vrijdag 1 juni 2018

Hitflits: tweede plek voor debuutalbum Haevn; Shawn Mendes pakt eerste plaats

Eigenlijk zou Eyes Closed van Haevn al op 23 februari verschijnen. Maar doordat het buitenland de muziek van het duo zo goed oppakt en hun platenmaatschappij Warner Music de release groots wil aanpakken, werd de release verschoven naar 25 mei.
Tijdens de geplande albumpresentatie op 23 februari, dat nu een gewoon optreden werd, speelden Marijn van der Meer (zanger/componist) en Jorrit Kleijnen (piano) nummers van het album, dat dus vorige week is uitgebracht.

Even zag het er deze week naar uit dat Eyes Closed van Haevn de eerste plaats zou pakken in de Album Top 100. Maar op woensdag haalde Shawn Mendes met zijn gelijknamige derde album, de twee in. Het verschil tussen beide albums is uiteindelijk 32,63%. Wel pakt Eyes Closed de eerste plaats in de Vinyl33.

Handwritten van Shawn Mendes kwam in 2015 niet verder dan de vijfde plek, maar Illuminate pakte in 2016 zonder moeite de eerste plaats. En dus scoort hij met Shawn Mendes deze week zijn tweede #1-album, met dank aan streams, dat wel. Alle veertien tracks van het album krijgen ook een notering (zie onder singles)

ALBUM TOP 5

1. EW  Shawn Mendes: Shawn Mendes
2. EW  Haevn: Eyes Closed  (op bijna 33%)
3. (3)   Post Malone: Beerbongs & Bentleys
4. (4)   Josylvio: Hello Cash
5. EW  Snow Patrol: Wildness

De tijd dat een album van Guus Meeuwis het langer dan één week volhield op de eerste plaats, is lang geleden. Na NW8 in 2009 vier weken op de eerste plaats, hielden al zijn albums het slechts één week vol bovenaan. Ook Geluk, vorige week op #1, redt het niet langer dan één week bovenaan. In de tweede week maakt het album de grootste val van al zijn albums vanaf de eerste plek en zakt naar de tiende plaats. Het zal dus wel even duren eer alle 20.000 bestelde exemplaren, waarvoor Guus onlangs een gouden plak ontving, verkocht zullen zijn.

Over naar de andere eerste weeks noteringen van deze week.
#11 A$AP Rocky: Testing
#15 Mooi Wark: Siepelrock – 25 Jaar Hits
#18 Pusha T: Daytona
#28 J Balvin: Vibras
#56 Mart Hoogkamer: Mart Hoogkamer
#76 Juice WRLD: Goodbye &Good Riddance
#86 Maluma: F.A.M.E.
#88 Chvrches: Love Is Dead
#92 Xavier Rudd: Storm Boy

SINGLES

Echt veel nieuws valt er deze week niet te melden over de Single Top 100. Oké, alle tracks van Shawn Mendes, het derde album van Shawn Mendes, krijgen een notering, maar dat was te verwachten. Straks meer daarover.

Toch doet zich een bijzonder hitfeit voor. Vorige week scoorde Paloma Faith met ‘Lullaby’ al haar grootste hit scoorde,  dat naar de 52e plaats steeg. Deze week zet de stijging door van het nummer dat ze met Sigala maakte en belandt ze voor het eerst bij de bovenste 50, op #40! Dat wordt nog wel wat met Paloma Faith.

TOP 5

1. (1)   Calvin Harris & Dua Lipa: One Kiss (vierde week op #1)
2. (2)   Esko, Josylvio & Hansie: Hey Meisje (op ruim 20%)
3. (4)   Kraantje Pappie: Lil Craney
4. (3)   SBMG feat. Lil Kleine: Gedrag
5. (8)   David Guetta & Sia: Flames

Zoals gemeld pak Shawn Mendes, het derde album van Shawn Mendes de eerste plaats in de Album Top 100. Dat dankt hij aan de veertien tracks die allen een notering krijgen, waarmee hij de veertiende act is die dat lukt. Hier volgen ze alle veertien:
#13 (24) Youth feat. Khalid
#15 (23) In My Blood
#38 Nervous
#44 (80) Where Were You In The Morning?
#53 Like To Be You feat. Julia Michaels
#68 Fallin’ All In You
#73 Mutual
#79 Lost In Japan (7 april verdween het nummer na twee weken/45)
#82 Because I Had You
#83 Particular Taste
#86 Perfectly Wrong
#90 Queen
#95 Why
#98 When You’re Ready

Hebben we tot slot de andere eerste weeks noteringen voor je:
#41 Hansie feat Cháyenne: Kom Bij Mij
Hansie = Navarre Novian Norah uit Almere

#47 Tiësto & Dzeko feat. Preme & Post Malone: Jackie Chan
Julian Dzeko (links op de foto), (Toronto, Canada, 3 mei 1994) vormde tot 2017 samen met Luis Torres het duo Dzeko & Torres. In 2015 scoorde het duo een hitje met de remix van ‘L’amour Toujours (Tiësto edit)’ (#92) feat. Delaney Jane.
Preme (tweede van rechts) = Raynford Humphrey (Monreal, Canada, 8 januari 1986)

#71 A$SAP Rocky feat. Skepta: Praise The Lord (Da Shine)
Skepta = Joseph Junior Adenuga, zoon van immigranten uit Lagos, Nigeria, geboren in het district Tottenham, in Londen, op 19 september 1985. In 2016 bereikte zijn album Konnichiwa de 31e plaats.

#77 Billie Eilish & Khalid: Lovely
Voluit heet ze Billie Eilish Pirate Baird O'Connell, geboren in Los Angeles, Californnia, op 18 december 2001. In 2015, slechts veertien lentes jong, bracht ze het nummer ‘She’s Broken’ uit. Het jaar daarop verscheen ‘Ocean Eyes’ dat meer dan vijftig miljoen keer is gestreamd. Het jaar daarop verscheen haar EP Don’t Smile At Me.

‘Lovely’, dat Billie Eilish zingt met Khalid, staat op de soundtrack van de Netflix tv-serie ‘13 Reasons Why: Season 2’. Daarmee is het de tweede hit uit deze serie die afgelopen maand in première ging. De eerste is ‘Back To You’ van Selena, deze week gestegen van 38 naar #17.

#87 LSD (Labrinth / Sia / Diplo): Audio

#96 Swae Lee, Slim Jxmmi & Rae Sremmurd: Guatemala

Tot zover deze Hitflits. Later dit weekend melden we ons nog met een nieuwe Megaman.

update 3-6-2019: Deze week is er geen reguliere Megaman, maar hebben we de Hitflits voor de nieuwe noteringen ge-update met achtergrondinformatie. Wel is er een volwaardige albumflits.

maandag 28 mei 2018

Megaman bij week 21 – 26 mei 2018

Dua Lipa verbreekt eigen record

En verder in deze Megaman:
-          SBMG kondigt nieuw album aan
-          tiende notering voor 5 Seconds of Summer
-          geen #1-album voor Jacin Trill, wel vier hits er bij
-          James Newman komt uit een muzikale familie
-          Rita Ora komt uit de kast
-          Shawn Mendes op weg naar tweede #1/album
-          Anne-Marie wilde ‘2002’ niet uitbrengen
-          Clean Bandit en Demi Lovato waren samen, maar niet in één studio

Voor het laatste albumnieuws verwijzen we je naar de Hitflits van afgelopen vrijdag met de achtste #1-notering voor Guus Meeuwis. Deze week zijn er geen uitgebreide albumflitsen.

Volg ons op Twitter en je hoeft niets meer te missen.

zondag 27 mei 2018

Dua Lipa verbreekt eigen record

#1 Calvin Harris & Dua Lipa: One Kiss
    *** derde week op #1 ***

Voor Calvin Harris verandert er niets als zijn single ‘One Kiss’ met Dua Lipa langer op #1 blijft staan, want het is zijn eerste #1-hit in de Single Top 100. Maar voor Dua Lipa zeker wel, want nu ‘One Kiss’ ook een derde week bovenaan tikt, verbetert ze daarmee de twee weken van ‘New Rules’, uit september 2017. Gezien de verwachtingen (en dan bedoelen we niet alleen het mooie weer), zouden er nog wel wat weekjes bij kunnen komen!

SBMG kondigt nieuw album aan

#3 SBMG feat. Lil Kleine: Gedrag
   *** hoogste eersteweeks ***

Het is niet de eerste keer dat de Sawtu Boys Money Gang (SBMG), bestaande uit Chyvon Pala (Chivv) en Henk Mando (Henkie T), met Jorik Scholten (Lil Kleine) scoren. Precies een jaar geleden was het ook al raak met het nummer ‘4x Duurder’, waar ook nog Nishan Stijco (DJ Stijco) aan meewerkte. De samenwerking leverde de vier een top 2-hit op. ‘Gedrag’ van SBMG feat. Lil Kleine, binnen op de derde plaats, is een nummer van het album Metro 53 dat SBMG binnenkort uitbrengt.

geen #1-album voor Jacin Trill, wel vier hits er bij

Met het nummer ‘Kspreyopjebytch’ , eerst op SoundCloud en later op YouTube, had Jacin Trill vorig jaar al naam gemaakt, maar een notering bleef uit. Het nummer was één van de tracks van de mixtape Happyland dat op 30 september binnenkwam op de 24e plaats, maar pas in november 2017 de hoogste notering haalde: #11 en nog steeds (na 35 weken) genoteerd staat.
Pas begin dit jaar scoorde Jacin Koot, zoals hij echt heet, zijn eerste hit. Dat was met ‘Nikes’, samen met  Bokoesam (#24 in januari). Het nummer was de voorloper van hun gezamenlijke EP Zo Vader Zo Zoon, dat in februari de eerste plaats haalde. Vier andere tracks van het album kregen ook een notering. In totaal stond Jacin Trill sinds januari met twaalf nummers genoteerd, de meeste van anderen.

Deze week scoort de rapper uit Hoorn met het album Happyland 2.0, dat binnenkomt op de tweede plaats van de Album Top 100. In het kielzog daarvan krijgen vijf tracks van het album ook een notering:
#25 Byenkorf
#85 Keshinkeshout
#87 Teddiebeer
#92 Hokuspokus
#95 Clout (op herhaling, nummer stond op 12 mei op #99).

Lopen we direct even langs de andere hiphop / rap hits van deze week

#20 Spanker, Jandro & Frenna: Money Long

#54 Donnie: Snelle Planga
De in Amsterdam, maar met Zweedse roots, geboren Donnie (= Donald Scloszkie), stond in 2016 met Loei Ordinair (#99) en in 2017 met BFMJT (#73) in de Album Top 100. ‘Snelle Planga’, binnen op #54, is mede geschreven door Lange Frans.

#71 Ali B feat. Ahmed Chawki , Soufiane Eddyani & Brahim Darri: Amsterdam Marrakech

Ahmed Chawki, scoorde al eerder een hit, maar toen als Chawki met ‘Habibi I Love You’ feat. Pitbull & Do (#5 in 2013). Ahmed Chawki (Tëtouan, Marokko, 31 mei 1982) werd in 2012 ontdekt door producer RedOne.
‘Amsterdam Marrakech’ betekent het debuut van voetballer Brahim Darri (Amersfoort, 14 september 1994). Sinds 27 januari 2017 staat hij onder contract bij Heracles Almelo.

#74 Lucass feat. Sevn Alias: Maak Guap
#76 Valsbezig Zina
#82 Bizzey: Aventura

tiende notering voor 5 Seconds of Summer

#61 5 Seconds of Summer: Youngblood

Eind maart 2014 schreven we bij de binnenkomst van ‘She Looks So Perfect’ van 5 Seconds of Summer:

“Als One direction zegt fan van je te zijn en je vraagt hen voor hun voorprogramma, dan ben je bij voorbaat verzekerd van succes. Zo ook 5 seconds of summer, de nieuwste boyband uit Australië.” Beetje pijnlijk is echter wel dat One Direction tegenwoordig slapende is en het is maar de vraag of de groep ooit weer ontwaakt.

She Looks So Perfect’ kwam bij ons binnen op de dertiende plaats en in de Britse singlelijst op de eerste plaats. Voorwaar geen slechte start. Alleen bij ons is het bij een dertiende plaats gebleven. Alle acht hits daarna kwamen niet meer boven de 25 uit. Het dieptepunt was ‘Jet Black Heart’, dat in september 2015 niet verder kwam dan een weekje op #98.

Met hun albums liep het beter af: twee #1-noteringen, 5 Seconds Of Summer (in 2014) en Sounds Good Feels Good (in 2015) en een 26e plaats voor het live album LiveSOS in 2014.

‘Youngblood’, hun tiende notering en binnen op #61, is het eerste nieuwe werk sinds ‘Girls Talk Boys’ (#81 in 2016) en de voorloper van derde album getiteld Youngblood, dat 22 juni uitkomt.

Alle zestien nummers van Youngblood zijn door Luke Hemmings, Ashton Irwin, Calum Hood en Michael Clifford, de leden,  meegeschreven. Eind dit jaar start hun Noord-Amerikaanse tournee ‘Meet You There Tour’. Over optredens in Nederland is nog niets bekend. Hun laatste optreden was op 26 maart in de Melkweg in Amsterdam.

James Newman komt uit een muzikale familie

#70 Armin van Buuren feat. James Newman: Therapy

‘Sex, Love & Water’ (#93 in maart) feat. Conrad Sewell werd niet echt het succes dat Armin van Buuren en vele anderen er van hadden verwacht. ‘Therapy’ feat. James Newman, de 40e notering voor van Buuren doet het met een 70e plaats nu al stukken beter.


Hoewel James Newman zelf nog geen hits heeft gescoord, is hij wel verantwoordelijk voor die van anderen. Daaronder ‘Blame’ van Calvin Harris (#3 in 2014) feat John Newman (zijn broer!) en twee hits van Rudimental. Daarnaast schreef hij nummers voor onder andere Keisha, Kaiser Chiefs en Justin Bieber.

Rita Ora komt uit de kast

#73 Rita Ora / Cardi B / Bebe Rexha / Charlie XCX: Girls

Je zou het niet zeggen, maar in de rijke Mega-historie, zijn er tot deze week slechts 57 nummers gescoord waarin het woord ‘Girls’ voorkomt. Van vijf bestaat de titel alleen uit het woord ‘Girls’. En van die vijf zijn er vier gezongen door mannen. Dat waren:
-          Moments & Whatnauts: #1 in 1975
-          the Prodigy: #28 in 2004
-          Powercut feat. Nubian Prinz: #47 in 1991
-          Charly Lownoise & Mental Theo: #48 in 2000

De enige vrouw die tot deze week ‘Girls’ bezong, is Tina Turner (#19 in 1987).
Deze week komen daar vier vrouwen bij: Rita Ora / Cardi B / Bebe Rexha / Charli XCX. Alle vier met een flinke staat van dienst.

‘Girls’ is geïnspireerd op ‘I Kissed A Girl’ van Katy Perry, één van de favoriete nummers van Rita Ora. Ze wilde altijd ook zo’n soort liedje maken. Zo’n twee jaar geleden schreef ze ‘Girls’ met haar team, maar had er niet zoveel mee op. Vervolgens belandde het nummer bij Cardi B, die het fantastisch vond en er een tekst aan toevoegde. Ook Bebe Rexha en Charli XCX waren dol op het nummer en voegden regels toe.

biseksueel

In ‘Girls’ onthult Rita Ora dat ze bi-sexueel is. Het nummer is dan ook geïnspireerd op haar eigen persoonlijke ervaringen. En daarom is het liedje niet alleen voor vrouwen, maar ook voor mannen. Iedereen kan er naar luisteren. Rita: “het vertegenwoordigt vrijheid, zijn wie je zijn wilt.”

Shawn Mendes onderweg naar tweede #1-album

#80 Shawn Mendes: Where Were You In The Morning?

Vrijdag is het derde, titelloze, studioalbum van Shawn Mendes uitgekomen. Kijkend naar de eerste streamdagen, moet het wel raar lopen wil het album, niet net als Illuminate in 2016, binnenkomen op de eerste plaats van de Album Top 100. Maar voor je het weet is er een rapper die het feestje verstiert. Vrijdag weten we het of Mendes zijn tweede #1-album kan bijschrijven.

‘Where Were You In The Morning?’ is na ‘In My Blood’ (#13), ‘Lost In Japan’ (#45) en ‘Youth’ feat. Khalid (#24), het vierde nummer van het album Shawn Mendes dat veertien nummer telt.

Anne-Marie wilde ‘2002’ niet uitbrengen

#86 Anne-Marie: 2002

‘2002’ is de vijfde hitsingle voor Anne-Marie Nicholson. Het nummer is afkomstig van haar debuutalbum Sneak Your Mind, deze week op #83. Tien van de twaalf nummers schreef ze met anderen, waaronder ‘2002’, met Julia Michaels én Ed Sheeran

niet uitbrengen

Eigenlijk wilde Anne-Marie ‘2002’ helemaal niet op single uitbrengen. Maar na lang aandringen van Ed Sheeran op Instagram, voor wie ze momenteel zijn voorprogramma verzorgt, ging ze overstag:
‘YOU KNOW WHAT!!...I WILL!!! I’m caving to you mug @edsheeran !!! 2002 will be out THURSDAY AT MIDNIGHT. U happy now@edsheeran?

De doorbraak van de Britse zangeres Anne-Marie kwam eind 2016 met de #1-hit ‘Rockabye’ met Clean Bandit feat. Sean Paul. En laat diezelfde Clean Bandit nu ook met een nieuw nummer scoren: ‘Solo’ feat. Demi Lovato (zie onder #89).

Clean Bandit en Demi Lovato waren samen, maar niet in één studio

#89 Clean Bandit feat. Demi Lovato: Solo

Het is soms al moeilijk om alle leden van een groep bij elkaar te krijgen in één studio. En als er dan ook nog een andere act op een nummer meedoet, wordt het er helemaal niet makkelijker op. En dus werd er bij ´Solo´ gebruikgemaakt van Facetime, Met dit Appleprogramma  kan net zoals met  Skype, een videogesprek worden gevoerd.
Op deze manier namen de leden van Clean Bandit in een Britse studio en Demi Lovato in een studio in Alabama, het nummer ´Solo´ op. Volgens bandlid Grace Chatto was de verbinding niet opperbest, maar uiteindelijk viel het resultaat mee.

De achtergrondvocalen op ´Solo´ zijn van de Britse zangeres-componist Camille Purcell. Zij schreef mee aan diverse hits van onder andere Little Mix (‘Reggaetón Lento (remix)’),  the Script (´Rain´) en Fleur East (‘Sax’). Momenteel is Camille Purcell bezig voor Rihanna, Dua Lipa, Don Diablo en Marshmello. Zelf heeft ze al een EP en een aantal singles uitgebracht.