vrijdag 25 juni 2021

Hitflits: Bliksembezoek levert Måneskin drie top 4-noteringen en twee top 10-albums op

Waar een bliksembezoek niet goed voor is. Vorige week donderdagavond ging de Italiaanse groep Måneskin langs bij 3FM, waar honderden fans op afkwamen. En de dag daarop zaten de leden aan tafel bij Humberto en speelden ze hun voormalige #1-hit ‘Zitti e buoni’.
De gevolgen? Drie top 4-noteringen + een hit op herhaling:
#2 (19) Beggin’
#3 (9)  I Wanna Be Your Slave
#4 (4)  Zitti e buoni
#89 (HH) Coraline (terug na een weekje afwezigheid)
En twee top 10-albums:
#2 (2)  Teatro d'ira: Vol. I (vierde week op #2)
#7 (23) Il Ballo Della Vita
 
Direct na het Songfestival hebben de leden gewerkt aan Teatro d'ira: Vol. II, hun derde album, dat dit najaar moet uitkomen.
 
Drie nummers van dezelfde artiest bij de bovenste tien is al lang niet meer bijzonder sinds 22 december 1984. Toen stond Koos Alberts met ‘Gisteren Heeft Zij Mij Verlaten’, ‘Ik Verscheurde Jouw Foto’ en ‘Waarom Ben Ik Met Kerst Zo Alleen’ in de top 10 en haalde daarmee zelfs het Guinness Book of Records.
 
Zijn record werd op 1 december 2012 verbroken door Sandra van Nieuwland toen zij het presteerde met vier nummers. Op 11 maart 2017 werd haar record weer verbroken door Ed Sheeran met vijf hits en op 1 december 2018 gooide Frenna er nog een hit tegenaan, waardoor hij gelijktijdig met zes nummers in de top 10 stond.

update 28 juni: correctie op het record van Frenna:
Het record van Ed Sheeran (5 noteringen in de top 10) werd 14 dagen later, op 25 maart 2017, al weer verbroken door Boef met 8 (!) noteringen, waaronder de volledige top  5! De 6 noteringen van Frenna, ruim een jaar later, waren dus allerminst een record. Wij hadden Boef helemaal over het hoofd gezien, Mafe gelukkig niet, die dit wist te melden, waarvoor dank!
 
Wel mag Måneskin zich voegen bij onder andere Koos Alberts (1984), Bruce Springsteen (1985), Adele (2011), Lil Kleine (2016, 2017, 2018) en Ronnie Flex (2016. 2018, 2019)
die ieder ook drie noteringen gelijktijdig in de top 10 hadden.
 
ALBUM TOP 5
 
1. (1)   Olivia Rodrigo: Sour (vijfde week op #1)
2. (2)   Måneskin: Teatro d'ira: Vol. I  (op 30,57%)
3. HH  Nick Cave & Warren Ellis: Carnage
De cd stond in maart een weekje op #66. Dankzij de vinylplaat (#1 in de Vinyl 33), gaat  Carnage van Cave en bandlid Warren Ellis van the Bad Seeds, op herhaling op de derde plaats.
4. (6)   Dua Lipa: Future Nostalgia + The Moonlight Edition
5. (8)   Justin Bieber: Justice
 
Over naar de echte nieuwe noteringen van deze week:
 
#12 Helloween: Helloween
In 1988 scoorde de Duitse metalgroep Helloween, die ook wel de vaders van het power metal subgenre worden genoemd, met ‘Dr Stein’ (#85). Vier albums kregen een notering, de voorlaatste was My God-Given Right (#73 in 2015).
Anno 2021 is Helloween, de band van Michael Weikath, Markus Grosskopf en Andi Deris, weer terug met hun zestiende album Helloween. Niet te verwarren met de gelijknamige EP die de groep in 1988 uitbracht.
 
#13 Frank Zappa: Zappa ’88 … The Last U.S. Show
Registratie van het concert dat Frank Zappa op 25 maart 1988 gaf in het Nassau Coliseum in New York. 4cd’s of 4 elpees, met onder meer een legendarische Beatles-medley.
 
#24 Kings of Convenience: Peace Or Love
Vierde studio album van Erlend Øye en Eirik Glambek Bøe, die sinds 1999 het Noorse indie folkduo Kings of Convenience vormen. Ruim tien jaar lieten ze niets van zich horen, het voorlaatste album was Declaration Of Dependence (#57 in 2009). Peace Or Love hadden ze al in 2016 klaar, maar beantwoorde niet aan hun eigen standaard en dus doken ze weer een tijdje de studio in met het huidige resultaat.
 
#33 Vegedream: Marchand De Sable
Naar aanleiding van het succes van de single ‘Ramenez La Coupe à la Maison’, deze week op #27 (zie ook onder EK-hits), scoort de Franse rapper Vegedream nu ook met Marchand De Sable, zijn debuutalbum uit 2018.
 
#84 Whispering Sons: Several Others
Tweede album, maar eerste notering in ons land, van de Belgische postpunkband Whispering Sons. De titel slaat volgens zangeres Fenne Kuppens op ‘anderen die net als zijzelf, vechten  met – soms zelfs grotere – demonen.’ Naast Kuppens zitten in de band die bestaat sinds 2013, ook nog uit Kobe Lijnen (gitarist), Tuur Vandeborne (basgitarist), Sander Pelsmaekers (drummer) en Sander Hermans (toetsenist).
 
#91 Mammoth WVH: Mammoth WVH
Achter Mammoth WVH zit de 30-jarige Wolfgang Van Halen, zoon van de vorig jaar overleden gitarist Edward van Halen van de rockband van Halen. Het album Mammoth WVH is een eerbetoon aan zijn vader.
Wolfgang: “De naam Mammoth is heel special voor mij. Het was niet alleen de naam van mijn vader’s eerste band, voordat het Van Halen werd, hij was ook de zanger. Sinds mijn vader dat mij vertelde, heb ik me altijd voorgenomen mijn eigen band ook die naam te geven.”
 
SINGLES
 
Vanochtend om 5 uur is ‘Bad Habits’ van Ed Sheeran uitgekomen. Zijn eerste nieuwe single in vier jaar tijd. De komende week ga je het nummer heel vaak horen. In ieder geval op Q-Music, (want Alarmschijf), op Radio 538 (Favorite ) én op Slam! (Grandslam!). Geen Topsong op NPO Radio 2 én ook geen Megahit op 3FM dus voor ‘Bad Habits’. Beide zenders kozen terecht voor een ander nummer en beide voor een Nederlandse act, De TopSong is voor Mell & Vintage Future met ‘Love Train’, de Megahit voor Antoon met ‘Hyperventilatie’.
 
‘Bad Habits’ van Ed Sheeran redt het ook wel zonder al die schijven en zal volgende week hoog binnen komen, zo niet op de eerste plaats van de Single Top 100. Die is deze week nog voor ‘Good 4 U’ van Olivia Rodrigo, maar de zes weken van ‘Drivers License’ gaat ‘Good 4 U’ niet redden. Daar zorgt Ed Sheeran de komende weken wel voor.
 
Vanavond om 9 uur, plaatselijke tijd, geeft Ed Sheeran vanuit Ipswich bij de Town football club een concert via zijn eigen TikTok kanaal tijdens het TikTok’s UEFA Euro 2020 evenement. Mocht je het missen, dan kan je het morgen, 26 juni of over veertien dagen, op 9 juli, alsnog bekijken.
 
SINGLE TOP 5
 
1. (1)   Olivia Rodrigo: Good 4 U (vierde week op #1)
2. (19) Måneskin : Beggin’
3. (9)   Måneskin : I Wanna Be Your Slave
4. (4)   Måneskin: Zitti e buoni
5. (3)   Kris Kross Amsterdam, Shaggy & Conor Maynard: Early In The Morning
 
‘Beggin’’is nu voor de derde keer een top 10-notering. Het origineel van the 4 Seasons uit 1967, scoorde voor het eerst in 2008 in de uitvoering van het Noorse Madcon (#1). Vier jaar later nam Sandra van Nieuwland het nummer op en ook zij bereikte de eerste plaats.
Måneskin is de derde act die er mee de top 2 haalt, want een #1 zit er niet (meer) in.

28 juni: aanvulling
Die eerste plaats werd wel in drie versies behaald door een ander nummer. ‘15 Miljoen Mensen’, het origineel van Fluitsma & Van Tijn (in 1996) en de covers van RTL Nederland met ‘Koningin Van Alle Mensen’ (in 2013) en Davina Michelle & Snelle met ‘17 Miljoen Mensen’ (in 2020). Info overgenomen van Mafe op Dutch Charts.
 
studenten helpen Antoon aan top 10-notering
 
Na twee weken op #21, springt ‘Hyperventilatie’ van Antoon zo de top 10 in op #10. De plotselinge stijging dankt het nummer mede aan TikTok. Een aantal meiden van een studentenvereniging in Groningen hadden een filmpje gemaakt waarin ze het nummer playbackten. Dat filmpje werd door veel studenten en daarna ook door veel jongeren gedeeld. Zoals gezegd, de komende week is het nummer Megahit op 3FM. Dus het einde is nog niet in zicht voor ‘Hyperventilatie’ van Antoon.
 
Hebben we nog vijf eerste weeks noteringen voor je, waaronder vier van Nederlandse hiphoppers:
#22 Dopebwoy & Jonna Fraser: Erop Eraf
#23 Kevin: Blijf Geloven
#31 Bryan Mg, Emms & Broederliefde: Ça Sert à Rien
#55 Sevn Alias: Sinner
 
De vijfde nieuwe notering, op #84, is ‘Jalebi Baby [+ Tesher – Jalebi Baby]’ van Tesher x Jason Derulo. Tesher, pseudonym van de Canadees Hitesh Sharma, bracht in 2020 het nummer ‘Jalebi Baby’ uit, waarmee hij groot succes had in Zuidwest Azië en India.

Dat het nummer 
van Tesher nu ook in het westen aanslaat is te danken aan de remix met Jason Derulo, die vorig jaar het nummer ‘Savage Love’ van Jawsh 685 onder handen nam en er wereldwijd een #1-hit mee scoorde.
 
EK-hits (2)
 
Aanstaande zondag staat Oranje tegenover Tsjechie in de achtste finale. Van de uitslag hangt af of de oranjekoorts flink gaat stijgen en dus of er EK-gerelateerde hits worden gescoord. Deze week is het er nog maar één:
#15 (22) Martin Garrix feat. Bono & the Edge: We Are The People
 
‘Links Rechts’ van de Snollebollekes valt uit de lijst en is opnieuw veroordeeld tot een plek bij de Bubbling Under, de wachtkamer van de Single Top 100. Het album  … En Door van de Snollebollekes uit 2017, levert ook in, het zakt van #44 naar #49.
 
Toch is er nog een voetbal gerelateerde notering, zei het niet van dit EK:
#27 (76) Vegedream: Ramenez La Coupe à la Maison
Het nummer stamt uit 2018 en werd gebruikt om het wereldkampioenschap te vieren van het Franse nationale voetbalelftal dat jaar. De titel betekent dan ook ‘breng de cup naar huis’.
Ook dit jaar is het Franse elftal de grote favoriet voor de overwinning. Niet vreemd dus dat het nummer zo goed scoort van de 28-jarige Sachtela Evrard Djedje uit Orléans, ofwel rapper Vegedream. Het officiële EK-lied van Frankrijk is ‘Ecris Mon Nom, crie Mon Non En Bleu’ van Youssoupha, een Frans-Congolese rapper. De titel betekent ‘Schrijf mijn naam in het blauw, roep mijn naam in het blauw’ en dat slaat natuurlijk op les Bleus, het Franse elftal.