vrijdag 7 oktober 2011

Hitflits: veertiende #1-hit van Jan Smit al goud; Adele boekt record: '21' voor zevende keer naar #1

Vorige week was ‘Hou je dan nog steeds van mij’ van Jan Smit alleen nog maar verkrijgbaar als download, waardoor het nummer slechts binnenkwam op de negentiende plaats. Sinds vrijdag 30 september is het nummer ook te koop op een cd-single, met extra live tracks én de videoclip. En daardoor sprint Jan in de tweede week naar de eerste plaats van de nieuwe Single Top 100 en laat ‘Somebody that I used to know’ van Gotye feat. Kimbra ver achter zich; Het verschil is meer dan 40%.

Vanochtend ontving Jan Smit in het programma ‘Koffietijd’, uit handen van presentatrice Quinty Trustfull een gouden plaat voor de verkoop van meer dan 10.000 exemplaren. Het nummer levert Jan zijn veertiende #1-hit op en is één van de twee nummers van het album ’15 jaar hits’ dat op 28 oktober verschijnt.

Zoals verwacht is de hegemonie van de coaches van The voice of Holland met ‘One thousand voices’ maar van korte duur, want het nummer zakt na één week bovenaan naar de negende plek. Daarmee voegt het nummer zich bij de drie andere #1-hits die The voice opleverden, van Ben Saunders, die het ook niet langer dan één week volhielden.

Behalve Jan Smit, is nog een andere acts die de top 10 bereikt dankzij de fysieke cd-single. En dat is Frans Bauer die met ‘Mijn hart gaat zo tekeer’ stijgt van de dertiende naar de vierde plaats. De voorlaatste keer dat Frans zo hoog stond, is twee jaar geleden. ‘Geen woorden’, een nummer van Guus Meeuwis, steeg in de tweede week naar de derde plaats. Ondanks dat ‘Geen woorden’ hoger kwam, zal die vierde plaats van ‘Mijn hart gaat zo tekeer’, Frans meer doen, omdat hij het nummer zelf heeft geschreven. Net als Jan Smit, dankt ook Frans zijn notering aan de fysieke cd-single.

De hoogste eersteweeks treffen we deze week aan op de achttiende plaats. Daar komt ‘Ogen weer geopend’ van René Froger binnen, dat de voorloper is van het volledige Nederlandstalige album ‘Froger’, dat op 11 november in de winkels moet liggen. Vanavond is René te gast in De Wereld Draait Door.

De andere eersteweeks noteringen zijn:
#24 LMFAO: Sexy and I know it
#27 Waylon: The escapist
#36 Edsilia Rombley & Ruth Jacott: Uit het oog, niet uit het hart
#49 Mike & Colin: De klok tikt door
#61 Jolnada Zoomer: Ik ben gelukkig zonder jou
#73 Adele: Rumour has it
#77 Wesley Bronkhorst: Jij en ik
#78 Amotorski: Soldier
#83 Bruno Mars: It will rain
#84 Keri Hilson: Lose control
#85 Bouke: I cry
#89 Chef’ special: Thanks life for …
#98 A-tif and Suggest: Game boy
#99 Nickelback: When we stand together
#100 Maria Mena: Homeless

Na ‘Het beste van’ (in 1998) en ‘Muzikanten dansen niet’ (in 2002), is het de Dijk met ‘Scherp de zeis’ ook niet gelukt de eerste plaats langer dan één week vast te houden. Het album zakt naar de tweede plaats en daarmee is de weg weer vrij voor ‘21’ van Adele, dat een 28e week bovenaan ingaat en angstig dichtbij in de buurt komt van de 30 weken van ‘Deleted scenes from the cutting room floor’ van Caro Emerald komt.
‘21’ pakt nu voor de zevende keer de eerste plaats en dat is nog niet eerder voorgekomen. De sessies zijn, met tussen haakjes het aantal weken, de volgende: 1e (5), 2e (7),3e (2), 4e (9), 5e (3), 6e (1), 7e (1). Op 17 september 2011 verbrak Adele het record van 6x, dat sinds 18 januari 1997 in handen was van Céline Dion met ‘Falling into you’, dat nu ook verbroken is door Adele.

Vorige week zaterdag vond de nationale finale plaats van het Junior Songfestival 2011. Op 3 december aanstaande zal Rachel in Armenië, ons land vertegenwoordigen met het zelfgeschreven nummer ‘Teenager’. Het is één van de liedjes op het album ‘Junior Songfestival ‘11’, dat na de finale van afgelopen zaterdag, stijgt van de twaalfde naar de derde plaats. Vorig jaar bereikte het album met de liedjes uit de editie van 2010, de zesde plaats.
Daarvoor bereikten de albums twee keer de eerste plaats (in 2005 en 2009), alleen werden ze opgenomen in de Verzamel Album Top 30 in plaats van de reguliere Album Top 100. De reden voor de wijziging in 2010, is dat de platenmaatschappij het album ziet als één artiest, waardoor het niet valt onder een selectie van bestaande hits zoals de verzamelalbums in de verzamellijst. Vreemd echter, dat Gfk Dutch Charts, het jaarlijkse Eurovisiealbum wel als verzamelalbum ziet, waardoor het niet in de Album Top 100 komt, maar in de Verzamel Album Top 30. Niet konsekwent dus.

In Amerika bereikte het album al de eerste plaats, bij ons komt het binnen op de 25e plaats en is daarmee de hoogste eersteweeks: Lady Antebellum met ‘Own the night’

Dan het restant eersteweeks noteringen van deze week:
#34 Feist: Metals
#35 Candy Dulfer: Crazy
#37 Amatorski: Tbc
#44 Gare du nord: Lilywhite soul
#59 Andrea Berg: Abenteuer
#63 Demi Lovato: Unbroken
#93 Jenny Lane: Life’s like a chox of bogglets (verbastering van ‘Life’s like a box of chocolates’, een zin uit de film ‘Forrest gump’ met Tom Hanks)

Nu ben je weer helemaal b(l)ij. Na het weekend melden we ons weer met een nieuwe Megaman en dan weet je ook weer alles van de artiesten achter de hits.

zondag 2 oktober 2011

Megaman bij week 40 – 1 oktober 2011

Welkom bij de Megaman, waarin de coaches van the Voice of Holland zelf #1 komen, Rhanna haar 25e hit scoort, Frans Bauer weer tekeer gaat (in Ahoy), Bolleboos Erik ook van muziek houdt, Ed Sheeran zich het lot aantrekt van (verslaafde) daklozen, Ryan Adams wilde stoppen met muziek maken, Adlicious rond de wereld gaat en Leonie Meijer Nederlands blijft zingen. Dat en meer over de twaalf eersteweeks noteringen in de Single Top 100
van deze week.

Coaches The voice of Holland voor één week zelf #1

The voice of Holland: One thousand voices (1) *** eerste week op #1 ***

Geheel volgens de verwachting pakken de coaches van The voice of Holland met ‘One thousand voices’ deze week de eerste plaats. Het nummer stijgt in de tweede week van de elfde naar de eerste plaats en dat is pas voor de tweede keer, waarover zo dadelijk meer.
Vorige week was het nummer volledig te zien in de eerste aflevering van het tweede seizoen, waar 3.271.000 mensen naar keken, dus dat was kat in ’t bakkie. Vanaf nu moet het nummer het op eigen kracht doen en dat blijkt een stuk lastiger. Volgens de eerste cijfers zal ‘Somebody that I used to know’ van Gotye feat. Kimbra de eerste plaats terugpakken, ondanks dat er afgelopen vrijdag 3.514.000 keken, een kleine 300.000 meer. De nieuwe verkoopweek is echter pas begonnen, dus het kan nog heel anders aflopen.

Een sprong naar de eerste plaats vanaf de elfde positie is vier keer eerder voorgekomen, maar in een tweede week nog maar één keer. Wij zetten ze alle vijf op een rijtje, met tussen haakjes het aantal weken dat nodig was om #1 te komen en de standen:
1981: Lobo: The Carribean disco show (3: 47-11-1)
1985: USA for Africa: We are the world (2: 11-1)
1987: Michael Jackson: Bad, in de derde week: (3:84-11-1)
1989: Margeret Singana: We are growing ‘Shaka Zulu theme’ (3: 60-11-1)
2011: The voice of Holland: One thousand voices (2: 11-1)

