vrijdag 21 maart 2008

Hitflits: Nikki houdt procentje voorsprong op Duffy

Ach en wee, verdriet en teleurstelling in huize Megaman: Duffy heeft het nét niet gered. De tekenen waren gunstig voor deze zangeres uit Wales, want de download van haar 'Mercy' liep veruit het best in Nederland. Het zijn echter de cd-singletjes van Nikki die beslissend waren deze week: de Brabantse Idols-winnares houdt slechts één procent voorsprong over op haar Britse concurrente en gaat voor de derde week aan kop in de Single Top 100 met 'Hello world'. Geniet er nog maar van Nikki, want het is ongetwijfeld je laatste week bovenaan...


Duffy is dus in aantocht, maar wordt eerst nog even voorgesorteerd op plaats #2. Ook verderop in de lijst zijn er maar weinig veranderingen te bespeuren. Zoals voorspeld zet de vrije val voor Nick & Simon onmiddellijk in: hun 'Rosanne' keldert in de tweede week van 3 naar #9. Sterke stijgers zijn R&B-platen van Timbaland ('Scream', van 63 naar #16), Rihanna ('Hate that I love you', van 52 naar #22) en Kelly Rowland ('Work', van 56 naar #23). Allersnelste stijger van de week is echter onze eigen John Marks; met 'What do you say' klimt hij van 77 naar #19.

Hoge nieuwen zijn er niet; de bovenste staat pas op #38. Een kwartet Nederlandstalige platen voert de rij nieuwkomers aan. Rob van Daal komt als hoogste binnen ('Leven lukt me niet met jou'), gevolgd door Grad Damen op #40 ('Mag je dochter mee op stap'), Gio op #41 ('Denk aan jou') en Dennis Bax op #57 ('Laat me vrij zijn').

Ook een paar grote internationale namen laten hun neus weer eens zien: 'Carry you home' van James Blunt debuteert op #75, 'Ching-a-ling' van Missy Elliott is binnen op #97 en een plaatsje daaronder zet Alicia Keys met 'Like you'll never see me again' haar hakken over de sloot.

In de Album Top 100 behoudt Amy Winehouse de leiding met 'Back to black'. De concurrentie komt echter uit alle hoeken aangesneld: maar liefst zes albums debuteren deze week in de top 10! Duffy staat ook in de Album Top 100 op #2: met 'Rockferry' is ze de hoogste albumnieuwe. Vlak achter haar komen ook nieuwe cd's binnen van Room eleven ('Mmm... gumbo?' op #3) en Muse ('Haarp' op #4). Rob de Nijs is binnen op #6 met 'Chansons', Bryan Adams is met '11' binnen op #8 en een nieuwe generatie Albert Heijn-bezoekers leert de kleine blauwe mannetjes kennen getuige de binnenkomst van 'Wij zijn de Smurfen!' op #10.

Al het uitgebreide nieuws over de grote hits, de sterke stijgers en de nieuwkomers in de Single Top 100 en Album Top 100 lees je komende maandag op deze site!

maandag 17 maart 2008

Megaman bij week 11 – 15 maart 2008

Welkom bij de nieuwe Megaman, waarin je kunt lezen hoe Nikki Nicky verslaat, Room eleven op grote voet leeft en Batiste en David last van Roos hebben. Dit en nog veel meer over de hits in de Single Top 100 en Album Top 100 in een nieuwe Megaman!

Nikki levert wat in

Nikki: Hello world (1) *** tweede week op #1 ***

Ze heeft nog steeds een ruime voorsprong, Nikki Kerkhof uit Sint-Oedenrode, maar toch slinkt de afstand met de nummer twee, vergeleken met vorige week. Een week geleden kwam de Idols-winnares op #1 binnen met een voorsprong van ruim 80% op Amy Winehouse. Dat tweetal staat nu nog altijd in dezelfde volgorde bovenaan, maar nu heeft Nikki nog maar een voorsprong van ruim 60%. Winehouse is dus al weer twee keer zo dichtbij gekomen: deze week verkoopt ‘Valerie’ 38% van de omzet van ‘Hello world’, vorige week was dat nog maar 19%. Het ziet er dus naar uit dat Idols een echte hype is en dan is de koppositie van Nikki slechts van korte duur...

Nick en Simon: baksteen in aantocht

Nick & Simon: Rosanne (3) *** hoogste eersteweeks ***

Vorig jaar nog scoorden Nick & Simon de zeperd van het jaar, toen ze eind november nog op #1 binnenkwamen met ‘Pak maar m’n hand’, maar een week later al daalden naar #11... Volgens de Megaman dient een échte nummer-één-hit zich te nestelen in het collectieve geheugen van Nederland, en niet een week na binnenkomst al uit de top 10 te duikelen. Desalniettemin was 2007 wel een topjaar voor het Volendamse duo, met drie top 10-hits op rij. Alle drie die hits kwamen overigens meteen binnen op hun hoogste notering, dus voor de nieuwe single belooft dat niet veel goeds...

‘Rosanne’ debuteert op #3 en is dus, na ‘Kijk omhoog’ en ‘Pak maar m’n hand’, de derde top 3-notering achtereen voor Nick Schilder en Simon Keijzer. ‘Rosanne’ is afkomstig van het inmiddels al dik platina album ‘Vandaag’. Omdat alle fans die cd en dus ook dit nummer al lang in huis hebben, hebben de heren wat extraatjes op de single gezet. Zo kun je luisteren naar ‘The boxer’, dat nummer van die andere Simon (van Simon & Garfunkel) en naar ‘You’, een door de fans al veelgezocht nummer. Ook de videoclip van ‘Rosanne’ staat erop, opgenomen in het Italiaanse Florence. De Megaman-voorspelling: volgende week zakt deze single als een baksteen.

Ida Engberg de top 10 in

Ida Engberg: Disco volante (9)

Een Zweeds-Franse samenwerking levert Ida Engberg een top 10-hit op. Engberg zelf is afkomstig uit Zweden en draait haar plaatjes normaliter in een grote nachtclub in Stockholm. De track ‘Disco volante’ van deze 23-jarige schone is onder handen genomen door de Franse producer Sébastien Léger. En met succes, want in Nederland bestormen ze er de top 10 mee en klimt het nummer in de vierde week door naar #9.

Broers Greg en Roog zoeken versterking

Greg, Jeroenski & Roog: Your mind is twisted (13)

Drie Nederlandse dj’s slaan hun handen ineen op ‘Your mind is twisted’. De broers Greg en Roog heten voluit Gregor en Rogier van Bueren. Het duo stond voor het eerst achter de draaitafels in 1997 en brak in 2001 internationaal door. Samen maken de broers platen onder de naam Hardsoul.

Voor hun nieuwe single gaan ze een combinatie aan met DJ Jeroenski, ofwel Jeroen Kant. Hem zagen we helemaal in het begin van dit jaar al eens kort solo in de lijst staan, toen ‘Back once again’ in de eerste week van januari tot #33 reikte.

Room eleven: voeten-fetish?

Room eleven: Hey hey hey (26)

Een jaar geleden kwamen we deze Utrechtse groep voor het eerst tegen, met een coverversie van ‘Bitch’ van Meredith Brooks. Een 59e plaats in april 2007 was hun deel (Brooks zelf was er tien jaar daarvoor nog mee op #15 gekomen). Met hun debuutalbum, ‘Six white Russians and a pink pussycat’, deden ze het een stuk beter; die kwam vorig jaar tot #15.

Inmiddels is het nieuwe Room eleven-album in aantocht, ‘Mmm... gumbo?’ De eerste single daarvan is ‘Hey hey hey’ en dat is meteen een dikke hit voor de Utrechtenaren. De single is voorzien van een grappige videoclip, met daarin een hoofdrol voor allerlei voeten; voeten die lopen, voeten die dansen, voeten die skaten, voeten die douchen; een heel verhaal met alleen maar voeten.

STFU springt in op Jackson-hype

STFU: Thriller (30)

Michael Jackson is weer helemaal ‘hot’. Zijn album ‘Thriller’, met ruim 45 miljoen verkochte exemplaren het bestverkochte album uit de muziekgeschiedenis, is een kwart eeuw oud, en dat zilveren jubileum wordt gevierd met de uitgave van een speciale albumversie, voorzien van hippe remixes. Ondertussen staan er nog genoeg dj’s aan de zijlijn klaar om een graantje mee te pikken. Zo ook het Nederlandse STFU; een afkorting die staat voor ‘shut the fuck up’. Zij namen het titelnummer van Jacksons album onder handen en scoren er een aardige hit mee, met een binnenkomst op #30. Wacko Jacko zelf kwam met ‘Thriller’ eind december 1983 tot #4 en wist met een heruitgave in 2006 plaats #34 te bereiken.

Thomas Berge: vooral in soap voor de mooie meiden

Thomas Berge: Niet meer en niet minder (54)

‘Niet meer en niet minder’ is al weer de vijftiende hit voor Thomas Berge! De Megaman kan er geen enkele spontaan van meezingen, maar da’s niet zo verwonderlijk, want écht grote hits heeft blonde Thomas in zijn vijfjarige hitcarrière nog niet gehad; zijn debuuthit ‘Mijn luchtballon’ was exact vijf jaar geleden met een 24e stek de grootste hit.

Een carrièremove dan maar? Berge krijgt een gastrol in ‘Goede tijden, slechte tijden’. Thomas zal in de soapserie te zien zijn als zichzelf. De 18-jarige Berge werd door de makers van GTST benaderd. Het nummer ‘Zonder jou’ dat hij vervolgens inzong voor de soap was daarin de afgelopen weken al enkele keren te horen. In de plot van de serie van RTL 4 schreef het personage Milan Alberts het nummer voor zijn ex-vriendin Nina. De televisieopnamen met Berge volgen nog. Wanneer hij te zien is in de serie, weet hij nog niet. Acteerlessen zal de zanger, die eerder al figureerde in de film ‘Zoop in Zuid-Amerika’, voor zijn rol niet nemen. “Ik ben een zanger, geen acteur”, legt hij uit. “Voor elke film of acteerklus die ik heb gedaan, heb ik mezelf gespeeld. Ook in Zoop”. Dat zijn nummer al enkele malen in GTST te horen is geweest, is voor Berge geen reden om ‘Zonder jou’ zo snel mogelijk uit te brengen als single. “We hebben net ‘Niet meer en niet minder’ op single uitgebracht”, zegt de zanger, die vrijdag en zaterdag twee uitverkochte concerten gaf in de Amsterdamse Heineken Music Hall. “We willen eerst kijken hoe die het doet.” Naast een gegarandeerd kijkersaantal van meer dan een miljoen per dag, brengt zijn acteerklus nog andere voordelen met zich mee. “Er zitten heel veel mooie meiden in GTST”...

zondag 16 maart 2008

Kelly Rowland: siliconen maken van een A een B

Kelly Rowland: Work (56)

Het liep vorig jaar even helemaal fout met Kelly Rowland in Nederland. Haar tweede album, ‘Ms. Kelly’, flopte compleet en kwam niet verder dan plaats #61 in twee weken Album Top 100. En de eerste single daarvan, ‘Like this’, bleef vorig jaar zomer steken op #85. Haar tweede hit van dat album doet het gelukkig weer een stukkie beter, met een binnenkomst op #56. Het nummer is door Kelly geschreven samen met Scott Storch en Jason ‘Pooh bear’ Boyd. In Bulgarije heeft ‘Work’ inmiddels al de eerste plaats bereikt, en ook op Malta (#2), in Brazilië (#3), Frankrijk (#4) en Groot-Brittannië (#4) loopt het plaatje goed.

Op bijgaande foto zie je Kelly Rowland nog met echte borsten. Inmiddels heeft ze haar eigen a-cup ingeruild voor twee siliconen nepperds, die haar borstomvang tot een b-cup wisten te promoveren.

Batiste & David: studentensongfestival zorgt opnieuw voor hit

Batiste & David: Roos (57)

Twee heren met haar-problemen? Nee, valt mee hoor, het gaat over een dame die zo heet.

Enkele Tilburgse studenten wonnen op 5 juli 2007 onder de naam de Bezige baasjes de finale van het AHC Studenten Songfestival met hun nummer ‘Roos’. Het is begonnen als geintje: de barcommissie van de vereniging zond voor de grap een ander nummer in naar de voorrondes van het festival. Dat dat oorspronkelijke nummer ontoereikend was voor de eindronde van het songfestival was overduidelijk. Het publiek was echter zo enthousiast dat ze toch doorgingen. Zodoende werd een dag later een extra muzikant aangetrokken en een nieuw nummer ingestudeerd. Dit werd het nummer ‘Roos’, geschreven door Batiste. Inmiddels is het nummer opnieuw opgenomen en ingezongen door Batiste, met begeleiding van David Simons. Eind vorig jaar is een gezellige videoclip opgenomen op het podium van Café Bolle in Tilburg (tevens de locatie voor de clip ‘Het is een nacht’ van Guus Meeuwis). Batiste won (solo) al in 2001 hetzelfde AHC-Songfestival (waardoor ook Guus Meeuwis, en Is ook schitterend! doorbraken). Batistes ‘Vakantieliefde’werd in 2002 een grote zomerhit. Ook schreef hij onder meer de hit ‘Ik wil met je lachen’ voor Guus Meeuwis & Vagant.

Amy MacDonald: geen talentenjacht nodig

Amy MacDonald: Mr. Rock & roll (60)

‘Mr. Rock & roll’ is de debuuthit voor de twintigjarige Schotse Amy MacDonald. Amy werd op 25 augustus 1987 geboren in het dorpje Bishopbriggs, vlakbij Glasgow. Ze is nu eens niet een dame die populair is geworden door tv-talentenjachten of internethypes, maar, naar eigen zeggen, door vooral heel veel op te treden.

‘Mr. Rock & roll’ is als single al vorig jaar zomer in Groot-Brittannië uitgebracht; daar bereikte het de twaalfde plek. De Britten zijn met ‘Run’ inmiddels al toe aan de vijfde single overigens. ‘Mr Rock & roll’ is afkomstig van het album ‘This is the life’, dat Amy in eigen land al tot de bovenste positie van de albumlijst bracht. Bij ons in de Album Top 100 bereikt die plaat deze week de top 10.

DiFa: samentrekking

DiFa feat. Emsymo: Freaky ass hell (61)

DiFa, een nieuwe naam, maar twee bekende mannen. DiFa is namelijk een samentrekking van Divini en Fausto, en die twee kennen we al. Divini, dat klinkt Italiaans, maar in het echt heet deze dj gewoon Ard Schilderink. Op 16 februari is hij dertig jaar geworden.
Dat is nog altijd een stuk jonger dan Fausto Talone, want die wordt 15 november aanstaande al weer 38. Fausto is een rasechte Amsterdammer, maar zijn vader komt uit Rome.


De rap is door Emsymo. Die MC heet in het echt Moreno. Ook van hem maar even de geboortedatum: fans kunnen hem op 27 mei een kaartje sturen ter gelegenheid van zijn 27e verjaardag.

Timbaland tussen de dames

Timbaland feat. Keri Hilson & Nicole Scherzinger: Scream (63)

‘Scream’ is al weer de vijfde single van het album ‘Shock value’ van Timbaland. Vorig jaar scoorde hij al drie top 10-hits op rij met ‘Give it to me’ (#8), ‘The way I are’ (#4) en ‘Apologize’ (#2). Op ‘The way I are’, van vorig jaar juli, was Keri Hilson ook al te horen.


Dit keer heeft Timbaland nog een tweede zangeres uitgenodigd, Nicole Scherzinger. De leadzangeres van de Pussycat dolls is daarmee al weer toe aan haar derde hit onder eigen naam, alhoewel ze nog geen enkele keer volledig solo te horen was. Twee jaar terug begeleidde Puff Daddy haar op ‘Come to me’ (#45) en vorig jaar was het Will.i.am die mede te horen was op ‘Baby love’ (#56).

De hitparadeprestaties van ‘Scream’ zijn nog niet om over naar huis te schrijven, maar hier en daar pikt ie z’n top 10-hitje mee. Zo stond het nummer al op #3 in Polen, op #6 in Zweden, op #8 in Litouwen en op #9 in Nieuw-Zeeland.

Counting crows na vier jaar terug

Counting crows: You can’t count on me (69)

Zo lang geleden al weer? Vier jaar terug hoorden we voor het laatst van de Counting crows, toen ‘Accidentally in love’ de veertiende plek wist te bereiken. Vlak daarvoor scoorden de kraaientellers hun eerste grote hit in Nederland, door mee te liften op de Nederlandse bewerking van hun ‘Holiday in Spain’ door de Zeeuwse groep Bløf.

We zijn inmiddels dus vier jaar verder en de Counting crows zijn eindelijk terug. ‘you can’t count on me’ is de eerste single van hun binnenkort te verschijnen album ‘Saturday nights & Sunday mornings’.

Dino Lenny: van coke naar Coke

Dino Lenny: Coca loca (74)

Dino Da Cassino, zo heet ie eigenlijk, en de Italiaan is al sinds 1989 aan het dance-front te vinden. Hij debuteerde toen met ‘Cocaine’, een samenwerkingsverband met Claudio Coccoluto en Savino Martinez. Daarna werkte hij nog samen met Rob Aker in het project Jamnesia en met Andrea Doria in Adam dived. Pas in 2001 was hij helemaal solo te horen met ‘I feel stereo’. Twee jaar terug verscheen zijn album ‘Might’ en inmiddels heeft Dino ook zijn eigen label, Frenetica. Met ‘Coca loca’ scoort Dino, onder de naam Dino Lenny, na bijna twintig jaar muziekbiz eindelijk zijn debuuthit.

Jay Woo: net uit de luiers

Jay Woo: Shake (75)

De Megaman kende hem nog niet, maar het schijnt een levensgroot talent te zijn, deze Jay Woo. Geen Japanner hoor; in het echt heet hij gewoon Jurriaan de Groot, hij komt uit Utrecht en is pas zestien jaar jong. Een dj dus die geboren is in de tijd dat er eigenlijk al geen vinylplaten meer verkocht werden…

John Marks op downloads binnen

John Marks feat. Blain: What do you say (76)

Op 21 maart ligt de single in de winkels, maar afgelopen week was de nieuwe track van John Marks al te downloaden. ‘What do you say’ komt op basis van die downloads deze week al op #57 in de Single Top 100 binnen. Het is John Marks’ tiende hit; zijn enige top 10-hit behaalde hij vorig jaar achter de knoppen bij de drie Toppers, in hun versie van ‘Can you feel it’ van the Jacksons.

Maar naast zijn solohits kennen we John Dirne (want zo heet hij eigenlijk) natuurlijk ook al als producer achter de groepen Team X, Parla & Pardoux, Secret service, Bombi, Navy blue en Dirty laundry.

De zang op de nieuwe single van Marks is van Blain.

Dash Berlin: grote namen beginnen nieuwe groep

Dash Berlin: Till the sky falls down (79)

Dash Berlin bestaat uit het Groningse tweetal Eelke Kalberg en Sebastiaan Molijn. Als Pronti en Kalmani hadden ze al veel succes als producers van de groep Alice deejay, samen met DJ Jurgen. Die groep is al weer een paar jaar verleden tijd, en Pronti en Kalmani proberen het opnieuw, nu als Dash Berlin. Van het geld dat Alice deejay opleverde, konden de heren een eigen opnamestudio bouwen, naar eigen zeggen ‘a dream come true’!

Frans Duijts: succesje via instores

Frans Duijts: Jij denkt maar dat je alles mag vragen (82)

Wat voor de groten in de Nederlandse muziekbizniz geldt, een aantal instore-optredens bij platenzaken om een grote hit te kunnen scoren, dat geldt voor de kleintjes ook. Frans Duijts is zo’n kleintje; vorige week zaterdag probeerde hij zijn nieuwe plaatje te slijten in platenzaken in Tiel en Breda en dat levert hem een 82e plaats op in de Single Top 100. Wellicht volgende week meer succes, want afgelopen zaterdag stond hij in twee filialen van MusicStore in Tilburg. ‘Jij denkt maar dat je alles mag vragen’ is met die 82e plek in ieder geval al net zo ver als Frans’ debuuthit van vorig jaar, ‘Samen op het strand’.

Dikdakkers kijken uit naar Europese Kampioenschappen

Dikdakkers: De eskimodans (91)

Nou, laat het de bewoners van het meest noordelijke gebied van deze aardbol maar niet horen, want zij prefereren de naam Innuït... Vorig jaar scoorde het tweetal – Anton Geerts en Hans Voogd – hun debuuthit met ‘Hobbelpaard’, dat tot #77 kwam. Eind deze maand presenteren de heren hun cd ‘Buigen voor Oranje’. En inderdaad, de titel van dat album zegt het al, ook rond de Europese kampioenschappen voetbal zit het duo niet stil; we mogen hierna een oranje-single van hen verwachten.

Panic at the disco gooit volledig album in de prullenbak

Panic at the disco: Nine in the afternoon (92)

In 2006 hoorden we voor het eerst van Panic at the disco, toen de groep tweemaal scoorde in de Single Top 100. Inmiddels hebben de mannen een nieuw album af, ‘Pretty odd’. De eerste single daarvan is dit ‘Nine in the afternoon’. De single werd daadwerkelijk om negen uur ’s avonds gelanceerd, en wel op 28 januari op de MySpace-pagina van de groep. Het heeft even geduurd voor er weer nieuw materiaal van de heren verscheen, want vorig jaar besloten ze een heel album aan nieuwe nummers te schrappen; de oorspronkelijke release daarvan stond gepland voor vorig najaar. Het eerste nummer dat ze na die beslissing schreven, was ‘Nine in the afternoon’, en dat is hen blijkbaar beter bevallen.

Album Top 100: Amy Winehouse niet te verslaan

Vorige week had ze een hele krappe voorsprong op Racoon, maar deze week redt Amy Winehouse het ruim: met ‘Back to black’ heeft ze weer een geruststellende 34% voorsprong opgebouwd op ‘Before you leave’ van Racoon. Nog verder daarna volgen Alain Clark, Adele en Mega Mindy. De hele top 5 zit trouwens vast, alleen maar zittenblijvers.

Hoogste nieuwe in de Album Top 100 deze week is Syb; zijn solodebuut komt op #25 binnen. Hij verkoopt net een paar exemplaren meer dan de daaropvolgende nieuwe, Melee, op #26.

Wat verder weg debuteert ‘Ego trippin’ van Snoop dogg op #34. ‘Compleet’ van Thomas Berge is nieuw op #41 en ook het live-album ‘Live from Philadelphia’ van John Legend vinden we nog in de bovenste helft (#46).

Klik hier voor de volledige Album Top 100.