zondag 2 oktober 2011

Ryan Adams dacht aan stoppen met muziek

Ryan Adams: Lucky now (77)

Op 7 september 2001, vier dagen voordat twee vliegtuigen zich in de Twin towers van het World Trade Center in New York boorden, stond Ryan Adams in de skyline van de stad voor de opname van de videoclip ‘New York New York’. Daarmee is het één van de laatste beelden van New York met de Twin towers er op. In de Amerikaanse hitparade kwam het nummer niet verder dan de 112e plaats, bij ons bleef het steken op plek 83. Daarna volgden nog twee kleinere hitjes: ‘Answering bell’ (#92 in 2002) en ‘So alive’ (#97 in 2004). Dankzij een optreden in De Wereld Draait Door, vorige week maandag, 26 september, scoort Ryan met ‘Lucky now’ zijn grootste hit.

ziekte

Maar het was bijna niet zover gekomen. In januari 2009 stond David Ryan Adams (Jacksonville, 5 november 1974) op het punt zich terug te trekken uit de muziek. De reden was dat hij veel last had van duizelingen, oorsuizen en gehoorverlies, veroorzaakt door de ziekte van Ménière. Dat laatste is wel heel ingrijpend voor een zanger en dus dacht Adams serieus aan (tijdelijk) stoppen.

Op 20 maart 2009 gaf Ryan Adams het laatste concert met zijn band the Cardinals, waarna iedereen zijn eigen weg ging. Drummer Brad Pemberton: “Iedereen zat er een beetje door, dus een (tijdelijke) stop kwam niet ongelegen. Ik moedigde Adams aan om even wat anders te gaan doen: trouwen en rust vinden. Adams was al zo’n tien jaar aan één stuk aan het touren, dus die kon (ook) wel wat rust gebruiken.”

Adams volgde zijn raad op. schreef in die jaren twee boeken en bracht niet eerder uitgebracht materiaal uit op PAX AM, zijn eigen platenlabel. Een jaar geleden pakte hij het optreden weer op en deed een korte tour door Europa. Teven begon hij te werken aan ‘Ashes & fire’, zijn dertiende studioalbum, dat volgende week maandag, 10 oktober, verschijnt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten