vrijdag 21 mei 2021

Hitflits: Ronnie Flex & Emma Heesters beëindigen logeerpartij van Snelle & Maan; eerste #1-album voor J. Cole

Niet ‘Body’ van Tion Wayne & Russ Millions in al zijn versies, verpest de logeerpartij van Snelle & Maan. Het zijn Ronnie Flex & Emma Heesters feat. Kris Kross Amsterdam met ‘Alles Wat Ik Mis’, dat ‘Blijven Slapen’ na drie weken van de eerste plaats stoot.
 
Wat haar met ‘Pa Olvidarte’ , het duet met Rolf Sanchez, niet lukte, een #1-notering, lukt Emma Heesters nu wel met ‘Alles Wat Ik Mis’. Voor Kriss Kross Amsterdam is ‘Alles Wat Ik Mis’ hun tweede #1-hit. En voor Ronnie Flex is het nummer zijn negende #1-hit. 
Ronnie Flex en Emma Heesters hadden al eerder een nummer opgenomen, maar dat is nog niet uitgebracht. Grote kans dat het nummer op zijn nieuwe album komt te staan, dat binnenkort uitkomt. Dat zal hij niet meer als Ronnie Flex uitbrengen, maar zonder Flex, Ronnie dus.
 
SINGLE TOP 5
 
1. EW  Ronnie Flex & Emma Heesters feat. Kris Kross Amsterdam: Alles Wat Ik Mis (eerste week op #1)
2. (1)   Snelle & Maan: Blijven Slapen (op 19,15%)
3. (5)   Tion Wayne & Russ Millions: Body / Body (remix) feat. ArrDee, 3x3’s ZT & E1, Bugzy Malone, Buni, Fivio Foreign, Darkoo
4. (2)   Justin Bieber feat. Daniel Caesar & Giveon: Peaches (op 6,61%)
5. (3)   Lil Nas X: Montero (Call Me By Your Name)
 
Er zijn geen andere nieuwe noteringen bij de bovenste tien, dus gaan we over op de andere eerste weeks noteringen van deze week. Dat zijn op:
 
#17 Olivia Rodrigo: Good 4 U
Komende week de Megahit op 3FM en Alarmschijf op Q-Music Vandaag, 21 mei, verschijnt haar debuutalbum Sour.
 
#30 Martin Garrix feat. Bono & the Edge: We Are The People
Eigenlijk had dit nummer vorig jaar al moeten uitkomen, want het is de UEFA EURO 2020 Song. het officiële EK-lied. Maar vanwege de pandemie ging het EK Voetbal niet door. Maar vanaf 11 juni rolt de bal weer door Europa, dit keer in elf gaststeden, dus is het nummer alsnog uitgebracht.
 
Zo’n drie jaar geleden werd Martin Garrix benadert om het officiële EK-lied voor 2020 te maken. Nadat hij het nummer klaar had, benaderde hij Bono, zanger van U2 voor de vokalen, omdat hij Bono’s zang perfect vond passen bij het nummer. Bono vond het een goed plan en betrok zijn gitarist the Edge erbij voor de riffs. Alleen de tekst, nee daar kon hij zich niet in vinden en dus herschreef hij de oorspronkelijke tekst van Garrix.
 
Voor Garrix was de samenwerking met Bono & the Edge voor het maken van de muziek voor één van de grootste sportevenementen te wereld, een ongelofelijke ervaring. Garrix: “Ik ben erg trots op wat we samen hebben gedaan, en ben heel blij om het eindelijk met iedereen te kunnen delen!”
 
Drie nummers van The Off-Season, het #1-album van J. Cole krijgen een notering:
#41 P r i d e . iIs . T h e . D e v i l met Lil Baby
#44 M y . L i f e met 21 Savage & Morray
#46 A m a r i
Daarmee valt ‘I n t e r l u d e’, vorige week op #60 buiten de hitboot.
 
#52 Marco Borsato, Rolf Sanchez & John Ewbank: Hef Je Glas
Dezelfde combinatie scoorde in maart van dit jaar met ‘Een Moment’, dat tot #12 kwam. Komende week is 'Hef Je Glas' de Paradeplaat op Sterren.NL.
 
#53 Antoon: Hyperventilatie
Dit nummer stamt uit juli 2020, maar scoort nu dankzij het album De Nacht Is Van Ons, dat binnenkomt op de 38e plaats van de Album Top 100. Antoon is Valentijn Verkerk (19), afkomstig uit Hoorn. Hij begon op zijn negende met drum en klassieke piano. Zes jaar later werd hij als jongste kandidaat ooit aangenomen op de Herman Brood Academie, waar hij in contact kwam met Twan van Steenhoven, Big2 van the Opposites. Het album De Nacht Is Van Ons van Toon is uitgebracht op Dreamtam Music, het label van Big2.
 
#82 DrillNL: Spacebea
Wij hebben nog niet kunnen achterhalen wie hier achterzit(ten)? Als jij het wel weet, laat het ons dan ook even weten.
 
Net als J. Cole heeft rapper Cho een album uit, Chosen heet het, en ook daarvan krijgen drie tracks een notering in de Single Top 100, waarvan eentje opnieuw:
#74 Original
#90 HH Cardi feat. Frenna, stond op 8 mei een weekje op #81
#95 Nasty feat. Bryan MG
 
#87 Jeangu MacRooy: Birth Of A New Age
 
Waar blijft ‘Birth Of A New Age’ van Jeangu MacRooy? riepen we vorige week, een week voor de 65e editie van het Eurovisie Songfestival. Gelukkig kunnen we deze week melden dat het nummer een notering krijgt, zij het op #87 en net voordat hij het nummer zal zingen tijdens de finale morgenavond in Ahoy in Rotterdam,
 
Met ‘Grow’ had Jeangu MacRooy in 2020 mee moeten doen aan het Eurovisie Songfestival. Zoals we weten ging dat vanwege corona niet door. AVRO/TROS, dat sinds 2005 jaarlijks de selectie doet van de artiest, liet vorig jaar direct weten dat Jeangu MacRooy gewoon dit jaar alsnog mag meedoen. De regels schrijven echter voor dat het wel een ander liedje moet zijn. 
Op donderdag, 4 maart, precies een jaar na de première van ‘Grow’, presenteerde Jeangu MacRooy zijn nummer ‘Birth Of A New Age’ in het tv-programma ‘De Vooravond’. Net als ‘Grow’ is ‘Birth Of A New Age’ geschreven met Perquisite. Aan het nummer werkten zijn voltallige band, percussionisten en het ZO! Gospel Choir mee.
 
Surinaams
 
Het refrein zingt Jeangu MacRooy in het Sranantongo, de overkoepelende taal van Suriname. Hij zingt de tekst ‘Mi na afu sensi, no wan man e broko mi’, wat betekent ‘Ik ben een halve cent, je kunt me niet breken’, een oud Surinaams gezegde. De halve cent was destijds in Suriname het kleinste betaalmiddel en dus letterlijk niet te breken. In de context van de song staat het voor eigenwaarde, veerkracht en vastberadenheid.  Velen horen hier een Mama-appelsap in: ‘broccoli’.
 
‘Grow’ kwam een jaar geleden binnen op de 48e plaats, ‘Birth Of A New Age’ lukte het niet tot deze week en dan is een 87e plaats deze week een dikke tegenvaller. Afhankelijk van het resultaat morgen, staat ‘Birth Of A New Age’ al dan niet volgende week nog in de lijst. Maar wij hebben daar een hard hoofd in.

ALBUMS
 
Opnieuw raakt Justin Bieber met Justice de eerste plaats kwijt in de Album Top 100. Na Snelle, twee weken geleden met Lars, is het dit keer J. Cole met zijn zesde studioalbum The Off-Season.  En daarmee scoort de Amerikaanse rapper zijn eerste #1-album.Met KOD redde hij het niet in april 2018; de overmacht van Beats By Esko van Esko was te groot. In het kielzog van The Off-Season, scoort ook een ouder album van J. Cole: 2014 Forest Hills Drive op #98, voor het eerst.
 
ALBUM TOP 5
 
1. EW  J. Cole: The Off-Season (eerste week op #1)
 
2. EW  the Black Keys: Delta Kream (op 33,88%)
Na een vijfde plaats voor Turn Blue in 2014 en een derde plek voor ’Let’s Rock’ in 2019, pakken Dan Auerbach en Patric Carney, ofwel het Amerikaanse duo the Black Keys, nu met Delta Kream, een tweede plaats. In de Vinyl 33 is Delta Kream, hun tiende album, na ’Let’s Rock’ al hun tweede #1-notering.
 
3. (2)   Justin Bieber: Justice
4. EW  Cho: Chosen
Evenaring van de derde plaats voor Knock Knock III in 2016
5. (2)   Snelle: Lars
 
Over naar de andere nieuwe noteringen van deze week.

#7 Dinand: Luck of Birth
Twee hits: ‘Dreamer (Gussie’s Song)’ (#1 in 2004) en ‘Legendary Lane’ (#28 in 2014) scoorden zanger Dinand Woesthof solo. Tot 2014 was hij zanger van de Haagse band Kane, waarmee hij 24 hits scoorde, waaronder drie #1-noteringen en kregen 11 albums een notering, waarvan ook drie #1-noteringen. Luck of Birth, zijn eerste soloalbum, was al halverwege 2020 klaar, maar werd vanwege corona niet uitgebracht.
 
#8 Crosby, Stills, Nash & Young: Déjà Vu 50th Anniversary Edition
De originele elpee stond in 1970 elf weken onafgebroken op de eerste plaats. Déjà Vu 50th Anniversary Edition bevat 4 cd’s (met 2,5 uur aan demo’s, outtakes en alternatieve versies), een hardcover fotoboek + de ‘originele’ vinylplaat.
 
#13 St. Vincent: Daddy’s Home
De titel van het zesde album van Annie Clark, ofwel zangeres St. Vincent, slaat op haar vader, die na tien jaar gevangenschap wegens fraude, weer vrij is. Twee keer eerder haalde een album van haar een notering: St. Vincent (#41 in 2014) en Masseducation (#42 in 2017).
 
#28 Jorja Smith: Be Right Back
Opvolger van Lost & Found dat in 2018 de twaalfde plaats bereikte.
 
#38 Antoon: De Nacht Is Van Ons
 
#43 Nicki Minaj: Beam Me Up Scotty
Dit is geen gewoon album, maar een mixtape van de Trinidadse rapster Nicki Minaj, haar derde inmiddels. Beam Me Up Scotty stamt al uit 2009 en was nog alleen als cd te koop. Drie nummers zijn vervangen door drie nieuwe nummers, waaronder ‘Seeing Green’ met Drake & Lil Wayne. Dit keer is Beam Me Up Scotty ook digitaal verkrijgbaar en dat levert Minaj haar vierde notering op in de Album Top 100.
 
#47 Paul Weller: Fat Pop (Volume 1)
Aan het zestiende studioalbum van de Britse muzikant Paul Weller, werkten onder ander zijn dochter Leah, Andy Fairweather en Lia Metcalf, frontvrouw van the Mysterines, zijn favoriete band uit Liverpool, mee.
 
#57 Myles Kennedy: The Idles of March
Tweede soloalbum van de 51-jarige Amerikaan Myles Richard Bass, beter bekend als Myles Kennedy. Zijn eerste album Year of the Tiger stond in 2018 een weekje op #48. Daarnaast scoorde Kennedy vier keer als zanger in de band van Slash: Myles Kennedy and the Conspirators en negen keer als leadzanger van de band Alter Bridge.
 
#71 Enhypen: Border: Carnival
Na BTS (waarvan vandaag het nummer ‘Butter’ is verschenen) is het zevenkoppen tellende Enhypen, de tweede boyband uit Zuid-Korea dat in de lage landen scoort. Net als BTS, ligt de oorsprong van Enhypen in een talentenjacht. Dit keer I-land van het mediabedrijf Mnet.
Tijdens de finale op 18 september 2020 werd Enhypen samengesteld en bestaat sindsdien uit  Jungwon, Heeseung, Jay, Jake, Sunghoon, Sunoo en Ni-ki. De EP Border: Carnival is de   opvolger van Border: Day 1 uit november 2020.
 
Tot slot nog even aandacht voor een album dat op herhaling gaat.
 
Small Town Boy, het debuutalbum van Duncan Laurence bereikte in 2020 de zesde plaats. In deze Songfestivalweek is het album opnieuw uitgebracht, in een deluxe edition. Er zijn drie nummers aan toegevoegd, waaronder het nummer ‘Stars’, dat hij morgenavond live zou zingen. Donderdag werd er echter corona bij hem geconstateerd, en gaat dat niet door. Ook zal hij de punten van Nederland niet doorgeven, dat doet nu Romy Monteiro. 
De deluxe edition van Small Town Boy gaat op herhaling op #53. ‘Arcade’ boekt in de 53 week twaalf plaatsen winst en komt uit op #59. Wereldwijd is het nummer meer dan 1 miljard (!) keer gestreamd, waarvoor hij tijdens de eerste halve finale een prijs ontving.