vrijdag 1 maart 2024

Hitflits: ‘Texas Hold ‘Em’ eerste eigen nummer 1–notering voor Beyoncé; Noah Kahan pakt met zijn album ook de eerste plaats

Vorige week haalde haar countrynummer het nog niet, deze week lukt het haar wel. Beyoncé met ‘Texas Hold ‘Em’. Met haar groep Destiny’s Child kwam ze nooit hoger dan de tweede plaats, met Shakira scoorde ze in 2007 een nummer 1-hit met ‘Beautiful Liar’. Maar nu scoort ze met ‘Texas Hold ‘Em’ haar eerste volledige eigen nummer 1-notering. Ook al is dat voor één week, waarover later meer. ‘Texas Hold ‘Em’ is afkomstig van haar negende studioalbum Act II dat over vier weken te koop is.
 
SINGLE TOP 5
 
1. (2)   Beyoncé: Texas Hold ‘Em     *** eerste week op nummer 1 ***
2. (1)   Noah Kahan: Stick Season, op 10,48%
3. (4)   Benson Boone: Beautiful Things
4. (6)   Teddy Swims: Lose Control
5. (3)   Jonna Fraser: Tuesday

‘Onwerkelijk, vereerd dat ik dit mag doen, vet dat ik mijn kunst kan laten zien’, was de reactie van Joost Klein nadat hij donderdagmiddag even voor 5 uur ‘Europapa’, het nummer waarmee hij Nederland dit jaar vertegenwoordigd op het Eurovisie Songfestival in Malmö, Zweden, kon laten horen in een speciale uitzending van Arjan Lubach’s Avondshow.
 
Aan Wijnand Speelman van de 3M Ochtendshow op vrijdagochtend, vertelde Joost hoe het nummer tot stand is gekomen. “In juli 2023 verbleef ik met mijn vaste producer en vriend Teun de Kruif (alias Tantu Beats) in zijn studio in Berlijn. Daar bekeken we een video op YouTube met alle Nederlandse inzendingen sinds 1955. Na uren research en daarnaar kijken, wilden we een track maken, waarvan wij dachten dat het vet zou zijn.” Vervolgens maakten de twee niet minder dan 70 “echte Eurovisieliedjes”, en daar bleef  ‘Europapa’ van over als het allerbeste.
 
Voor de rijm belden ze rapper Donnie, waarvan Joost wist dat die sneller kan rijmen dan wie dan ook. En direct kwam Donnie met een regel die het uiteindelijke nummer haalde: ‘Ik neem de benen naar Wenen’. Daarnaast leverde dj Paul Elstak een muzikale bijdrage aan het nummer.
 
eerbetoon
 
‘Europapa’ is niet alleen een vrolijk happy hardcore liedje en een ode aan Europa. Voor Joost is het ook een brief aan zijn vader. Die zei altijd ‘de wereld heeft geen grenzen, dat hebben de mensen bedacht’. Joost: “Hij gaf mij een wijde visie op de wereld mee in mijn opvoeding, want hierdoor kan ik mijn eigen wereld bedenken zonder grenzen.”
Zo’n 4 uur nadat de clip in première ging in de ‘Middag-Avondshow van Arjen Lubach’, was deze al zo’n 1 miljoen keer bekeken. En in nog geen 7 uur tijd is het nummer ruim een half miljoen keer gestreamd en vele malen gedownload. Hadden we nog een dag meer gehad dan was het nummer binnengekomen op de eerste plaats van de Single Top 100. Nu is het ‘slechts’ een 18e plaats voor ‘Europapa’ om volgende week door te stomen naar de eerste plaats. Komende week is, zoals verwacht, ‘Europapa’ de Megahit op 3FM.
 
Hebben we nog de andere nieuwe noteringen voor je. Dat zijn:
#50 Djaga Djaga feat. Frenna: Gang Nog Steeds
#60 SZA: Saturn
 
#61 Richy Mitch & the Coal Miners: Evergreen
Uit Colorado Springs komt de folkgroep Richy Mitch & The Coal Miners. In 2015 begonnen de schoolvrienden Mitch Cutts, Nic Haughn, Jakob Ervin en Ryan Lavallee de groep. In 2017  verscheen het album RMCM , opgenomen in een kleine kast in een kelder. Het jaar daarop kwamen ze met Solstice. Evergreen’ is de voorloper van hun derde album, dat later dit jaar uitkomt.

#80 Robert van Hemert: Zoet, Zout, Zuur
Naast schilderen, zong hij ook op feesten en partijen. Het zingen trok hem meer en meer en uiteindelijk kan hij daar nu van leven. Robert van Hemert, 30 jaar, afkomstig uit Leiden. In
2017 bracht hij zijn eerste single uit: ‘Love You Voor Altijd’. Diverse singles volgden.
 
In 2022 won Robert de SBS talentenjacht ‘Hollandse Nieuwe’, de zoektocht naar de nieuwe volkszanger. Een optreden bij de Toppers in Concert en tijdens het Mega Piraten Festijn volgden. Bijna een jaar geleden, in mei 2023, werd de single ‘Zoet, Zout, Zuur’, waaraan Robert zelf heeft meegeschreven, uitgebracht, dat deze week binnenkomt op nummer 88. Misschien wel dankzij de vele aandacht op Radio 538, want daar was het nummer onlangs de ‘Smulschijf’.

ALBUMS
 
In totaal bungelde het album Stick Season van Noah Kahan al vier weken lang op de tweede plaats van de Album Top 100. Deze week, nu het gelijknamige nummer opnieuw de eerste plaats moet opgeven (zie onder Singles), pakt het album eindelijk de eerste plaats. Het album, waarvan de eerste versie in 2022 verscheen, en bij ons pas in juni 2023 een notering kreeg, had daar 21 weken voor nodig. Kijken hoe lang Stick Season van Noah Kahan bovenaan blijft.
 
ALBUM TOP 5, met tussen haakjes het percentage aandeel fysieke albums
 
1. (3)   Noah Kahan: Stick Season (6)           *** eerste week op nummer 1 ***
2. (1)   Kanye West: Vultures 1 (0), op 8,18%
3. (5)   Teddy Swims: I’ve Tried Evrything But Therapy (Part 1) (6)
4. (6)   Froukje: Noodzakelijk Verdriet (38)
Na een week op 3 stijgt Noodzakelijk Verdriet van Froukje terug naar de eerste plaats van de Vinyl 33. In totaal staat haar debuutalbum nu voor de vierde week bovenaan
5. (7)   Taylor Swift: Lover (11)
 
Gaan we verder met de nieuwe noteringen. Dat zijn:
#37 Gracie Abrams & Aaron Dessner: The Good Riddance Acoustic Shows (Live) (100)
Good Riddance is een album uit 2023 van de Amerikaanse zangeres Gracie Abrams, waaraan landgenoot Aaron Dessner, oprichter en gitarist van the National, meewerkte. Van maart 2023 – januari 2024 ging Abrams op tournee door de Verenigde Staten van Amerika.
 
Met Aaron Dessner deed Grace Abrams in september 2023 drie akoestische shows. Opnames uit deze drie, eentje op 6 (in the McKittrick Hotel in New York), op 11 (in Riverside Revival in Nashville) en op 14 september (in the Masonic Lodge in Nashville), werden vastgelegd, zijn nu uitgebracht en bezorgen de twee hun eerste notering, zowel alleen als samen.
 
#45 Djo: Decide (0)
#77 Yurmaine: 2009 (0)
#78 Radical Redemption: No Retaliation – Part 1: The Solo’s (44)
#88 Bokke8: TWT (0)