelukt: Jannes Wolters komt op #1 binnen met zijn single met dubbele A-track, 'Laat de zon maar schijnen' en 'Zie die ster'. Hij redt het nog maar net: zijn single verkoopt maar 4% meer dan de vorige #1-hit, 'Blijf bij mij' van Hazes en Joling.

De zomervakantie is ook in de Single Top 100 begonnen, met slechts zes nieuwkomers. Op #30 vinden we de tweede nieuwe, Peter Gelderblom met 'Waiting 4', zijn dancebewerking van 'By the way' van de Red hot chili peppers. Nog veel lager komen Route 33 feat. Alex James op #68 binnen met 'Looking back', de internationaal klinkende Frans Duijts met 'Samen op het strand' op #83, Ghosts met 'The world is outside' op #89 en hekkensluiter Mark Dakriet met de 'MD shuffle' op #100.

Weinig nieuwkomers dus, maar wel een paar sterke stijgers. Jeroen van der Boom scoort zijn eerste top 10-hit met het uit Spanje geleende 'Jij bent zo', van 11 naar #7. Mika is al toe aan zijn tweede top 10-notering en sprint met 'Relax take it easy' van 45 naar #9. David Guetta klimt na een aarzelend begin in zijn vierde week met 'Love is gone' van 66 naar #19. Heel opmerkelijk is de klim die 'Chasing cars' van Snow patrol doormaakt: de single staat al 48 weken genoteerd en is de een na langst genoteerde single ooit; deze week klimt het plaatje nog eens van 52 naar #35... nog een maand en het is de tweede single ooit die langer dan een jaar genoteerd staat.

Waar winnaars zijn, daar zijn ook verliezers. De hoogste nieuwen van vorige week, Di-rect, zijn nu de losers van de week: 'Johnny' zakt na een binnenkomst op #2 meteen terug naar #51; een unicum! Nog bonter maken Lange Frans en Sef Thissen het: hun 'Zwaard van Damocles' kwam vorige week binnen op #10, maar is deze week helemaal nergens meer te bekennen in de Single Top 100; we vinden het nummer pas terug op een beschamende 175e positie...

Klik hier voor de volledige Single Top 100.


In de Album Top 100 voeren twee concert-registraties deze week de lijst aan; dat is nog nooit eerder vertoond! Beide platen zijn bovendien nieuw in de Album Top 100. Winnaars van de week zijn de Volendammers van BZN, die met 'Adieu BZN', een registratie van hun afscheidsconcert, de albumlijst met ruime voorsprong aanvoeren. Het is inmiddels al hun zeventiende nummer 1-album; ook dat is een record!
Achter BZN, met een respectabele 30% achterstand, komen de toppers op #2 binnen met een registratie van hun concertreeks 2007. Michael Bublé, de #1 van vorige week, is gezakt naar #3, met een verkoopachterstand van maar liefst 80% op BZN...

Andere verliezers zijn de twee hoogste nieuwen van vorige week, Interpol (valt van 5 naar #11) en Smashing pumpkins (duikelt van 7 naar #22). Beter gaat het met twee namen uit het programma van North sea jazz. Publiekslieveling Katie Melua stijgt in haar 95e week van 38 naar #12 met 'Piece by piece' en grote afwezige op het festival, Amy Wino, sorry, Winehouse, klimt zowaar in haar 29e week van 15 naar #4. Een mooi resultaat; daar mag ze wel een borrel op pakken!...

Klik hier voor de complete Album Top 100.

Later deze week berichten we uitgebreid over de nieuwe lijsten!

woensdag 18 juli 2007

Jannes op weg naar #1

We hebben nog twee verkoopdagen te gaan, maar de kans is groot dat Jannes met zijn nieuwe single 'Laat de zon maar schijnen', aanstaande vrijdag in de nieuwe Single Top 100 op #1 gaat binnenkomen. Volgens de voorlopige Top 100 van vandaag, woensdag 18 juli, is zijn plaatje nog maar 18% van de huidige #1, 'Blijf bij mij' van André Hazes & Gerard Joling verwijderd. Volgens de cijfers van maandag was het verschil nog 55% , en op dinsdag nog 31%. Met andere woorden, Jannes wint met de dag terrein en dus is het mogelijk dat hij aan het einde van de week het stokje overneemt van André & Gerard. Spanning dus in huize Wolters! Nog even tot vrijdag wachten en we weten het. In de Megaman van week 29 lees je er alles over!

Megaman 28

Megaman 28 staat voor je klaar, met daarin natuurlijk weer alle nieuwtjes uit de wereld van hitparade, muziek en entertainment, gebaseerd op de Single Top 100 en Album Top 100 van 14 juli 2007.

Veel leesplezier!

maandag 16 juli 2007

MM28: Hazes blijft op kop met zijn dochter in zijn voetspoor

André Hazes & Gerard Joling: Blijf bij mij (1) *** negende week ***

Negen weken al gaat dit in de studio aan elkaar geplakt namaakduet aan de leiding en nog altijd lijkt er geen eind te komen aan de overheersing in de Single Top 100 door de beide zangers. Hazes en Joling hebben een stevige 40% voorsprong op hun naaste belagers, de jongens van Di-rect. Nog een weekje erbij en ze treden toe tot de eregalerij van de hele sterken, die het minstens tien weken volhielden bovenaan. De Megaman twijfelt er niet aan, of Hazes en Joling voegen zich volgende week bij dat gezelschap.

Vaders en dochters

Niet alleen André doet het postuum nog prima, ook zijn dochter scoort momenteel in de Single Top 100. ‘Ik hou van jou’ van Roxeanne Hazes zakt weliswaar van 11 naar #12, maar toch is het een prestatie van formaat dat een vader en een dochter, ieder met een eigen single, tegelijkertijd in de hitparade staan. Sterker nog: in de Mega-geschiedenis is dat nog maar één keer eerder voorgekomen. Om precies te zijn was dat op 8 februari 2003; toen stond ‘Dreamer’ van Ozzy Osbourne op #19 genoteerd en kwam ‘Shut up’ van zijn dochter Kelly op #93 binnen. Het bleef bij dat ene weekje, want Kelly was een week later al weer uit de top 100 verdwenen. Daarnaast is het nog zes keer voorgekomen dat vader en dochter een gezamenlijke single uitbrachten, en drie keer scoorden een vader en een dochter solohits, maar stonden ze niet gelijktijdig in de hitlijst. Klik hier voor het volledige overzicht.

MM28: Di-rect heeft twee keer feest: bruioft en grootste hit


Di-rect: Johnny (2)

De track ‘Johnny’ stond al een tijdje bovenaan in een poll op de Hyves-pagina van de band, waarin de bezoekers werd gevraagd hun voorkeur uit te spreken voor de volgende single. En die bezoekers hebben er verstand van, want sinds het nummer vorige week op single uitkwam, is er een behoorlijke run op de platenzaken geweest. Met als verrassend resultaat: een binnenkomst op #2 voor ‘Johnny’ en in één klap de grootste hit voor de mannen van Di-rect. Tot nu toe scoorden de mannen met hun veertien voorgaande hits twee keer een #3-notering (voor ‘She’ in 2003 en voor ‘A good thing’ in februari van dit jaar), maar hoger dan dat kwamen ze tot nu toe niet. Hoger dan #2 komen ze trouwens waarschijnlijk ook niet, want de Megaman denkt dat alle fans direct naar de winkel zijn gesprint voor het plaatje, en dat de notering in hun tweede week wel eens wat lager kan uitvallen dan in deze week van binnenkomst.

Di-rect-zanger Tim Akkerman heeft overigens nóg een reden voor een feestje: afgelopen zaterdag, 14 juli, stapte hij in het huwelijksbootje met zijn vriendin Stephanie, die schoonheidsspecialiste is. Dat werd trouwens eens tijd ook, want het stel had al een half jaar een dochtertje, Lila. Het tweetal gaf elkaar het ja-woord op een kasteel in de Belgische Ardennen. “Ik heb me nog nooit zo gelukkig gevoeld”, aldus de 26-jarige Hagenees. Na de uitwisseling van de ringen dineerden de gasten met een Bourgondisch varken aan het spit.

MM28: K3 toch nog in de top 10


K3: Kusjesdag (9)

Toch nog in de top 10! Eerlijk gezegd had de Megaman dat niet meer verwacht voor deze single van K3, want kusjesdag ligt al weer een tijdje achter ons (1 juli is door K3 tot officiële kusjesdag uitverkoren) en vorige week bleef het singletje nog op #12 steken. Deze week dus toch nog drie plekken winst voor het Vlaamse drietal, en dat levert hen hun negende top 10-notering op, op een totaal van twintig hits.

De winst van K3 is helaas het enige goede nieuws voor Studio 100 deze week. De productiemaatschappij van de Vlamingen Gert Verhulst (van Samson) en Hans Bourlon. Hun andere twee producties in de Single Top 100 zijn op de terugweg: ‘Hij’ van het Huis Anubis zakt van 19 naar #29 en ‘Ik ben Mega Mindy’ van Mega Mindy gaat in de tweede week al onderuit van 40 naar #59.

MM28: Sef Thissen en Lange Frans: pop ontmoet klassiek


Sef Thissen feat. Lange Frans: Zwaard van Damocles (10)

Lange Franssie verandert sneller van partner dan de Megaman van schoenen… Na hits met Baas B, Brace, Brutus, Ninthe, Tim Akkerman, Gordon, Frans Bauer en Ali B heeft Lange Frans voor zijn nieuwe single zijn oog laten vallen op Sef Thissen. Het ‘Zwaard van Damocles’ betekent de elfde hit, waarvan de vijfde top 10-hit voor Frans en de debuuthit voor de Venlose operazanger Thissen. Op zijn nieuwe single haakt Frans handig in op de huidige ‘eind van de wereld’-hype en somt hij alles op waaraan de mensheid ten onder dreigt te gaan.

Pop ontmoet klassiek

Een ontmoeting van een popster met een operagrootheid op één single, dat hebben we al eens eerder gezien. Klik hier voor een overzicht.

Het zwaard van Damocles is overigens een uitdrukking die is afgeleid van een Griekse sage van zo’n 300 jaar voor het begin van onze jaartelling. Damocles was een man uit de hofhouding van de heerser Dionysius en stond bekend om zijn overdreven vleierij. Toen Damocles uitriep dat Dionysius wel een heel gelukkig man moest zijn, met zoveel macht en autoriteit, stelde Dionysius voor om een dag van positie te ruilen; een aanbod waar Damocles graag op inging. Damocles genoot daarop van een groot banket, waarbij hij werd bediend als een vorst. Totdat hij een zwaard opmerkte, dat de hele tijd al vlak boven zijn hoofd hing, met de punt naar beneden, slechts aan het plafond verbonden met een enkele paardenhaar. Waarop hij uitriep dat hij niet langer zo gelukkig wilde zijn en direct zijn eigen plaats weer innam. Het zwaard van Damocles staat dus voor het gevaar dat een machtshebber, en inmiddels ook elk ander persoon, constant boven het hoofd hangt en dat onherroepelijk een keer tot iets ergs gaat leiden.

MM28: Jeroen van der Boom krijgt concurrentie van origineel


Jeroen van der Boom: Jij bent zo (11)

Net (nog) niet top 10, maar wat niet is kan altijd nog komen voor de 35-jarige Jeroen van der Boom. Hoewel, er is concurrentie onderweg in de vorm van het origineel. ‘Jij bent zo’ is de Nederlandstalige versie van ‘Silencio’ van de Spaanse zanger David Bisbal. Door het succes van ‘Jij bent zo’, met een Nederlandse tekst van Tony Neef, is de platenmaatschappij van David wakker geschrokken, en brengt derhalve ‘Silencio’ nu ook bij ons uit. Welke versie vind jij het leukst? Luister hier naar het Spaanse origineel van Bisbal en hier naar de cover van Jeroen.

MM28: Iedereen is boos op Prince


Prince: Guitar (28)

Het album ‘Planet earth’ komt 23 juli uit, en dan zal het ook snel gedaan zijn met de eerste single, ‘Guitar’, die in de tweede week een sprong maakt van 99 naar #28. Dat album wordt, zoals we vorige week berichtten (zie MM27 in het archief), niet in Groot-Brittannië uitgebracht, omdat het afgelopen zondag is weggegeven bij de Britse krant Mail on Sunday, in een oplage van bijna 3 miljoen stuks.

Prince verbannen?

Maar niet iedereen is daar zo blij mee. Prince’ platenmaatschappij Sony brengt het album dan ook niet uit. En het gaat nog verder, want de Britse cd-winkels denken er al over om de volledige Prince-catalogus uit hun schappen te verwijderen. Dus of Prince daar zo blij mee zal zijn…

Je zou denken, een verkoop van 3 miljoen cd’s, dan moet je wel op #1 binnenkomen van de Britse albumlijst! Nou, vergeet het maar, want de aantallen tellen niet mee voor de lijst. De OCC (de Britse samensteller van hitlijsten), stelt dat:
(a) de oplage van de krant en daarmee van de cd’s niet meetbaar is
(b) de cd een ‘giveaway’ is, een presentje en daarom – volgens de regels – niet meegeteld mag worden
ERA, de overkoepelende organisatie van uitgevers is het daar niet mee eens en denkt een gerechtelijke stappen.

Stel dat ERA toch gelijk krijgt, dan is ‘Planet earth’ van Prince in Engeland in één klap het twee na best verkochte album van deze eeuw. De top 5 zou er dan als volgt uitzien:
1. James Blunt: ‘Back to Bedlam’, 3.020.490
2. Dido: ‘No angel’, 3.015.000
3. Prince: ‘Planet earth’, 2.900.000
4. David Gray: ‘White ladder’, 2.875.000
5. Dido: ‘Life for rent’, 2.810.000
Dankzij zijn optreden op Life Earth vorige week, is James Blunt met ‘Back to Bedlam’ nu het bestverkochte album van deze eeuw in zijn eigen land.

En Prince? Het aantal van 3 miljoen cd’s is twee keer zoveel als hij in de afgelopen dertien jaar bij elkaar heeft verkocht! Dus hem hoor je niet (meer). Bovendien levert de deal hem zo’n € 740.000 op. Op 1 augustus begint Prince aan een reeks van 21 concerten in Londen, die allemaal zijn uitverkocht. De bezoekers van deze concerten hoeven het album niet te kopen, want zij krijgen het na het concert gewoon mee naar huis.

niets te gek?

Hoewel Prince niet de eerste artiest is die een album weggeeft; 'Tubular bells' van Mike Oldfield werd onlangs ook weggegeven bij dezelfde 'The mail on Sunday', is Prince wel de eerste die een nieuw album weggeeft.

En inmiddels heeft dat ook een andere band op het idee gebracht om hun cd in groten getale te kunnen slijten. Madness, altijd in voor een geintje, is weer in de originele (7 man) bezetting bij elkaar en zit zonder platencontract. Zij zijn in gesprek met The Sun, om via deze Britse boulevardkrant hun cd te verspreiden. The Sun heeft een oplage van 3,1 miljoen stuks!

MM28: Masters at work: vijftien remixen van song uit 1991


Masters at work: Work (2007 remixes) (31)

Met uitzondering van de radiohit ‘To be in love’ (#61 in 2000), heeft Masters at work nog geen succes gehad in ons land. Dat lijkt dus te gaan veranderen met de binnenkomst van ‘Work (2007 remixes)’ op #31. Geen nieuw nummer, maar een remix van een song uit 1991. En voor degene die het origineel destijds heeft gemist, die staat naast de vijftien(!) remixen ook op de cd-maxi anno 2007. Gek genoeg is het echter niet de remix gemaakt door Masters at work zelf die de aandacht trekt, maar die van Riffs & Rays, de Britse producers Phil Pendlebury, Dave Dennisson en Jason Havenland. De zang is dezelfde gebleven, van zangeres: India, de vrouw van Louie Vega, de andere Master.

Kenny ‘Dope’ Gonzales (echte naam: Carl Kenneth Gonsalez, Brooklyn, New York, 7 juni 1970) werkte in een platenzaak, niet als verkoper, maar als schoonmaker. Hij wist dat hij op een dag de dj in de winkel zou zijn en daarna de koper, en zo is het ook gegaan. Met Mike Delgado en Franklyn Martinez draaide hij in 1985 op feesten onder de naam Masters at work. Eind 1987 begon hij met het maken van beats. Zijn inspiratie kwam van Todd Terry, die in die tijd de ene na de andere houseplaat produceerde en Kenny in contact bracht met ‘Little’ Louis Vega (Bronx, New York, 12 juni 1965).

Onder de naam Bucketheads scoorde Kenny in 1995 een #11-hit met ‘The bomb! (these sounds fall into my mind)’. Daarin zat een sample verwerkt van ‘Street player’ van Chicago. Omdat Kenny echter vergeten was daarvoor toestemming te vragen, moest hij een schadevergoeding van ruim $ 30.000 betalen, waarna hij even genoeg had van zijn solo-activiteiten en zich volledig op Masters At Work concentreerde. In 1997 resulteerde dat in het, voor de meeste mensen, beste album, ‘Nuyorican soul’. Afgelopen weekend stond Masters at work op een zonnige dertiende editie van ‘Dance valley’.

MM28: Fedde en Ida doen het precies om 7 over 7


Fedde le Grand feat. Ida Corr: Mirror 070707 (33)

Op 070707 traden ze nog op in het Westerpark in Amsterdam tijdens ‘Live Earth Alert’. En precies op 070707 om 7 minuten over 7 brachten ze ‘Mirror 070707’, speciaal geschreven voor deze wereldwijde manifestatie. Het nummer is alleen te downloaden en komt dankzij deze downloads binnen op #33 in de Single Top 100. Per download gaat er 25 eurocent naar een goed doel dat zich bezig houdt met de klimaatproblematiek. Fedde le Grand en Ida Corr hebben besloten zich in te zetten voor herbebossing in Nicaragua, via het Nederlandse Rode Kruis. Bomen produceren zuurstof; en dat helpt de CO2 verminderen. Samen staan ze ook nog op #5, maar dan krijgt alleen Ida Corr een credit, voor ‘Let me think about it’, waarvoor Fedde de remix maakte.

MM28: Mika: frustraties om voornaam


Mika: Relax take it easy (45)

Terwijl zijn vorige single nog op de terugweg is (‘Grace Kelly’ daalt naar #23), komt zijn nieuwe hit er al weer aan. Het gaat dus goed met Mica Penniman, alias Mika; hij is inmiddels de meest succesvolle Libanees uit de Mega-geschiedenis (niet zo moeilijk; er zijn er maar twee: Mika en K-maro en die laatste kwam (met ‘Femme like u’) nooit hoger dan #18 in 2004).

Mica verruilde voor zijn artiestennaam de C in zijn naam voor een K, omdat het hem irriteerde dat zijn voornaam zo vaak verkeerd werd uitgesproken. Die voornaam bezorgt hem overigens wel meer frustratie: “Ik ben de middelste van vijf kinderen. Mijn broers en zussen hebben exotische namen als Fortuné (geluk) en Paloma (duif); ‘helaas’ werd ik opgezadeld met de naam Mica, wat ‘plastic tas’ betekent in het Marokkaans… that’s the curse of the middle child!”

MM28: Ilanois: 24 optredens in 24 uur!


Ilanois: Pouring rain (55)

Ilanois is een Friese band met al een aardige aanhang, ook onder collegamuzikanten. Zo verzorgden ze het voorprogramma van onder meer Kane, Anouk, Van dik hout en a Balladeer. De voormalige Kastleden Syb van der Ploeg em Nico Outhuijse lieten de band hun cd ‘Do you hear me?’ opnemen in hun Sy-Co studio in Leeuwarden en Nico produceerde het album.

Maar écht nieuws maakte Ilanois op 5 juli toen de band in 24 uur 24 optredens gaf, met het doel in het Guinness Book of Records te komen. Zo gaven we ze onder meer een optreden bij een benzinestation, op Schiphol, in cafés en op Radio 538, Radio 2 en 3FM.

Ilanois is de band van Ilan Palstra (zang/gitaar/piano), Titus Steegstra (bas), Peter Kiel (gitaar) en Gerwin Terpstra (drums). De band is opgericht door zanger/componist Palstra. Ilan is een Russisch/Joodse naam die zijn ouders vonden op de aftiteling van een film. Op 24-jarige leeftijd nam hij in eigen beheer de cd ‘Dreaming’ op. Veel leerde hij van de zangles en deelname aan de Soundmixshow als Espen Lind met het nummer ‘When Suzanna cries’. Hij bracht twee singles uit: ‘Save me' en 'Quiet'.

Toen Ilan zanger was van de rockband Skok en tegen het snoeiharde gitaargeweld moest opboksen, werd hij Ila noise genoemd. Het was meer schreeuwen dan zingen vandaar de verwijzing naar noise. De e ging er af en Ilanois werd de bandnaam. Ze deden mee aan ‘FreeSonica’, een ondersteuningsprogramma voor jonge, veelbelovende Friese bands én stonden begin dit jaar op Eurosonic (een onderdeel met nieuwe bands op het festival Noorderslag in Groningen)

MM28: Dario verleidt George Baker tot remake van oude hit


Dario & George Baker: Sing for the day/ Zing met me mee (57)

De 43-jarige Dario Kreuger kan goed netwerken! Jaren geleden deelde hij de kleedkamer met Nederpoplegende George Baker. ’t Was er gezellig, zo herinnert George zich: “Daar zongen we samen de liedjes van Johnny Jordaan en is het idee geboren om iets samen te doen.”

Toch ging die samenwerking niet meteen van een leien dakje. Dario: “In eerste instantie dacht ik aan een kerstlied met George Baker, maar dat leek George niks. Toen kwam ik met het idee om een nieuwe versie op te nemen van ‘Dance with me’, maar daar had George problemen mee. Het leek hem niks om tegen mij te zingen ‘dans met mij’. Ik had daar minder moeite mee, maar uiteindelijk kwamen we bij ‘ Sing for the day’ uit.” Niet dat Dario dat zo’n leuk nummer vindt: “Ik vond ’t nogal oubollig. Maar ik dacht: laten we er een feestnummer van maken. Ik heb mijn kinderen naar het lied laten luisteren. Dat zijn altijd goede graadmeters. En zij vonden het leuk.”

George Baker maakt ’t allemaal niet zoveel uit: “Een hit zou leuk zijn; dat is altijd leuk. Het maakt je leven aangenamer. Maar ik ben in een stadium van mijn leven aangekomen dat ik alleen nog maar dingen doe waar ik plezier in heb. Hit of geen hit. Zolang ik er maar een goed gevoel bij heb. Dus we wachten rustig af.”

‘Sing for the day’ bereikte in de zomer van 1979 de achtste plaats in de hitlijst. Daar is nu een tweetalig duet van gemaakt. Dario’s vrouw schreef het Nederlandstalige deel van het lied.

MM28: Natasha Bedingfield stelt teleur


Natasha Bedingfield: Soulmate (58)

Van ‘I wanna have your babies’ hadden we toch wel meer verwacht dan de #29 in mei. En wat gebeurt er als een eerste single van een album niet goed scoort? Dan blijft het album ook achter bij de verwachtingen. Het album ‘N.B.’ kwam op 12 mei hoopvol binnen op #25, maar dat bleek tevens de hoogste plaats. Deze week boekt het in de negende week drie plaatsen winst, en belandt op #73. Hopen dat ‘Soulmate’, binnen op #58 en haar zevende notering, het album naar hogere regionen kan tillen. Momenteel verzorgt Natasha het voorprogramma van de Europese tournee van Justin Timberlake, samen met onze Esmée Danters.

MM28: Dave Lambert doet tweede poging


Dave Lambert: House in play (70) (op herhaling)

Kunnen Belgen ook plaatjes draaien? Ja hoor! Luister maar naar Dave Lambert. Dave begon zo rond 1990 met het draaien van rockmuziek, zoals Red hot chili peppers en Pearl jam; dat was in club Paradox in Antwerpen. Pas jaren later werd hij aangestoken door het housevirus en pas toen brak hij breed door. Hij draaide in 1998 als resident in zalen als Sur plus en de Bayside beachclub, toen hij werd ontdekt door de eigenaar van le Beau zoo. Pas toen werd hij echt een grote naam. Na vier jaar Beau zoo ging hij draaien in Zillion en begon hij internationaal, in clubs in Japan, Portugal, Spanje en op Ibiza. Tegenwoordig is hij resident in Versuz in Hasselt, een tent waar zo’n 4.000 man in past. Vorig jaar was hij de slotact in de Belgische versie van Sensation white in het Sportpaleis van Antwerpen.

Vorige maand stond ‘House in play’ al twee weken genoteerd, maar kwam het plaatje niet hoger dan #76. Deze week gaat het in de herhaling voor Dave Lambert al wat beter.

MM28: Dries Roelvink heeft een te kleine zwembroek


Dries Roelvink: Ik kom eraan (route du soleil) (85)

Een ANWB-spot, met reclame voor zijn concert in Ahoy op 28 januari, waarin ook manager André van Commenée een rol speelt. Een eigen speelfilm ‘I love Dries’, waarvan de opnames in augustus beginnen en die in februari 2008 moet gaan draaien. En heel veel (gast)optredens in diverse tv-programma’s. Kortom, aan belangstelling heeft Dries Roelvink zeker niet te klagen. Nu nog een echte hit, en dat zou wel eens kunnen gebeuren met ‘Ik kom eraan (route du soleil)’, zijn zesde notering. Nog even de vorige vijf op een rijtje:
- 1992: ‘Jij bent m’n alles’ (#44)
- 1993: ‘Maria Magdalena (in dat Spaanse café...)’ (#39)
- 1994: ‘Door jou ga ik leven’ (#31)
- 1995: ‘De hele wereld mag het weten’ (#45)
- 2007: ‘Het 538 Evers staat op vvds lied’ (#72)

Dries Roelvink (Amsterdam, 1 jan 1959) groeide op in de Amsterdamse wijk De Pijp. Muziek is hem met de paplepel ingegoten, want zijn moeder Alie was zangeres van het levenslied. Ben Cramer en Engelbert Humperdinck zijn de grote favorieten. Maar ook Ruud Geels, want Dries was voor zijn zangcarrière profvoetballer bij FC Amsterdam. In 2004 verscheen de dvd ‘Dries 20 jaar’. Onder de titel ‘Dries and friends’ speelde hij op 29 maart voor een uitverkochte Meervaart te Amsterdam, bijgestaan door Lee Towers en Wolter Kroes.

In 2005 nam hij het nummer ‘Ik ben Dries’ op, geschreven door Vader Abraham. In augustus van dat jaar zond de Amsterdamse zender AT5 een reality soap uit rondom de zanger onder de titel ‘Ik Ben Dries’. Begin dit jaar was Dries nog te zien in ‘Sterren dansen op het ijs’.

in concert
Volgens Dries en zijn manager is de tijd er rijp voor. Dries: ‘Het hing in de lucht. Als je nagaat dat ik nu al elke week zo'n duizend foto’s met handtekeningen sta uit te delen. Dan moet Ahoy toch lukken!’ Voor het concert in Ahoy wordt alles uit de kast gehaald. Thomas Berge, die hij nog kent van ‘Sterren dansen op het ijs’, is een goede vriend van Dries en is gevraagd om op te komen treden. De artiesten zullen begeleid worden door een echt orkest: Hollywood Boulevard, de band die André Hazes altijd bijstond, uitgebreid met blazers, strijkers en de Jody’s Singers. En om de pr-machine draaiende te houden, komt in oktober al weer een nieuwe single en een nieuw album. Nu nog kaarten verkopen, maar dát valt vooralsnog een beetje tegen… Het concert is nu een maand in de voorverkoop, en als de huidige kaartverkoop zich doorzet, dan zal Ahoy op 28 januari maar half volzitten: 5.000 man in plaats van de gewenste 10.000.

zwembroek

De kanariegele, veel te kleine zwembroek die Roelvink draagt in het reclamespotje voor de ANWB, is inmiddels het gesprek van de dag. Dries: “Ik heb van tevoren wel twintig zwembroeken gepast en juist die éne moest het worden…” Ondertussen wordt de zwembroek wel mooi in productie genomen, inclusief toepasselijke tekst: ‘ik kom eraan!’

MM28: Jump project: liever tequila dan Tora


Jump project: Hava tequila (86)

‘Hava tequila’ van Jump project heeft niets van doen met tequila. Het nummer is een jumpstyle versie van ‘Hava naquila’, een van oorsprong Joods volksliedje, ‘הבה נגילה’. De juiste spelling is ‘Hava nagila’, hetgeen ‘geniet en wees gelukkig’ betekent. De tekst is vermoedelijk van Moshe Nathanson. De eerste bekende opname komt uit 1915 en is van Abraham Zevi Idelsohn. Wij denken niet dat de uitvoerenden van ‘Have tequila’, de Jump project dus, daar ook maar enige kennis van hebben.

Eind mei maakte de Jump project een jumpstyle versie van ‘All good things (come to an end)’ van Nelly Furtado, waarmee ze tot #22 kwamen. Het nummer heette toen ‘The whistle’, en de heren claimden dat ze het zelf hadden geschreven: Bad News & R. Lopez. Ook van ‘Hava tequila’ doen ze dat. Maar omdat het een traditioneel liedje is, mag dat schijnbaar.

De Jump project is zeker niet de eerste die een notering haalt met (een versie van) ‘Hava nagila’. Ze hebben drie voorlopers:
- 1987: Imca Marina: ‘Hava nagila party’(#92)
- 1987: Connie Breukhoven: ‘Hava nagila’ (#75)
- 1996: Party animals: ‘Hava naquila’ (#1)
Ook de Party animals, die de grootste hit scoorden, hielden zich niet aan de juiste spelling én claimden het nummer zelf te hebben geschreven. Andere uitvoeringen zijn er van André Rieu en Helmut Lotti tot Whistling Jack Smith en Ben Folds five.

MM28: John Legend: altijd eigen tentje bij zich


John Legend: Stereo (88)

‘Mono’ zongen de Monotones in 1980 (#15). John Legend was toen anderhalf jaar oud, maar 27 jaar later komt hij eindelijk met een antwoord: ‘Stereo’. Legend is inmiddels al weer toe aan zijn vijfde hit; ‘Save room’ was, vorig en dit jaar, zijn grootste, met een negende plek als top; het nummer stond maar liefst 29 weken genoteerd.

Legend staat bekend als vertolker van zwoele muziek. Niet alleen zijn fans, maar ook hij zelf wordt door de sfeer ‘gegrepen’; dat bleek wel onlangs bij een concert van John in het Westerpark in Amsterdam, op maandag 2 juli. Legend vraagt bij elk concert een fan op het podium om een intieme dans mee uit te voeren op zijn nummer ‘Slow dance’. Toen hij in Amsterdam zijn danspartner losliet, verried zijn dunne linnen broek echter dat de jongedame heel wat bij hem losmaakte; hij leek wel of John Legend ging kamperen… Een en ander was ook te zien in een filmpje op de videosite YouTube, maar Legend vond het blijkbaar wat té ‘embarrassing’ en de platenmaatschappij heeft de clip inmiddels laten verwijderen.

MM28: Shapeshifters toe aan vijfde hit


Shapeshifters: Pusher (89)

Shapeshifters zijn de Zweed Max Reich & de Brit Simon Marlin. Ze leerden elkaar kennen in 1996 in Gotenburg toen Simon op zoek was naar nieuw talent voor een platenlabel. Na een aantal gezamenlijke producties, verhuisde Max naar Londen. In 2003 maakten ze ‘Lola’s theme’, een ode aan Simons vrouw, dat in 2004 hun grootste hit werd (#18 bij ons, #1 in de Britse hitparade). Er volgden nog drie hits: ‘Back to basics’ (#33 in 2004) en ‘Incredible’ (#30) en ‘Sensitivity’ (#46), beide in 2006. Alle vier de hits staan op het debuutalbum ‘Sound advice’, dat in maart 2006 verscheen.

Naast hun eigen werk, produceerden ze ook voor anderen. Voor George Michael maakten ze een remix van ‘Flawless’, en voor Christina Aguilera ‘Ain’t no other man’. De afgelopen twee jaar toerden ze langs de belangrijkste clubs. Tijdens een van die optredens leerden ze zangeres Jenna G. kennen, die sindsdien volledig deel uitmaakt van Shapeshifters. Naast Cookie en Kelly Marie Smith, is zij dan ook te horen op het tweede album, ‘Do not disturb’, dat binnenkort verschijnt.

MM28: Wesly Bronkhorst: zonder E


Wesly Bronkhorst: De lucht was blauw (92)

Wesly moet je niet verwarren met Wesley, met een extra e dus. In de Single Top 100 hebben we het over Wesly Bronkhorst (Amsterdam, 1982). Hij wilde al vroeg artiest worden. Op zijn vijfde jaar gaf hij zijn eerste optreden, dat was op de bruiloft van zijn ouders. Op zijn dertiende nam hij zangles en twee jaar later stond hij voor het eerst op een echt podium in Amsterdam-Noord.

Voorafgaand aan zijn zangcarrière werkte Wesly in het bouwbedrijf van zijn vader. Maar in 2002 veranderde er veel voor hem. In dat jaar ontmoette hij zijn grote voorbeeld, René Froger, in het Circustheater in Scheveningen en mocht met hem enkele nummers zingen. Vele optredens volgden, op festivals en diverse feesten. En nu is er dan zijn eerste hit: ‘De lucht was blauw’, geschreven door het team van Cat Music en G. van der Post van GP producties, die ook zijn debuutalbum zullen produceren. De tweede track op de cd-single, ‘In het zuiden’, is een vertaling en werd van een Nederlandse tekst voorzien door Cat Music en Wesly zelf.

1 november wordt een belangrijke dag voor Wesly, want dan vindt in Amsterdam Marcanti de releaseparty plaats van zijn debuutalbum. Tijdens dit feestje zal Wesly optreden met een live band en zal een ‘spetterend’ optreden plaatsvinden van een bekende Nederlandse artiest.

MM28: Rob de Nijs en Julien Clerc: zestigers in tweetalig duet


Rob de Nijs & Julien Clerc: Één melodie (This melody) (94)

Waar hebben we dat eerder gehoord? Een bekend Franstalig nummer wordt heropgenomen en door een tweede act in duetvorm voorzien van een Nederlandstalig gedeelte. Zo scoorde de groep Alderliefste eerder al twee grote hits:
- ‘Laat me/ Vivre’ (samen met Ramses Shaffy en Liesbeth List; #8 in 2005)
- ‘Une belle histore Een mooi verhaal’ (samen met Paul de Leeuw, #14 in 2006)
Ook Xander de Buisonjé deed een poging, maar dat pakte minder succesvol uit:
- ‘Dit is mijn stem/ Casser la voix’ (samen met Patrick Bruel; #64 in 2006).

Deze week voegt ook Rob de Nijs zich in dat rijtje; hij en Julien Clerc slaan de handen ineen voor een remake van ‘This melody’, dat ondanks zijn titel toch echt gedeeltelijk Franstalig is. En inmiddels dus ook gedeeltelijk Nederlandstalig, want Rob maakt er ‘Één melodie’ van. De vertaling is van Jan Rot. Na diens theaterprogramma met vertaalde #1-hits heeft Rot blijkbaar de smaak te pakken. Hij stortte zich nu op het vernederlandsen van het Franstalige repertoire en maakte voor De Nijs ook van ‘Il est cinq heures. Paris s’eveille’ (oorspronkelijk van Jacques Dutronc) een vertaling (het tweede nummer op de cd-single). ‘This melody’ is dus oorspronkelijk van Julien Clerc en stond in 1976 op #1. Voor de nieuwe versie kwam Clerc speciaal naar de studio, voorafgaand aan een conert in Amsterdam. Rob is er beretrots op. “Voor de gelegenheid zingen we allebei zowel Nederlands als Frans. En ik moet zeggen: Nederlands met Juliens Franse accent klinkt geweldig!”

Gezien hun beider staat van dienst in Nederland zou het wellicht gepaster zijn geweest wanneer Julien Clerc een nummer van Rob de Nijs in het Frans had vertaald in plaats van andersom: Rob wordt met kerst 65 jaar en heeft bij deze al 63 hits op zijn naam staan. Julien wordt in het najaar 60 en komt in Nederland met deze erbij tot slechts twaalf noteringen. Een beetje respect voor Rob lijkt ons dus wel op z’n plaats!

MM28: AlbumsnippersAlbum top 3:
1. (-2) Michael Bublé: ‘Call me irresponsible’ – negende week –
2. (-5) Nelly Furtado: ‘Loose’
3. (-4) Gerard Joling; ‘Maak me gek’

Voor de derde keer herovert de Canadese zanger Michael Bublé de eerste plaats. Vorige week moest hij even genoegen nemen met de tweede plek, omdat het ‘Reünieconcert Ahoy 2007’ van onze eigen Dolly dots vanuit het niets de eerste plaats opeiste. Maar hun hegemonie is van korte duur, want het album zakt deze week naar de negende plaats (zie hier onder).

De laatste keer dat een album ook in drie verschillende sessies bovenaan stond, was begin dit jaar. Op 6 januari ging ‘The look of love (Burt Bacharach songbook)’ van Trijntje Oosterhuis & MPO naar de eerste plaats. Zij stond in totaal zes weken op de eerste plaats. Michael kan deze week zijn negende week bijschrijven. En daarmee is hij de best geklasseerde Canadese zanger met een #1-album.

Als je denkt dat drie keer bijzonder is, dan zullen we je snel uit de droom helpen. Er is één artiest die het zes keer heeft klaargespeeld: de eveneens Canadese Céline Dion met haar album ‘Falling into you’, het bestverkochte album van 1997. Overigens verwachten we dat Michael Bublé zijn eerste plaats volgende week al weer kwijt is, want afgelopen weekend verschenen er twee live-albums: het album van BZN naar aanleiding van hun allerlaatste concert op 16 juni én de nieuwe plaat van de 'Toppers in concert'.

Scoren de Dolly dots eindelijk een #1-hit met ‘Reünieconcert Ahoy 2007’, kunnen ze daar maar één week van genieten. De dvd daarentegen blijft fier op #1 staan in de DVD Muziek Top 30. Hieruit blijkt maar weer eens dat een dvd een stuk populairder is dan de cd. De meeste fans hebben de dvd aangeschaft, waarbij ook nog een cd zat. Waarom zou je dan alleen een cd kopen?

De kans dat het album opnieuw naar #1 stijgt, is zeer klein, want het album zakt naar de negende plaats! Een grote zakker dus, maar lang niet de grootste. Hier volgt de top 5 van grootste zakkers vanaf de eerste plaats, met tussen haakjes het aantal plaatsen:

1. 29-04-2006: Residentie Orkest o.l.v. Jos Vermunt: ‘Bach Mattheüspassie’ (32)
2. 12-06-2004: René Froger: ‘The platinum edition’ (27)
3. 5-03-2005: Di-Rect: ‘All systems go’ (13)
4. 13-05-2006: Tool: ‘10,000 Days’ (10)
5. 14-07-2007: Dolly dots: ‘Reunieconcert Ahoy 2007’ (9)

Opvallend dat het allemaal albums betreffen van de laatste drie jaar.


Interpol komt uit New York en bestaat uit Paul Banks (zang/gitaar), Carlos Dengler (bas), Samuel Fogarino (drums) en Daniel Kessler (gitaar). Ze startten in 1998 en brachten een aantal EP’s uit. Het eerste album verscheen in 2002 (‘Turn on the bright lights’), dat een jaar later gevolgd werd door ‘Antics’ dat bij ons tot #34 kwam. Vorig jaar tekenden ze bij het grote Capitol, waarmee ze meer kans krijgen om bij een grotere groep door te breken. En met de binnenkomst van ‘Our love to admire’ op #5, lijkt dat zijn vruchten af te werpen. Op het album maken ze meer toegankelijker muziek dan voorheen, toen ze werden afgedaan als een Joy division-kloon. Voor het eerst maken ze gebruik van keyboards en klinkt de stem van zanger Paul Banks warmer en minder afstandelijk dan vroeger. Van Interpol gaan we dus zeker meer horen!

Twee keer eerder belandde een album van de Smashing pumpkins bij de bovenste tien. ‘Mellon collie and the infinite sadness’ in 1995 tot #6 en ‘Adore’ in 1998 tot #5. Na een stilte van bijna zeven jaar komen Billy Corgan en kornuiten met een nieuw album, ‘Zeitgeist’, dat binnenkomt op een zevende plaats. Het album werd vorig jaar opgenomen, nadat de groep middels een advertentie was opgeroepen zich weer te melden bij frontman Corgan. Sinds april echter maken gitarist James Iha en bassiste Melissa Auf der Maur geen deel meer uit van de groep. Tijdens tournees, waaronder het optreden op Pinkpop, spelen enkel Billy Corgan en Jimmy Chamberlin nog mee. Jeff Schroeder speelt net als Billy gitaar en Ginger Reyes is de nieuwe bassiste.

‘Vanaf vandaag …’ is het derde album van zanger René Schuurmans uit Sint Michielsgestel. ‘Zaterdagavond’ kwam in 2004 tot #17 en ‘Zomaar verliefd’ uit 2006, bereikte de achttiende plaats. Met ‘Vanaf vandaag …’ , waarvoor René zelf acht van de dertien stukken schreef, waaronder de single ‘Laat de zon in je hart’, #18 in de Single Top 100, slaat hij echter alle records: het album komt op #10 binnen!

Volgens T.I. (=Clifford Joseph Harris Jr.), is T.I. vs T.I.P.’, zijn vijfde studioalbum, een strijd tussen twee personen binnen zichzelf. Aan de ene kant staat T.I., aan de andere kant T.I.P.. In het boekje van de cd zijn de teksten dan ook in twee verschillende kleuren weergegeven: de T.I. nummers in de ene kleur, de T.I.P. in een andere kleur. Aan het album, binnen op #92, is meegewerkt door onder anderen Wyclef Jean, Busta Rhymes, Jay-Z, Eminem en Nelly.