vrijdag 16 juni 2023

Hitflits: The Show tweede nummer 1 album voor Niall Horan; Engelbewaarder terug op 1 én platina

Vanmiddag, even na 5 uur, begint Niall Horan vast met een dikke glimlach aan zijn optreden  op de South Stage van Pinkpop in Landgraaf. Hij heeft daar alle reden voor, want zijn derde soloalbum The Show komt binnen op de eerste plaats van de Album Top 100 én Vinyl 33. Het is na Flicker in 2017 zijn tweede nummer 1 album in de Nederlandse albumlijst.
Met een eerste plaats voor The Show, verdrijft Niall Horan Harry Styles, zijn oude One Direction maatje van de eerste plaats. Diens Harry’s House keerde vorige week dankzij drie  concerten terug op de eerste plaats en zakt nu naar de tweede plaats.

"It's unbelievable that on the day that my album is number 1 in the Netherlands, I play a festival in the same country. Thank you so much." Geen grote smile dus, maar een zichtbaar emotionele Niall Horan op het podium van Pinkpop toen hij met zijn fans het nieuws van zijn nummer 1 album deelde, dat hij net voor zijn optreden had gehoord. En daarin schuilt de echte artiest.
 
ALBUM TOP 5, met tussen haakjes het percentage aandeel fysieke albums
 
1. EW  Niall Horan: The Show (84)   *** eerste week op 1 ***
2. (1)   Harry Styles: Harry’s House (17), op 64,01%
3. EW  3js: Mooie Tijden (92)
4. (4)   Harry Styles: Fine Line (12)
5. (7)   Ed Sheeran: - (Subtract) (16)
 
Gaan we over op de andere nieuwe albums:
#6 Dystinct: Layali (0)
 
#39 Noah Kahan: Stick Season (4)
Ruim vier jaar geleden scoorde de Amerikaanse muzikant Noah Kahan een hit met het nummer ‘Hurt Somebody’, dat hij zong met Julia Michaels. In de 21 weken dat het nummer genoteerd stond, kwam het niet hoger dan de 33e plaats.
 
De 26-jarige Noah Kahan uit Strafford, Vermont, bracht daarna twee albums uit die bij ons geen notering kregen. En dat leek ook te gebeuren met Stick Season, dat in oktober 2022 werd uitgebracht.
 
De afgelopen week verscheen Stick Season opnieuw, de zogenaamde Expended Edition met 7 extra nummers, maar alleen digitaal. Daarnaast is het originele album met 14 nummers nu ook op een dubbel elpee uitgebracht. Het zijn echter de streams die zorgen voor de notering op nummer 39.
 
#43 Jason Isbell and the 400 Unit: Weatervanes (91)

#46 Extreme: Six (88)
We dachten dat de band Extreme niet meer bestond. In de jaren ’90 scoorde de Amerikaanse rockband uit Boston vier hits, waaronder een nummer 1 notering met ‘More Than Words’ in 1991. De voorlaatste notering was een 65e plaats voor het album Waiting For The Punchline in 1995. Daarna bleef het stil tot 2007, toen ze de draad weer oppakten. Het album Sausades de Rock uit 2008, kreeg echter bij ons geen notering.
Six
is het zesde studioalbum van Extreme. Van de oorspronkelijke bezetting in 1985, zijn alleen nog zanger Gary Cherone en keyboardspeler Nuno Bettencourt over. Het huidige Extreme bestaat verder nog uit bassist Pat Badger (sinds 1986) en drummer Kevin Figueiredo (sinds 2007). De naam Extreme refereert naar de vorige band van Cherone en Bettencourt, ‘being a homophone of "ex-Dream”’.
 
#93 Janelle Monáe: The Age Of Pleasure (44)

SINGLES 

Vorige week moest Marco Schuitmaker zijn eerste plaats inleveren bij $hirak feat. Cristian D, Lil Kleine & Boef met ‘Pornstar Martini’. Deze week
neemt hij de leiding weer over in de Single Top 100 met ‘Engelbewaarder’ in al zijn configuraties, nu voor de vierde week.
Afgelopen week kreeg Schuitmaker een platinaplaat voor de meer dan 20 miljoen streams van 
‘Engelbewaarder’. Tevens maakte hij bekend binnenkort te komen met een nummer samen met Jan Smit. Als dat nummer ook de eerste plaats haalt, zal het de eerste nummer 1 voor Smit worden sinds ‘Recht Uit M'n Hart’ uit 2015. 

SINGLE TOP 5
 
1. (2)   Marco Schuitmaker: Engelbewaarder           *** terug op 1 / vierde week op 1 ***
2. (1)   $hirak feat. Cristian D, Lil Kleine & Boef: Pornstar Martini, op 5,13%
3. (3)   Libianca: People
4. (5)   Dave & Central Cee: Sprinter
5. (6)   Kris Kross Amsterdam, Sofía Reyes & Tinie Tempah: How You Samba
 
Nieuw bij de bovenste tien, is ‘Schultenbräu’ van Chantie & Donnie, dat in de tweede week van 16 naar 8 stijgt. Voor Chantie (Chantal Janzen) is het na ‘Vecht Mee’ (nummer 10 in 2008), dat ze maakte met rapper Yes-R, haar tweede top 10-notering. Donnie (Donald Ellerström) is met ‘Schultenbräu’ toe aan zijn vijfde top 10-hit.
 
dozijn top 10 noteringen
 
Deden Chantie & Donnie er met ‘Schultenbräu’ slechts twee weken over om de top 10 te bereiken. ‘Lay Low’ van Tiësto had daar 22 weken voor nodig! Na twee weken op de elfde plaats te hebben gestaan (niet achter elkaar), stijgt het nummer naar de tiende plaats, waarmee Tiësto zijn twaalfde top 10-notering scoort. Dat dankt hij dan mede aan de zanger van ‘Lay Low’, die echter nergens wordt genoemd. Hoog tijd dus om kennis met hem te maken.

geen credit

De mannenstem op ‘Lay Low’ van Tiësto, is afkomstig van de 33-jarige Halvor Folstad uit Noorwegen. Met Dag Holtan-Hartwig vormt hij sinds 2015 het duo Skinny Days. Beide schreven ook mee aan ‘Lay Low’ van Tiësto.


Het is niet voor het eerst dat een vocalist op een nummer van Tiësto geen credit krijgt. ‘Escape Me’ (nummer 52 in 2009) feat. C.C. Sheffield, ‘Red Lights’ (nummer 42 in 2013) feat. Michel Zitron en ‘The Business’ (nummer 1 in januari 2021) met zang van James Bell, gingen Halvor Folstad voor. Van ons krijgen alle vocalisten, mits bekend, wél een credit.

Sluiten we af met de eerste weeks noteringen van deze week. Dat zijn de volgende:
#21 J Hus feat. Drake: Who Told You
#65 Frenna: Fall In Love
 
#69 Yssine: Wild West
Naast Yssine noemt hij zich ook wel Yss, maar zijn echte naam is Yassine Boualawi, geboren   in Nijmegen. Op jonge leeftijd verhuisde hij met zijn ouders naar België, waar hij op hoogniveau voetbalde. Op zijn zestiende maakte hij de overstap naar muziek. Sinds kort zit hij bij het hiphop label Top Notch.
 
Op de Split Decision EP van Dave & Central Cee staan vier nummers. Drie daarvan krijgen een notering:
#4 (5) Sprinter
#87 Trojan Horse
#92 UK Rap
 
#97 Matt Sassari: Give It To Me
Uit Marseille, Zuid-Frankrijk, komt de 31-jarige dj/producer Matt Sassari. Op zijn veertiende bezocht hij diverse clubs en vier jaar later draaide hij er zelf. In 2011 bracht hij zijn eerste producties uit. Nu, 12 jaar later scoort hij internationaal met ‘Give It To Me’, het nummer waarmee Timbaland feat. Nelly Furtado & Justin Timberlake in 2007 de achtste plaats bereikten. Afwachten hoe hoog Sassari er mee gaat komen.

Elk weekend is er wel ergens een festival. Dit weekend is dat Pinkpop in Landgraaf. Via 3FM kun je veel van de optredens live volgen, in geluid én beeld. Klik hier voor een overzicht.