vrijdag 8 november 2019

Hitflits: Snelle houdt Broederliefde van eerste plaats en derde #1-album

Hun vorige album We Moeten Door 2, knalde vorig jaar juli zonder moeite binnen op de eerste plaats en wist die vier weken vast te houden. Destijds was er geen grote bedreiging; Scorpion van Drake had al een paar weken op de eerste plaats gestaan.
Dit keer hebben de mannen van Broederliefde het moeilijker. Geen buitenlandse rapper, maar gewoon onze eigen Snelle houdt de mannen uit de Rotterdamse wijk Spangen met hun album Broeders van de eerste plaats. Wat ze moeten doen, is gewoon komen met Broeders 2. In het verleden leverde het al twee keer een #1-album op: Hard Work Pays Off 2 (in 2016) en We Moeten Door 2 (in 2018).

Intussen blijft Snelle de Album Top 100 aanvoeren met het album Vierentwintig. Na zijn  MTV EMA Best Dutch Act 2019 op maandag 28 oktober, won hij afgelopen zondag, 3 november, ook de MTV EMA Best World Act Award, tijdens de uitreiking van de internationale EMA’s in Sevilla. Ja Snelle gaat hard. Wie kan hem stoppen?

ALBUM TOP 5

1. (1)   Snelle: Vierentwintig (tweede week op #1)
2. EW  Broederliefde: Broeders (op ruim 38%)
3. (5)   Ed Sheeran & Co: No. 6 Collaborations Project
4. (6)   Josylvio: Gimma
5. (7)   Post Malone: Hollywood’s Bleeding

Morgen, zaterdag 9 november, wordt de jaarlijkse tv-show rond het Kinderen voor Kinderen album uitgezonden. De show, twee week geleden opgenomen in Ahoy in Rotterdam, stond dit jaar in het teken van Op Reis! – 40, het veertigste Kinderen voor Kinderen album, deze week gezakt naar de zevende plaats.

zevende albumsucces dankzij the voice

Vanavond begint op RTL4 het tiende seizoen van de talentenjacht The Voice of Holland. Dennis van Aarssen, winnaar van de negende editie op 22 februari van dit jaar, debuteert deze week op de achttiende plaats met het album Forever You. Hij is daarmee de zevende winnaar van the Voice die  scoort met een album. We zetten alle winnaars en hun albums even op een rijtje, met achtereenvolgens: het Voice-jaar, de artiest + album (notering/jaar). Het jaar wordt alleen vermeld als dit afwijkt van het Voice-jaar.
-          2011: Ben Saunders: You Thought You Knew By Now (#1) en Heart & Soul (#7 in 2012)
-          2012: Iris Kroes: First (#4)
-          2014: Julia van der Toorn: Julia Van Der Toorn (#3)
-          2015: O’G3NE: We Got This (#1 in 2016) en Straight To You (#8 in 2019)
-          2016: Maan de Steenwinkel: Waar Ga Je Heen (#15) en Het Sinterklaas Meezingboek – De 15 Leukste Sinterklaasliedjes (#38), beide in 2018
-          2018: Jim van der Zee: Where I Come From (#5)
-          2019: Dennis van Aarssen: Forever You (#18)
In totaal behaalden zeven Voice-winnaars tien albumnoteringen.

Op Forever You van de 25-jarige Dennis van Aarssen, geboren in Dordrecht en wonend in Utrecht, staan naast nummers van zijn muzikale helden, Frank Sinatra, Michael Bublé en Robbie Williams, ook eigen nummers.

Afgelopen dinsdag, 5 november, stond Dennis nog even samen met Michael Bublé op het podium van de Lanxess Arena in Keulen. Bublé pikte hem uit het publiek en zong met hem het nummer ‘That’s Life’, het nummer waarmee Dennis van Aarssen een jaar geleden auditie deed bij the Voice. Tot het einde van het jaar toert van Aarssen langs de theaters met de BOSCO Bigband.

Bij ons een 29e plaats, maar in eigen land pakt de Britse muzikant Jeff Lynne de eerste plaats met zijn album From Out Of Nowhere. Toch leek dat er begin deze week nog niet op.

Op maandag voerde het album Got It Covered van Children In Need nog de voorlopige Britse albumlijst aan. Op woensdag was dat nog steeds het bestverkochte album van de week, maar werd vanuit de gewone albumlijst verwijderd en overgezet naar de verzamel albumlijst.
Got It Covered van Children In Need is een album van tien acteurs, waaronder Helena Bonham Carter en Luke Evans, die in de zomer van dit jaar gedurende twaalf weken covers opnamen voor de goede doel Children In Need. En volgens de regels van de OCC (de Britse samensteller van de hitparades), hoort een verzamelalbum niet thuis in de gewone albumlijst. En dus is de eerste plaats voor From Out Of Nowhere van Jeff Lynne’s ELO, ook al zijn daar minder van verkocht.

From Out Of Nowhere van Jeff Lynne’s ELO is opgenomen in Los Angeles, waarop hij nagenoeg alle instrumenten bespeelt en alles heeft ingezongen. Het is na Alone In The Universe (#5 in 2015), het tweede album uitgebracht als Jeff Lynne’s ELO.
Van de originele bezetting van ELO uit 1970 is alleen Jeff Lynne zelf nog over. Richard Tandy, die in 1972 bij de groep kwam, speelt de pianosolo op ‘One More Time’. Beide zijn 71 jaar.

Komen hier de andere nieuwe noteringen.
#6 Michael Kiwanuka: Kiwanuka (#1 in de Vinyl 33)
#11 Bob Dylan: Travellin’ Thru – The Bootleg Series Vol. 15 – 1967 - 1969
#18 Dennis van Aarssen: Forever You
#56 Original Soundtrack: Charlie’s Angels (2019), de vorige soundtracks, uit 2000 en 2003 kregen geen notering
#60 Underworld: Drift Series 1 Sampler Edition
#65 Magoria: JTR1888 Jack The Ripper Rockopera (Magoria is een project van gitarist en componist Mark Bogert, net als Dennis Van Aarssen, ook afkomstig uit Dordrecht)
#68 Simple Minds: The Best Of – 1979 - 2019
#69 Black Pumas: Black Pumas (soulband uit Austin, Texas, bestaande uit Eric Burton en Adrian Quesada. Aanstaande donderdag, 14 november staat Black Pumas in Paradiso Noord)
#86 Gang Starr: One Of The Best Yet

SINGLES

Op 9 november geeft Tones And I een optreden in Rotown in Rotterdam en vier dagen later, op 13 november, doet ze Paradiso in Amsterdam aan. Beide concerten zijn uitverkocht. Benieuwd of ‘Dance Monkey’ dan nog op de eerste plaats staat.” Dit schreven we op 28 september toen ‘Dance Monkey’ van Tones And I naar de eerste plaats steeg van de Single Top 100.
We zijn nu zeven weken verder en nog steeds is ‘Dance Monkey’ van Tones And I de bovenste beste in de Single Top 100. Wie had dat gedacht?! En dus kan Toni Watson ofwel Tones And I, haar huidige #1-hit live brengen in Rotown en vier dagen later nog eens in Paradiso. De kans is groot dat ze de komende week ook in een radio en of tv-programma opduikt om daar een goud of platina exemplaar van ‘Dance Monkey’ in ontvangst te nemen.

SINGLE TOP 5

1. (1)   Tones & I: Dance Monkey (zevende week op #1)
2. (2)   Snelle: Reünie (op ruim 25%)
3. (6)   Maroon 5: Memories
4. (4)   Marco Borsato, Snelle & John Ewbank: Lippenstift
5. (3)   Snelle: Voor Je Deur

We hebben twee nieuwe noteringen bij de bovenste tien. Op de tiende plaats is dat ‘Lose You To Love Me’ van Selena Gomez, dat van de veertiende plaats komt.

De andere is ‘Someone You Loved’ van Lewis Capaldi, dat al drie weken op de elfde plaats doorbracht en daarna drie weken op de twaalfde plaats. Deze week boekt het nummer drie plaatsen winst en belandt in de 37e week (!) bij de bovenste tien, op de negende plaats. We hebben het niet nog niet kunnen nazien, maar dat lijkt op een record.

In de Album Top 100 komt Broeders van Broederliefde binnen op de tweede plaats. Slechts acht van de achttien tracks krijgen een notering in de Single Top 100. De bovenste drie zijn:
#36 (54) Habri Pia
#53 (96) One, Two, Three
#57 Chardonnay

Het album Vierentwintig van Snelle staat voor de tweede week bovenaan de Album Top 100. En ook voor de tweede week staan alle veertien tracks van het album in de Single Top 100, maar ze zijn wel allemaal wel (flink) gezakt.

Rest tot slot nog de andere eerste weeks noteringen van deze week.
#11 Bryan MG & Frenna: My Bébé (afgelopen week de DiXte bij FunX)
#16 Dua Lipa: Don’t Start Now
#24 Stefan en Sean feat. Bram Krikke: Frikandel Speciaal
#31 Josylvio: Trappen
#54 Jack: Leven
#59 Martin Garrix & Dean Lewis: Used To Love
#68 Maan: Jij En Ik Tegen De Wereld (mede geschreven door Maan zelf en Jochem Fluitsma)
#69 Sevn Alias: Global
#87 Arizona Zervas: Roxanne (= 24-jarige producer uit Maryland, Arizona)

Sinds 2016 vormen de tweeling Max en Spencer Ernst, samen met zangeres Chelsea Lee, het trio Shaed uit Washington. ‘Trampoline’ is een nummer uit 2018, dat werd gebruikt in een spot van Macbook Air.
De drie wilden het nummer nog een keer opnemen en kwamen uit bij Zayn Malik, voormalig zanger van One Direction. Nog geen twee weken later had Zayn zijn stem aan het nummer geleend en konden de drie beginnen aan de na-productie. Deze versie komt binnen op de 95e plaats.

Love Don’t Hate It’ van Duncan Laurence levert in de tweede week zeven plaatsen in en komt uit op de 83e plaats. Niet de echte opvolger van ‘Arcade’ dus, dat volgens de site van de NVPI, inmiddels vier keer platina is: dat zijn 320.000 exemplaren!