vrijdag 24 februari 2023

Hitflits: derde dubbelslag voor Boef; Lizzy Mcalpine komt niet uit de lucht vallen

Net als in maart 2017 en juli 2020 kon de afgelopen week niemand om rapper Boef heen. In beide jaren scoorde hij een dubbelslag: gelijktijdig een nummer 1 single en een nummer 1 album. Deze week doet hij dat weer, nu met de single ‘Herinnering’ feat. Lil Kleine dat voor de tweede week de Single Top 100 aanvoert en het album Luxeprobleem dat binnen knalt op de eerste plaats van de Album Top 100.
 
De aantallen streams liggen wel stukken lager. In 2017 waren dat nog 23 miljoen voor de 18 tracks op Slaaptekort. De 16 tracks van Allemaal Een Droom zaten in 2020 rond de 20 miljoen. De 15 tracks op Luxeprobleem komen echter niet boven de 11 miljoen streams uit.
 
ALBUM TOP 7, met tussen haakjes het percentage aandeel fysieke albums
 
1. EW  Boef: Luxeprobleem (0)         *** eerste week op nummer 1 ***
2. EW  P!nk: Trustfull (78), op 26,93%
Geen eerste plaats in de Album Top 100 dit keer voor P!nk. Maar haar album Trustfull pakt die wel in de Vinyl 33, waarin Luxeprobleem van Boef ontbreekt. Vooralsnog is dat alleen nog digitaal verkrijgbaar.
3. (4)   Metro Boomin: Heroes & Villains (0)
4. (3)   SZA: SOS (0)
5. EW  Inhaler: Cuts & Bruises (90)
6. (5)   Flemming: Flemming (7)
7. EW  dEUS: How To Replace It (80)
 
Als Je Voor Me Staat (fysiek: 46%), vorige week het eerste nummer 1 album van Jaap Reesema, zakt in de tweede week naar de elfde plaats.
 
Kijken we nog even naar de andere nieuwe noteringen van deze week en dan komen er bij de vier in de top 10, nog twee bij:
#31 Transatlantic: The Final Flight – Live At l’Olympia (100)
#95 Lizzy McAlpine: Five Seconds Flat (0) (zie onder Singles)
 
Resten nog twee albums die op herhaling gaan dankzij het vinylexemplaar:
#14 Feis:  Hard Van Buiten, Gebroken Van Binnen (100)
Album uit 2014, dat toen niet hoger kwam dan nummer 37. In 2019 ging het album twee weken op herhaling (87-49).
 
#32 Bente: Als Ik Met De Wind Kon Dansen (87), nummer 4
In november 2022 stond het album een weekje op nummer 60.

SINGLES
 
Zowel in de Album Top 100 als in de Single Top 100 maakt de 23-jarige Lizzy Mcalpine uit Philadelphia, Pennsylvania, haar debuut. In de albumlijst doet ze dat met Five Seconds Flat (op nummer 95), in  de singlelijst met ‘Ceilings’  (op nummer 82). Beide nog zeer bescheiden noteringen, maar zeker een belofte voor de toelomst.
Elizabeth Catherine McAlpine, zoals ze voluit heet, schrijft al liedjes sinds haar zesde. In 2018 bracht ze de EP Indigo uit, het jaar daarop gevolgd door het album Give Me A Minute dat ze schreef tijdens haar verblijf in Spanje waar ze studeeerde. Dat album had ze opgenomen met Philip Etherington, haar maatje op het Berklee College of Music in Massachusetts, waar ze het liedjes schrijven verder perfectioneerde. Daar begon ze tijdens Corona ook samen met studenten met het streamen van concerten via Instragram.
 
Lizzy Mcalpine komt dus niet zomaar uit de lucht vallen, maar werkt al jaren aan haar carriére. Ze werkte samen met FINNEAS (broer van Billie Eilish), John Mayer en Jacob Collier en rekent Phoebe Bridgers en Shawn Mendes tot haar fans.
 
Op vrijdag 9 juni komt Lizzy Mcalpine naar ons land voor een optreden in Paradiso, Amsterdam.
 
SINGLE TOP 6
 
1. (1)   Boef feat. Lil Kleine: Herinnering     *** tweede week op nummer 1 ***
2. (2)   Miley Cyrus: Flowers , op 24,1%
3. (3)   Maan feat, Goldband: Stiekum
4. (4)   Claude: Ladada (Mon Derniet Mot)
5. (5)   Zoë Tauran: Therapie
6. (7)   Boef feat. Cristian D: Probleem
 
Drie tracks van het album Luxeprobleem van Boef krijgen een notering in de Single Top 100. Twee ken je al (ze staan in de top 6), de derde is ‘Rovers’ op de tiende plaats, dat hij maakte met Lijpe  & Djaga Djaga.
 
Resteren de overige eerste weeks noteringen van deze week. Dat zijn:
#34 JoeyAK: Fouten
#42 Henkie T & Lijpe: Heavy
#50 Niall Horan: Heaven
#61 NF: Hope
#79 Snollebollekes: Hullemaal Kapot
#92 Sevn Alias: Jij & Ik
 
#93 Mae Stephens: If We Ever Broke Up
Net als Lizzy Mcalpine met ‘Ceilings’  (op nummer 82), maakt ook de 19-jairge Mae Stephens uit het Britse Kettering, boven Londen, haar debuut met ‘If We Ever Broke Up’. De overeenkomst: TikTok,, waar beide nummers viral gingen. En dan te bedenken dat het filmpje vam Stephens bijna niet was geplaatst.
Stephens: “Het was oudjaar en ik wilde nog wat op TikTok zetten, maar wist niet wat. Toen trok ik gewoon de slimste trui aan die ik kon, deed de meest vreselijke dansbewegingen op ‘If We Ever Broke Up’, ging voor mijn oudejaarsavond, werd de volgende ochtend wakker en kreeg spam omdat het filmpje viraal was gegaan”.

En over het liedje, dat ze in drie uur had geschreven, zegt ze: Oorspronkelijk was dit nooit mijn muziekstijl. Ik hield altijd meer van liefdesliedjes en ballads. Dankzij het succes van dit nummer, ben ik wel meer dingen gaan doen die ik anders niet zo snel zou doen. Het is de sfeer waar mensen dol op lijken te zijn, dus we gaan gewoon door met dat soort muziek.”