vrijdag 7 oktober 2011

Hitflits: veertiende #1-hit van Jan Smit al goud; Adele boekt record: '21' voor zevende keer naar #1

Vorige week was ‘Hou je dan nog steeds van mij’ van Jan Smit alleen nog maar verkrijgbaar als download, waardoor het nummer slechts binnenkwam op de negentiende plaats. Sinds vrijdag 30 september is het nummer ook te koop op een cd-single, met extra live tracks én de videoclip. En daardoor sprint Jan in de tweede week naar de eerste plaats van de nieuwe Single Top 100 en laat ‘Somebody that I used to know’ van Gotye feat. Kimbra ver achter zich; Het verschil is meer dan 40%.

Vanochtend ontving Jan Smit in het programma ‘Koffietijd’, uit handen van presentatrice Quinty Trustfull een gouden plaat voor de verkoop van meer dan 10.000 exemplaren. Het nummer levert Jan zijn veertiende #1-hit op en is één van de twee nummers van het album ’15 jaar hits’ dat op 28 oktober verschijnt.

Zoals verwacht is de hegemonie van de coaches van The voice of Holland met ‘One thousand voices’ maar van korte duur, want het nummer zakt na één week bovenaan naar de negende plek. Daarmee voegt het nummer zich bij de drie andere #1-hits die The voice opleverden, van Ben Saunders, die het ook niet langer dan één week volhielden.

Behalve Jan Smit, is nog een andere acts die de top 10 bereikt dankzij de fysieke cd-single. En dat is Frans Bauer die met ‘Mijn hart gaat zo tekeer’ stijgt van de dertiende naar de vierde plaats. De voorlaatste keer dat Frans zo hoog stond, is twee jaar geleden. ‘Geen woorden’, een nummer van Guus Meeuwis, steeg in de tweede week naar de derde plaats. Ondanks dat ‘Geen woorden’ hoger kwam, zal die vierde plaats van ‘Mijn hart gaat zo tekeer’, Frans meer doen, omdat hij het nummer zelf heeft geschreven. Net als Jan Smit, dankt ook Frans zijn notering aan de fysieke cd-single.

De hoogste eersteweeks treffen we deze week aan op de achttiende plaats. Daar komt ‘Ogen weer geopend’ van René Froger binnen, dat de voorloper is van het volledige Nederlandstalige album ‘Froger’, dat op 11 november in de winkels moet liggen. Vanavond is René te gast in De Wereld Draait Door.

De andere eersteweeks noteringen zijn:
#24 LMFAO: Sexy and I know it
#27 Waylon: The escapist
#36 Edsilia Rombley & Ruth Jacott: Uit het oog, niet uit het hart
#49 Mike & Colin: De klok tikt door
#61 Jolnada Zoomer: Ik ben gelukkig zonder jou
#73 Adele: Rumour has it
#77 Wesley Bronkhorst: Jij en ik
#78 Amotorski: Soldier
#83 Bruno Mars: It will rain
#84 Keri Hilson: Lose control
#85 Bouke: I cry
#89 Chef’ special: Thanks life for …
#98 A-tif and Suggest: Game boy
#99 Nickelback: When we stand together
#100 Maria Mena: Homeless

Na ‘Het beste van’ (in 1998) en ‘Muzikanten dansen niet’ (in 2002), is het de Dijk met ‘Scherp de zeis’ ook niet gelukt de eerste plaats langer dan één week vast te houden. Het album zakt naar de tweede plaats en daarmee is de weg weer vrij voor ‘21’ van Adele, dat een 28e week bovenaan ingaat en angstig dichtbij in de buurt komt van de 30 weken van ‘Deleted scenes from the cutting room floor’ van Caro Emerald komt.
‘21’ pakt nu voor de zevende keer de eerste plaats en dat is nog niet eerder voorgekomen. De sessies zijn, met tussen haakjes het aantal weken, de volgende: 1e (5), 2e (7),3e (2), 4e (9), 5e (3), 6e (1), 7e (1). Op 17 september 2011 verbrak Adele het record van 6x, dat sinds 18 januari 1997 in handen was van Céline Dion met ‘Falling into you’, dat nu ook verbroken is door Adele.

Vorige week zaterdag vond de nationale finale plaats van het Junior Songfestival 2011. Op 3 december aanstaande zal Rachel in Armenië, ons land vertegenwoordigen met het zelfgeschreven nummer ‘Teenager’. Het is één van de liedjes op het album ‘Junior Songfestival ‘11’, dat na de finale van afgelopen zaterdag, stijgt van de twaalfde naar de derde plaats. Vorig jaar bereikte het album met de liedjes uit de editie van 2010, de zesde plaats.
Daarvoor bereikten de albums twee keer de eerste plaats (in 2005 en 2009), alleen werden ze opgenomen in de Verzamel Album Top 30 in plaats van de reguliere Album Top 100. De reden voor de wijziging in 2010, is dat de platenmaatschappij het album ziet als één artiest, waardoor het niet valt onder een selectie van bestaande hits zoals de verzamelalbums in de verzamellijst. Vreemd echter, dat Gfk Dutch Charts, het jaarlijkse Eurovisiealbum wel als verzamelalbum ziet, waardoor het niet in de Album Top 100 komt, maar in de Verzamel Album Top 30. Niet konsekwent dus.

In Amerika bereikte het album al de eerste plaats, bij ons komt het binnen op de 25e plaats en is daarmee de hoogste eersteweeks: Lady Antebellum met ‘Own the night’

Dan het restant eersteweeks noteringen van deze week:
#34 Feist: Metals
#35 Candy Dulfer: Crazy
#37 Amatorski: Tbc
#44 Gare du nord: Lilywhite soul
#59 Andrea Berg: Abenteuer
#63 Demi Lovato: Unbroken
#93 Jenny Lane: Life’s like a chox of bogglets (verbastering van ‘Life’s like a box of chocolates’, een zin uit de film ‘Forrest gump’ met Tom Hanks)

Nu ben je weer helemaal b(l)ij. Na het weekend melden we ons weer met een nieuwe Megaman en dan weet je ook weer alles van de artiesten achter de hits.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten