vrijdag 17 oktober 2008

Hitflits: Gerard houdt net stand, Marco ruim terug op #1

Met een verschil van 3% blijft ‘Ik hou d’r zo van’ van Gerard Joling op de eerste plaats staan van de nieuwe Single Top 100. En dus moet ‘Show me love 2008’ van Robin S. (voorlopig) genoegen nemen met een tweede plek. Het nummer heeft al wel de eerste plaats van de Download Top 50 bereikt, waardoor ‘Infinity 2008’ van the Guru Josh project de toppositie kwijt is.

Nieuw in de top 10 zijn Nikki met ‘Bring me down’ (stijgt van 17 naar #7), Gebroeders Ko met ‘Schatje, mag ik je foto?’ (van 24 naar #10) en terug bij de bovenste tien is Jason Mraz met ‘I’m your’s’ (van 18 naar #9). Grootste zakker uit de top 10 is ‘Oktober’ van Bløf, dat duikelt van 8 naar #22.

Dankzij de concertreeks ‘Wit licht’ stijgt ‘Stop de tijd’ van Marco Borsato van 22 naar #14. Andere vermeldingwaardige stijgers zijn ‘Mojito song’ van Robert Abigail (van 30 naar #15), ‘Shy guy’ van Candice feat. Nicole Tyler (van 49 naar #16), ‘Het levende bewijs’ van Danny de Munk (van 34 naar #19), ‘Boyz and girlz’ van Djumbo (van 32 naar #21) en Jean Claude Ades met ‘I begin to wonder 2008’ (van 74 naar #44).

In Amerika maakt ze deze week de grootste sprong ooit naar #1 (vanaf #96), wat haar daar de tweede #1-hit oplevert. Bij ons is ‘Womanizer’ van Britney Spears al wel de hoogste binnenkomer op #52. Daaronder op #53 komt ‘Take back to the city’ van Snow patrol binnen. En op #61 zien we ‘Miles away’, de derde hitsingle van het album ‘Hard candy’ van Madonna.

Andere binnenkomers zijn er van Alain Clark met ‘Fell in love’ (op #79) en Miss Montreal (=Sanne Hans, het meisje van de kaasreclame) met ‘Just a flirt’ (op #84). Nina Kinert is met ‘Beast’ , de 3FM Megahit van de afgelopen week, de hekkensluiter op #100.


Zowel in de Single Top 100 als in de Album Top 100 hield ‘Oktober’ van Bløf het maar 1 week vol. De nieuwe #1 is een oude: ‘Wit licht’ van Marco Borsato, met een overwicht van 20% op de #2.

Van de negen binnenkomers komen er drie binnen in de top 5. ‘Perfect symmetry’ van Keane op #3, ‘De kamers van mijn hart’ van 3j’s op #4 en ‘Tchaikovsky’ van Janine Jansen op #5. De Buena vista social club gaf een optreden in Carnegie Hall en komt daarmee binnen op #35. Het is oktober en dus is er traditiegetrouw een Kinderen voor kinderen album. De negenentwintigste editie inmiddels, getiteld ‘Buiten spelen’, en binnen op #40. Ook nieuw werk is er van Lucinda Williams (‘Little honey’ op #57) en Fréderique Spigt (‘Vreemd’ op #71). De debutanten zijn deze week Cristerian monks of Stift Heiligenkreuz met ‘ Chant – music for paradise’ op #93 en Suicide season met ‘Bring me the horizon’ op #99.

Maandag zijn we weer van de partij met alle feiten achter de hits in de Single en Album Top 100 in een nieuwe Megaman.

woensdag 15 oktober 2008

Midweek: Robin S. onderweg naar #1

Het ziet er naar uit dat Gerard Joling maar kort van zijn vijfde #1-hit kan genieten. Twee remixen dreigen zijn feestje te verstoren: the Guru Josh project met ‘Infinity 2008’ en Robin S. met ‘Show me love 2008’, waarbij Robin de grootste kans maakt. Zowel ‘Bring me home’ van Nikki als ‘Schatje, mag ik je foto?’ van Gebroeders Ko zijn hard onderweg naar de top 10.

Van de binnenkomers noemen we ‘Womanizer’ van Britney Spears, ‘Take back the city’ van Snow patrol, ‘Miles away’ van Madonna, ‘Fell in love’ van Alain Clark en ‘Just a flirt’ van Miss Montreal.

Zijn concerten zijn in volle gang. En dus is het niet verwonderlijk dat ‘Wit licht’ van Marco Borsato terugstijgt naar #1, ‘Oktober’ van Bløf achterlatend op een tweede plek. Niet minder dan drie acts hopen op een top 5-positie: Keane met ‘Perfect symmetry’, de 3j’s met ‘De kamers van mijn hart’ en ‘Tchaikovsky’ van Janine Jansen. Buiten de top 10 zijn er nieuwe albums van de Buena vista social club (‘At Carnegie hall’), Rolling stones (‘Rolled gold+’), Fréderique Spigt (‘Vreemd’) en Kinderen voor kinderen (‘Buiten spelen’).


Wordt de Nederlandstalige hegemonie aan de singletop doorbroken door een remix? De maand ‘Oktober’ is nog niet voorbij, maar het lijkt nu al voorbij te zijn voor Bløf. Hoe het er werkelijk uit gaat zien, lees je vrijdag in een nieuwe Hitflits.

maandag 13 oktober 2008

Megaman bij week 41 – 11 oktober 2008

Welkom bij de Megaman, waarin Gerard Joling een Nederlandstalig record evenaart, Robin S. haar grootste hit scoort, Alicia Keys & Jack White tweede keuze blijken te zijn, Anastacia een comeback maakt, ‘Rood hart’ van Bert ter Brugge een bizarre chartrun maakt en Lenny Kravitz zijn 25ste hit scoort. Dit en nog veel meer over de hits in de Single Top 100

In de Album Top 100 raakt Marco Borsato zijn eerste plaats kwijt aan Bløf. Je leest het in de albumsnippers.

Gouden Gerard scoort vijfde #1-hit

Gerard Joling: Ik hou d’r zo van (1)

Gouwe handjes heeft die Gerard op het ogenblik! Al vanaf 2006 scoort hij een onafgebroken serie top 10-hits, acht in totaal. En ‘Ik hou d’r zo van’ is al de derde van die acht die op #1 terechtkomt. Met een flinke sprong buigt hij een verkoopachterstand van 24% op Bauer en Weber (die vorige week nog bovenaan stonden) om in een voorsprong van 14%. En dat betekent een – voor de Megaman in ieder geval – onverwachte sprong van 4 naar #1 en dat brengt Joling, na ‘Ticket to the tropics’ in 1985, ‘No more bolero’s’ in 1989 en ‘Maak me gek’ en ‘Blijf bij mij’ vorig jaar, voor de vijfde keer op #1 in de Single Top 100.

‘Ik hou d’r zo van’ is al de vijfde Nederlandstalige plaat achtereen die op #1 terechtkomt. Hiervoor waren het een week ‘Als ik met jou op wolken zweef’ (Frans Bauer en Marianne Weber), een week ‘Oktober’ (Bløf), drie weken ‘Stop de tijd’ (Marco Borsato) en een week ‘Hoe lang’ (Nick & Simon). Die vijf achtereenvolgende Nederlandstalige lijstaanvoerders vormen een evenaring van het record dat vorig jaar is neergezet door Jeroen van der Boom, Bløf, Hazes jr. & sr., Jan Smit en Nick & Simon (met ‘Jij bent zo’, ‘Alles is liefde’, ‘Bedankt mijn vriend’, ‘Dan volg je haar benen’ en ‘Pak maar m’n hand’).

Robin S vaart de hele wereld rond

Robin S: Show me love 2008 (4)

‘Luv 4 luv’ was haar grootste hit tot nu toe (#5 in 1993), maar met deze remix van haar debuuthit ‘Show me love’ overtreft Robin S zichzelf. Ze klimt in de tweede week van 13 naar #4 met de remix van ‘Show me love’. De oorspronkelijke hit kwam in 1993 tot #13, maar stond wel achttien weken genoteerd. In 1994 scoorde ze nog twee hits met ‘What I do best’ (#23) en ‘Back it up’ (#40). Maar daarna hield het op voor Robin...

Tenminste, in Nederland, want in Amerika ging het haar voor de wind. Drie keer scoorde ze een #1-hit in de Dance chart (waaronder met ‘Show me love’). Na 1997 stokte echter voor Robin ook daar het succes.

In 2002 keerde Robin S weer even terug in de belangstelling met een remix van ‘Show me love’ door Tonka. Veel had ze er niet aan, want die remix bleef op #80 hangen. Inmiddels was Robin S veroordeeld tot zingen op cruiseschepen in Europa en Azië. Wellicht brengt deze remix haar weer meer succes, want de zangeres heeft al heel wat nieuw materiaal op de plank liggen, maar nog geen platenmaatschappij gevonden die het uit wil brengen.

Robin S heet voluit Robin Stone, is inmiddels 46 jaar en woont in de Amerikaanse staat Georgia. Ze heeft drie kinderen en vier achterkleinkinderen.

Iets om naar uit te kijken voor Robin: dezelfde sprong van 13 naar #4 werd vorige week gemaakt door Gerard Joling. En je weet wat daar deze week van terechtgekomen is...

Maria Mena zingt frustraties van zich af

Maria Mena: All this time (pick-me-up song) (7)

Ze had even een aanloopje nodig, maar Maria Mena boekt in haar vijfde week dan toch haar tweede top 10-hit. ‘All this time’ begon in september op #51, maar kelderde de week daarna al naar #63. De week daarop zette een voorzichtig herstel in naar #61, maar vorige week ging het pas echt de goede kant op met een stijging naar #30. En nu, in de vijfde week uiteindelijk, maakt ze een forse sprong naar #7. En dat dankt ze aan haar download dat van 18 naar #6 stijgt.

Alhoewel, ‘uiteindelijk’... ‘All this time’ evenaart de prestatie van Maria’ hit ‘Just hold me’ uit 2006. En die wist die zevende plek pas na zesentwintig weken te bereiken!...

Maria Mena kreeg al op haar zestiende een platencontract via haar vader, die als Nicaraguaanse muzikant in Noorwegen verzeild was geraakt. Op haar zevende gingen haar ouders uit elkaar; Maria werd een depressief kind met een eetprobleem. Die frustraties schreef ze van zich af op haar nieuwe album ‘Cause and effect’ en op deze single ‘All this time’.

Meeuwis scoort hit met concertafsluiter

Guus Meeuwis: Ik wil nog niet naar huis (10)

De concertgangers kennen ‘Ik wil nog niet naar huis’, de nieuwe single van Guus Meeuwis, al als slotlied van zijn concertenreeks ‘Groots met een zachte G’. Daar werd het nummer al goed onthaald door de fans, die het zelfs al snel moeiteloos meezongen. Het nummer is tevens de voorloper op het nieuwe album van Guus, dat een week na de single zal verschijnen.

‘Ik wil nog niet naar huis’ is de eerste hit voor Meeuwis dit jaar en levert hem zijn negende top 10-hit op op een totaal van 26 noteringen. Guus begon in 1995 goed met twee #1-noteringen. Tussen zomer 1996 en eind 2004 had hij een mindere periode, waarin hij geen enkele keer de top 10 bereikte; met zijn vijftien hits in dat decennium kwam hij niet verder dan de 15e plek. Maar de een z’n dood bleek de ander z’n brood... de dood van André Hazes leverde Meeuwis zijn derde #1-hit op in 2005: ‘Geef mij je angst’ stond maar liefst acht weken op #1. Daarna bleef het crecendo gaan met Guus, met vorig jaar #1-hits voor ‘Tranen gelachen’ en ‘Proosten’.

Daar komt nu dus een top 10-hit achteraan voor ‘Ik wil nog niet naar huis’. Guus ondersteunt de single met een korte clubtour, die hem brengt in Den Haag, Heerhugowaard, Tilburg, Rijssen en Leeuwarden.

Oasis helpt boxer

Oasis: The shock of lightning (47)
Oasis: Falling down (93) *** hit op herhaling ***


‘Falling down’ stond eind augustus een weekje op #71 genoteerd. De track was alleen als download beschikbaar. Dankzij de aandacht voor ‘The shock of lightning’ en het album ‘Dig out your soul’, dat deze week binnenkomt op #11 in de Album Top 100 (zie ook daar), gaat ‘Falling down’ op herhaling. Daarmee staat Oasis met twee nummers genoteerd in de Single Top 100. Pas geleden lukte dat Metallica nog met twee downloadtracks.

kerstsingle

Zoals bekend hebben de broertjes Liam en Noel Gallagher een reputatie van arrogantie, eigengereidheid, zeg maar rebels. Toch zijn ze niet te beroerd om ook wat te doen voor een ander. Zo gaat Noel een kerstsingle opnemen met de Britse bokser Ricky Hatton. Gekozen is voor ‘Hi ho silver lining’ van Jeff Beck uit 1967, dat nu ‘Hi hi Ricky Hatton’ gaat heten. De tekst is niet van Noel, maar van de Britse komiek Joey Blower. Voetballers van Manchester City zijn ook benaderd om mee te zingen, omdat het originele nummer ‘Hi ho silverlining’ beschouwd wordt als het clubnummer van Wolverhampton. In die variant heet het ‘Hi ho Wolverhampton’.

zondag 12 oktober 2008

Alicia & Jack waren tweede keus

Beyoncé, Duffy en Amy Winehouse waren volgens ‘insiders’ lange tijd de kanshebbers voor het zingen van het thema van de nieuwe James Bond film. Amy Winehouse heeft zelfs met haar producer Mark Ronson aan een nummer gewerkt voor ‘Quantum of solace’, de 22ste James Bond film. Maar vanwege haar slechte toestand liep die samenwerking op niets uit. En toen werden Alicia Keys en Jack White (van de White stripes), door Sony pictures benaderd om het thema voor hun rekening te nemen. Daar hadden ze natuurlijk geen enkele moeite mee, want elke James Bond film is succesvoller dan de vorige, dus dat levert veel bekendheid en geld op. ‘Casino royal’ uit 2006 bracht zo’n $ 600 miljoen dollar op, $ 150 miljoen dollar meer dan de voorganger ‘Die another day’. Voor ‘Quantum of solace’ schreven Alicia & Jack het nummer Another way to die. Het is de eerste keer date een James Bond thema door een duo wordt uitgevoerd.

Jack drinkt geen druppel Coca Cola meer

‘Another way to die’ is niet alleen het thema van de nieuwste James Bond film, maar zit deels ook in de nieuwste commercial van Coca Cola. En dat viel in het verkeerde keelgat van zowel Alicia als Jack, die daar niets van wisten. “Ze hebben ons nummer voor een blikje cola verkocht en wij zijn daar zeer teleurgesteld over,” lieten de twee weten. Ze waren in de veronderstelling dat hun nummer voor het eerst bij de première op 6 november in z’n geheel te horen zou zijn. De twee zijn kwaad omdat er in het nummer is geknipt om het te kunnen gebruiken in de commercial. Coca Cola is één van de sponsoren van de film en zegt dat er in de deal met de twee muzikanten staat dat het nummer gebruikt mag worden in de reclamespot. Jack heeft dan ook de buik vol van Coca Cola, en verklaarde voortaan uit protest, alleen nog maar Pepsi Cola te drinken. Pikant detail is dat er al eens een keer een nummer van the White stripes is gebruikt voor een commercial van … Coca Cola! Het nummer Love is the truth. Proost Jack!

Een nieuwe James Bond film is iedere keer een bijzonderheid. Vandaar dat we er dan ook uitgebreid bij stil staan. We gaan daarbij in op de hits die de films oplevert, kijken naar de oorsprong van James Bond en natuurlijk naar de nieuwste film. Dus fasten your seatbells!

James Bond thema niet altijd een succes

Hier volgt een overzicht van alle James Bond thema's (dus inclusief de inofficiële), waarbij we alleen een titel vermelden als deze afwijkend is van de filmtitel. De noteringen komen uit Nederland, tenzij anders vermeld:


1962 - Dr.No: Monty Norman met ‘James Bond theme’
1963 - From Russia with love: Matt Munro
1964 - Goldfinger: Shirley Bassey (UK: #21/ US: #8)
1965 - Thunderball: Tom Jones (UK: #35 / US: #25)
1967 - You only live twice: Nancy Sinatra (UK: #11 / US: #44)
1967 - Casino Royale: Herb Alpert & the Tijuana brass (US & UK: #27)
1969 - On Her Majesty's Secret Service: Louis Armstrong met ‘We have all the time in the world’ (geen notering in 1969, maar na heruitgave in 1994 wel, toen het gebruikt werd in een Guinness tv reclame, UK: #3)
1971 - Diamonds are forever: Shirley Bassey (UK: #38 / US: #57)
1973 - Live and let die: Wings (#29)
1974 - The man with the golden gun: Lulu
1977 - The spy who loved me: Carly Simon met ‘Nobody does it better’ (UK: #7 / US: #2)
1979 - Moonraker: Shirley Bassey
1981 - For your eyes only: Sheena Easton (#1)
1983 - Octopussy: Rita Coolidge met ‘All time high’ (#8)
Never say never again: Lani Hall
1985 - A view to a kill: Duran duram (#3)
1987 - The living daylights: A-ha (#9)
1989 - Licence to kill: Gladys Knight (#2)
1995 - Golden eye: Tina Turner (#17)
1997 - Tomorrow never dies: Sheryl Crow (#43)
1999 - The world is not enough: Garbage (#48)
2002 - Die another day: Madonna (#5)
2006 - Casino royal: Chris Cornell met ‘You know my name’ (UK: #7 /US: #79)
2008 - Quantum of solace: Alicia Keys & Jack White met ‘Another way to die’ (#48)

Orkestleider John Barry nam meerdere keren James Bond thema’s op. Twee maal leverde het hem in de Britse hitlijst een notering op:
- Dr. No: ‘James Bond theme’ (#13)
- From Russia with love (#44)

In Nederland scoorde Moby een hit met zijn bewerking van het thema dat in alle Bond-films (en ook in veel van de Bond-liedjes) terugkeert. In 1997 reikte zijn ‘James Bond theme’ tot #37.

Nog voor de première op 6 november, verschijnt ‘The best of Bond … James Bond’, een verzamelalbum + DVD van alle James Bond thema’s, maar zonder het thema van ‘Quantum of solace’.

de bedenker

De basis voor ‘Quantum of solace’, officieel de 22ste James Bond film, ligt in het gelijknamige boek van de schrijver Ian Fleming. Ian Fleming is in 1908 geboren in Mayfair in Londen en groeide op met de avonturenverhalen van Bulldog Drummond. Toen Ian bijna negen jaar oud was, kwam zijn vader, Valentine Fleming, een lid van het parlement en erg rijk, als oorlogsheld om.

Ian werd al jong journalist bij Reuter. Net als zijn schepping, de geheim agent, gedroeg Ian Fleming zich als een verfijnde Engelsman van stand, met een voorliefde voor zeldzame boeken, mooie vrouwen en spannende avonturen. De tweede wereldoorlog was van grote invloed op z’n leven. Zijn vriendin Muriel kwam om bij het bombardement op Londen en z'n jongere broer Michael stierf aan z'n oorlogsverwondingen. Tijdens de oorlog bezocht Fleming het casino in Lissabon in de hoop de daar wonende nazi's met baccarat te verslaan. Dit incident inspireerde hem tien jaar later tot ‘Casino Royal’ waarin James Bond de slechte La Chifre met baccarat probeert te ruïneren. Het eind van de oorlog bracht Fleming door in New York wat hem inspireerde tot een ander fragment van de eerste Bond-roman als Bond's opdracht om een Japanse code-expert uit te schakelen wordt uitgevoerd door hem door het raam van een wolkenkrabber dood te schieten.

Fleming zei van zichzelf dat hij de geest van een ondeugende padvinder had. Na de oorlog vestigde hij zich in Jamaica waar hij z'n eigen huis bouwde en in 1952 op 43-jarige leeftijd trouwde. Een vriend noemde het huwelijk de erkenning van een nederlaag. Maar in James Bond vond Fleming een symbolische ontsnapping en een financieel succes. ‘Casino Royal’ was als boek een sensatie medio jaren 50, hoewel Fleming z'n eerste roman als schooljongensliteratuur beschouwde.

de naam is Bond, James Bond

De naam James Bond was afkomstig van de schrijver James Bond, van het boek ’Birds of the West Indies’ (’Vogels van West-India’), een boek dat bij Fleming op tafel lag. Dit beantwoordde aan Fleming’s wens de saaist mogelijke naam te bedenken voor 's werelds ongelooflijkste geheim agent. Fleming beschrijft Bond als een knappe man, lijkend op Hogey Carmichael en had bij de actie van z'n eerste boek duidelijk de film in gedachten. Overigens komt de zin ‘My name is Bond, James Bond’ niet voor in de nieuwste Bond film. Hetgeen niet de eerste keer is. Ook in ‘From Russia with love’, ‘Thunderball’ en ‘You only live twice’, allen met Sean Connery, was deze gevleugelde uitspraak niet te horen.

geen film

Maar de TV zou Bond bij het publiek introduceren. Het Amerikaanse tv-station CBS zond eind jaren 50 een bewerking van ‘Casino Royale’ uit als aflevering van ‘Climax Mystery Theatre’, met de Amerikaanse acteur Barry Nelson als Bond en Peter Lorre als La Chifre. Het zou nog tot 1962 duren eer ‘Dr. No’, de eerste officiële James Bond-film, zou verschijnen.

Op 12 augustus 1964 stierf Ian Lanchester Fleming aan een hartaanval waarvan hij dood bloedde. Hij ligt samen met zijn vrouw en zoon Casper begraven in Sevenhampton.

22ste

‘Quantum of solace’ is het vervolg op ‘Casino royal’ uit 2006, waarin voor het eerst de Britse acteur Daniel Craig de rol van James Bond speelde. In ‘Quantum of solace’ neemt hij het op tegen Mathieu Amalric, bekend van ‘Le scaphandre et le papillon’. De nieuwe Bondmeisjes zijn de Britse Gemma Arterton en de Russische Olga Kurylenko.

Wil je meer weten over ALLE James Bond films, surf dan eens langs bij de Nederlandse James Bond fanclub.

Nicole Tyler is niet zomaar een coverzangeres

Candice ft. Nicole Tyler: Shy guy (49)

‘Shy guy’ was een #3-hit voor Dana King in 1995. Het nummer werd gebruikt in de film ‘Bad boys’ met onder andere Will Smith. Het collectief Candice ft. Nicole Tyler heeft ‘Shy guy’ onder handen genomen en maakte daar een zomers nummer van, met Caribische invloeden. Nicole Tyler afkomstig uit Essex, is niet zomaar een zangeresje, die een cover opneemt. Ze heeft al aardig wat wapenfeiten op haar naam gebracht. Ze schreef mee aan ‘Altogether now (strong together)’ van Goleo VI & Atomic kitten en is de zangeres van diverse nummers waaronder ‘Has your man got soul?’ van Milk & sugar. Samen met DJ Lucien Foort nam ze ‘Let’s talk’ op. Daarnaast schrijft ze momenteel nummers met de Finse componist Mikki Tamminen en Rob Davis, componist van ‘Groovejet van Spiller en ‘Can’t get you outta my head’ van Kylie Minogue. ‘Shy guy’ is dus slechts een (commercieel) uitstapje.

Strijd om rode lampie

Rob Ronalds: Haar rode lampie (51)

Rob Ronalds (Amsterdam, 31 januari 1966) was van 2000 – 2003 zanger van de Cooldown café dat een Europese hit scoorde met ‘Hey baby (uhh, ahh)’ (#5 in 2000). Intussen werkte hij ook mee aan het tv-programma ‘Ab Normaal’, wat hem de hit ‘Mariandel’ (#70 in 2002) opleverde. In 2006 scoorde hij als deel van de Woppers een hit met ‘Nederland ole ole’ (#70). ‘Haar rode lampie’ is inmiddels zijn achtste notering en de voorloper van een heel album, dat begin december wordt uitgebracht.

wie was het eerst?

Rob Ronalds is niet de enige die ‘Haar rode lampie’ heeft opgenomen. Ook Dick Treesie heeft het ingezongen en ging er zelfs vanuit dat hij de eerste was. De schrijvers van het nummer hadden hem gevraagd om het op te nemen. Toen Dick echter onlangs naar TV Oranje keek, viel hij bijna van zijn stoel van verbazing: Rob Ronalds was daar te zien met zijn versie van het nummer. Hij laat het er echter niet bijzitten, en komt binnenkort met zijn versie op de markt. Dus wellicht branden er binnenkort meerdere rode lampies in de Single Top 100!

Come back voor Anastacia

Anastacia: I can feel you (59)

Veertig jaar is ze inmiddels, ze heeft al een bewogen leven achter de rug, maar als je haar zo in haar blootje in de badkuip ziet liggen, dan ziet ze er nog steeds fris en fruitig uit hoor. Anastacia Newkirk maakt een come back met haar zeventiende hit, ‘I can feel you’, na een afwezigheid van ruim twee jaar. In augustus 2006 stond ze voor de laatste week genoteerd met haar langlopende hit ‘I belong to you’, waarmee ze, in duet met Eros Ramazzotti, 31 weken genoteerd stond. In de tussentijd hield ze zich bezig met een eigen kledinglijn, ‘Anastacia by s. Oliver’, een eigen parfum, ‘Resurrection’, een bruiloft (vorig jaar trouwde ze met haar bodyguard, Wayne Newton) en het ‘Anastacia fonds’, een organisatie die informatie geeft over borstkanker en het belang van borstscans duidelijk maakt voor vrouwen die jonger zijn dan 35.

Anastacia was zelf 34 jaar toen bij haar bij toeval borstkanker werd geconstateerd. Ze was in het ziekenhuis voor een borstverkleining, omdat ze last had van haar rug. Bij een mammografie die als routinehandeling werd uitgevoerd voor zo’n operatie, werd bij haar een gezwel ontdekt. Anastacia was er gelukkig bijtijds bij en herstelde na een operatie en bestraling.

‘I can feel you’ is gekoppeld aan Anastacia’s nieuwe album, ‘Heavy rotation’, haar eerste nieuwe album sinds vier jaar. Op haar nieuwe plaat werkt ze samen met de producers Ne-Yo, the Heavyweights, Lester Mendez, JR Rotem and Rodney Jerkins.

Kleine wasjes, grote wasjes voor Laurent Wolf

Laurent Wolf: Wash my world (66)

In mei van dit jaar stond ie een weekje in de top 10 met zijn vorige single, ‘No stress’. Dat was een beetje een toevalstreffer voor deze Laurent Wolf, want ‘No stress’ stond weliswaar zeventien weken genoteerd, maar kwam behalve die ene week op #10 nooit hoger dan #22. ‘No stress’ bereikte wél de eerste plaats in Frankrijk. Niet zo raar, want Wolf is een Fransman. Eigenlijk heet hij Laurent Debuire. Hij is in 1971 geboren en woont in Toulouse.

Laurent is al ruim een decennium actief als dj en producer. We kwamen hem in 2004 al tegen, maar dan onder zijn alias Ritmo dynamic. In juni 2004 bereikte hij de 20e plek met ‘Calinda’. Een remixversie werd een jaar later nogmaals een hit, met een 56e plaats als resultaat. ‘Wash my world’ is dus inmiddels al zijn vierde notering; het is het titelnummer van zijn nieuwe album.

Bizarre chartrun voor Bert ter Brugge

Bert ter Brugge: Rood hart (73)

We zeiden het vorige week al: Bert ter Brugge is een man van uitersten. Twee weken terug verloor hij tweeëntachtig plaatsen, van 15 naar #97. Vorige week haalde hij dat weer ruimschoots in, door te klimmen van 97 naar #5. Maar deze week duikt hij weer de diepte in en verliest achtenzestig plekken: hij valt van 5 naar #73. Het is zonder twijfel de meest bizarre chartrun die we ooit gehad hebben. De Megaman kan er echter niet echt blij mee zijn; we kunnen ons niet voorstellen dat zo’n chartrun iets zegt over de populariteit van de single. En ook FC Twente heeft niet waar het op had gehoopt: een #1-hit voor deze ode aan de voetbalclub uit Enschede zit er niet meer in.

Jean Claude Ades durft naam te noemen

Jean Claude Ades: I begin to wonder 2008 (74)

Zes jaar terug kwamen we Jean Claude Ades voor het eerst tegen, ook toen met ‘I begin to wonder’. Toen echter beperkte hij zich tot het noemen van zijn initialen en noemde hij zich J.C.A. In de originele versie kwam ‘I begin to wonder’ tot #33. Het jaar daarop werd het nummer voor de tweede keer een hit, maar toen in een coverversie van Dannii Minogue. Ze kwam ermee tot #45 en het werd de middelste van vijf hits.

We zijn inmiddels weer vijf jaar verder en Ades, de in Duitsland wonende Italiaan, durft zijn eigen naam prijs te geven. Zijn nieuwe poging begint op #74.

Kaiser chiefs met Mark Ronson in zee

Kaiser chiefs: Never miss a beat (90)

Met uitzondering van de #7-hit ‘Ruby’ uit 2007, belandden alle hitsingles van the Kaiser chiefs in de onderste regionen van de Single Top 100. Dat zal met ‘Never miss a beat’, hun zevende notering, vast niet anders gaan. Beter gaat het met hun albums: ‘Employment’ kwam in 2005 tot #12 en ‘Yours truly, angry mob’ kwam in maart 2007 zelfs binnen op de eerste plaats. We zijn dan ook benieuwd hoever ‘Off with their heads’ komt, dat aanstaande vrijdag, 17 oktober, uitkomt en geproduceerd werd door Mark Ronson. De man die verantwoordelijk is ‘Back to black’, hét hitalbum over het eerste halfjaar 2008.

Kaiser chiefs schrijven nummer voor idool

In de jaren ’80 boekte Stuart Leslie Goddart, alias Adam Ant, het ene succes na het andere, met hits als ‘Stand and deliver’ en ‘Goody two shoes’. Begin deze maand vond de uitreiking plaats van de Q-awards van het gelijknamige maandblad en radiostation. Daar kreeg Adam de zogenaamde ‘Q icon’, een award voor zijn totale werk. Bij die uitreiking waren ook the Kaiser chiefs aanwezig, die uitgeroepen werden tot ‘beste live act’. Op het feestje na afloop, ontmoetten Ricky Wilson en Nick Hodgson van the Kaiser chiefs Adam Ant. Nick: “We vertelden hem dat we zijn muziek goed vinden, omdat het een beetje in onze nieuwe plaat zit. Hij zei: ‘Oh, wil je dan een nummer voor me schrijven?’. Nick zei: ‘Dat is een goed idee’ en hij zei: ‘I’ll sing it in a minute’. Ik dacht: dat is een fantastische naam voor een song”.

Iglu & Hartley: ontdekt door website

Iglu & Hartly: In this city (94)

Ondanks de naam, Iglu & Hartley, hebben we hier niet te maken met een duo, maar met een groep. Iglu & Hartley komt uit Californië en bestaat uit Jarvis Anderson en Sam Martin (beide zang en keyboards), Simon Katz (gitaar), Luis Rosiles (drums), en Michael Bucher (bass). Jarvin, Sam en Simon kennen elkaar van de universiteit van Colorado. Na hun studie pakten ze hun gezamenlijke passie, muziek, weer op en gingen vanuit Echo park in Californië muziek maken. Vervolgens verhuisden ze naar Los Angeles, waar Louis (uit Chicago) en Michael de gelederen kwam versterken.

Na een tijdje werden ze opgemerkt door Alex Williams van de Music industry website crazed hits, waarna ook anderen interesse kregen in het bandje, waaronder een aantal grote Britse labels. Begin dit jaar tekenden ze bij de Britse afdeling van Mercury records een platencontract en verscheen ‘Violent and young’ op single. Het werd geen hit, maar de opvolger ‘In this city’ wel, en kwam in de Britse hitparade tot #5. Beide nummers zijn afkomstig van het album ‘And then boom’. Wil je eerst nader kennnis maken met de band, dan kun je aanstaande zaterdag, 18 oktober, terecht in Paradiso in Amsterdam, waar ze Nederlandse debuut maken.

25ste notering voor Lenny Kravitz

Lenny Kravitz: Dancin' til dawn (96)

‘Love love love’ van Lenny Kravitz, de opvolger van ‘I’ll be waiting’ (#5 in januari), kwam niet verder dan de Bubbling under, de wachtkamer van de Single Top 100. In september verscheen het nummer ‘Change’ op single, dat gratis te downloaden was via zijn eigen MySpace. Lenny deed dit ter gelegenheid van ‘Peace one day’, een non-profit organisatie die campagne voert tegen oorlog en geweld. ‘Dancin’ til dawn’, nieuw op #96, is zijn 25ste notering. Daaronder zaten vier top 10-noteringen: ‘Always on the run’ (#8 in 1991), ‘Are you gonna go my way’ (#8 in 1993), ‘Believe in me’ (#10 in 2002) en ‘I’ll be waiting’ (#5 in 2008)’.

Eagle-Eye Cherry’s grootste hit krijgt danceversie

D-lete funk-k: Save tonight (99)

In 2007 verscheen het live album ‘Live and kicking’ van Eagle-Eye Cherry. Het laatste hitfeit van hem dateert echter uit 2003: ‘Skull tattoo’ stond een weekje op #99. Ook met de twee hits daarvoor, ‘Are you still having fun?’ (#79 in 2000) en ‘Fallen in love again’ (#70 in 1998), kon hij niet echt potten breken. Zelfs ‘Long way around’, het duet met zijn halfzuster Neneh Cherry uit 2000 werd geen grote hit: vijf weken in de lijst met als hoogste plaats #81. En dus moet hij het nog altijd doen met ‘Save tonight’ uit 1998, dat destijds tot #9 kwam. Dennis Wisse, alias DJ Dennis, alias D-lete funk-k heeft er daarom verstandig aan gedaan om dat nummer van een 2008-sausje (lees: dance) te voorzien. Zo is er voor iedereen wat wils.

Album Top 100: Bløf overvalt Marco Borsato

In de Album Top 100 komt Bløf met het eerste van een tweeluik, deelt Oasis muziek uit op straat en komt er uit Zweden weer een veelbelovende zangeres.

Bløf: Oktober (1) *** hoogste eersteweeks / eerste week op #1 ***
‘Watermakers’ had er in 2000 nog twee weken voor nodig om de eerste plaats te bereiken. Maar met ‘Blauwe ruis’ (2002), ‘Omarm’ (2003) en ‘Umoja’ (2006), lukte dat in één keer. En ook ‘Oktober’ weet in de eerste week genoeg te overtuigen door op #1 binnen te knallen, met een voorsprong van 38% op ‘Wit licht’ van Marco Borsato, dat al na twee weken de eerste plaats kwijt raakt. ‘Oktober’ is evenals ‘Umoja’ platina uitgeleverd, oftewel de handel heeft er meer dan 60.000 van besteld. Een flink aantal daarvan ging de afgelopen week over de toonbank. Het album, opgenomen in Ierland in het Pickering House van de bierbrouwers familie Guinness, is het eerste van een tweeluik. In april verschijnt het vervolg, het meer vrolijke ‘April’, dat ook in Ierland is opgenomen.

Het idee voor een tweeluik stond niet vooraf vast. “Na twee schrijfsessies hadden we zo’n 25 nummers en ze waren allemaal te goed om er b-kantjes van te maken. We hebben gedacht aan een dubbel-cd maar dit tweeluik was beter omdat er een duidelijk tweedeling was met zonnige en meer duistere nummers. Het houdt elkaar in evenwicht”, zegt Paskal. De nummers voor ‘Oktober’ zijn ‘s avonds opgenomen, die voor ‘April’ overdag. In drie nummers op ‘Oktober’ is de Belgische zangeres Sarah Bettens te horen.

uitgeblust

De reden dat ‘Oktober’ minder vrolijk klinkt, komt volgens drummer Norman Bonink doordat ze net uit een dalletje zijn gekomen. “Na Umoja waren we zo moe. Niet de moeheid die je met een nachtje goed slapen kwijt bent, iedereen was volledig uitgeblust.” ‘Umoja’ was een gigantisch project voor de Zeeuwse band. De muzikale wereldreis omvatte een cd, concertreeks en ook een film over de totstandkoming van de cd waarop de band met muzikanten over de hele wereld werkte.

“Achteraf gezien was het te veel en te groot”, geeft bassist Peter Slager toe. “We hadden een collectieve burn-out”, zegt zanger Paskal Jakobsen. Dat de film flopte, was ook een domper voor de band. “Wij vonden het geweldig om het te maken, maar er was gewoon geen vraag naar”. Een erg dure homevideo dus.

Rowwen Hèze: Saus (9)
Met ‘Rodus & Lucius’ haalde Rowwen Hèze de top: het album kwam in 2006 op #1 binnen. Hoger kan dus niet. Dat wil echter niet zeggen dat elke notering lager, bij voorbaat minder is. Zeker een live album, waarop meestal geen nieuwe liedjes staan, zal altijd lager scoren. Zo ook met ‘Saus’, dat een registratie is van het optreden in januari in de Limburgzaal in het Parkstad theater in Heerlen in het kader van hun theatertournee. Zeventien nummers staan er op, waaronder oude liedjes in een andere uitvoering. Maar ook een paar nieuwe nummers waaronder de single ‘Vur altied is vurbeej’het duet met Linda Smeets, dat deze week uit de Single Top 100 valt. ‘Saus’ is hun achtste top 10-album. En naast het album verschijnt er op 7 november ook een DVD van.

Oasis: Dig out your soul (11)
Twee keer staan ze in de Single Top 100, maar hun hoogste positie bereiken ze bij de albums. Oasis debuteert op #11 met ‘Dig out your soul’. De mannen hebben er bijna twee jaar aan gewerkt, maar dan heb je ook wat. De groep heeft een originele manier bedacht om de plaat te promoten: van vier liedjes zijn de teksten en bladmuziek uitgedeeld aan straatmuzikanten in New York. Op elke straathoek kun je daar dus iets nieuws van Oasis horen!

Bob Dylan: Tell tale signs: the bootleg series 8 (15)
Het achtste deel al weer van de ‘Bootleg series’, een serie uitgaven van Bob Dylan met moeilijk te vinden en onuitgebracht materiaal. De plaat is er als dubbel- of als tripel-album. De 3cd-versie bevat uiteraard meer muziek, maar ook een boekwerkje van honderdvijftig pagina’s en een vinylsingle. Dylan-fans moeten daarvoor echter diep in de buidel tasten; ze zijn er zo een eurootje of vijftig extra voor kwijt... ‘Tell tale signs’ bevat zeldzaam Dylan-materiaal uit de periode van 1989 tot 2006.

the Script: The Script (37)
In Engeland en Ierland stond de plaat al op #1, maar via de single breekt nu dus ook bij ons hun titelloze debuutalbum door. Hun hit ‘The man who can’t be moved’ is bij ons inmiddels al weer op de terugweg en zakt naar #61. Blijkbaar zijn de drie Ieren, Danny, Mark en Glen, toch niet de ‘next big thing’ waar ze in de Britse pers voor worden versleten.

Nina Kinert: Pets & friends (52)
Als je eerder dit jaar een optreden hebt gezien van de Noorse zangeres Ana Brun, dan kan het niet anders, dan dat het voorprogramma je moet zijn opgevallen. Uit Stockholm in Zweden komt de 24-jarige Nina Kinert, die in eigen land al naam heeft gemaakt, maar nu ook de rest van Europa laat meegenieten van haar liedjes op haar derde album ‘Pets & friends’. De single ‘Beast’ is deze de 3FM Megahit, dus van Nina gaan we zeker meer horen.

Koos Aberts: Vechten voor geluk (91)
De single ‘Samen vechten’ valt deze week na twee weken uit de Single Top 100, met de noteringen: 96 en #94. We weten dus niet waar hij de #47-notering vandaan valt, zoals te lezen op zijn site. Niet in de Single Top 100 in elk geval. Maar Koos blijft aanwezig in Megaland, want het album ‘Vechten voor geluk’ komt de Album Top 100 binnen op #91. De gelijknamige DVD is ook te koop.