zaterdag 27 april 2024

Hitflits: The Tortured Poets Department, zevende nummer 1-album voor Taylor Swift; 22 noteringen dankzij Record Store Day

Gisteren meldden we al dat The Tortured Poets Department, het elfde studioalbum van Taylor Swift,  wereldwijd records brak. Natuurlijk ook in Nederland, alleen hadden we daar nog niet de officiële lijsten van. Vandaag, zaterdag 27 april, is die er wel en dus is het officieel, waarmee The Tortured Poets Department in ons land het zevende nummer 1-album is van Taylor Swift.
 

In de Album Top 100 heeft het album van Taylor Swift, dat uiteenvalt in twee delen, The Tortured Poets Department en The Tortured Poets Department: The Anthology, een gigantisch overwicht van 94% op Dark Matter van Pearl Jam. Zo’n groot verschil is niet meer voorgekomen sinds De Bestemming van Marco Borsato in 1998. Toen was het verschil zelfs 96%!
 
ALBUM TOP 5, met tussen haakjes het percentage aandeel fysieke albums
 
1. EW  Taylor Swift: The Tortured Poets Department (90)  *** eerste week op 1 ***
2. EW  Pearl Jam: Dark Matter (91), op 6%
Het twaalfde album van Pearl Jam werd geproduceerd door Andrew Watt. De man die vorig jaar the Rolling Stones terug aan de top bracht met het album Hackney Diamonds.
3. HH  Hozier: Wasteland, Baby! (94)
4. (1)   Beyoncé: Cowboy Carter (23)
5. (3)   Benson Boone: Fireworks & Rollerblades (0)
 
Over naar de andere nieuwe noteringen van deze week:
#12 Bruce Springsteen: The Best Of (96)
#71 Dool: The Shape of Fluidity (84)

#99 Soudtrack: Mean Girls [2024] (100)
In 2004 verscheen de film ‘Mean Girls’, waarvan de soundtrack met nummers van onder andere Blondie, P!nk en Kelis, het vreemd genoeg niet haalde. Anno 2024 scoort de soundtrack van ‘Mean Girls’ wel. De gelijknamige Broadway musical gold als basis voor de film ‘Mean Girls’ [2024]. De soundtrack hiervan is geen verzameling van (oude) hits, maar eentje met nummers uitgevoerd door de cast van de film. Bijna alle nummers werden gecomponeerd door Jeff Richmond, met teksten van Neil Benjamin.
 
Record Store Day
 
Vorig weekend was de zeventiende editie van Record Store Day (RSD), het grootste eendaagse muziekevenement ter wereld. Tijdens RSD bieden onafhankelijke platenzaken bijzondere (vinyl)releases aan. Dit jaar ging het om ongeveer 400 exclusieve LP’s en CD’s in vrijwel ieder genre.
 
Daaronder een record aantal Nederlandstalige RSD releases, waaronder Typhoon, Sophie Straat, K3 én Marco Schuitmaker. Zijn hit ‘Engelbewaarder’ werd op vinyl aangeboden in een oplage van 1000 exemplaren met de akoestische versie op de b-kant. Al in 2023 verscheen er een vinylsingle van ‘Engelbewaarder’ met op de b-kant het nummer ‘Een Nieuwe Liefde’. Beide versies zijn nog steeds te koop.
Van Within Temptation, de Nederlandse RSD ambassadeur, verscheen een EP met vier live nummers, opgenomen op 29 januari in de Artone studio. De EP getiteld The Artone Sessions werd gratis weggegeven aan de eerste 6.000 RSD klanten.
 
Was de editie in 2023 al de meest succesvolle. Volgens de reacties van diverse platenzaken in het land, was die van dit jaar nog beter. Dat was vooral te danken aan de diversiteit van het aangebodene. Van jong tot oud vond wel iets van zijn/haar gading. En voor wat gingen deze liefhebbers dan?
 
Record Store Day 2024
 
In de Album Top 100 vinden we de volgende noteringen. Waar het geen exclusieve RSD-release is, vermelden we achter de titel de link met RSD:
#2 Pearl Jam: Dark Matter (91) - exclusieve variant op splattered vinyl
#9 (19) Fleetwood Mac: Rumours (53)– picture disc
#35 the Rolling Stones: Live At Racket, NYC (100)
#44 the Weeknd: Live At Sofi Stadium (100)
#58 Noah Kahan: I Was / I Am (97)
 
In de Vinyl 33 staan 22 RSD-gerelateerde elpees, waaronder op 22 Niets Hetzelfde van Wies, een speciale versie van hun album Alles Is Anders en op 32 Late To The Party van Dawn Brothers. Dit betreft een album uit 2022 dat nooit is uitgebracht. Voor RSD zijn daar nu 8 tracks uit gehaald en eenmalig op blauw vinyl geperst. Alle noteringen staat op Dutch Charts.

Tot zover deze Hitflits met betrekking tot de albumnoteringen. De singles hebben we gisteren behandeld, die vindt je hier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten