maandag 16 juli 2007

MM28: Iedereen is boos op Prince


Prince: Guitar (28)

Het album ‘Planet earth’ komt 23 juli uit, en dan zal het ook snel gedaan zijn met de eerste single, ‘Guitar’, die in de tweede week een sprong maakt van 99 naar #28. Dat album wordt, zoals we vorige week berichtten (zie MM27 in het archief), niet in Groot-Brittannië uitgebracht, omdat het afgelopen zondag is weggegeven bij de Britse krant Mail on Sunday, in een oplage van bijna 3 miljoen stuks.

Prince verbannen?

Maar niet iedereen is daar zo blij mee. Prince’ platenmaatschappij Sony brengt het album dan ook niet uit. En het gaat nog verder, want de Britse cd-winkels denken er al over om de volledige Prince-catalogus uit hun schappen te verwijderen. Dus of Prince daar zo blij mee zal zijn…

Je zou denken, een verkoop van 3 miljoen cd’s, dan moet je wel op #1 binnenkomen van de Britse albumlijst! Nou, vergeet het maar, want de aantallen tellen niet mee voor de lijst. De OCC (de Britse samensteller van hitlijsten), stelt dat:
(a) de oplage van de krant en daarmee van de cd’s niet meetbaar is
(b) de cd een ‘giveaway’ is, een presentje en daarom – volgens de regels – niet meegeteld mag worden
ERA, de overkoepelende organisatie van uitgevers is het daar niet mee eens en denkt een gerechtelijke stappen.

Stel dat ERA toch gelijk krijgt, dan is ‘Planet earth’ van Prince in Engeland in één klap het twee na best verkochte album van deze eeuw. De top 5 zou er dan als volgt uitzien:
1. James Blunt: ‘Back to Bedlam’, 3.020.490
2. Dido: ‘No angel’, 3.015.000
3. Prince: ‘Planet earth’, 2.900.000
4. David Gray: ‘White ladder’, 2.875.000
5. Dido: ‘Life for rent’, 2.810.000
Dankzij zijn optreden op Life Earth vorige week, is James Blunt met ‘Back to Bedlam’ nu het bestverkochte album van deze eeuw in zijn eigen land.

En Prince? Het aantal van 3 miljoen cd’s is twee keer zoveel als hij in de afgelopen dertien jaar bij elkaar heeft verkocht! Dus hem hoor je niet (meer). Bovendien levert de deal hem zo’n € 740.000 op. Op 1 augustus begint Prince aan een reeks van 21 concerten in Londen, die allemaal zijn uitverkocht. De bezoekers van deze concerten hoeven het album niet te kopen, want zij krijgen het na het concert gewoon mee naar huis.

niets te gek?

Hoewel Prince niet de eerste artiest is die een album weggeeft; 'Tubular bells' van Mike Oldfield werd onlangs ook weggegeven bij dezelfde 'The mail on Sunday', is Prince wel de eerste die een nieuw album weggeeft.

En inmiddels heeft dat ook een andere band op het idee gebracht om hun cd in groten getale te kunnen slijten. Madness, altijd in voor een geintje, is weer in de originele (7 man) bezetting bij elkaar en zit zonder platencontract. Zij zijn in gesprek met The Sun, om via deze Britse boulevardkrant hun cd te verspreiden. The Sun heeft een oplage van 3,1 miljoen stuks!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten