zondag 12 oktober 2008

Album Top 100: Bløf overvalt Marco Borsato

In de Album Top 100 komt Bløf met het eerste van een tweeluik, deelt Oasis muziek uit op straat en komt er uit Zweden weer een veelbelovende zangeres.

Bløf: Oktober (1) *** hoogste eersteweeks / eerste week op #1 ***
‘Watermakers’ had er in 2000 nog twee weken voor nodig om de eerste plaats te bereiken. Maar met ‘Blauwe ruis’ (2002), ‘Omarm’ (2003) en ‘Umoja’ (2006), lukte dat in één keer. En ook ‘Oktober’ weet in de eerste week genoeg te overtuigen door op #1 binnen te knallen, met een voorsprong van 38% op ‘Wit licht’ van Marco Borsato, dat al na twee weken de eerste plaats kwijt raakt. ‘Oktober’ is evenals ‘Umoja’ platina uitgeleverd, oftewel de handel heeft er meer dan 60.000 van besteld. Een flink aantal daarvan ging de afgelopen week over de toonbank. Het album, opgenomen in Ierland in het Pickering House van de bierbrouwers familie Guinness, is het eerste van een tweeluik. In april verschijnt het vervolg, het meer vrolijke ‘April’, dat ook in Ierland is opgenomen.

Het idee voor een tweeluik stond niet vooraf vast. “Na twee schrijfsessies hadden we zo’n 25 nummers en ze waren allemaal te goed om er b-kantjes van te maken. We hebben gedacht aan een dubbel-cd maar dit tweeluik was beter omdat er een duidelijk tweedeling was met zonnige en meer duistere nummers. Het houdt elkaar in evenwicht”, zegt Paskal. De nummers voor ‘Oktober’ zijn ‘s avonds opgenomen, die voor ‘April’ overdag. In drie nummers op ‘Oktober’ is de Belgische zangeres Sarah Bettens te horen.

uitgeblust

De reden dat ‘Oktober’ minder vrolijk klinkt, komt volgens drummer Norman Bonink doordat ze net uit een dalletje zijn gekomen. “Na Umoja waren we zo moe. Niet de moeheid die je met een nachtje goed slapen kwijt bent, iedereen was volledig uitgeblust.” ‘Umoja’ was een gigantisch project voor de Zeeuwse band. De muzikale wereldreis omvatte een cd, concertreeks en ook een film over de totstandkoming van de cd waarop de band met muzikanten over de hele wereld werkte.

“Achteraf gezien was het te veel en te groot”, geeft bassist Peter Slager toe. “We hadden een collectieve burn-out”, zegt zanger Paskal Jakobsen. Dat de film flopte, was ook een domper voor de band. “Wij vonden het geweldig om het te maken, maar er was gewoon geen vraag naar”. Een erg dure homevideo dus.

Rowwen Hèze: Saus (9)
Met ‘Rodus & Lucius’ haalde Rowwen Hèze de top: het album kwam in 2006 op #1 binnen. Hoger kan dus niet. Dat wil echter niet zeggen dat elke notering lager, bij voorbaat minder is. Zeker een live album, waarop meestal geen nieuwe liedjes staan, zal altijd lager scoren. Zo ook met ‘Saus’, dat een registratie is van het optreden in januari in de Limburgzaal in het Parkstad theater in Heerlen in het kader van hun theatertournee. Zeventien nummers staan er op, waaronder oude liedjes in een andere uitvoering. Maar ook een paar nieuwe nummers waaronder de single ‘Vur altied is vurbeej’het duet met Linda Smeets, dat deze week uit de Single Top 100 valt. ‘Saus’ is hun achtste top 10-album. En naast het album verschijnt er op 7 november ook een DVD van.

Oasis: Dig out your soul (11)
Twee keer staan ze in de Single Top 100, maar hun hoogste positie bereiken ze bij de albums. Oasis debuteert op #11 met ‘Dig out your soul’. De mannen hebben er bijna twee jaar aan gewerkt, maar dan heb je ook wat. De groep heeft een originele manier bedacht om de plaat te promoten: van vier liedjes zijn de teksten en bladmuziek uitgedeeld aan straatmuzikanten in New York. Op elke straathoek kun je daar dus iets nieuws van Oasis horen!

Bob Dylan: Tell tale signs: the bootleg series 8 (15)
Het achtste deel al weer van de ‘Bootleg series’, een serie uitgaven van Bob Dylan met moeilijk te vinden en onuitgebracht materiaal. De plaat is er als dubbel- of als tripel-album. De 3cd-versie bevat uiteraard meer muziek, maar ook een boekwerkje van honderdvijftig pagina’s en een vinylsingle. Dylan-fans moeten daarvoor echter diep in de buidel tasten; ze zijn er zo een eurootje of vijftig extra voor kwijt... ‘Tell tale signs’ bevat zeldzaam Dylan-materiaal uit de periode van 1989 tot 2006.

the Script: The Script (37)
In Engeland en Ierland stond de plaat al op #1, maar via de single breekt nu dus ook bij ons hun titelloze debuutalbum door. Hun hit ‘The man who can’t be moved’ is bij ons inmiddels al weer op de terugweg en zakt naar #61. Blijkbaar zijn de drie Ieren, Danny, Mark en Glen, toch niet de ‘next big thing’ waar ze in de Britse pers voor worden versleten.

Nina Kinert: Pets & friends (52)
Als je eerder dit jaar een optreden hebt gezien van de Noorse zangeres Ana Brun, dan kan het niet anders, dan dat het voorprogramma je moet zijn opgevallen. Uit Stockholm in Zweden komt de 24-jarige Nina Kinert, die in eigen land al naam heeft gemaakt, maar nu ook de rest van Europa laat meegenieten van haar liedjes op haar derde album ‘Pets & friends’. De single ‘Beast’ is deze de 3FM Megahit, dus van Nina gaan we zeker meer horen.

Koos Aberts: Vechten voor geluk (91)
De single ‘Samen vechten’ valt deze week na twee weken uit de Single Top 100, met de noteringen: 96 en #94. We weten dus niet waar hij de #47-notering vandaan valt, zoals te lezen op zijn site. Niet in de Single Top 100 in elk geval. Maar Koos blijft aanwezig in Megaland, want het album ‘Vechten voor geluk’ komt de Album Top 100 binnen op #91. De gelijknamige DVD is ook te koop.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten