vrijdag 1 juni 2012

De invloed van Pinkpop 2012: meeste winst voor Kyteman en Bruce Springsteen

Een week geleden vond in een zonnig Landgraaf de 43e editie plaats van het oudste popfestival op het Europese vasteland: Pinkpop. Het was de 25e keer dat het festival in Landgraaf neerstreek en het was één van de meest succesvolle edities. Financieel gezien, muzikaal lag het anders, waarover zo dadelijk.

Evenals voorgaande jaren (zie 2011) stellen we ons ook dit jaar de vraag: Wat is de invloed van de optredens van de acts op de verkoop van hun singles en albums? Dat doen we aan de hand van de standen in de Album Top 200 (= Album Top 100 + Bubbling Under Album Top 100), kortweg albumlijst, de Backcatalogue Top 50, lijst met oudere albums, de Single Top 200 (Single Top 100 + Bubbling Under Single Top 100), kortweg singlelijst, de Alternative Top 30 en de Download Top 50 van week 20-22.

Daarnaast gebruiken we de dagelijkse TRENDlijsten (de voorlopige single en albumlijsten) die GfK Dutch Charts, de instelling die deze hitparades in Nederland samenstelt, zodat je ook een beeld krijgt van het dagelijkse verloop.

Ter info: van de Backcatalogue Top 50, Download Top 50 en Alternative Top 30, zijn geen dagelijkse standen. Daarvan worden dan ook alleen de weekstanden vermeld.

Om een zo ruim beeld te krijgen van de verkopen, kijken we naar een langere periode dan de Pinkpop-week alleen. Zowel voor, tijdens als na het festival, is er via de diverse media veel aandacht voor de muziek van de optredende artiesten. Zo komt het nog al eens voor dat een act net een nieuw album uitbrengt. Dit jaar is dat het geval met ‘Goodnight golden sun’, het nieuwe album van de Canadese zangeres Serena Pryne, dat binnenkomt op #34.

dagverloop

Door middel van kleuren hebben we aangegeven op welke dag een artiest optrad. Dat moment is het startpunt van een effect, dat meerdere dagen kan aanhouden. Hoewel de verkoop van digitale albums toeneemt, worden de meeste albums nog altijd in de winkels verkocht én op het Pinkpopterrein zelf, waarover straks meer. Singles daarentegen zijn er van Pinkpopacts niet of nauwelijks, en dus worden deze voornamelijk digitaal aangeschaft, waardoor de invloed ook sneller zichtbaar is. Dit komt vooral naar voren in de Bubbling under Top 100, waar ook albumtracks, die gedownload zijn, worden opgenomen. Nu weet je hoe we aan de cijfers zijn gekomen, over naar een korte analyse.

op herhaling

Van de 15 Pinkpopalbums, gaan er in de week er na, 4 op herhaling. Daarvan kan dus worden gesteld dat dit het gevolg is van het optreden. Het zijn de volgende, met tussen haakjes het jaar + de hoogste notering:
#33 Seasick Steve: Walkin’ man – the best of Seaside Steve (2011/#66)
#71 Moss: Ornaments (2012/#8)
#77 the Wombats: The Wombats proudly present This modern glitch (2011/#31)
#81 James Morrison: The awakening (2011/#7)

the Boss

In 2009 stond hij ook al op Pinkpop en toen werden zijn nummers veel gedownload en albums aangeschaft. Dit jaar stond Bruce Springsteen, want over hem hebben we het, er weer en ook dit jaar heeft zijn 2,5 uur durend optreden invloed op de hitlijsten. Zijn album ‘Wrecking ball’ dat in week 21 licht steeg naar #15, sprint nu via 14, 9 en 8 naar #6. En ‘The promise: Darkness of the edge of town’ staat op #108, aan de rand van de Album Top 100. Tenslotte gaat in de Backcatalogue Top 50 zijn ‘Greatest hits’ op herhaling op #19.

70 man

Net als Bruce Springsteen, stond ook Kyteman in 2009 op Pinkpop en stond er dit jaar weer. Toen steeg het album ‘The hermit sessions’ de week er na, van 27 naar #7. Dit jaar presenteerde Colin Benders The Kyteman orchestra, met zo’n 70 mensen op het podium. Met als gevolg dat het gelijknamige album dat in week 21 nog zakte van 11 naar #14, deze week terugstijgt naar de 2e plaats.

Ben Howard

Een verhaal apart, zijn de rangen en standen van de Britse singer/songwriter Ben Howard. Al geruime tijd worden zijn nummers veel gedraaid op 3FM. Zijn single ‘Keep your head up’, dat begin dit jaar verscheen, had er tot en met 12 mei acht weken opzitten, in vier verschillende sessies, met als hoogste plaats #73.
Howard stond zaterdagavond in de Converse tent en dat optreden zorgt er voor dat de single weer op herhaling gaat, maar nu op #52. Ook zijn album ‘Every kingdom’, dat in de afgelopen tijd niet hoger kwam dan de 12e plaats, bereikt een hogere plaats, #8, gestegen vanaf #27, een nieuwe mijlpaal dus.

verkoop op Pinkpop

Behalve online verkoop en verkoop in cd-zaken, worden ook op het Pinkpopterrein cd’s verkocht. Volgens een opgave van de stand van de Free record shop aan Entertainment business, zijn er van Seasick Steve 500 albums verkocht, die hij allemaal persoonlijk heeft gesigneerd. Deze verkopen tellen mee voor de noteringen van deze week.
Zijn album ‘Walkin’ man – the best of Seaside Steve’ uit 2011, gaat via de dagstanden 95,31 30, op herhaling op #33. In de bubbling-under staat zijn album ‘You can’t teach an old dog new tricks’ staat op #151 en in de Backcatalog Top 50 gaat zijn album ‘I started out with nothing and I still got most of it left’ uit 2008, op herhaling op #8.

Voor de rangen en standen van de andere Pinkpopacts, verwijzen we je graag naar het overzicht.

scheve verdeling

Met 141.000 bezoekers, 37.000 op zaterdag, 43.000 op zondag en 61.000 op maandag, is het de 24e keer dat het Pinkpopfestival is uitverkocht. Financieel een succes dus, maar muzikaal niet echt. Dat zijn niet onze woorden, maar die van Jan Smeets, organisator van het festival. Smeets: “De verdeling van de artiesten over de drie festivaldagen was niet goed genoeg. Toen het programma klaar was, kwamen wij al snel tot de conclusie dat het wellicht toch anders had moeten zijn. En dat is gebleken. Te veel Nederlandse artiesten, het ontbreken van een Belgische act, te weinig hardrockbands en twee artiesten op de verkeerde bühne.

Pinkpop classic?

Achteraf gezien hadden Herbert Grönemeyer en Keane op het hoofdpodium moeten staan. Op maandag hebben mensen geroepen ‘Is dit Pinkpop Classic?’ Niet eens zo vreemd met artiesten als Bruce Springsteen, Seasick Steve, en Herbert Grönemeyer. Dat moeten we beter verdelen over het hele weekend. De samenstelling van het programma wordt daarom grondig geëvalueerd.

meer hardrock in 2013, maar niet tijdens Pinksteren

Pinkpop 2013 moet volgend jaar meer ruimte bieden aan bands uit het hardrockgenre.” Bovendien zal Pinkpop in 2013 niet plaatsvinden in het Pinksterweekend (dat volgend jaar op 12 en 13 mei valt), maar een maand later, in het weekend van 14 – 16 juni. Smeets hoopt dat hij voor die periode betere bands kan krijgen. En Smeets, die in januari 2013 68 jaar wordt? “Ik ben er absoluut weer bij. Ik zal sterven in het harnas, ooit zal dat gebeuren.”

Geen opmerkingen:

Een reactie posten