vrijdag 1 juni 2012

Hitflits: #1 voor 'Echte vrienden' Jan Smit & Gerard Joling

Woensdag namen ze even de leiding in de voorlopige singlelijst, die ze donderdag weer uit handen gaven, maar vandaag weer terugpakken, dankzij de fysieke cd-single die sinds gisteren te koop is. En daarmee is ‘Echte vrienden’ van Jan Smit & Gerard Joling de nieuwe #1 in de Single Top 100. Ze blijven daarmee de Zweedse Loreen met het nummer ‘Euphoria’ ver voor: ruim 25%. Voor Jan is ‘Echte vrienden’ zijn 15e #1-hit, voor Gerard zijn 9e. Meer over deze bijzondere samenwerking in de nieuwe Megaman.

Geen #1 dus voor Loreen, die met ‘Euphoria’ vorige week zaterdag het Eurovisie Songfestival won. Hoewel het nummer direct na het festival veel is gedownload, bleek het toch niet voldoende voor een #1-notering in de weeklijst.

Loreen is niet de enige die dankzij het festival een notering krijgt. Ook Željko Joksimović met ‘Nije ljubav stvar’ dat voor Servië de derde plaats in de wacht sleepte, scoort (op #88). ‘Party everybody’ van Buranovskiye Babushki, de omaatjes uit Rusland, die de tweede plaats haalden, valt net buiten de boot op #106. ‘You and me’ van Joan Franka zakt van 34 naar #43.

Nieuw bij de bovenste tien zijn: ‘Da bop’ van WTF!, dat stijgt van 20 naar #4, ‘Samen’ van René Froger (van 18 naar #9) en ‘Lion in the morning’ van Will & the People, dat dankzij een optreden op Pinkpop vorig weekend van 23 naar #10 gaat.

De andere eersteweeks noteringen:
#25 Rudimental: Feel the love
#28 Wilfred Genee, Johan Derksen, Edwin Evers: Helden
#41 Justin Bieber: Die in your arms
#44 Kylie Minogue: Timebomb
#64 Sieneke: Hé lekker ding!
#76 Train: 50 ways to say goodbye
#77 Johnny Gold feat. Lee Towers: Ga door
#79 Tacabro: Tacata
#84 Gers Pardoel: Zijn
#85 Matt Corby: Brother, komende week de 3FM Megahit
#86 Far east movement feat. Cover drive: Turn up the love
#92 Kraantje pappie: Wat nou als het lukt
#95 the Kik: Simone [NL]
#98 Danny de Munk feat. DJ Galaga: We brullen voor Oranje
#100 Pitbull: Back in time (thema ‘The man in black 3’

Over naar de Album Top 100, waarin John Mayer nog steeds de scepter voert. Zijn album ‘Born and raised’ staat voor de tweede week bovenaan en daarmee verbetert Mayer zichzelf, want ‘Battle studies’, #1 in 2009, hield het bovenaan maar één week vol.

‘Born and raised’ houdt de concurrentie op een grote afstand: The Kyteman orchestra met het gelijknamige album stijgt weliswaar van 14 naar #2, maar verkoopt een derde minder. Kyteman is de hoogste van vijftien albums van Pinkpopartiesten. Meer over de invloed van Pinkpop op de verkoop van singles en albums, in een speciale Megaman, later vandaag. Mis het niet!

Alle vijftien eersteweeks noteringen op een rijtje:
#16 Melody Gardot: The abscence
#18 Sigur Rós: Valtari
#22 Rumer: Boys don’t cry
#24 the Kik: Springlevend [NL], morgenmiddag te gast in TROS Muziekcafé, evenals Sabrina Starke, New shining en P.J. Pacifico
#26 Marcus Miller: Renaissance
#34 Serena Pryne and the Mandevilles: Goodnight golden sun

Op #42 komt ‘Katarsis’ binnen van Gerrit Breteler. Breteler, geboren in Enschede in 1954 en wonend in Nes op Ameland, is kunstschilder, schrijver, beeldend kunstenaar en zanger. Hij werkte ook mee aan ‘Cohen in het Fries’, liedjes van Leonard Cohen door de Partisanen (#35 in 2008), waarop hij het nummer ‘As it jo wil is’ (‘If it be your will’) zingt. ‘Katarsis’ is de naam van een voorstelling geschreven door Breteler. Het album ‘Katarsis’ stamt uit 2010.

#50 Fun.: Some nights
#53 Regina Spektor: What we saw from the cheap seats
#59 Julia Stone: By the horns
#64 Rachel: Teenager [NL]
#68 Scissor sisters: Magic hour
#90 Sabaton: Carolus Rex
#98 the Cure: Bestival live 2011
#99 New shining: Stripped/Full circle [NL]

Tot slot werpen we nog een blik in de Back Catalog Top 50, de lijst met oudere albums. Daarin is de invloed van Pinkpop heel goed te zien. Niet minder dan 11 albums staan in deze lijst. Het meeste profijt van het festival hebben Mumford & sons, waarvan het album ‘Sigh no more’ van 22 naar #1 stijgt.

De noteringen van de Pinkpopacts in alle lijsten met dagstanden zetten we op een rijtje en kun je later vandaag terugzien in een speciale Megaman. En na het weekend volgt er nog een gewone Megaman.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten