vrijdag 1 juni 2012

De invloed van Pinkpop 2012: meeste winst voor Kyteman en Bruce Springsteen

Een week geleden vond in een zonnig Landgraaf de 43e editie plaats van het oudste popfestival op het Europese vasteland: Pinkpop. Het was de 25e keer dat het festival in Landgraaf neerstreek en het was één van de meest succesvolle edities. Financieel gezien, muzikaal lag het anders, waarover zo dadelijk.

Evenals voorgaande jaren (zie 2011) stellen we ons ook dit jaar de vraag: Wat is de invloed van de optredens van de acts op de verkoop van hun singles en albums? Dat doen we aan de hand van de standen in de Album Top 200 (= Album Top 100 + Bubbling Under Album Top 100), kortweg albumlijst, de Backcatalogue Top 50, lijst met oudere albums, de Single Top 200 (Single Top 100 + Bubbling Under Single Top 100), kortweg singlelijst, de Alternative Top 30 en de Download Top 50 van week 20-22.

Daarnaast gebruiken we de dagelijkse TRENDlijsten (de voorlopige single en albumlijsten) die GfK Dutch Charts, de instelling die deze hitparades in Nederland samenstelt, zodat je ook een beeld krijgt van het dagelijkse verloop.

Ter info: van de Backcatalogue Top 50, Download Top 50 en Alternative Top 30, zijn geen dagelijkse standen. Daarvan worden dan ook alleen de weekstanden vermeld.

Om een zo ruim beeld te krijgen van de verkopen, kijken we naar een langere periode dan de Pinkpop-week alleen. Zowel voor, tijdens als na het festival, is er via de diverse media veel aandacht voor de muziek van de optredende artiesten. Zo komt het nog al eens voor dat een act net een nieuw album uitbrengt. Dit jaar is dat het geval met ‘Goodnight golden sun’, het nieuwe album van de Canadese zangeres Serena Pryne, dat binnenkomt op #34.

dagverloop

Door middel van kleuren hebben we aangegeven op welke dag een artiest optrad. Dat moment is het startpunt van een effect, dat meerdere dagen kan aanhouden. Hoewel de verkoop van digitale albums toeneemt, worden de meeste albums nog altijd in de winkels verkocht én op het Pinkpopterrein zelf, waarover straks meer. Singles daarentegen zijn er van Pinkpopacts niet of nauwelijks, en dus worden deze voornamelijk digitaal aangeschaft, waardoor de invloed ook sneller zichtbaar is. Dit komt vooral naar voren in de Bubbling under Top 100, waar ook albumtracks, die gedownload zijn, worden opgenomen. Nu weet je hoe we aan de cijfers zijn gekomen, over naar een korte analyse.

op herhaling

Van de 15 Pinkpopalbums, gaan er in de week er na, 4 op herhaling. Daarvan kan dus worden gesteld dat dit het gevolg is van het optreden. Het zijn de volgende, met tussen haakjes het jaar + de hoogste notering:
#33 Seasick Steve: Walkin’ man – the best of Seaside Steve (2011/#66)
#71 Moss: Ornaments (2012/#8)
#77 the Wombats: The Wombats proudly present This modern glitch (2011/#31)
#81 James Morrison: The awakening (2011/#7)

the Boss

In 2009 stond hij ook al op Pinkpop en toen werden zijn nummers veel gedownload en albums aangeschaft. Dit jaar stond Bruce Springsteen, want over hem hebben we het, er weer en ook dit jaar heeft zijn 2,5 uur durend optreden invloed op de hitlijsten. Zijn album ‘Wrecking ball’ dat in week 21 licht steeg naar #15, sprint nu via 14, 9 en 8 naar #6. En ‘The promise: Darkness of the edge of town’ staat op #108, aan de rand van de Album Top 100. Tenslotte gaat in de Backcatalogue Top 50 zijn ‘Greatest hits’ op herhaling op #19.

70 man

Net als Bruce Springsteen, stond ook Kyteman in 2009 op Pinkpop en stond er dit jaar weer. Toen steeg het album ‘The hermit sessions’ de week er na, van 27 naar #7. Dit jaar presenteerde Colin Benders The Kyteman orchestra, met zo’n 70 mensen op het podium. Met als gevolg dat het gelijknamige album dat in week 21 nog zakte van 11 naar #14, deze week terugstijgt naar de 2e plaats.

Ben Howard

Een verhaal apart, zijn de rangen en standen van de Britse singer/songwriter Ben Howard. Al geruime tijd worden zijn nummers veel gedraaid op 3FM. Zijn single ‘Keep your head up’, dat begin dit jaar verscheen, had er tot en met 12 mei acht weken opzitten, in vier verschillende sessies, met als hoogste plaats #73.
Howard stond zaterdagavond in de Converse tent en dat optreden zorgt er voor dat de single weer op herhaling gaat, maar nu op #52. Ook zijn album ‘Every kingdom’, dat in de afgelopen tijd niet hoger kwam dan de 12e plaats, bereikt een hogere plaats, #8, gestegen vanaf #27, een nieuwe mijlpaal dus.

verkoop op Pinkpop

Behalve online verkoop en verkoop in cd-zaken, worden ook op het Pinkpopterrein cd’s verkocht. Volgens een opgave van de stand van de Free record shop aan Entertainment business, zijn er van Seasick Steve 500 albums verkocht, die hij allemaal persoonlijk heeft gesigneerd. Deze verkopen tellen mee voor de noteringen van deze week.
Zijn album ‘Walkin’ man – the best of Seaside Steve’ uit 2011, gaat via de dagstanden 95,31 30, op herhaling op #33. In de bubbling-under staat zijn album ‘You can’t teach an old dog new tricks’ staat op #151 en in de Backcatalog Top 50 gaat zijn album ‘I started out with nothing and I still got most of it left’ uit 2008, op herhaling op #8.

Voor de rangen en standen van de andere Pinkpopacts, verwijzen we je graag naar het overzicht.

scheve verdeling

Met 141.000 bezoekers, 37.000 op zaterdag, 43.000 op zondag en 61.000 op maandag, is het de 24e keer dat het Pinkpopfestival is uitverkocht. Financieel een succes dus, maar muzikaal niet echt. Dat zijn niet onze woorden, maar die van Jan Smeets, organisator van het festival. Smeets: “De verdeling van de artiesten over de drie festivaldagen was niet goed genoeg. Toen het programma klaar was, kwamen wij al snel tot de conclusie dat het wellicht toch anders had moeten zijn. En dat is gebleken. Te veel Nederlandse artiesten, het ontbreken van een Belgische act, te weinig hardrockbands en twee artiesten op de verkeerde bühne.

Pinkpop classic?

Achteraf gezien hadden Herbert Grönemeyer en Keane op het hoofdpodium moeten staan. Op maandag hebben mensen geroepen ‘Is dit Pinkpop Classic?’ Niet eens zo vreemd met artiesten als Bruce Springsteen, Seasick Steve, en Herbert Grönemeyer. Dat moeten we beter verdelen over het hele weekend. De samenstelling van het programma wordt daarom grondig geëvalueerd.

meer hardrock in 2013, maar niet tijdens Pinksteren

Pinkpop 2013 moet volgend jaar meer ruimte bieden aan bands uit het hardrockgenre.” Bovendien zal Pinkpop in 2013 niet plaatsvinden in het Pinksterweekend (dat volgend jaar op 12 en 13 mei valt), maar een maand later, in het weekend van 14 – 16 juni. Smeets hoopt dat hij voor die periode betere bands kan krijgen. En Smeets, die in januari 2013 68 jaar wordt? “Ik ben er absoluut weer bij. Ik zal sterven in het harnas, ooit zal dat gebeuren.”

Hitflits: #1 voor 'Echte vrienden' Jan Smit & Gerard Joling

Woensdag namen ze even de leiding in de voorlopige singlelijst, die ze donderdag weer uit handen gaven, maar vandaag weer terugpakken, dankzij de fysieke cd-single die sinds gisteren te koop is. En daarmee is ‘Echte vrienden’ van Jan Smit & Gerard Joling de nieuwe #1 in de Single Top 100. Ze blijven daarmee de Zweedse Loreen met het nummer ‘Euphoria’ ver voor: ruim 25%. Voor Jan is ‘Echte vrienden’ zijn 15e #1-hit, voor Gerard zijn 9e. Meer over deze bijzondere samenwerking in de nieuwe Megaman.

Geen #1 dus voor Loreen, die met ‘Euphoria’ vorige week zaterdag het Eurovisie Songfestival won. Hoewel het nummer direct na het festival veel is gedownload, bleek het toch niet voldoende voor een #1-notering in de weeklijst.

Loreen is niet de enige die dankzij het festival een notering krijgt. Ook Željko Joksimović met ‘Nije ljubav stvar’ dat voor Servië de derde plaats in de wacht sleepte, scoort (op #88). ‘Party everybody’ van Buranovskiye Babushki, de omaatjes uit Rusland, die de tweede plaats haalden, valt net buiten de boot op #106. ‘You and me’ van Joan Franka zakt van 34 naar #43.

Nieuw bij de bovenste tien zijn: ‘Da bop’ van WTF!, dat stijgt van 20 naar #4, ‘Samen’ van René Froger (van 18 naar #9) en ‘Lion in the morning’ van Will & the People, dat dankzij een optreden op Pinkpop vorig weekend van 23 naar #10 gaat.

De andere eersteweeks noteringen:
#25 Rudimental: Feel the love
#28 Wilfred Genee, Johan Derksen, Edwin Evers: Helden
#41 Justin Bieber: Die in your arms
#44 Kylie Minogue: Timebomb
#64 Sieneke: Hé lekker ding!
#76 Train: 50 ways to say goodbye
#77 Johnny Gold feat. Lee Towers: Ga door
#79 Tacabro: Tacata
#84 Gers Pardoel: Zijn
#85 Matt Corby: Brother, komende week de 3FM Megahit
#86 Far east movement feat. Cover drive: Turn up the love
#92 Kraantje pappie: Wat nou als het lukt
#95 the Kik: Simone [NL]
#98 Danny de Munk feat. DJ Galaga: We brullen voor Oranje
#100 Pitbull: Back in time (thema ‘The man in black 3’

Over naar de Album Top 100, waarin John Mayer nog steeds de scepter voert. Zijn album ‘Born and raised’ staat voor de tweede week bovenaan en daarmee verbetert Mayer zichzelf, want ‘Battle studies’, #1 in 2009, hield het bovenaan maar één week vol.

‘Born and raised’ houdt de concurrentie op een grote afstand: The Kyteman orchestra met het gelijknamige album stijgt weliswaar van 14 naar #2, maar verkoopt een derde minder. Kyteman is de hoogste van vijftien albums van Pinkpopartiesten. Meer over de invloed van Pinkpop op de verkoop van singles en albums, in een speciale Megaman, later vandaag. Mis het niet!

Alle vijftien eersteweeks noteringen op een rijtje:
#16 Melody Gardot: The abscence
#18 Sigur Rós: Valtari
#22 Rumer: Boys don’t cry
#24 the Kik: Springlevend [NL], morgenmiddag te gast in TROS Muziekcafé, evenals Sabrina Starke, New shining en P.J. Pacifico
#26 Marcus Miller: Renaissance
#34 Serena Pryne and the Mandevilles: Goodnight golden sun

Op #42 komt ‘Katarsis’ binnen van Gerrit Breteler. Breteler, geboren in Enschede in 1954 en wonend in Nes op Ameland, is kunstschilder, schrijver, beeldend kunstenaar en zanger. Hij werkte ook mee aan ‘Cohen in het Fries’, liedjes van Leonard Cohen door de Partisanen (#35 in 2008), waarop hij het nummer ‘As it jo wil is’ (‘If it be your will’) zingt. ‘Katarsis’ is de naam van een voorstelling geschreven door Breteler. Het album ‘Katarsis’ stamt uit 2010.