De andere #1 in twee weken tijd, was ‘We are the world’ van USA for Africa. Er is nog een overeenkomst tussen beide nummers, en dat is beide liedjes voor een goed doel zijn. ‘We are the world’ voor de honger in Afrika (opbrengst zo’n $ 90 miljoen), ‘One thousand voices’ voor kinderen die wat extra aandacht nodig hebben. Stichting Heppie zal dan ook zeer blij zijn met de #1-hit van The voice of Holland.

eerste #1-hit

The voice of Holland bestaat uit vier acts, waarvan er twee al meerdere #1-hits hebben gescoord: Marco Borsato (16 stuks), Nick & Simon (8 stuks). De andere twee, Angela Groothuizen en Roel van Velzen, kunnen deze week eindelijk hun eerste #1-notering bijschrijven. Van Velzen kwam tot deze week niet hoger dan de zesde plaats, dat was in 2008 met ‘When summer ends’.

Angela Groothuizen scoorde solo twee keer, met als hoogste notering #13 voor ‘Niets blijft’ in 2010. Als één van de zes zangeressen in de Dolly dots werd ze twee keer afgehouden van de eerste plaats en in beide gevallen twee weken achtereen door hetzelfde nummer. In 1982 met ‘Do wah diddy diddy’ door ‘Private investigations’ van Dire straits. En twee jaar later met ‘Love me just a little bit more (totally hooked on you)’ door ‘You are’ van Dolly Parton.

25e notering voor Rihanna

Rihanna feat. Calvin Harris: We found love (8) *** hoogste eersteweeks ***

‘Man down’, de vorige single van Rihanna zakt in de tiende week van de vierde naar de zesde plaats. Het nummer was de vijfde en laatste single van haar album ‘Loud’, dat nog geen jaar geleden verscheen. Dus het werd wel weer tijd voor een nieuw album. Aanvankelijk was ze van plan om een speciale versie van ‘Loud’ uit te geven, maar daar ziet ze nu van af.
Je moet er nog even opwachten, maar op 21 november is haar zesde, nog titelloze album, beschikbaar. Met ‘We found love’ feat. Calvin Harris, haar 25e notering en elfde top 10-hit, krijgen we al een voorproefje van het album en dat smaakt naar meer. En dat is dan zeker de verdienste van Adam Richard Wiles, die het nummer schreef en produceerde. Adam wie? Je kent hem beter onder zijn artiestennaam Calvin Harris, die zorgde voor de terugkeer van Kelis met het nummer ‘Bounce’, deze week op #85.

Frans Bauer gaat weer tekeer (in Ahoy)

Frans Bauer: Mijn hart gaat zo tekeer (13)

Met ‘Wat moet ik toch zonder jou’ (#65 in april) scoorde Frans Bauer zijn eerste hit door hemzelf geschreven. Het nummer had Frans speciaal voor zijn vrouw Mariska geschreven en was alleen verkrijgbaar als download. ‘Mijn hart gaat zo tekeer’, zijn 46e notering, is naast de download gewoon weer fysiek verkrijgbaar en dat levert hem nu al een dertiende plek op. Het nummer is de voorloper van het album ‘Gloednieuw’ dat 28 oktober in de (digitale) winkels ligt. Tevens is dat de eerste dag van zijn twee concerten in Ahoy, Rotterdam, waarbij onder andere Paul de Leeuw te gast zal zijn. Daarmee gaat Frans over de 50 heen van Lee Towers, die 50 keer in Ahoy stond.

Jan Smit neemt een aanloop naar #1

Jan Smit: Hou je dan nog steeds van mij (19)

Op het eerste gezicht is de binnenkomst van ‘Hou je dan nog steeds van mij’ van Jan Smit op een negentiende plek ronduit teleurstellend, zoals we ook al meldden in de Hitflits. Het is echter slechts een aanloopje naar de eerste plaats volgende week. De notering deze week is alleen op basis van de download van ‘Hou je dan nog steeds van mij’. Eigenlijk is een negentiende plaats voor een download van Jan Smit nog erg hoog. De meeste fans wachten namelijk op de fysieke cd-single.

En die is er sinds afgelopen vrijdag, in twee configuraties en beide met live tracks én de videoclip van het nummer. De verkopen van die cd-singles, die de fans al eerder konden bestellen, zullen vanaf maandag terug te zien zijn in de zogenaamde TRENDlijsten, de voorlopige Single Top 100. Het moet wel heel raar lopen wil Jan zijn veertiende #1-hit mislopen, want er staan niet minder dan tien instores gepland! Aanstaande vrijdagmiddag lees je als eerste of het Jan gelukt is in een nieuwe Hitflits.

