vrijdag 16 december 2016

Hitflits: Rolling Stones en Kensington houden Kevin van eerste plaats

Ondanks dat de negen tracks van Kleine Versnelling van Kevin meer dan drie miljoen keer zijn gestreamd, zit er geen eerste plek in. Blue & Lonesome van the Rolling Stones verkoopt nog steeds zeer goed, maar ook Control van Kensington, waardoor Kevin genoegen nemen met een derde plaats. Aanvankelijk zou het album al op 18 november uitkomen, maar ook dan had hij het niet gered, tegenover de overmacht van Metallica. Schrale troost voor Kevin: alle negen tracks krijgen een notering in de Single Top 100, waarover straks meer.
Kevin de Gier groeide op in Rotterdam. Eigenlijk lag het helemaal niet voor de hand dat hij een carrière in de hiphop zou beginnen. Vroeger was hij vooral bezig met voetbal, onder andere bij club Excelsior. Toen hij op een avond met Jairzinho, rapper en medeoprichter van het label Rotterdam Airlines, voor de lol wat ging dissen, bleek Kevin een natuurtalent te zijn. Daarop stopte hij met voetballen en legde zich volledig toe op rappen. Begin dit jaar bracht hij het nummer ‘Op De Block’ feat. Emms van Broederliefde, uit. Op het album Gate 16 (deze week op #36)  staat zijn nummer ‘Wazig’, dat veel is te horen op NPO 3FM.

ALBUM TOP 5

1. (1)   the Rolling Stones: Blue & Lonesome (tweede week op #1 en nu al bij de tien bestverkochte albums van 2016!)
2. (2)   Kensington: Control (op ruim 60%)
3. EW  Kevin: Kleine Versnelling
4. (5)   Leonard Cohen: You Want It Darker
5. (4)   the Weeknd: Starboy

Het is bijna kerst, dus komen er weinig nieuwe albums uit. Dat heeft z’n weerslag op het aantal eerrste weeks noteringen van deze week, want naast het album van Kevin, zijn dat de volgende vier, waar we even bij stil staan.

J. Cole kreeg alle steun van Jay-Z

Jermaine Lamarr Cole, kortweg J. Cole, was de eerste artiest op het Roc Nation label van Jay-Z. Cole rapt op het nummer ‘A Star Is Born’ van het album The Blueprint 3 van Jay-Z uit 2009. In 2011 bracht J. Cole zijn debuutalbum Cole World – The Sideline Story uit, dat bij ons een weekje op #88 stond. In 2013 volgde Born Sinner, dat al 23 plaatsen hoger kwam, op #65. 2014 Forest Hills Drive deed bij ons niets, maar bereikte evenals de voorgangers de eerste plaats van de Amerikaanse albumlijst.

En nu is er dan 4 Your Eyez Only, dat geen verwijzing is naar de gelijknamige James Bond film uit 1981, waarvan Sheena Easton het thema zong. 4 Your Eyez Only is nu al zijn meest succesvolle album bij ons, want het komt binnen op de 8e plaats. Cole klinkt Amerikaans, maar hij is geboren in Frankfurt, Duitsland, waar zijn vader was gelegerd.

55x Neil Young

Na Earth dat Neil Young maakte met Promise Of The Real (#30 in juli), is Peace Trail zijn tweede notering dit jaar. Het album, zijn 37e studioalbum, nam Young in vier dagen op met  drummer Jim Keltner en basgitarist Paul Bushell. Bij ons is Peace Trail, binnen op de 23e plaats, het 55e album van Neil Young dat een notering krijgt.

Post Malone leerde zichzelf gitaar spelen

Onder de vijf eerste weeks noteringen, zitten drie debutanten. Op #2 hadden we Kleine Versnelling van Kevin, straks op #75 krijgen we Lost On You van LP en nu is het de beurt aan Stoney van Post Malone op #46. De in Syracuse, New York op 4 juli 1995 geboren Austin Richard Post zit achter Post Malone. De rapper speelt graag basketball en kijkt vaak naar sport. Post leerde zichzelf gitaarspelen met het videospelletje Guitar Hero. In 2012, zestien jaar jong, maakte hij zijjn eerste mixtape. Op zijn debuutalbum Stoney werkt Post samen met onder andere Justin Bieber en 2 Chainz.

LP brak door dankzij Griekse muziekmanager

Al op #58 komen we de laagste eerste weeks notering tegen van deze week: Lost On You van LP. LP staat voor de Amerikaanse muzikante Laura Pergolizzi, geboren op 18 maart 1981 in Huntington, Long Island, New York. Eigenlijk was het de bedoeling dat ze geneeskunde of rechten zou studeren. Maar doordat haar moeder overleed toen Laura nog een tiener was, koos ze voor een spannender leven dan een klaslokaal.
Voordat Pergolizzi de artiestennaan LP aannam, had ze al onder diverse contracten nummers opgenomen. De doorbraak kwam toen David Lowery van de band Cracker, haar zag optreden. Hij vroeg haar voor het nummer ‘Cinderella’ op het album Gentelman’s Blues van zijn band. Daarna schreven ze samen nummers voor haar debuutalbum Heart-Shaped Scar uit 2001. Daarnaast schreef LP nummers voor onder andere Backstreet Boys, Rihanna en Christina Aguilera.

Met de single ‘Lost On You’, deze week op #93, scoort LP wereldwijd haar eerste hit. De hegemonie begon in Griekenland, nadat een Griekse muziekmanager haar via Instagram een prive’-berichtje stuurde. Hij had grote verwachtingen van het nummer en plugde het nummer totdat het een grote hit was. Daarna volgde de rest van Europa. Haar Europese tournee is uitverkocht en van het album Lost On You zullen zeker meer hits volgen.

SINGLE TOP 5

1. (1)   Clean Bandit feat. Sean Paul & Anne-Marie: Rockabye (3e week op #1, 6e in de Britse hitparade)
2. (2)   James Arthur: Say You Won’t Let Go
3. (3)   the Weeknd feat. Daft Punk: Starboy
4. (18) Mariah Carey: All I Want For Christmas Is You
5. (4)   the Weeknd feat. Daft Punk: I Feel It Coming

‘All I Want For Christmas Is You’ van Mariah Carey sprint in de 49e week van de achttiende naar de vierde plaats. Daarmee heeft het nummer, een week voor kerst, al de notering van vorig jaar geëvenaard. De hoogste plaats tot nu toe, een tweede, werd in 2007 bereikt. Met nog één week te gaan zit die plek er zeker nog in en wie weet nog meer!

Ook nieuw bij de bovenste tien, is ‘Overal’ van F1rstman feat. DJ Youss-F & Boef, dat in de zesde week van de twaalfde naar de negende plaats stijgt.

Naast de kersthits van Mariah Carey en ‘Last Christmas’ van Wham! (gestegen in de 85e week van 57 naar #21 in de 19e run i.p.v. 18e run zoals we vorige week meldden), gaan deze week weer een aantal kerstklassiekers op herhaling, waardoor het aantal kerstnummers al op twaalf uitkomt. Die andere kerstnummers zijn de volgende:
#48 Michael Bublé: It’s Beginning To Look A Lot Like Christmas (4e run, 10e week)
#51 Ariana Grande: Santa Tell Me (3e run, 11e week)
#58 Andy Williams: It’s the most wonderful time of the year (4e run, 7e week)
#61 Chris Rea: Driving Home For Christmas (9e run, 29e week)

#66 Train: Shake Up Christmas (7e run, 11e week)
#71 Justin Bieber: Mistletoe (5e run, 11e week)
#77 José Feliciano: Feliz Navidad (4e run, 6e week)
#81 Band Aid: Do They Know It’s Christmas (11e run, 35e week)
#95 Frank Sinatra: Let it snow! Let it snow! Let it snow! (4e run, 8e week)
#96 Coldplay: Christmas nights (7de, 19e week)

In de Album Top 100 pakt Kevin de derde plaats met zijn EP Kleine Versnelling. Alle negen tracks krijgen een notering in de Single Top 100 en dat zijn de volgnde
#16 Waarom feat. Sevn Alias
#32 Ren Voor Ons feat. Lijpe
#36 In De Streets feat. Sevn, Vic9, Lijpe & Kippie
#38 Ver Voor Die Money feat. Momi
#47 Trage Flow
#53 Intro
#65 Future Bright feat. Opium Lotus
#72 Stack Die Money feat. Momi
#78 Moodswings feat. Shanee
Daarnaast staat Kevin ook nog op #63 (van 48) met ‘Turnen (De Fissa Anthem)’ van Sevn Alias feat. Jairzinho.

Buiten het kerstgeweld en de tracks van Kevin, weten toch een paar nieuwe noteringen de Single Top 100 binnen te dringen en dat zijn de volgende drie:
#69 J. Cole: Deja Vu
#70 Steve Aoki & Louis Tomlinson: Just Hold On
#91 Sean Paul feat. Dua Lipa: No Lie

Tot zover deze Hitflits. Zondag presenteert Hans Schiffers voor de laatste keer op NPO Radio 2 de Mega Album Top 50. Vanaf januari 2017 neemt Corné Klijn het van Hans over, die dan te horen zal zijn op NPO Radio 5. Omdat wij dit weekend elders onze hersenen aan het werk zetten, is er geen Megaman. Aanstaande vrijdag zijn wij er weer met de kerstflits én de jaarlijsten. Mis ze niet!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten