zaterdag 27 april 2024

Hitflits: The Tortured Poets Department, zevende nummer 1-album voor Taylor Swift; 22 noteringen dankzij Record Store Day

Gisteren meldden we al dat The Tortured Poets Department, het elfde studioalbum van Taylor Swift,  wereldwijd records brak. Natuurlijk ook in Nederland, alleen hadden we daar nog niet de officiële lijsten van. Vandaag, zaterdag 27 april, is die er wel en dus is het officieel, waarmee The Tortured Poets Department in ons land het zevende nummer 1-album is van Taylor Swift.
 

In de Album Top 100 heeft het album van Taylor Swift, dat uiteenvalt in twee delen, The Tortured Poets Department en The Tortured Poets Department: The Anthology, een gigantisch overwicht van 94% op Dark Matter van Pearl Jam. Zo’n groot verschil is niet meer voorgekomen sinds De Bestemming van Marco Borsato in 1998. Toen was het verschil zelfs 96%!
 
ALBUM TOP 5, met tussen haakjes het percentage aandeel fysieke albums
 
1. EW  Taylor Swift: The Tortured Poets Department (90)  *** eerste week op 1 ***
2. EW  Pearl Jam: Dark Matter (91), op 6%
Het twaalfde album van Pearl Jam werd geproduceerd door Andrew Watt. De man die vorig jaar the Rolling Stones terug aan de top bracht met het album Hackney Diamonds.
3. HH  Hozier: Wasteland, Baby! (94)
4. (1)   Beyoncé: Cowboy Carter (23)
5. (3)   Benson Boone: Fireworks & Rollerblades (0)
 
Over naar de andere nieuwe noteringen van deze week:
#12 Bruce Springsteen: The Best Of (96)
#71 Dool: The Shape of Fluidity (84)

#99 Soudtrack: Mean Girls [2024] (100)
In 2004 verscheen de film ‘Mean Girls’, waarvan de soundtrack met nummers van onder andere Blondie, P!nk en Kelis, het vreemd genoeg niet haalde. Anno 2024 scoort de soundtrack van ‘Mean Girls’ wel. De gelijknamige Broadway musical gold als basis voor de film ‘Mean Girls’ [2024]. De soundtrack hiervan is geen verzameling van (oude) hits, maar eentje met nummers uitgevoerd door de cast van de film. Bijna alle nummers werden gecomponeerd door Jeff Richmond, met teksten van Neil Benjamin.
 
Record Store Day
 
Vorig weekend was de zeventiende editie van Record Store Day (RSD), het grootste eendaagse muziekevenement ter wereld. Tijdens RSD bieden onafhankelijke platenzaken bijzondere (vinyl)releases aan. Dit jaar ging het om ongeveer 400 exclusieve LP’s en CD’s in vrijwel ieder genre.
 
Daaronder een record aantal Nederlandstalige RSD releases, waaronder Typhoon, Sophie Straat, K3 én Marco Schuitmaker. Zijn hit ‘Engelbewaarder’ werd op vinyl aangeboden in een oplage van 1000 exemplaren met de akoestische versie op de b-kant. Al in 2023 verscheen er een vinylsingle van ‘Engelbewaarder’ met op de b-kant het nummer ‘Een Nieuwe Liefde’. Beide versies zijn nog steeds te koop.
Van Within Temptation, de Nederlandse RSD ambassadeur, verscheen een EP met vier live nummers, opgenomen op 29 januari in de Artone studio. De EP getiteld The Artone Sessions werd gratis weggegeven aan de eerste 6.000 RSD klanten.
 
Was de editie in 2023 al de meest succesvolle. Volgens de reacties van diverse platenzaken in het land, was die van dit jaar nog beter. Dat was vooral te danken aan de diversiteit van het aangebodene. Van jong tot oud vond wel iets van zijn/haar gading. En voor wat gingen deze liefhebbers dan?
 
Record Store Day 2024
 
In de Album Top 100 vinden we de volgende noteringen. Waar het geen exclusieve RSD-release is, vermelden we achter de titel de link met RSD:
#2 Pearl Jam: Dark Matter (91) - exclusieve variant op splattered vinyl
#9 (19) Fleetwood Mac: Rumours (53)– picture disc
#35 the Rolling Stones: Live At Racket, NYC (100)
#44 the Weeknd: Live At Sofi Stadium (100)
#58 Noah Kahan: I Was / I Am (97)
 
In de Vinyl 33 staan 22 RSD-gerelateerde elpees, waaronder op 22 Niets Hetzelfde van Wies, een speciale versie van hun album Alles Is Anders en op 32 Late To The Party van Dawn Brothers. Dit betreft een album uit 2022 dat nooit is uitgebracht. Voor RSD zijn daar nu 8 tracks uit gehaald en eenmalig op blauw vinyl geperst. Alle noteringen staat op Dutch Charts.

Tot zover deze Hitflits met betrekking tot de albumnoteringen. De singles hebben we gisteren behandeld, die vindt je hier.

vrijdag 26 april 2024

Hitflits: Koningsspelenlied, ‘Daba Die Daba Daa’ , grootste hit voor Kinderen voor Kinderen sinds 2013.

Deze Hitflits ziet er iets anders uit dan dat je gewend bent. Vanwege technische problemen bij Gfk, samensteller van de hitlijsten die wij hanteren, is het vandaag, vrijdag 26 april, niet mogelijk om de Album Top 100 en de Compilation Top 30 samen te stellen en te verspreiden. Of dat dit weekend nog gaat lukken is onbekend. En dus beperken we ons tot de nieuwste noteringen in de Single Top 100, die wel is gemaakt.
 
Vanochtend hebben Koning Willem Alexander en Koningin Máxima de Koningsspelen geopend met een gezond ontbijt voor de 650 kinderen van KBS Klippeholm en CBS Vesterhavet in Hoofddorp. Vervolgens gingen de kinderen aan het sporten en brachten de Kinderen voor Kinderen ‘Daba Die Daba Daa’, het Koningsspelenlied. In de vierde week stijgt het nummer van 52 naar 23 en dat is de hoogste notering sinds 'Klaar Voor De Start' dat in 2013 de veertiende plek bereikte.
Tegen Zappsport liet Koningin Máxima onder de indruk te zijn van het kinderkoor Kinderen voor Kinderen. “Elk jaar weer een nieuw liedje, nieuwe kostuums en een nieuw dansje dat alle kinderen binnen twee weken kennen, ongelooflijk”. Wij kunnen melden dat dit te danken is aan Lucia Marthas en Willem Laseroms die het nummer schreven en de choreografie verzorgden.
 
SINGLE TOP 5
 
1. (1)   Roxy Dekker: Sugardaddy    *** derde week op nummer 1 ***
2. (2)   Frenna: Pretty Girls, op 38,96%
‘Pretty Girls’ staat nu voor de zevende week op de tweede plaats. Dat is echter nog lang geen record. Dan moet het nummer nog minimaal vier weken volhouden, want het record is tien weken, in 2016 gescoord door Justin Timberlake met ‘Can’t Stop The Feeling’.
 
3. (3)   Joost: Europapa / Europapa (outro)
Volgende week reist Team-Joost Klein af naar Malmö in Zweden om zich voor te bereiden op de tweede halve finale van 9 mei. Dan wordt er ook bekend hoe de act van zijn nummer  ‘Europapa’ er uit gaat zien, dat deze week op 3 blijft staan. Dezelfde positie als bij de bookmakers.
Eurovision Song Contest - Malmö 2024
, het album met de liedjes van alle Eurovisie deelnemers, stond de gehele week in de voorlopige Dutch Compilation Top 30 op de eerste plaats. Ervan uitgaande dat dit ook in de weeklijst stand houdt, dan is het daarmee het zesde album in de serie die dat haalt.
 
4. (4)   Artemas: I Like The Way You Kiss Me
5. (5)   Cyril: Stumblin’ In
 
Nieuw bij de bovenste tien is Mark Ambor met ‘Belong Together’, dat in de zevende week van 12 naar 7 stijgt. En wellicht zit er nog meer in, want zondag, 28 april, staat de 26-jarige New Yorker in een uitverkochte Melkweg in Amsterdam.
 
Drie nummers van het dubbelalbum The Tortured Poets Department van Taylor Swift krijgen een notering in de Single Top 100. Dat zijn:
#8 Fortnite feat. Post Malone
In 2018 ontmoetten ze elkaar tijdens de 2018 Billboard Music Awards. Beide bewonderen elkaars werk, dus een samenwerking zat er wel aan te komen. Bovendien hebben ze beide een voorliefde voor het countrygenre.
#34 So Long, London
#35 I Can Do It With A Broken Heart
 
Dan volgen nu de andere eerste weeks noteringen van deze week.
#36 Djaga Djaga: Pesos
#46 Tino Martin & Anouk: Voor Je ’t Weet
#47 Antoon & Kevin: Gezichten
#67 Drake: Push Ups
 
#86 Shaboozey: A Bar Song (Tipsy)
In de Single Top 100 zijn we Shaboozey nog niet eerder tegengekomen, maar in de Album Top 100 heeft hij al wel drie weken op nummer 1 gestaan. Huh? Hij is namelijk op twee nummers op het album Cowboy Carter van Beyoncé te horen,  waaraan hij ook heeft mee  geschreven. Dus tijd voor een korte kennismaking.
Shaboozey, echte naam Collins Obinna Chibueze, afkomstig uit Fairfax, Virgina, viert over twee weken op 9 mei zijn 29e verjaardag. Dankzij de soundtrack ‘Into the Spider-Verse’ in 2018 kwam hij uit de vergetelheid en daarna is het snel gegaan. Hij bracht al drie albums uit,  waarvan Where I've Been, Isn't Where I'm Going de meest recente is. De single ‘A Bar Song (Tipsy)’ is daarvan afkomstig.
 
Nog geen officiële Nederlandse albumlijsten ..., maar wél uit Groot-Brittannië.
 
En wie anders dan Taylor Swift met The Tortured Poets Department staat daarin bovenaan, waarmee ze haar twaalfde nummer 1-album scoort. Daarmee staat ze op gelijke hoogte met Bruce Springsteen en Madonna. Met 16 nummer 1-albums staan the Beatles bovenaan.
Van The Tortured Poets Department van Taylor Swift, zijn de afgelopen week 270.091 stuks omgezet, het hoogste aantal sinds Divide van Ed Sheeran in 2017, waar toen 303.520 stuks van werden omgezet. Qua eerste week scoort het album van Swift nu beter dan 30 van Adele, dat in november 2021 261.856 keer geteld werd.
 
Van de 270.091 stuks voor The Tortured Poets Department werden er 180.236 stuks fysiek aangeschaft (109.392 cd’s, 66.388 elpees en 4.457 cassettes), 10.948 downloads en 78.907 omgerekende streams. Met de 66.388 elpees verbreekt het album het record van Midnghtsm van … Taylor Swift, waarvan in 2022 61.948 over de Britse toonbanken gingen.
 
De single ‘Fortnite’ feat. Post Malone komt in de Britse singlelijst binnen op de eerste plaats en is daar haar vierde nummer 1-notering. Daarvan gingen in de eerste week 93.451 stuks over de digitale toonbank: 1.534 downloads, 10,9 miljoen streams.
 
record na record na record
 
Dat Taylor Swift wereldwijd records zou gaan verbreken met haar album The Tortured Poets Department, is geen verrassing. Al voor de release op 19 april, was het album al een record aantal voor genoteerd op Spotify. Twee uur na de release kwam Swift met nog eens 15 nieuwe nummers, waarmee The Tortured Poets Department van één album een dubbelalbum werd.
 
De dag na de release meldde Spotify dat het album de eerste dag al meer dan 300 miljoen keer was gestreamd. Daarmee verbrak Swift opnieuw haar eigen record voor 1989 (Taylor’s Version) in 2023 (meer dan 200 miljoen), dat haar record voor Midnights uit oktober 2022 (185 miljoen) had verbroken.
 
Het bleef echter niet bij de 300 miljoen voor The Tortured Poets Department, want woensdag, 24 april, meldde de streamingdienst een nieuw record voor het album. Na 5 dagen was het album al meer dan 1 miljard keer gestreamd. Als je weet dat het om totaal 31 nummers gaat, dan is dat gemiddeld 32 miljoen streams per nummer. Ter vergelijking, de 20 nummers op Midnights haalden in oktober 2022 na een volle week 549,3 miljoen streams, gemiddeld 27,5 miljoen …
 
Tot zover deze ingekorte Hitflits. Wellicht dat zaterdag de albumlijsten nog bekend worden, dan lees je dat hier en anders maandag. Een fijne Koningsdag gewenst.

Wijzen we je nog even op de Kwartaalflits met een terugblik op het eerste kwartaal. Je vindt deze onder het  kopje 'aanbevolen post'.