Bolleboos Erik houdt ook van muziek

Erik Arbores: Bliss (20)

Na ‘Lucky now’ van Ryan Adams (op #77), is ‘Bliss’ van Erik Arbores het tweede nummer dat deze week binnenkomt nadat het in De Wereld Draait Door te horen was. En beide acts waren afgelopen maandag te gast.

Erik Arbores is het pseudoniem van Erik van den Boom (Rotterdam, 4 augustus 1997), een zeer pientere jongen. Ten minste dat mag je wel zeggen van een jongen die op de lagere school groep drie overslaat, als elfjarige met een Cito-score van 547 aan het Stedelijk Gymnasium Schiedam begint en daar zelfs drie klassen overslaat; de eerste vier jaar deed hij in één jaar. Zijn werkstuk ‘Entanglement and Bell’s inequality’ over de compleetheid van de quantummechanica, dat hij in 2010 schreef voor de finale aan de wiskunde olympiade, werd beloond met de Wynand Wijnenprijs voor beste VWO profielwerkstuk.

Momenteel studeert Erik technische natuurkunde aan de Technische Universiteit in Delft. Die wijsheid heeft hij vast niet van zijn vader, die kunstenaar is en maker van abstracte schilderijen. Wellicht heeft hij zijn intelligentie van zijn moeder, die is jurist, heeft op het conservatorium gezeten en speelt piano.

ook muziek

Gelukkig houdt Erik niet alleen van studeren, maar ook van muziek, want anders zouden we hier geen aandacht aan hem besteden. Want naast zijn wetenschappelijke interesse, heeft muziek ook zijn aandacht. Hij downloadde het muziekprogramma FL studio en ging er mee aan de gang. Nadat Erik een melodie heeft verzonnen op de piano, wordt de rest van een nummer met behulp van dat programma, op de computer gemaakt.

Erik was al eerder te gast in De Wereld Draait Door. Op 28 april 2011 zat hij nog voor zijn Gymnasium examen, en liet voor het eerst wat van zijn muziek horen. Armin van Buuren luisterde op afstand en was onder de indruk van zijn kunnen. Een tijdje later heeft Armada Music, het label van Armin, contact met Erik gezocht en dat leidde tot een contract op het ZOUK label.

Naast diverse remixen en muziek bij soundtracks (waaronder ‘Avatar’,‘Prince of Persia’ en ‘Alice in wonderland’), heeft Erik een aanbod van Universal om nummers te maken die dan door andere artiesten worden gebruikt. Hij hoopt daarbij op Lady Gaga. Voorlopig moet Erik het doen met succes in eigen land met de EP ‘Take it’, waarvan ‘Bliss’ binnenkomt op de twintigste plaats.

3js scoren meer hits in kortere tijd dan Nick & Simon en Jan Smit

3js: Toen ik jou vergat (48)

Afgelopen vrijdag werd bekend dat er ruim 450 inzendingen waren binnengekomen bij de TROS, die meedingen naar het Nationale Songfestival op 26 februari 2012. Eentje daarvan is al bekend: ‘Luchtkasteel/Nothing is gonna stop me now’ van Los Angeles, the voices, de groep van Gordon. Eind november maakt de TROS bekend welke zes of zeven acts doorgaan naar die finale en dan weten we wie er kans maakt op een ticket naar Bakoe, de hoofdstad van Azerbeidzjan, waar in mei 2012 het Eurovisie Songfestival wordt gehouden. De junioren doen het al jaren beter dan de ‘oudjes’. Afgelopen zaterdagavond werd bekend dat Rachel met ‘Teenager’ ons land gaat vertegen op 3 december 2011 in Armenië.

Terug naar de 3js die ons land het afgelopen jaar vertegenwoordigden in Düsseldorf met het nummer ‘Je vecht nooit alleen’, dat het slechtste resultaat haalde van de afgelopen zeven jaar: laatste. In de hitparade ging het daarentegen heel goed met het nummer, want het eindigde in twee versies bovenaan. ‘Je vecht nooit alleen’ was één van de vijf liedjes dat de 3js zongen tijdens het Nationale Songfestival op 30 januari. ‘De stroom’ was na ‘Je vecht nooit alleen’ het populairste liedje en werd dan ook de tweede single dit jaar, met als resultaat #12. Nu komen de heren met ‘Toen ik jou vergat’ dat vierde eindigde in januari, na ‘Weelderig waardeloos’ en voor ‘Ga dan niet’.

sneller dan plaatsgenoten

In 2007 scoorden de 3js hun eerste hit met ‘Kom’ (#24 in 2007). Sindsdien scoorden ze ieder jaar minstens drie hits, in 2007 zelfs vier. Met ‘Toen ik jou vergat’ zijn ze toe aan hun zestiende notering. Hun plaatsgenoten, Nick & Simon, scoorden in totaal ook zestien hits, maar hadden daar een jaar langer voor nodig. Jan Smit, ook uit Volendam, scoort met ‘Hou je dan nog steeds van mij’, deze week binnen op #19 (zie daar), zijn 27e notering. Jan had voor zijn zestien hits zelfs tien jaar nodig!

Op 29 oktober geeft het trio hun jaarlijkse concert in de Heineken Music Hall in Amsterdam, getiteld ‘Hoger harder verder’. Gasten zijn Ellen ten Damme, Bertolf, Raphael Gualazzi (tweede op het Eurovisie Songfestival) en Miss Montreal. Daarentegen zijn de 3js zelf te gast tijdens de concerten van Jurk!, waar ook Jan Smit, Waylon, Racoon en Roel van Velzen langskomen.

Ed Sheeran trekt zich het lot aan van (verslaafde) daklozen

Ed Sheeran: The a team (54)

Af en toe zitten er tussen Megahits van grote acts als Coldplay, Anouk en Adele, nummers tussen die je even moet leren luisteren. ‘Somebody that I used to know’ van Gotye feat. Kimbra (vorige week #1) is daar een voorbeeld van. De afgelopen week kozen de 3FM dj’s weer zo’n nummer: ‘The a team’ van Ed Sheeran. Voor sommigen moet het 20-Eurostuk nog vallen, maar daarna ben je ook verkocht aan het nummer.

‘The a team’ gaat over een meisje dat dakloos is en in haar onderhoud voorziet door prostitutie en dat geld weer gebruikt voor drugs. Het idee voor het nummer ontstond anderhalf jaar geleden, nadat Ed en een optreden had gegeven voor daklozen. Vervolgens had hij een gesprek met een vrouw die hem een verhaal vertelde, dat hem inspireerde tot het schrijven van het nummer, wat hij nog diezelfde avond deed. Het verhaal wordt stijlvol vertoond in de begeleidende videoclip, die al meer dan 11 miljoen is bekeken en hem maar £20 heeft gekost! (= ruim € 23,--).

Edward Christopher ‘Ed’ Sheeran (Halifax, 17 februari 1991) heeft Iers bloed door zijn aderen stromen, want zijn ouders komen uit Ierland. Op zijn vierde zong Ed samen met zijn moeder in het plaatselijke kerkkoor. Hij groeide op met muziek van Van Morrison, Bob Dylan, Joni Mitchell, the Beatles en Elton John. Op zijn elfde namen zijn ouders hem mee naar een optreden van Damien Rice (bij ons onder andere bekend door ‘9 crimes’), dat veel indruk op hem maakte. Na het optreden heeft hij even met Rice gepraat en vanaf dat moment wist Ed wat hij wilde: dat ook! Thuis gekomen schreef hij een aantal liedjes waaronder ‘Typical average teen’. Vanaf 2005 heeft Ed verscheidene EP’s uitgebracht.

Vorig jaar vertrok hij naar Los Angeles en speelde daar op diverse plekken. Vervolgens zag acteur/zanger Jamie Foxx wel wat in hem en nodigde hem thuis uit om te komen spelen. Foxx heeft een opnamestudio in zijn huis en daar bracht hij menig uurtje door. Tijdens dit verblijf ontmoette hij diverse andere muzikanten, waaronder Raphael Sadiq. Uiteindelijk werd hij gecontracteerd door Atlantic records en doet Rocket (van Elton John) zijn management. Vorige week kwam ‘+’, het debuutalbum van Ed Sheeran, binnen op de eerste plaats van Britse albumlijst. Van Ed Sheeran gaan we nog zeker meer horen!

