woensdag 30 mei 2012

EK voetbalhits 2012 (4)

Twee weken voor de start van het EK-voetbal 2012, zijn er al meer dan 350 (drie honderd vijftig!) EK-nummers uitgebracht. En elke dag komen daar nummers bij. Tot nu toe hebben acht daarvan de Single Top 100 bereikt, zes daarvan in de afgelopen drie weken, deze week twee stuks. Eerst even de zes oude:
#4 (5) Wilfred Genee & Johan Derksen: Nederland is helemaal oranje
#18 (83) René Froger: Samen
#19 (37) Gebroeders Ko: Oranje springt
#21 (39) Tim Leon: Oranje kampioen
#37 (33) Armin van Buuren: We are here to make some noise
#41 (52) Dikdakkers: Klap maar in je handen

Wat ‘Samen’ van René Froger betreft: het nummer kan nog steeds gratis worden gedownload op de site van ING. Echter, zoals reeds vermeld, deze downloads tellen niet mee voor de notering.

Over naar de nieuwe aanwas, die alles van doen heeft met reclame.

Ek-spot loopt uit in EK-hit

Wolter Kroes & Yes-R & Ernst Daniël Smid: Ben je ook voor Nederland? (De geluksvogeltjesdans) (6) *** hoogste eersteweeks ***

Toen wij nog met een winterjas en handschoenen door de sneeuw baggerden, en helemaal nog niet dachten aan het EK-voetbal, was Alfred, het reclamebureau van supermarktketen C1000, aan het brainstormen over de te voeren EK-campagne. Het bureau bedacht daarvoor ‘geluksvogeltjes - met een beetje geluk, kan het EK niet meer stuk’.
Van daaruit ontstond het idee om iets te doen met ‘De vogeltjesdans’, een nummer dat eind 1980, in de uitvoering van de Electronica's twee weken op de zesde plaats stond. Daarop kwamen ze met het nummer ‘Ben jij ook voor Nederland – de geluksvogeltjesdans’. Het origineel van ‘De vogeltjesdans’ is een synthesizernuumer, getiteld ‘Tchip tchip’, komt uit 1973 en is voor het eerst opgenomen door Bobby Setler’s Cash & Carry.

rap

Vervolgens werd samen met reclamebureau KSM in Amsterdam de campagne verder uitgewerkt. De producers Eric van Tijn en Jochem Fluitsma werden gevraagd het nummer te produceren en Eric vond dat er naast Wolter Kroes en Yes-R, ook een rapper in moest om het hipper en meer á la nu te maken en dat werd Yes-R.

single

Tijdens het opnemen van de commercial klikte het zo goed tussen de drie, dat besloten werd meer met het nummer te gaan doen. Wolter: “We hadden er zoveel lol en plezier in en we vonden het nummer zo gaaf, dat we besloten er een single van te maken: ‘Ben je ook voor Nederland? (De geluksvogeltjesdans)’.”
Yes-R vond het een eer om gevraagd te worden voor deze single. “Het is meeliften op iets dat heel hot is, plus Wolter is een hele toffe knakker. Ernst Daniël kende ik nog niet persoonlijk, maar het is wel een geinige combinatie.” Dat diverse spelers van het Nederlands Elftal meespelen in de clip is voor hem ‘de slagroom op de taart.’

geluksvogeltje

De campagne van C1000 houdt in dat de klant bij iedere € 15,-- aan boodschappen een geluksvogeltje ontvangt. Dat zijn 15 figuren met beeltenissen van de spelers van het Nederlands elftal. Vanaf de komende week is ‘Ben jij ook voor Nederland’ ook op single te koop, maar dan alleen in de C1000 winkels. Verkopen die niet meetellen voor een notering in de Single Top 100.

Naast C1000, is de ING in zee gegaan met René Froger en het nummer ‘Samen’ (op #18), komt supermarktketen Jumbo (voor een groot deel de nieuwe eigenaar van C1000!) met Djumbo en het nummer ‘Kampioen olé olee’ en komt TUC met Dries Roelvink en daar gaan we het nu overhebben.

Ook Dries Roelvink geeft single gratis weg

Dries Roelvink: Oeeh … roept heel Oranje!! (77)

Bij ‘Oeeh … roept heel Oranje!!’ van Dries Roelvink ging het net andersom. Eerst was er het liedje en toen werd het door TUC gebruikt in een reclamespot. En dat allemaal vanwege de regel ‘We hebben ze TUC’. In navolging van ‘Samen’ van René Froger dat je nog steeds gratis kunt downloaden, hoef je voor het nummer van Roelvink ook niets te betalen, als je de Facebook pagina van TUC liket.
De actie van TUC, bedacht door de reclamebureaus Draftfcb en WeberShandwick, houdt in dat je bij aankoop van drie TUC-producten een TUC Oehhh!!-kussen cadeau krijgt. In tegenstelling tot andere EK-acties, loopt deze tot aan het EK, van 30 mei tot en met 6 juni en alleen bij C1000.

Rusland?

‘Oeeh … roept heel Oranje!!’ is gebaseerd op een Russische Kozakkenmelodie, en dat is volgens Roelvink, die de tekst schreef met Bram Koning, een knipoog naar Polen en Oekraïne, waar het EK voetbal zich dit jaar afspeelt. Op het nummer, opgenomen in de Highland Studios in Loosdrecht, wordt Roelvink ondersteund door het Amsterdams Volkskoor onder leiding van accordeonist Piet Schmidt.

Eurovisie Songfestival

Dries Roelvink was één van velen die zich ook met een liedje had opgegeven voor het Nationaal Songfestival, maar kwam niet door de selectie. Afgelopen donderdag liet hij weten ‘You and me’ van Joan Franka, waarmee ze ons land diezelfde dag vertegenwoordigde op het Eurovisie Songfestival, een slecht liedje te vinden. Dries: “Ik denk dat we totaal kansloos zijn. Ze hoeft niet eens te beginnen, want het wordt helemaal niks, dat kan ik je nu al voorspellen. Ze doet het leuk met haar gitaartje. Maar ze wordt helemaal ondergesneeuwd door andere liedjes” Roelvink zegt zeker te zijn van zijn zaak. “Ik zit al heel lang in de muziek. Het moet heel raar lopen als mijn voorspelling niet uitkomt.”

Zoals we inmiddels weten heeft Franka het inderdaad niet gehaald, maar dat is niet omdat het een slecht liedje is. Zelf wil Roelvink nog wel eens een gokje wagen, maar alleen met een goed liedje. Zelf dacht hij aan een mooie Engelstalige ballad, zoiets als ‘Love will set you free’ van Engelbert Humperdinck. Als hij toen geweten had wat we nu weten: Hunperdinck eindigde 25e …

Geen opmerkingen:

Een reactie posten