#50 Fun.: Some nights
#53 Regina Spektor: What we saw from the cheap seats
#59 Julia Stone: By the horns
#64 Rachel: Teenager [NL]
#68 Scissor sisters: Magic hour
#90 Sabaton: Carolus Rex
#98 the Cure: Bestival live 2011
#99 New shining: Stripped/Full circle [NL]

Tot slot werpen we nog een blik in de Back Catalog Top 50, de lijst met oudere albums. Daarin is de invloed van Pinkpop heel goed te zien. Niet minder dan 11 albums staan in deze lijst. Het meeste profijt van het festival hebben Mumford & sons, waarvan het album ‘Sigh no more’ van 22 naar #1 stijgt.

De noteringen van de Pinkpopacts in alle lijsten met dagstanden zetten we op een rijtje en kun je later vandaag terugzien in een speciale Megaman. En na het weekend volgt er nog een gewone Megaman.

woensdag 30 mei 2012

Megaman bij week 21 – 26 mei 2012

Welkom bij de Megaman, waarin ‘Balada’ van Gusttavo Lima goed voor goud is, twee EK-hits in een reclame worden gebruikt, 3 Britten weglopen met Russisch liedje, een Vlaming (nog) alleen hits scoort in Nederland en een Millenaar het anthem nog een keer overdoet. Dat en meer over de hits in de Single Top 100 van deze week.

Goud voor Gusttavo Lima

Gusttavo Lima: Balada (1) *** derde week op #1 ***

Voor de derde week voert Gusttavo Lima met ‘Balada’ de Single Top 100 aan. Hoewel de voorsprong op de #2, nog altijd ‘I follow rivers’ van Triggerfinger, flink is toegenomen, van 21 naar 32%, ziet het er toch naar uit dat het wel eens de laatste week voor ‘Balada’ kan zijn. Grootste kanshebber voor de #1 nu, is ‘Emphoria’ van Loreen, die daarmee afgelopen zaterdag het Eurovisie Songfestival won voor Zweden.

wel goud

In navolging van zijn Braziliaanse landgenoot Michel Teló met ‘Ai se ue te pego!’ (deze week op #9), behaalt ook ‘Balada’ de gouden status. In zes weken tijd zijn er meer dan 10.000 stuks van verkocht. Het nummer van Teló verkocht sneller, want het was al binnen dezelfde tijdspanne platina. Lima heeft dan ook nog een lange weg te gaan wil hij de verkoopresultaten van ‘Ai se ue te pego!’ evenaren, laat staan overtreffen, want die liggen inmiddels boven de 60.000 downloads, drie keer platina dus!

Nederlandse versie's

Van ‘Ai se ue te pego!’ verschenen diverse Nederlandstalige versies, waarvan vier de Single Top 100 bereikten. Vreemd genoeg is er van ‘Balada’ nog geen Nederlandstalige cover verschenen, althans geen die de hitparade heeft gehaald. Daar zou wel eens verandering in komen nu Dennis Bax met ‘Ja of nee – lê lê lê’ komt. Volgens Bax is het nummer geïnspireerd op de hits van Michel Teló en Gusttavo Lima. In 2009 scoorde Bax met ‘Para papa’, een cover van ‘Rap das armas’ van Cidinho e Doca en vorig jaar met ‘Fiësta Holanda (oy oy oy)’, dat een cover was van ‘Vem dançar kuduro’ van Lucenzo feat. Big Ali.

EK voetbalhits 2012 (4)

Twee weken voor de start van het EK-voetbal 2012, zijn er al meer dan 350 (drie honderd vijftig!) EK-nummers uitgebracht. En elke dag komen daar nummers bij. Tot nu toe hebben acht daarvan de Single Top 100 bereikt, zes daarvan in de afgelopen drie weken, deze week twee stuks. Eerst even de zes oude:
#4 (5) Wilfred Genee & Johan Derksen: Nederland is helemaal oranje
#18 (83) René Froger: Samen
#19 (37) Gebroeders Ko: Oranje springt
#21 (39) Tim Leon: Oranje kampioen
#37 (33) Armin van Buuren: We are here to make some noise
#41 (52) Dikdakkers: Klap maar in je handen

Wat ‘Samen’ van René Froger betreft: het nummer kan nog steeds gratis worden gedownload op de site van ING. Echter, zoals reeds vermeld, deze downloads tellen niet mee voor de notering.

Over naar de nieuwe aanwas, die alles van doen heeft met reclame.

Ek-spot loopt uit in EK-hit

Wolter Kroes & Yes-R & Ernst Daniël Smid: Ben je ook voor Nederland? (De geluksvogeltjesdans) (6) *** hoogste eersteweeks ***

Toen wij nog met een winterjas en handschoenen door de sneeuw baggerden, en helemaal nog niet dachten aan het EK-voetbal, was Alfred, het reclamebureau van supermarktketen C1000, aan het brainstormen over de te voeren EK-campagne. Het bureau bedacht daarvoor ‘geluksvogeltjes - met een beetje geluk, kan het EK niet meer stuk’.
Van daaruit ontstond het idee om iets te doen met ‘De vogeltjesdans’, een nummer dat eind 1980, in de uitvoering van de Electronica's twee weken op de zesde plaats stond. Daarop kwamen ze met het nummer ‘Ben jij ook voor Nederland – de geluksvogeltjesdans’. Het origineel van ‘De vogeltjesdans’ is een synthesizernuumer, getiteld ‘Tchip tchip’, komt uit 1973 en is voor het eerst opgenomen door Bobby Setler’s Cash & Carry.

rap

Vervolgens werd samen met reclamebureau KSM in Amsterdam de campagne verder uitgewerkt. De producers Eric van Tijn en Jochem Fluitsma werden gevraagd het nummer te produceren en Eric vond dat er naast Wolter Kroes en Yes-R, ook een rapper in moest om het hipper en meer á la nu te maken en dat werd Yes-R.

single

Tijdens het opnemen van de commercial klikte het zo goed tussen de drie, dat besloten werd meer met het nummer te gaan doen. Wolter: “We hadden er zoveel lol en plezier in en we vonden het nummer zo gaaf, dat we besloten er een single van te maken: ‘Ben je ook voor Nederland? (De geluksvogeltjesdans)’.”
Yes-R vond het een eer om gevraagd te worden voor deze single. “Het is meeliften op iets dat heel hot is, plus Wolter is een hele toffe knakker. Ernst Daniël kende ik nog niet persoonlijk, maar het is wel een geinige combinatie.” Dat diverse spelers van het Nederlands Elftal meespelen in de clip is voor hem ‘de slagroom op de taart.’

geluksvogeltje

De campagne van C1000 houdt in dat de klant bij iedere € 15,-- aan boodschappen een geluksvogeltje ontvangt. Dat zijn 15 figuren met beeltenissen van de spelers van het Nederlands elftal. Vanaf de komende week is ‘Ben jij ook voor Nederland’ ook op single te koop, maar dan alleen in de C1000 winkels. Verkopen die niet meetellen voor een notering in de Single Top 100.

Naast C1000, is de ING in zee gegaan met René Froger en het nummer ‘Samen’ (op #18), komt supermarktketen Jumbo (voor een groot deel de nieuwe eigenaar van C1000!) met Djumbo en het nummer ‘Kampioen olé olee’ en komt TUC met Dries Roelvink en daar gaan we het nu overhebben.

Ook Dries Roelvink geeft single gratis weg

Dries Roelvink: Oeeh … roept heel Oranje!! (77)

Bij ‘Oeeh … roept heel Oranje!!’ van Dries Roelvink ging het net andersom. Eerst was er het liedje en toen werd het door TUC gebruikt in een reclamespot. En dat allemaal vanwege de regel ‘We hebben ze TUC’. In navolging van ‘Samen’ van René Froger dat je nog steeds gratis kunt downloaden, hoef je voor het nummer van Roelvink ook niets te betalen, als je de Facebook pagina van TUC liket.
De actie van TUC, bedacht door de reclamebureaus Draftfcb en WeberShandwick, houdt in dat je bij aankoop van drie TUC-producten een TUC Oehhh!!-kussen cadeau krijgt. In tegenstelling tot andere EK-acties, loopt deze tot aan het EK, van 30 mei tot en met 6 juni en alleen bij C1000.

Rusland?

‘Oeeh … roept heel Oranje!!’ is gebaseerd op een Russische Kozakkenmelodie, en dat is volgens Roelvink, die de tekst schreef met Bram Koning, een knipoog naar Polen en Oekraïne, waar het EK voetbal zich dit jaar afspeelt. Op het nummer, opgenomen in de Highland Studios in Loosdrecht, wordt Roelvink ondersteund door het Amsterdams Volkskoor onder leiding van accordeonist Piet Schmidt.

Eurovisie Songfestival

Dries Roelvink was één van velen die zich ook met een liedje had opgegeven voor het Nationaal Songfestival, maar kwam niet door de selectie. Afgelopen donderdag liet hij weten ‘You and me’ van Joan Franka, waarmee ze ons land diezelfde dag vertegenwoordigde op het Eurovisie Songfestival, een slecht liedje te vinden. Dries: “Ik denk dat we totaal kansloos zijn. Ze hoeft niet eens te beginnen, want het wordt helemaal niks, dat kan ik je nu al voorspellen. Ze doet het leuk met haar gitaartje. Maar ze wordt helemaal ondergesneeuwd door andere liedjes” Roelvink zegt zeker te zijn van zijn zaak. “Ik zit al heel lang in de muziek. Het moet heel raar lopen als mijn voorspelling niet uitkomt.”

Zoals we inmiddels weten heeft Franka het inderdaad niet gehaald, maar dat is niet omdat het een slecht liedje is. Zelf wil Roelvink nog wel eens een gokje wagen, maar alleen met een goed liedje. Zelf dacht hij aan een mooie Engelstalige ballad, zoiets als ‘Love will set you free’ van Engelbert Humperdinck. Als hij toen geweten had wat we nu weten: Hunperdinck eindigde 25e …

dinsdag 29 mei 2012

Ilse DeLange produceert album zelf

Ilse DeLange: Hurricane (7)

‘Hurricane’ is de tweede single van het achtste studioalbum van Ilse DeLange dat in september verschijnt. Een week voordat ze twee concerten geeft in het Gelredome in Arnhem. Dat concert én album stond al gepland voor maart van dit jaar, maar is vanwege het overlijden van haar vader niet doorgegaan.

zelf produceren

Ilse: “Ik zat helemaal in een bepaalde flow met de producer (Matthew Wilder) waarmee ik werkte. We hadden een plaat gemaakt die heel uitbundig was. Heel vet, ik vind het nog steeds echt te gek, maar het past na wat ik heb meegemaakt niet meer bij me. Het is gek dat je ineens uit je flow wordt gehaald door zoiets ergs. Maar door die afstand kwam ik wel tot andere inzichten. Ik ga mijn album nu gewoon zelf produceren.” En dus werkt ze aan een nieuw – ingetogener, maar geen droevig – album. De single ‘Hurricane’ is daar alvast een voorproefje van.
En de plaat, die al voor 90% af was, wat gebeurt daar nu meee? Ilse: “Ik sluit niet uit dat ik er ooit nog iets mee ga doen. Ik vind het ook wel weer een uitdaging om te kijken wat ik daar nog mee kan doen. Als het niet voor mij is, is het misschien wel te gek voor iemand anders. Een paar liedjes ga ik misschien nog wel in een andere productie op de plaat zetten.”

3 Britten lopen weg met Russisch liedje

WTF!: Da bop (20)

Gaat ‘Da bop’ van WTF! dezelfde kant op als ‘We no speak Americano’ van Yolanda be cool feat. Dcup (de zomerhit van 2010)? De gebruikte methode bij beide nummers is dezelfde: neem een oud nummer uit de jaren ’60 en sample dat en je hebt geheid succes.

De basis voor ‘Da bop’ ligt in de jaren ‘60 wanneer de Rus Dymitr Potiomkin het nummer ‘Piosenka o sąsiedzie’ componeert. In 1968 wordt het opgenomen door de Poolse zangeres Ireny Santor. Het is die versie die in 1970 als voorbeeld dient voor ‘Nash sosed’ van Édith-Marie Pierha, geboren in Frankrijk, opgegroeid in Polen en carrière gemaakt als zangeres en actrice in Rusland. En dus blijft het nog steeds een Russische aangelegenheid.

Dat verandert als de versie van Edita Piekha, dat inmiddels de titel ‘Our neighbor’ had meegekregen, diverse keren wordt geremixt en gesampled in andere platen, waaronder in 2003 in ‘Blood in blood out’ van het Amerikaanse hiphop duo Jedi mind tricks. In 2010 remixte de Italiaanse dj/producer Gary Caos het origineel en noemde het ‘Party people’, die al in de buurt kwam van ‘Da bop’ van WTF!

Uiteindelijk zijn het drie Britten (Ian Redman, Mike Di Scala en Chris Henry) die als WTF! de versie maken zoals we die nu kennen, met een sample uit de versie van Piekha. Ze noemen het ‘Da bop’, want dat komt een aantal keren voor in het originele nummer. Onder de naam Ultrabeat scoorden zij al drie hits: ‘Pretty green eyes’ (#37 in 2003), ‘Feelin’ fine’ (#35) en ‘Better than life’ (#51), beide in 2004.

Dave Dekker weer te gast bij Danny de Munk

Dave Dekker: Klote dag gehad (58)

Als wij die woorden vroeger in de mond namen, werd ons gemaand de mond eens goed te spoelen … Dave Dekker komt er anno 2012 goed mee weg, want iedereen heeft wel eens een ‘klote dag’ toch?

Dave Dekker (Amsterdam, 10 juni 1997), werd bekend als vertolker van de jonge Ciske in de musical ‘Ciske de Rat’. Begin dit jaar deed hij aan de Voice kids waar hij tweede werd. ‘Klote dag gehad’ is inmiddels zijn vijfde notering en de voorloper van een heel album dat later dit jaar verschijnt. Op 17 november is Dave te gast in de Heineken Music Hall tijdens het 30-jarig jubileum van Danny de Munk. Dekker was er in 2009 ook al bij toen Danny twee concerten gaf in diezelfde HMH.

Vlaming Gabriello scoort (nog) alleen hits in Nederland

Gabriello: Que sera (62)

Na ‘Ik had je lief’ (#51 in maart) slaat Gabriello, de Vlaming Gaby Peerens, opnieuw toe, nu met ‘Que sera’. Net als met ‘Ik had je lief’, staat ‘Que sera’ alleen genoteerd in de Nederlandse hitparade. Beide nummers zijn covers, ‘Ik had je lief’ van ‘You raise me up’ (Josh Groban, Ierse traditional), ‘Che Sarà’ (Jose Feliciano, #1 in 1971). Feliciano deed in 1971 mee aan het Sanremo Festival, waar hij het nummer in het Italiaans zong en tweede werd. In 2007 werd de melodie van het nummer gebruikt voor het nummer ‘Geef jouw lach’ van Vinzzent & Big, black & beautiful’ (#77).

Hoewel de versie van Gabriello nagenoeg dezelfde titel heeft gehouden, is de tekst verder geheel Nederlandstalig. Bart Herman, die in eigen land ook nog zelf actief is als zanger, schreef de Nederlandse tekst, waarbij Gabriello terugkijkt op zijn leven. De muziek van ‘Que sera’ is opgenomen de Westland Studio in Dublin, Ierland, de zang in de Xonix Studio in Essen Vlaanderen.

Mitch Crown bezorgt Hardwell een hit

Hardwell feat. Mitch Crown: Call me a spaceman (80)

Begin dit jaar verscheen het nummer ‘Spaceman’ van Hardwell (= Robbert van de Corput), dat al snel een succes werd in de clubs. Vervolgens kwamen er diverse remixen uit, die hun weg ook vonden naar de liefhebbers. Al die tijd was het nummer nog instrumentaal. Dat veranderde toen Hardwell contact zocht met Mitchell Kroon, beter bekend onder zijn artiestennaam Mitch Crown. Hij zong het nummer in, de titel werd ‘Call me a spaceman’, er werd een animatieclip bij de nieuwe versie gemaakt en nu breekt het nummer ook door bij een groter publiek.

Theo van Cleeff op de Nederlandstalige tour

Theo van Cleeff: Zo wondermooi (84)

‘We are youg’ (#67) en ‘Don’t cry’ (#72) waren in 2003 hits voor Theo van Cleeff. Bijna tien jaar later scoort Theo weer opnieuw, nu met ‘Zo wondermooi’, binnen op #84, en zijn eerste Nederlandstalige notering.

Voor Theo van Cleeff begon het allemaal in Nijmegen, waar hij op 2 februari 1956 is geboren. Eind jaren ’80 dook hij de muziek in en zat in verschillende bands. In 1990 ging hij solo en drie jaar later nam hij in eigen beheer het album ‘The first’ op. In 1996 deed Theo mee aan de ‘Soundmixshow’ van Henny Huisman als Engelbert Humperdinck.

In 2000 bracht Theo het album ‘Impossible dream’ uit, gedeeltelijk Engelstalig en Nederlandstalig. De overstap naar het Nederlands bleef uit, en in 2005 bracht hij het album ‘Yours and yours alone’ uit, dat zelfs een weekje op #100 bivakkeerde. Die overstap kwam er wel in 2008 toen Theo samen met Jet Westerhuis (nu bekend als feestzangeres Jettie Pallettie) het nummer ‘Geef ons nog een keer zo’n nacht’ opnam.

Zuid-Afrikaans duo + Britse zanger nemen op in Nederlandse studio

Goldfish feat. Morning parade: Washing over me (92)

De Britse groep Morning parade uit Harlow, Essex, heeft er nog maar één hit opzitten: ‘Under the stars’. Hoogste plaats was #75, gedurende drie runs tussen maart 2011 en april 2012. Op ‘Washing me over’, binnen op #92, gaan ze een samenwerkingsverband aan met Goldfish. Of eigenlijk is het alleen zanger Steve Sparrow die meedoet op het nummer.

Goldfish is een duo uit Cape town, Zuid-Afrika, bestaande uit Dominic Peters en David Poole. Twee jazz fanaten die elkaar leerden kennen tijdens hun studie muziek aan de universiteit, waarna ze Goldfish begonnen. Ze verzorgden de voorprogramma’s van ondermeer Fatboy Slim, Audio bullys en Paul van Dyk. Onlangs verscheen hun album ‘Get busy living remixes’

De opname van ‘Washing me over’ was in de Wisseloord Studios in Amsterdam. De studio waar onder andere de Red hot chilli peppers, Snoop dogg maar ook the Police en the Rolling stones opnamen.

Jochen Miller doet anthem nog een keer over

Jochen Miller: Leap of faith (Emporium 2012 anthem) (100)

Jochen van der Stein (Mill, 11 april 1979), trad eerst op als DJ Jochen, voordat hij zich in 2003 Jochen Miller liet noemen. Miller is een verkorting van zijn geboorteplaats Mill. Op zijn zestiende begon hij daar met dj-en in de discotheek van zijn vader en maakte zich het mixen eigen. Toen hij de kans kreeg te gaan draaien in discotheek de Lexicon in Westzaan, stopte Jochen met zijn studie aan de hogere Hotelschool.

‘Leap of faith’ (Emporium 2012 anthem)’ is na ‘One way’ vs Divini (#93 in 2008) en ‘Emporium anthem 2006’ (#60 in 2006) zijn derde notering. Zoals je ziet heeft Jochen al eerder (in 2006) het thema aangeleverd van ‘Emporium’. Emporium is een festival dat afgelopen zaterdag, voor de achtste keer plaatsvond op recreatiegebied ‘De Berendonck’ in Wijchen bij Nijmegen.

Het thema was dit jaar ‘De Gouden Eeuw’, de tijd dat Nederland één van de grootmachten was in de wereld. Optredens waren er onder andere van Basto, Lucien Foort, Sander van Doorn, Paul Oakenfold, Kraantje Pappie, Don Diablo feat. Chagall, Bingo players en Mental Theo. Het ging dus alle kanten op.