Ryan Adams dacht aan stoppen met muziek

Ryan Adams: Lucky now (77)

Op 7 september 2001, vier dagen voordat twee vliegtuigen zich in de Twin towers van het World Trade Center in New York boorden, stond Ryan Adams in de skyline van de stad voor de opname van de videoclip ‘New York New York’. Daarmee is het één van de laatste beelden van New York met de Twin towers er op. In de Amerikaanse hitparade kwam het nummer niet verder dan de 112e plaats, bij ons bleef het steken op plek 83. Daarna volgden nog twee kleinere hitjes: ‘Answering bell’ (#92 in 2002) en ‘So alive’ (#97 in 2004). Dankzij een optreden in De Wereld Draait Door, vorige week maandag, 26 september, scoort Ryan met ‘Lucky now’ zijn grootste hit.

ziekte

Maar het was bijna niet zover gekomen. In januari 2009 stond David Ryan Adams (Jacksonville, 5 november 1974) op het punt zich terug te trekken uit de muziek. De reden was dat hij veel last had van duizelingen, oorsuizen en gehoorverlies, veroorzaakt door de ziekte van Ménière. Dat laatste is wel heel ingrijpend voor een zanger en dus dacht Adams serieus aan (tijdelijk) stoppen.

Op 20 maart 2009 gaf Ryan Adams het laatste concert met zijn band the Cardinals, waarna iedereen zijn eigen weg ging. Drummer Brad Pemberton: “Iedereen zat er een beetje door, dus een (tijdelijke) stop kwam niet ongelegen. Ik moedigde Adams aan om even wat anders te gaan doen: trouwen en rust vinden. Adams was al zo’n tien jaar aan één stuk aan het touren, dus die kon (ook) wel wat rust gebruiken.”

Adams volgde zijn raad op. schreef in die jaren twee boeken en bracht niet eerder uitgebracht materiaal uit op PAX AM, zijn eigen platenlabel. Een jaar geleden pakte hij het optreden weer op en deed een korte tour door Europa. Teven begon hij te werken aan ‘Ashes & fire’, zijn dertiende studioalbum, dat volgende week maandag, 10 oktober, verschijnt.

Adlicious gaat de wereld rond

Adlicious: Flavour (82)

Tja, en dan is er die moeilijke tweede single. Ook Adlicious, tweede bij X-factor, moet daar na ‘Maniac’ (één weekje op #35 in juni) aan geloven. Sinds het einde van X-factor, zijn ze druk wezen touren en wordt er hard gewerkt aan nieuwe nummers.
‘Flavour’, binnen op #82, valt daar nog niet echt onder, want het nummer stamt al uit 2009, geschreven door zanger Jordy van Toornburg. Anno 2011 heeft hij het samen met Laise Sanches en Shirley Spoor, de andere twee leden van Adlicious, herschreven. De reden om het nummer nu uit te brengen, is omdat ze denken dat het wel een hit kan worden. Als artiest verwacht je dat toch van elk nummer dat je uitbrengt? Als je niet meer in jezelf gelooft, moet je er mee kappen!

geleend?

Er gaan echter stemmen dat de melodie van ‘Flavour’ ‘geleend’ zou zijn van het nummer ‘Damaged’ van de Amerikaanse r&b groep Danity Kane uit 2008 (#10 USA). De overeenkomst tussen beide groepen, is dat Danity Kane ook meedeed aan een talentenjacht: de derde serie van ‘Making the band’ in 2005. Of er ook een overeenkomst bestaat tussen ‘Flavour’ van Adlicious en ‘Damaged’ van Danity Kane, mag je zelf uitmaken.

buitenland

Voordat Adlicious tweede werd bij de Nederlandse X-factor, kwamen ze tot de 50e plaats in de Britse editie. Mede daardoor hebben ze buiten onze landsgrenzen al meer bekendheid dan Rochelle, onze winnares van X-factor. Na België doet Adlicious Polen aan, van daaruit gaat de groep via Azië naar Noord-Amerika, waarna Zuid-Amerika en Afrika op het tourschema staan. Daarna komen ze terug naar Europa. Maar eerst doen ze een klassiek nummer in ‘De tiende van Tijl’ van Tijl Beckand, waarin Tijl bekende artiesten klassieke nummers laat zingen.

Semino Rossi blijft zichzelf bewerken

Semino Rossi: Ben jij alleen vannacht (93)

Met een vader die tangozanger is en een moeder, klassiek geschoold pianiste, kan je bijna niet anders meer dan ook in de muziek belanden. Dat geldt dan ook voor Semino Rossi, geboren in Argentinië en na vele omzwervingen in Oostenrijk belandt. Het pianospelen leerde hij van zijn moeder, gitaar spelen leerde hij zichzelf.

Na Duitstalig succes probeert hij het sinds kort ook in het Nederlands. Met ‘Jij was het mooiste meisje’, een bewerking van zijn eigen hit ‘Du warst das schönste Mädchen’, scoorde Semino in mei een #31-notering. Ook ‘Ben jij alleen vannacht’, binnen op #93, is een bewerking van een nummer dat hij eerder in het Duits zong: ‘Bist Du allein in dieser Nacht’ uit 2009 van zijn album ‘Die Liebe bleibt’.

Leonie Meijer blijft Nederlands zingen

Leonie Meijer: Hey! (96)

Ten tijde van de eerste editie van The voice of Holland kon het nog alle kanten op met Leonie Meijer. The voice was echter net voorbij, of Leonie nam een duet op met haar coach Jeroen van der Boom: ‘Los van de grond’ dat tot nu toe haar grootste hit is: #2 in februari. Dat Nederlandstalige uitstapje was echter niet eenmalig, want de opvolger ‘Schaduw’ werd ook in het Nederlands gezongen en bereikte in juni de negende plek. Volgende week vrijdag, 14 oktober, verschijnt haar eerste album ‘Los’, waarvan de liedjes voor het grootste deel door haar zelf zijn geschreven al dan niet in samenwerking met de Zweedse producer Daniel Gibson (de man van Kim-Lian van der Meij).

Italiaanse dj werkt samen met Libanese zangeres en Amerikaanse producer

Nadia Ali, Starkillers & Alex Kenji: Pressure (97)

Ruim een jaar geleden debuteerde Nadia Ali, geboren in Libanon, met het nummer ‘Rapture’, dat tot #77 kwam. ‘Rapture’ was een cover van het Amerikaanse duo Iio, waar Nadia deel van uitmaakte. Voor Starkillers ligt de eerste hit verder terug in de tijd: ‘Discoteka’ bereikte in 2007 de 54e plaats. Starkillers is het alter ego van Nick Terranova uit Las Vegas, destijds bijgestaan door Austin Leads. Op ‘Pressure’ gaan Nadia Ali en Nick Terranova een samenwerking aan met Alex Kenji.
Alex Kenji is geboren in Italië als Alessandro Bacci. Voor ons is hij nog een tamelijk onbekende dj/producer, maar toch is hij al zo’n tien jaar actief in de muziekwereld. Dj’s als Tiësto, Roger Sanchez en Alex Gaudino zijn fan van zijn muziekproducties. In Nederland werkte de dertigjarige Bacci op ‘Let’s get this things started’ samen met Koen Groeneveld & Addy van der Zwan (staan onder andere bekend als Klubbheads en Itty bitty boozy woozy). Daarnaast is Bacci mede-eigenaar van het label 303Lovers.

De Dijk viert dertigjarig bestaan

de Dijk: Ik jou en jij mij (100)

In de Album Top 100 bezet de Dijk met ‘Scherp de zeis’ de hoogste positie: #1. In de Single Top 100 echter, staan ze met ‘Ik jou en jij mij’ op de laagste plaats, #100 dus. Wat denk je, waar zijn ze meer blij mee? De single, eh albumnotering natuurlijk, want dat is uitgebracht vanwege het dertigjarig bestaan.

Die verjaardag was er bijna niet geweest. Na het avontuur met Solomon Burke, dat vorig jaar een trieste afloop had voor Burke (hij overleed twee dagen voordat ze samen een concert zouden geven in Paradiso), was het bestaan van de Dijk allerminst zeker. Zanger Huub van der Lubbe vertelt over zijn twijfels in de documentaire ‘Hou me vast’, waarin de band een jaar lang is gevolgd. Afgelopen week ging de documentaire in première op het Nederlands Film Festival en op 31 oktober wordt deze uitgezonden op Nederland 2.