maandag 16 juli 2007

MM28: Sef Thissen en Lange Frans: pop ontmoet klassiek


Sef Thissen feat. Lange Frans: Zwaard van Damocles (10)

Lange Franssie verandert sneller van partner dan de Megaman van schoenen… Na hits met Baas B, Brace, Brutus, Ninthe, Tim Akkerman, Gordon, Frans Bauer en Ali B heeft Lange Frans voor zijn nieuwe single zijn oog laten vallen op Sef Thissen. Het ‘Zwaard van Damocles’ betekent de elfde hit, waarvan de vijfde top 10-hit voor Frans en de debuuthit voor de Venlose operazanger Thissen. Op zijn nieuwe single haakt Frans handig in op de huidige ‘eind van de wereld’-hype en somt hij alles op waaraan de mensheid ten onder dreigt te gaan.

Pop ontmoet klassiek

Een ontmoeting van een popster met een operagrootheid op één single, dat hebben we al eens eerder gezien. Klik hier voor een overzicht.

Het zwaard van Damocles is overigens een uitdrukking die is afgeleid van een Griekse sage van zo’n 300 jaar voor het begin van onze jaartelling. Damocles was een man uit de hofhouding van de heerser Dionysius en stond bekend om zijn overdreven vleierij. Toen Damocles uitriep dat Dionysius wel een heel gelukkig man moest zijn, met zoveel macht en autoriteit, stelde Dionysius voor om een dag van positie te ruilen; een aanbod waar Damocles graag op inging. Damocles genoot daarop van een groot banket, waarbij hij werd bediend als een vorst. Totdat hij een zwaard opmerkte, dat de hele tijd al vlak boven zijn hoofd hing, met de punt naar beneden, slechts aan het plafond verbonden met een enkele paardenhaar. Waarop hij uitriep dat hij niet langer zo gelukkig wilde zijn en direct zijn eigen plaats weer innam. Het zwaard van Damocles staat dus voor het gevaar dat een machtshebber, en inmiddels ook elk ander persoon, constant boven het hoofd hangt en dat onherroepelijk een keer tot iets ergs gaat leiden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten