vrijdag 15 november 2013

Hitflits: tv-special Kinderen voor kinderen brengt album opnieuw terug op #1; eerste #1 voor Trijntje Oosterhuis

Alle 11 voorgaande #1-noteringen van Kinderen voor kinderen, bereikten die eerste plaats na de tv-uitzending, waarin nagenoeg alle liedjes werden gezongen. ‘Klaar voor de start (deel 34)’ had geen special nodig, want op 5 oktober kwam het album vanuit het niets op #1 binnen. Daar bleef het nog een weekje staan, waarna het naar de vierde plaats zakte. De week daarop steeg het album terug naar de eerste plaats, wat al bijzonder was voor een album van Kinderen van kinderen. Daarna zakte het naar #4, en steeg vorige week terug naar #3.
Afgelopen zaterdag, 9 november, is de jaarlijkse tv-special uitgezonden, waar ruim een half miljoen mensen naar hebben gekeken. Daaronder zitten nog een flink aantal die het album nog niet hadden aangeschaft, maar dat na het weekend alsnog hebben gedaan. Het gevolg is dat het album wederom terugstijgt naar de eerste plaats, en nu in totaal voor de vierde week bovenaan staat. Morgenochtend om 11.00 uur (net voor de intocht van de Sint) wordt de tv-special herhaald.

TOP 3

1  (3)   Kinderen voor kinderen: Klaar voor de start (terug op #1 / vierde week)
2  (5)   Ilse DeLang: After the hurricane – Greatest hits & more
3 E.W. 3js: Dichter bij de horizon, met voor het eerst gitarist Jan de Witte die zijn vader Jaap de Witte opvolgt in de groep

Tot woensdag werd de voorlopige albumlijst aangevoerd door ‘Artpop’ van Lady Gaga. Daarna nam Ilse DeLange het twee dagen over met haar verzamelalbum ‘After the hurricane – Greatest hits & more’. De Kinderen voor kinderen bleken echter toch sterker te zijn, want zij pakken deze week opnieuw de eerste plaats. ‘Loved me back to life’ van Céline Díon, vorige week binnen op #1, zakt naar de tiende plaats.

Naast 3js (op #3) en  Lady Gaga (op #4), knaller er nog 4 albums de top 10 binnen. Dat zijn:
#5 Gordon: Liefde overwint alles
#6 the Beatles: On air – Live at the BBC vol. 2, vol 1 uit 1994, destijds #2, gaat op herhaling op #58
#7 Epica: Retrospect – 10th anniversary
#9 Venice: What summer brings

Stones nu overal verkrijgbaar

Op 27 juli, een dag na de 70ste verjaardag van Mick Jagger, kwam het album ‘Hyde Park live’ van the Rolling stones binnen op de eerste plaats. Het was daarmee het eerste album dat alleen via iTunes verkrijgbaar was. Bijna een half jaar later verschijnt de registratie van de concerten gehouden op 6 en 7 juli in Hyde Park in Londen, op een cd + DVD. De nummers ‘Emotional rescue’, ‘Paint it black’ en ‘ Before they make me run’ ontbreken echter. De nieuwe samenstelling kreeg de titel ‘Sweet summer sun – Hyde Park live’  mee en komt binnen op de 15e plaats.

Elke week gaan er albums op herhaling, niets bijzonder dus. Deze week is er een uitzondering en die wordt gemaakt door Thirty seconds from Mars. Afgelopen week waren de Amerikanen in ons land en dat levert een hernieuwde binnenkomst van het album ‘Love lust Faith + dreams’ op. In mei bereikte het album al de 14de plaats, deze week gaat het op herhaling op #12, een winst van 2 plaatsen!

Resteren de andere binnenkomers, waarbij we weer een onderscheid maken tussen de oude garde en de debutanten. Allereerst de oude garde
#13 Keane: The best of Keane
#38 Crooks & Hef: Freddy & Bundy
#40 the Killers: Direct hits 2003 - 2013
#46 Sheila E.: Icon
#49 Little mix: Salute
#72 Roger Taylor: Fun on earth
#86 Cliff Richard: The fabulous rock’n roll songbook, zijn 100ste (!) album

De debutanten:
#45 Lone (Ferdinand Bakker & Michel van Dijk): Lone project
#68 Joyce Didonato: Drama queens, album uit 2012
#100 Chuckie: The best of Chuckie

SINGLES

In 1997 stond ‘Wereld zonder jou’ van Marco Borsato & Trijntje Oosterhuis vier weken op de derde plaats. Die plek zou ze nog een keer bereiken, in 2008 met ‘Face in the crowd’ in duet met Lionel Richie. Een eerste plaats zat er dus nog steeds niet in voor Trijntje. Tot deze week, want ‘Ik zou het zo weer overdoen’, opnieuw een duet met Marco, komt binnen op de eerste plaats van de Single Top 100. Voor Marco is het zijn achttiende #1-hit onder eigen naam.

TOP 3

1 E.W. Marco Borsato & Trijntje Oosterhuis: Ik zou het zo weer overdoen (op ruim 2%)
2  (1)   Pharrell Williams: Happy
3  (4)   Eminem feat. Rihanna: The monster
‘The monster’ is de grootste hit voor Eminem sinds ‘When I’m gone’ dat in 2005 de derde plaats bereikte. Voor Rihanna is het nog maar 8 maanden geleden dat ze zo’n grote hit scoorde. Dat was in maar met ‘Stay’ feat. Mikky Ekko.

weer Nederlander #1 in Britse hitparade

Bij ons kwam hij in augustus niet hoger dan de derde plaats, maar nu al staat vast dan de 17-jarige Martin Garrix een Britse #1-hit gaat scoren met 'Animals'. Van het nummer waren er tot vanochtend meer dan 85.000 verkocht. Meer daarover in de nieuwe Megaman. Dat aantal is meer dan genoeg om Lily Allen van het lijf te houden met haar cover van 'Somewhere only we lnow' van Keane. Overigens is in ons land het nummer 'Hard out there' van Lily Allen uitgebracht en is komende week de 3FM Megahit.

De eerste weeks noteringen van deze week zijn de volgende:
#12 Thomas Berge: Alleen omhoog
#14 Justin Bieber: All bad
#31 Ed Sheeran: I see fire
#48 Mike & Colin: 1e klas meisje
#61 Sandra van Nieuwland: Always alone
#62 Mattthijs Koning: Mooie nacht
#65 Gerrit Boks: Vandaag dat is mijn dag
#68 Marcel Dool: Ik kan je niet vergeten
#71 Partysquad & Mitchell Niemeyer: Pantsdown
#78 Robbie Williams: Be gentle
#79 Rigby: We haven’t lost (just not yet won)
#88 Klingande: Jubel
#90 Bruno Mars: It will rain
#97 Redfoo: Let’s get ridiculous
#99 Josh Butler: Got a feeling

Bovenstaande is een greep uit de nieuwe hitlijsten die vandaag, vrijdag 15 november, bekend werden gemaakt. De volledige lijsten vind je op Dutch Charts. Morgenmiddag staan niet alleen de  albumflitsen op de nieuwspagina, maar is ook de intocht van Sinterklaas en zijn pieten in Groningen. Mocht er na het weekend geen Megaman zijn, dan weet je waarom …

donderdag 14 november 2013

Megaboek – voorpublicatie (1)

Twee weken geleden kondigden we het uitkomen van een uniek boek aan: 50 jaar hitparade op de publieke omroep: de historie én alle data. Deze week kunnen we je al een paar pagina’s tonen, zodat je een beetje een idee krijgt wat je eind november kunt verwachten. We hadden dit al eerder willen plaatsen, maar vanwege problemen met de blog lukte dat niet, tot vandaag.
Aan ieder jaar wordt een hoofdstuk gewijd. Bovenstaande pagina komt uit het eerste hoofdstuk ‘De geboorte van een Nederlandse hitlijst’, waarin de start van het VARA-programma Tijd Voor Teenagers wordt beschreven. Op 30 november 1963 startte dit programma met een eigen wekelijkse Top 10, dat gezien kan worden als de verste voorloper van de huidige Mega Top 50 en Single Top 100.

zondag 10 november 2013

Megaman bij week 45 – 9 november 2013

Welkom bij de Megaman, waarin Pharrell Williams ‘Happy’ blijft, Justin Bieber met de week slechter scoort, Brigitte Nijman als Willeke Alberti klinkt, Little mix het heft in eigen hand neemt en Theo Mezz zich niet druk maakt. Dat en meer over eerste weeks en/of bijzondere noteringen in de Single Top 100 van deze week.

Voor deze week zit de Megaman weer op. Mocht je de albumflitsen gemist hebben, ze staan nog op de nieuwspagina van 3FM. De volledige lijsten vind je op Dutch Charts.

Zal Marco Borsato met ‘Ik zou het zo weer overdoen’ met Trijntje Oosterhuis zijn achttiende #1-hit scoren? Vrijdag weet je het, want dan lees je het hier in de Hitflits. Volg ons op Twitter en je hoeft niets meer te missen.

Let op: vanaf deze week zullen we regelmatig pagina’s uit het Mega Top 50 boek plaatsen, dat eind november verschijnt. Dat kan een stukje tekst zijn uit een bepaald jaar of een pagina uit het Mega Hitarchief of …. Kortom, ook daarvoor moet je bij de Megaman zijn!

Voor de aankondiging van het boek, klik hier.

Pharrell Williams blijft Happy

Pharrell Williams: Happy (1)                      *** derde week op #1 ***

Warempel, het lukt Pharrell Williams met ‘Happy’ langer dan één week achtereen op #1 door te brengen, waarmee het nummer voor de derde week bovenaan staat. 
Of dat volgende week nog zo is, hangt af van de verrichtingen van ‘Ik zou het zo weer overdoen’ van Marco Borsato & Trijntje Oosterhuis. Wij verwachten dat het nummer na het weekend op #1 zal staan in de voorlopige singlelijst, maar of de voorsprong, opgebouwd in twee dagen, voldoende zal zijn om ook aan het einde van week 46 de Single Top 100 aan te voeren? Op basis van de cijfers van zondag, waarin Pharrell opnieuw de iTuneslijst aanvoert, hebben we daar een hard hoofd in. Er zijn natuurlijk ook nog andere aanbieders van downloads, wellicht dat die het verschil gaan maken.

Justin Bieber scoort met de week slechter

Justin Bieber: Bad day (16)            *** hoogste eerste weeks ***

We zijn halverwege, ‘Bad day’ is de vijfde hit in vijf weken tijd die Justin Bieber uitbrengt als opwarmertje voor zijn nieuwe album dat in 2014 moet verschijnen. Er zit een lijn in de hits die hij wekelijks scoort, namelijk dat ze elke keer lager binnenkomen! ‘All that matters’ kwam op #11 binnen, ‘Hold tight’ op #14, evenals ‘Recovery’ vorige week. En nu dus op #16 ‘Bad day’. Zowel ‘Hold tight’ als ‘Recovery’ waren al na één week verdwenen. Volgende week ‘Bad day’ vanaf #16?

prijs

Toch nog een lichtpuntje voor Justin Bieber? Jazeker, want zondag mocht hij tijdens de EMA Awards, die gehouden werden in de Ziggo Dome in Amsterdam, de award voor beste zanger mee naar huis nemen. Nou ja naar huis, daar was hij waarschijnlijk al. In ieder geval niet in Amsterdam, want hij bedankte de fans via een filmpje.

Lady Gaga is een beetje van de wereld en wil als eerste artiest in de ruimte zingen

Lady Gaga: Dope (30) / feat. R. Kelly: Do what u want (65) / Applause (66)

Dit weekend is ‘Artpop’ het derde studioalbum van Lady Gaga verschenen. Van de 15 tracks zijn er al 4 op single verschenen. Drie daarvan staan deze week genoteerd, waarvan ‘Dope’ de nieuwste aanwinst is. Het nummer, haar zeventiende notering, komt op dezelfde plaats binnen als ‘Venus’ vorige week: #30. Dat nummer vinden we helemaal niet meer terug deze week. Kijken hoe het ‘Dope’ volgende week vergaat. Met haar outfits tegenwoordig lijkt ze een beetje van de wereld. Geen wonder dus, dat ze begin 2015 de eerste artiest wil zijn die in de ruimte zingt.

Rochelle werkt samen met Yellow claw

Yellow claw feat. Rochelle: Shotgun (32)

Een zeer verrassende combinatie, Rochelle Perts, winnares van X factor 2011, die meezingt op ‘Shotgun’ een nummer van Yellow claw. Al op 14 mei was het nummer te horen tijdens een optreden van Yellow claw voor 3 voor 12 radio tijdens de 3FM Awards. Nu is het eindelijk uit op single en levert beide acts hun vijfde notering op.

Brigitte Nijman klinkt als Willeke Alberti

Brigitte Nijman: Altijd laat (58)

Ligt het nu aan onze oren, of horen we Willeke Alberti op ‘Altijd laat’ van Brigitte Nijman? In ieder geval lijkt de stem van de 43-jarige Nijman verdacht veel op die van Willeke. En juist door de stem roept het nummer dezelfde sferen op als destijds ‘Ome Jan’ van Willeke. Na ‘De mooiste dag’ (#44 in 2012) en ‘Verslaafd aan jou’ (#34 in februari), is ‘Altijd laat’, geschreven door René Schuurmans en Pieter van Schooten, de derde notering voor Brigitte.

Chris Cab speelde niet met autootjes maar met muzieknoten

Chris Cab: Liar liar (69)

Officieel krijgt hij er geen credit voor, maar Pharrell Williams is wel de zanger op ‘Liar liar’ van Chris Cab. Maar niet alleen Pharrell is enthousiast over Cab, steun krijgt hij ook van T-pain, Gym class heroes  en Wycleff Jean, zijn mentor. Wycleff: “Playing with Cris is like drinking water. It just flows.” En dat was nog voor ‘Liar liar’. Tijd voor een introductie.

Chris Cab is geboren op 21 januari 1993 in Miami, Florida. Zijn leeftijdgenoten vroegen autootjes op hun verjaardag, Chris niet, hij vroeg op zijn vijfde om een gitaar. Hij wilde mee doen aan een talentenjacht op school. Chris bracht veel tijd door op de Bahamas, een soort van tweede huis. Daar kwam hij in aanraking met de muziek van Bob Marley, Jimmy Cliff, and Gregory Isaacs. Daarnaast luisterde hij veel naar de muziek van the Police, the Beatles, the Stones, Marvin Gaye en Barry White.

Inmiddels had Chris zich bekwaamd in het spelen van oude en nieuwe muziek, waarna zijn vader voor de 14-jarige muzikant studiotijd kocht om plaatjes op te nemen. Via een vriend kwam hij in contact met Pharrell Williams, aan wie hij een paar demo’s liet horen, die daar danig van onder de indruk was. Chris klonk echter nog wat te rauw, en dat moest nog worden verbeterd.

Drie jaar later ontmoetten de twee elkaar weer, en vond Pharrell de tijd rijp. In 2011 leidde dit tot een contract, waarna Chris een aantal clipjes maakte, die onder andere terecht kwamen op de blog van PerezHilton. Vervolgens mocht Chris een EP maken met daarop het nummer ‘Good girls (don’t grow on trees)’, geschreven door Pharrell. Dat nummer kwam ook ter ore van Wycleff Jean, die hem verder begeleidde.

Theo Mezz maakt zich niet druk

Theo Mezz: Don’t worry, be happy (75)

Na ‘Diana’ (#94 in mei en een cover van ‘Oh Diana’ van Paul Anka), komt de 49-jarige Theo Mezz nu met een andere cover: ‘Don’t worry, be happy’, in 1988 een #3-hit voor Bobby McFerrin. In datzelfde jaar maakte Johnny Camaro (= wijlen dj Alfred Lagarde) al een Nederlandstalige versie, die het tot de 11e plaats schopte. Zo hoog zien we de versie van Theo niet komen. Opnieuw schreef Roger Oerlemans de Nederlandse tekst.

Little mix neemt heft in eigen hand

Little mix: Move (76)

In april stonden de vier meiden van Little mix een weekje op #91 met ‘How ya doin’?’ feat. Missy Elliott. Little mix won op 11 december 2011 de Britse factor en was de eerste groep die dat presteerde. Voorheen waren het allemaal soloartiesten. Was ‘How ya doin’?’ nog een cover, ‘Move’ schreven de meiden (Perrie Edwards, Jesy Nelson, Leigh-Anne Pinnock en Jade Thirlwall) zelf, samen met hun producer Nathan Duvall.

Erik van Klinken wilde een cover uitbrengen

Erik van Klinken: Lekker doodgewoon (85)

Net als zanger Jannes, waarvan hij nummers zingt, is Erik van Klinken geboren in Emmen, op 18 februari 1967. Zoals meerdere volkszangers, is het zingen voor Erik begonnen in de voetbalkantine. Voor Erik was dat in 2010 in die van de amateurclub WKE. Enthousiaste reacties vielen hem ten deel, en sindsdien is Erik op menig podium te vinden. Hij bracht diverse singles uit en van zijn nieuwe single wist hij één ding: dat moet een cover worden. Daarop belde hij zijn tekstschrijver Bram Koning, die echter al werkte aan een ander nummer voor hem. Dat werd ‘Lekker doodgewoon’, want dat is op het lijf van Erik geschreven.

Fuse ODG is de beste Afrikaanse act

Fuse ODG feat. Itz Tiffany: Azonto (91)

Achter Fuse ODG zit Nana Richard Abiona, geboren in Ghana in 1988. Hij groeide op in Londen, maar in 2011 keerde terug naar Ghana. Daar ontmoette hij Killbeatz, dé producer in  Afrika momenteel en de vrouwelijke rapper Tiffany, waarmee hij ‘Azonto’ opnam. De clip bij het nummer, waarin een dansje wordt gedaan, is inmiddels vele keren bekeken. Inmiddels geldt het nummer als een anthem en wordt over de hele wereld gedraaid.
Op 19 oktober won Fuse ODG tijdens de M(usic) O(f) B(lack) O(rigin), MBO Awards, eentje in de categorie beste Afrikaanse act. Vier maanden daarvoor scoorde hij een top 10-notering in de Britse hitparade met ‘Antenna’ feat. Wycleff Jean. Beide nummers staan op zijn EP  ‘The buzz’.

Rapster Itz Tiffany, heeft voluit Tiffany Owusu Hayden, geboren op 20 maart 1987 in Kuwasi, Ghana. Op de middelbare school trad ze zo’n beetje op elk muziekfeest op. In 2006 bracht ze haar eerste single uit. Ze zegt het meest beïnvloed te zijn door onder andere Mary J. Blige, Akosua Agyapong, Gyedu Blay Ambule, Drake en MC Lyte.

naaktfoto’s

In 2011 raakte Tiffany in opspraak vanwege enkele foto’s waarop ze met ontbloot bovenlijf was te zien. De foto’s had ze gemaakt voor haar verloofde die in Ghana woont met haar zoontje. De Blackberry waarmee ze de foto’s had gemaakt, werd echter gestolen, waarop ze werd gechanteerd door de dieven. Inmiddels zijn de verdachten, 5 Nigeriaanse studenten ingerekend. Tiffany heeft hier van geleerd, want ze zal nooit meer naaktfoto’s van zichzelf op een telefoon zetten. Zeg echter nooit nooit …

Britney Spears scoorde nog niet zo slecht

Britney Spears: Perfume (100)

In de Britse hitparade komt ‘Work b**ch!’ van Britney Spears binnen op de 7e plaats, waarmee ze haar 23e top 10-notering scoort. Bij ons kwam het nummer in september niet hoger dan de 45e plaats, en dat was ook nog in de week van binnenkomst! Dat is echter nog lang niet de laagste binnenkomst voor Britney.
Tot deze week kwamen zes singles van haar beneden de #50 binnen. Hier zijn ze, met de titel, (positie binnenkomst), hoogste positie:
‘Overprotected’ (#77 in 2002), #12
‘Toxic’ (#78 in 2004), #6
‘Gimme more’ (#80 in 2007), #35
‘If u seek Amy’ (#63 in 2009), #63
‘3’ (#74 in 2009), #57
‘Scream & shout’ (#53 in 2012), #1

Zoals je ziet kan de uiteindelijke notering nog best meevallen.
Dat zal echter niet opgaan voor ‘Perfume’, de zevende in de rij, dat de hekkensluiter is op #100. Britney schreef het nummer zelf, samen met Chris Braide en Sia Furler. Samen met ‘Work b**ch!’ staat het op ‘Britney Jean’, haar achtste studioalbum dat eind november verschijnt.