vrijdag 28 januari 2022

Hitflits: tweede #1-album voor Blaudzun; album Meat Loaf op herhaling

“Ik heb het gevoel dat dit wel eens mijn laatste popplaat kan zijn”. Aldus Johannes Sigmond ofwel Blaudzun in Trouw over zijn album Lonely City Exit Wounds. Mocht dat het geval zijn, dan kan hij zijn carrière feestend afsluiten, want het album komt binnen op de eerste plaats van de Album Top 100. Na Promises Of No Man’s Land uit 2014, is het zijn tweede #1-album.
Die eerste plaats in de Album Top 100 dankt Lonely City Exit Wounds vooral aan de fysieke verkopen, cd en elpee én cassette (!). Samen maken die 85% uit van het totaal. Van de vinylversie van Lonely City Exit Wounds zijn zelfs drie versies uit. De gewone elpee op zwart vinyl, een elpee op grijs gekleurd vinyl en de laatste ook nog eens gesigneerd door Johannes zelf. Alle versies samen zorgen dan ook voor een eerste plaats in de Vinyl 33 met een overwicht van 81,31% op 30 van Adele.
 
Lonely City Exit Wounds, zijn achtste album is grotendeels geschreven in 2019. Vervolgens kwam de pandemie, waardoor de liedjes een andere kant opgingen. Deze liedjes bieden hoop en troost in  een tijd van eenzaamheid, angst voor een onzichtbaar virus en toegenomen polarisatie.
 
In Trouw motiveert Johannes zijn uitspraak over deze laatste popplaat: “Begrijp me goed, ik houd van optreden en zal het altijd blijven doen. Maar ik merk dat ik pop soms iets te benauwend vind. Je brengt een plaat uit en dan vier of vijf singles, en vervolgens ga je optreden. Die routine ben ik wel een beetje zat.”
 
ALBUM TOP 5, met tussen haakjes het percentage aandeel fysieke albums
 
1. EW  Blaudzun: Lonely City Exit Wounds (85) *** eerste week op #1 ***
2. (3)   Ed Sheeran: = (Equals) (15), op 1,59%
3. (4)   Adele: 30 (39)
4. (1)   the Weeknd: Dawn FM (vanaf vandaag ook op cd beschikbaar)
5. (5)   Soundtrack: Encanto (3)
 
In 2018 bracht Kraante Pappie het album Daddy uit, dat twee weken op de tweede plaats stond. Deze week gaat het album op herhaling op de zevende plaats en dankt dat aan de vinylversie die afgelopen week verscheen. Je zou verwachten dat er ten opzichte van de cd uit 2018, wel extra nummers op staan. Maar nee, het zijn dezelfde 18 nummers.

De notering is (grotendeels) te danken aan de uitgave op vinyl. Toch staat Daddy niet in de Vinyl 33. Hoe kan dat? We vroegen het GfK dat beide lijsten maakt. Er zijn twee exemplaren van Daddy. Een gewone elpee en eentje op rood vinyl. De eerste is overal te koop, maar doet niet veel. De andere was (inmiddels uitverkocht) exclusief online verkrijgbaar bij TopNotch, het label van Kraan. Die verkopen tellen niet mee voor de Vinyl 33, maar wel voor de Album Top 100. De Vinyl 33 is gebaseerd op verkopen bij de ‘onafhankelijke’ platenzaak.
 
in herinnering aan Meat Loaf
 
Alvorens we overgaan naar de andere nieuwe noteringen van deze week, kunnen en mogen we niet heen om het overlijden van Marvin Lee Aday, mr. Meat Loaf. De zanger/acteur overleed vorige week donderdag, 20 januari 2022 in Nashville, Tennessee, op 74-jarige leeftijd aan de gevolgen van corona.
Als Meat Loaf werd hij in 1978 in één klap een superster, door de hit ‘Paradise By The Dashboard Light’, dat vijf weken nodig had om de eerste plaats te bereiken en daar ook vijf weken stond. Vanwege de lengte van het nummer, zo’n 8 minuten, werd op de radio vaak de versie van 5:25 minuten gedraaid.
 
De echte liefhebbers konden ook terecht bij het album Bat Out Of Hell, dat in twee weken de eerste plaats bereikte en daar in totaal twaalf weken stond. Wereldwijd zijn er meer dan 65 miljoen van verkocht. Jaarlijks komen daar 200.000 bij. Dat zullen er dit jaar meer zijn, nu Meat Loaf er niet meer is.

Deze week gaat Bat Out Of Hell na 28 jaar op herhaling op de twaalfde plaats. Het album is voor 28% fysiek aangeschaft en voor 72% digitaal. De single ‘Paradise By The Dashboard Light’, begin deze week nog op #67, heeft de Single Top 100 niet gehaald en staat op #119.
 
Na de dood van Jim Steinman in april 2021, schrijver en producer van de meeste nummers van Meat Loaf, komt met het overlijden van Marvin Lee Aday een definitief einde aan Meat Loaf als act.
 
Over naar de andere nieuwe noteringen van deze week, en dat zijn de volgende vier, met tussen haakje het aandeel fysiek:
#17 Ludovico Einaudi: Underwater (49)
Op 1 en 2 maart geeft deze 66-jarige Italiaanse pianist een concert in de Doelen in Rotterdam. Hij zal dan zeker nummers spelen van Underwater, zijn zestiende studioalbum. Zoals veel albums die de laatste tijd verschijnen, ontstond Underwater ook tijdens de lockdown.
 
Underwater is het eerste solo pianoalbum van Einandi met nieuwe nummers, sinds I Giorni uit 2001. Wel bracht Einaudi in 2020 het album 12 Songs From Home uit, ook opgenomen tijdens de lockdown, maar dan de eerste in 2020. Dat album bevat echter alleen bekende nummers uit zijn carrière.
 
#28 Aurora: The God’s We Can Touch (43)
Derde album én notering voor de Noorse Aurora Aksnes, kortweg Aurora.
 
#81 Iann Dior: On To Better Things (0)
Derde album van de 22-jarige Michael Ian Olmo uit Corpus Christi, Texas. We kennen hem beter als Iann Dorr, die in 2020 elf weken bovenaan de Single Top 100 stond met ‘Mood’, samen met 24KGoldn. Op On To Better Things, zijn eerste albumnotering, werkte Dorr onder andere met Travis Barker, drummer bij Blink-182 en tegenwoordig producer.
 
#83 Enhypen: Dimension: Answer (87)
Derde notering voor de Zuid-Koreaanse boyband Enhypen. Hun vorige album Dimension: Dilemma kwam nog tot #44. De EP Border: Carnival tot #71. Beide in 2021.

SINGLES
 
SINGLE TOP 5
 
1. (1)   Christian D feat. $hirak, Brysa & Ashafar: Amsterdam *** tweede week op #1 ***
2. (2)   Meau: Dat Heb Jij Gedaan (op 3,15%)
3. (3)   Kris Kross Amsterdam feat. Antoon & Sigourney K: Vluchtstrook
4. EW  Lijpe: Was Er Nooit
5. (5)   Gayle: Abcdefu
 
#1 in de Verrukkelijke 15 (aanstaande zondagavond een nieuwe lijst op NPO Radio 2), maar nog geen top 10 in de Single Top 100 voor ‘L’enfer’ van Stromae. In de derde week valt het nummer zelfs een beetje terug, van 12 naar 15.
 
Komen hier nog de overige eerste weeks noteringen van deze week, waaronder twee  debutanten.
#47 Trobi / Qlas & Blacka / Mula B: Silent Disco
#64 Charlie Puth: Light Switch
#65 Chavanté & Kleine John: In Je City (Sku Sku)
#85 Gunna & Future feat. Young Thug: Pushin P
 
#89 1da Banton: No Wahala
Godson Ominibie Epelle, geboren op 24 juli 1994 in Port Harcourt in Nigeria is de man die als artiestennaam 1da Banton koos. In 2017 verscheen zijn eerste EP The Banton.
 
#91 Muni Long: Hrs And Hrs
Dit is de eerste notering voor Muni Long, maar niet de eerste voor de vrouw die er achter zit: Priscilla Renea Hamilton (Vero Beach-Florida, 14 september 1988). Onder haar eigen naam scoorde ze al eens: ‘John Doe’ met B.O.B. (#32 in 2014). Daarnaast scoorde ze, als componist vooral hits voor anderen, zoals ‘California Bed’ van Rihanna (#19 in 2011) en ‘Timber’ van Pitbull feat. Ke$ha (#3 in 2013).
 
andere naam
 
In de muziekwereld wordt je gewaardeerd als liedjesschrijver voor anderen, maar diezelfde industrie is niet altijd enthousiast als zo iemand zelf nummers gaat opnemen. Ook Priscilla liep daar tegenaan en daarom verzon ze een artiestennaam. Als Melrose nam ze twee countryalbums op, zonder succes.
 
r&b
 
Haar manager adviseerde haar r&b te gaan zingen. Ze had immers al r&b hits voor anderen geschreven. Daarop koos ze voor de artiestennaam Muni, geïnspireerd door de Filippijnse uitspraak en dan klinkt het als Money. Uiteindelijk werd het Muni Long.
Samen met muzikanten die ze nog kende uit de tijd dat ze hits voor anderen schreef, maakte ze ‘Hrs Hrs’. In eerste instantie deed het nummer niet zoveel, maar dat veranderde eind december toen het viraal ging op TikTok. Monica, een zangeres met wie ze had gewerkt, liked haar nummer en hielp haar aan een platencontract.
 
#92 Ashafar: Parapapa
#98 Sam Feldt x Rita Ora: Follow Me
 
Alle noteringen in bovengenoemde lijsten vind je op Dutch Charts.
 
Wijzen we je nog even op de Megajaarman met de jaarlijsten van 2021, analyses, statistieken en buitenlandse overzichten onder het kopje Het Hitjaar 2021. Alle lijsten kun je downloaden.