vrijdag 16 december 2016

Hitflits: Rolling Stones en Kensington houden Kevin van eerste plaats

Ondanks dat de negen tracks van Kleine Versnelling van Kevin meer dan drie miljoen keer zijn gestreamd, zit er geen eerste plek in. Blue & Lonesome van the Rolling Stones verkoopt nog steeds zeer goed, maar ook Control van Kensington, waardoor Kevin genoegen nemen met een derde plaats. Aanvankelijk zou het album al op 18 november uitkomen, maar ook dan had hij het niet gered, tegenover de overmacht van Metallica. Schrale troost voor Kevin: alle negen tracks krijgen een notering in de Single Top 100, waarover straks meer.
Kevin de Gier groeide op in Rotterdam. Eigenlijk lag het helemaal niet voor de hand dat hij een carrière in de hiphop zou beginnen. Vroeger was hij vooral bezig met voetbal, onder andere bij club Excelsior. Toen hij op een avond met Jairzinho, rapper en medeoprichter van het label Rotterdam Airlines, voor de lol wat ging dissen, bleek Kevin een natuurtalent te zijn. Daarop stopte hij met voetballen en legde zich volledig toe op rappen. Begin dit jaar bracht hij het nummer ‘Op De Block’ feat. Emms van Broederliefde, uit. Op het album Gate 16 (deze week op #36)  staat zijn nummer ‘Wazig’, dat veel is te horen op NPO 3FM.

ALBUM TOP 5

1. (1)   the Rolling Stones: Blue & Lonesome (tweede week op #1 en nu al bij de tien bestverkochte albums van 2016!)
2. (2)   Kensington: Control (op ruim 60%)
3. EW  Kevin: Kleine Versnelling
4. (5)   Leonard Cohen: You Want It Darker
5. (4)   the Weeknd: Starboy

Het is bijna kerst, dus komen er weinig nieuwe albums uit. Dat heeft z’n weerslag op het aantal eerrste weeks noteringen van deze week, want naast het album van Kevin, zijn dat de volgende vier, waar we even bij stil staan.

J. Cole kreeg alle steun van Jay-Z

Jermaine Lamarr Cole, kortweg J. Cole, was de eerste artiest op het Roc Nation label van Jay-Z. Cole rapt op het nummer ‘A Star Is Born’ van het album The Blueprint 3 van Jay-Z uit 2009. In 2011 bracht J. Cole zijn debuutalbum Cole World – The Sideline Story uit, dat bij ons een weekje op #88 stond. In 2013 volgde Born Sinner, dat al 23 plaatsen hoger kwam, op #65. 2014 Forest Hills Drive deed bij ons niets, maar bereikte evenals de voorgangers de eerste plaats van de Amerikaanse albumlijst.

En nu is er dan 4 Your Eyez Only, dat geen verwijzing is naar de gelijknamige James Bond film uit 1981, waarvan Sheena Easton het thema zong. 4 Your Eyez Only is nu al zijn meest succesvolle album bij ons, want het komt binnen op de 8e plaats. Cole klinkt Amerikaans, maar hij is geboren in Frankfurt, Duitsland, waar zijn vader was gelegerd.

55x Neil Young

Na Earth dat Neil Young maakte met Promise Of The Real (#30 in juli), is Peace Trail zijn tweede notering dit jaar. Het album, zijn 37e studioalbum, nam Young in vier dagen op met  drummer Jim Keltner en basgitarist Paul Bushell. Bij ons is Peace Trail, binnen op de 23e plaats, het 55e album van Neil Young dat een notering krijgt.

Post Malone leerde zichzelf gitaar spelen

Onder de vijf eerste weeks noteringen, zitten drie debutanten. Op #2 hadden we Kleine Versnelling van Kevin, straks op #75 krijgen we Lost On You van LP en nu is het de beurt aan Stoney van Post Malone op #46. De in Syracuse, New York op 4 juli 1995 geboren Austin Richard Post zit achter Post Malone. De rapper speelt graag basketball en kijkt vaak naar sport. Post leerde zichzelf gitaarspelen met het videospelletje Guitar Hero. In 2012, zestien jaar jong, maakte hij zijjn eerste mixtape. Op zijn debuutalbum Stoney werkt Post samen met onder andere Justin Bieber en 2 Chainz.

LP brak door dankzij Griekse muziekmanager

Al op #58 komen we de laagste eerste weeks notering tegen van deze week: Lost On You van LP. LP staat voor de Amerikaanse muzikante Laura Pergolizzi, geboren op 18 maart 1981 in Huntington, Long Island, New York. Eigenlijk was het de bedoeling dat ze geneeskunde of rechten zou studeren. Maar doordat haar moeder overleed toen Laura nog een tiener was, koos ze voor een spannender leven dan een klaslokaal.
Voordat Pergolizzi de artiestennaan LP aannam, had ze al onder diverse contracten nummers opgenomen. De doorbraak kwam toen David Lowery van de band Cracker, haar zag optreden. Hij vroeg haar voor het nummer ‘Cinderella’ op het album Gentelman’s Blues van zijn band. Daarna schreven ze samen nummers voor haar debuutalbum Heart-Shaped Scar uit 2001. Daarnaast schreef LP nummers voor onder andere Backstreet Boys, Rihanna en Christina Aguilera.

Met de single ‘Lost On You’, deze week op #93, scoort LP wereldwijd haar eerste hit. De hegemonie begon in Griekenland, nadat een Griekse muziekmanager haar via Instagram een prive’-berichtje stuurde. Hij had grote verwachtingen van het nummer en plugde het nummer totdat het een grote hit was. Daarna volgde de rest van Europa. Haar Europese tournee is uitverkocht en van het album Lost On You zullen zeker meer hits volgen.

SINGLE TOP 5

1. (1)   Clean Bandit feat. Sean Paul & Anne-Marie: Rockabye (3e week op #1, 6e in de Britse hitparade)
2. (2)   James Arthur: Say You Won’t Let Go
3. (3)   the Weeknd feat. Daft Punk: Starboy
4. (18) Mariah Carey: All I Want For Christmas Is You
5. (4)   the Weeknd feat. Daft Punk: I Feel It Coming

‘All I Want For Christmas Is You’ van Mariah Carey sprint in de 49e week van de achttiende naar de vierde plaats. Daarmee heeft het nummer, een week voor kerst, al de notering van vorig jaar geëvenaard. De hoogste plaats tot nu toe, een tweede, werd in 2007 bereikt. Met nog één week te gaan zit die plek er zeker nog in en wie weet nog meer!

Ook nieuw bij de bovenste tien, is ‘Overal’ van F1rstman feat. DJ Youss-F & Boef, dat in de zesde week van de twaalfde naar de negende plaats stijgt.

Naast de kersthits van Mariah Carey en ‘Last Christmas’ van Wham! (gestegen in de 85e week van 57 naar #21 in de 19e run i.p.v. 18e run zoals we vorige week meldden), gaan deze week weer een aantal kerstklassiekers op herhaling, waardoor het aantal kerstnummers al op twaalf uitkomt. Die andere kerstnummers zijn de volgende:
#48 Michael Bublé: It’s Beginning To Look A Lot Like Christmas (4e run, 10e week)
#51 Ariana Grande: Santa Tell Me (3e run, 11e week)
#58 Andy Williams: It’s the most wonderful time of the year (4e run, 7e week)
#61 Chris Rea: Driving Home For Christmas (9e run, 29e week)

#66 Train: Shake Up Christmas (7e run, 11e week)
#71 Justin Bieber: Mistletoe (5e run, 11e week)
#77 José Feliciano: Feliz Navidad (4e run, 6e week)
#81 Band Aid: Do They Know It’s Christmas (11e run, 35e week)
#95 Frank Sinatra: Let it snow! Let it snow! Let it snow! (4e run, 8e week)
#96 Coldplay: Christmas nights (7de, 19e week)

In de Album Top 100 pakt Kevin de derde plaats met zijn EP Kleine Versnelling. Alle negen tracks krijgen een notering in de Single Top 100 en dat zijn de volgnde
#16 Waarom feat. Sevn Alias
#32 Ren Voor Ons feat. Lijpe
#36 In De Streets feat. Sevn, Vic9, Lijpe & Kippie
#38 Ver Voor Die Money feat. Momi
#47 Trage Flow
#53 Intro
#65 Future Bright feat. Opium Lotus
#72 Stack Die Money feat. Momi
#78 Moodswings feat. Shanee
Daarnaast staat Kevin ook nog op #63 (van 48) met ‘Turnen (De Fissa Anthem)’ van Sevn Alias feat. Jairzinho.

Buiten het kerstgeweld en de tracks van Kevin, weten toch een paar nieuwe noteringen de Single Top 100 binnen te dringen en dat zijn de volgende drie:
#69 J. Cole: Deja Vu
#70 Steve Aoki & Louis Tomlinson: Just Hold On
#91 Sean Paul feat. Dua Lipa: No Lie

Tot zover deze Hitflits. Zondag presenteert Hans Schiffers voor de laatste keer op NPO Radio 2 de Mega Album Top 50. Vanaf januari 2017 neemt Corné Klijn het van Hans over, die dan te horen zal zijn op NPO Radio 5. Omdat wij dit weekend elders onze hersenen aan het werk zetten, is er geen Megaman. Aanstaande vrijdag zijn wij er weer met de kerstflits én de jaarlijsten. Mis ze niet!

zondag 11 december 2016

Megaman bij week 49 – 10 december 2016

‘Rockabye’ blijft nog wel even #1

En verder in deze Megaman:
-          Mula B dist Frenna terug
-          weer drie hits er bij voor SBMG
-          18e hitrun voor Last Christmas van Wham!
-          Felix de Laet was er nog niet toen What Is Love #1 stond
-          Babel-Ish heeft al een gouden plak op zak
-          Zweden goed vertegenwoordigd met zeven noteringen
-          State of Sound wil zich nergens aan binden
-          Duitse en Franse dj bundelen krachten

In 1969 scoorden ze hun eerste #1-notering, deze week hun vijftiende. Wie? Je leest er alles over in de Hitflits.

Volg ons op Twitter en je hoeft niets meer te missen.

‘Rockabye’ blijft nog wel even #1

#1 Clean Bandit feat. Sean Paul & Anne-Marie: Rockabye
     *** tweede week op #1 ***

Het is nog te vroeg om te stellen dat Clean Bandit met ‘Rockabye’ hun eerste #1-hit, ‘Rather Be’ feat. Jess Glynne, gaat overtreffen. ‘Rather Be’ stond acht weken bovenaan, ‘Rockabye’ is nog maar toe aan de tweede week. Maar de kans dat het nummer nog een aantal weken de Single Top 100 blijft aanvoeren, is groot. De komende weken komt er weinig nieuw materiaal uit, dus het oude jaar zal ‘Rockabye’ wel overleven.

Mula B dist Frenna terug

#28 Mula B: Meester Plusser
       *** hoogste eerste weeks ***

Vorige week (zie hier) was het Frenna die met ‘777’ een distrack maakte richting Mula B. We vroegen ons toen al af waar Mula B bleef, want terugdissen is gebruikelijk in rap / hiphop kringen. Deze week slaat Mula B terug met de track ‘Meester Plusser. Nu nog € 3000,-- overmaken naar een goed doel en ze staan gelijk.

weer drie hits er bij voor SBMG

In de Album Top 100 komt het album No Mickey Mouse Business van SBMG binnen op de negende plaats. In het kielzog daarvan krijgen drie tracks ook een notering:
#68 Mode Met Guap
#72 Who Do U Love, met Jonna Fraser
#89 Laag/Boven, met Latifah
Daarnaast staat SBMG ook nog genoteerd met ‘Carribean’ (op #56), ‘No Mickey’ (op herhaling op #69) en ‘Ballon’ van Jayh & Broederliefde (op #74), wat het totaal aantal hits voor SBMG op zeventien brengt.

18e hitrun voor Last Christmas van Wham!

#57 Wham! Last Christmas
       *** kersthit op herhaling ***

Even leek het er deze week op dat één of meerdere Sinterklaasnummers toch een notering zouden krijgen. Niet minder dan tien Sinterklaasnummers doken de afgelopen week op in de voorlopige Single Top 100, allemaal kinderliedjes. Maar nadat Sinterklaas het land had verlaten, volgden de Sinterklaasnummers ook snel.

Kersthits (2)

En dus is hebben de kerstnummers vrij spel. Na ‘All I Want For Christmas Is You’ van Mariah Carey (deze week gestegen van 69 naar #18), gaat ook ‘Last Christmas’ van Wham! op herhaling, deze week op #57.

‘Last Christmas’ van Wham! kwam voor het eerst uit in december 1984 en had zeker #1 gestaan, als ‘Do They Know It’s Christmas?’ van Band Aid er niet was geweest. Beide nummers stonden vier weken lang op de 2e respectievelijk 1e plaats van de toenmalige Nationale Hitparade.


Het is de achttiende keer dat ‘Last Christmas’ van George Michael & Andrew Ridgeley, ofwel Wham!, een notering krijgt. Het nummer gaat de 84e week in. Hoogste plaats tijdens de zeventien herhalingsoefeningen is tot nu toe een vijfde, op 5 januari 2008. We zijn benieuwd hoever het nummer deze kerst komt.

Felix de Laet was er nog niet toen What Is Love #1 stond

#73 Lost Frequencies: What Is Love 2016

In 1993 scoorde de in Trinidad geboren Haddaway zijn eerste hit met ‘What Is Love’, dat bij ons zes weken op de eerste plaats stond. Wereldwijd zijn er meer dan 2,6 miljoen stuks van verkocht. In 2003 bereikte de remix, getiteld ‘What Is Love – Reloaded’ de 100e plaats.

Diverse artiesten hebben ‘What Is Love’ gecoverd, waaronder onze eigen Hermes House Band. Geen daarvan wist er echter een hit mee te scoren. Tot deze week, want het Belgische Lost Frequencies (= Felix de Laet), lukt het wel met ‘What Is Love 2016’, vierde single van zijn album Less Is More (#40 in oktober). En dan te bedenken dat de Laet, (van 30 november 1993), nog niet eens geboren was toen ‘What Is Love’ een grote hit was! In eigen land staat zijn versie nu al voor de derde week op de eerste plaats.

Babel-Ish heeft al een gouden plak op zak

#87 Angelo King feat. Bollebof & Babel-Ish: Girlfriend

Zes jaar geleden debuteerde Angelo King met het nummer ‘Finally Made It’, dat het tot de 23e plaats schopte. King, volledige naam Angelo Alvaro King (Rotterdam, 15 augustus 1991), groeide op in een muzikale omgeving, schreef op zijn achtste zijn eerste tekst en twee jaar later nam hij zijn eerste Engelstalige nummer op. Naast de studie International Business op het Zadkine college in Rotterdam, heeft King zich de afgelopen jaren ook nog beziggehouden met muziek.

De inspiratie voor ‘Girlfriend’ kreeg hij na een nachtje stappen, maar het duurde nog een maand eer het kwartje goed viel. Dat gebeurde toen Bollebof langs kwam in de studio. Na zo’n dertig keer het nummer ‘Girlfriend’ te hebben gehoord, wilde hij maar één ding en dat was ook meedoen op het nummer. Vervolgens kwam Babel-Ish langs en ‘Girlfriend’ was klaar voor de wereld.

Bollebof (echte naam: Eder Almeida Vieira, geboren in Sao Nicolao, op de Kaap Verdische- eilanden) belandde op jonge leeftijd in Delft. Via vrienden kwam hij terecht in een studio in  Rotterdam-West. Daar leerde hij hoe om te gaan met een microfoon en is zijn personage Bollebof geboren.

goud


Babel-Ish (= Tevin Babel, Rotterdam, 6 juni 1992) heeft al een gouden plaat op zak. Samen met Zürich produceerde hij het nummer ‘Alaka’ van Broederliefde feat. SBMG & Kalibwoy (#17 in januari van dit jaar). Het nummer is meer dan elf miljoen keer gestreamd. ‘Girfriend’ in één week meer dan 1 miljoen.

Zweden is goed vertegenwoordigd met zeven noteringen

#91 Zara Larsson: I Would Like

De Zweedse Zara Larsson zal zich goed thuis voelen in de Single Top 100. Niet minder dan vijf van haar landgenoten staan daar deze week ook in. Het zijn de volgende hits, waarbij haar landgenoten cursief vermeld staan:
#44 Neiked feat. Dyo: Sexual
#47 Nevada feat. Mark Morriosn & Fetty Wap: The Mack
#61 Mike Perry feat. Shy Martin: The Ocean
#88 Nause feat. Pretty Sister: Dynamite
#96 State of Sound: Wake Up Where We Are (zie ook daar)

Naast haar eigen hit ‘Ain’t My Fault’ (op #44), scoort ze al weer een nieuwet: I Would Like’, voorloper van haar tweede album.  Komende vrijdag wordt Zara Maria Larsson achttien jaar.

State of Sound wil zich nergens aan binden

#96 State of Sound: Wake Up Where We Are

Van ‘Wake Up Where We Are’ van het Zweedse Sound of State, zijn inmiddels drie versies uit. De danceversie, die binnenkomt op de 96e plaats, een akoestische versie dat het duo opnam op een koude dag in Stockholm en een remix.

State of Sound bestaat uit Viktor Norén (31) en Joakim Andrén (31), beide afkomstig uit Stockholm. Viktor komt uit een muzikale familie, zijn broer Gustaf was zanger en gitarist in de groep Mando Diao, dat een hit scoorde met ‘Dance With Somebody’ (#9 in 2009). Vorig jaar nam State of Sound het nummer ‘Uti vår hage’ op, waarvan de zang werd verzorgd door Gustav. Want State of Sound kent geen vaste bezetting, maar wil nummers schrijven voor anderen en indien mogelijk, ook met hen opnemen.

Duitse en Franse dj bundelen krachten

#97 Robin Schulz & David Guetta feat. Cheat Codes: Shed A Light

De Duitse dj Robin Schulz (rechts op de foto) en zijn Franse collega David Guetta hebben al een aantal keren met elkaar getourd. Niet verwonderlijk dus, dat ze samen een nummer maakten. Vervolgens betrokken ze het Amerikaanse trio van Cheat Codes er bij, voor de vocalen op ‘Shed A Light’. Met de huidige technieken (zoals mail), hoef je helemaal niet meer met elkaar in één studio te zitten. Of het ook zo gegaan is, weten we niet, maar het zou goed kunnen.