dinsdag 29 mei 2012

3 Britten lopen weg met Russisch liedje

WTF!: Da bop (20)

Gaat ‘Da bop’ van WTF! dezelfde kant op als ‘We no speak Americano’ van Yolanda be cool feat. Dcup (de zomerhit van 2010)? De gebruikte methode bij beide nummers is dezelfde: neem een oud nummer uit de jaren ’60 en sample dat en je hebt geheid succes.

De basis voor ‘Da bop’ ligt in de jaren ‘60 wanneer de Rus Dymitr Potiomkin het nummer ‘Piosenka o sąsiedzie’ componeert. In 1968 wordt het opgenomen door de Poolse zangeres Ireny Santor. Het is die versie die in 1970 als voorbeeld dient voor ‘Nash sosed’ van Édith-Marie Pierha, geboren in Frankrijk, opgegroeid in Polen en carrière gemaakt als zangeres en actrice in Rusland. En dus blijft het nog steeds een Russische aangelegenheid.

Dat verandert als de versie van Edita Piekha, dat inmiddels de titel ‘Our neighbor’ had meegekregen, diverse keren wordt geremixt en gesampled in andere platen, waaronder in 2003 in ‘Blood in blood out’ van het Amerikaanse hiphop duo Jedi mind tricks. In 2010 remixte de Italiaanse dj/producer Gary Caos het origineel en noemde het ‘Party people’, die al in de buurt kwam van ‘Da bop’ van WTF!

Uiteindelijk zijn het drie Britten (Ian Redman, Mike Di Scala en Chris Henry) die als WTF! de versie maken zoals we die nu kennen, met een sample uit de versie van Piekha. Ze noemen het ‘Da bop’, want dat komt een aantal keren voor in het originele nummer. Onder de naam Ultrabeat scoorden zij al drie hits: ‘Pretty green eyes’ (#37 in 2003), ‘Feelin’ fine’ (#35) en ‘Better than life’ (#51), beide in 2004.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten