zaterdag 19 september 2020

Hitflits: Stray Cats overtreffen zichzelf na 40 jaar; Master KG scoort top 10 album én single met ‘Jerusalema’

De zomer is bijna ten einde, de herfst houdt nog even in en dat geldt ook voor de hitlijsten van deze week. De aanvoerders van de single en albumlijst zijn dezelfde als vorige week. En dus blijft ‘Mood’ van 24Goldn feat. Iann Dior de bovenste beste in de Single Top 100 en Animal Stories van Kevin de #1 in de Album Top 100. Toch valt daar nog wel wat meer over te zeggen.

Allereerst het album van Kevin dat voor de tweede week bovenaan de albumlijst staat. Daarmee evenaart hij zijn twee vorige #1-albums, Lente (in 2018) en Vrij (in 2019), die elk ook twee weken op de eerste plaats stonden. Maar ook Animal Stories zal waarschijnlijk de drie weken niet volmaken, want vandaag verscheen Alicia van Alicia Keys, dat volgende week zeker zal proberen de eerste plaats te pakken. Of wordt het Thuis van André Hazes Jr.?


ALBUM TOP 5

1. (1)   Kevin: Animal Stories (tweede week op #1)
2. (2)   Pop Smoke: Shoot For The Stars Aim For The Moon (op 66,52%)
Dit album stond vijf weken geleden op de eerste plaats en sindsdien op de tweede
3. EW  Stray Cats: Rocked This Town: From LA To London

De derde plaats is een verbetering van hun debuutalbum Stray Cats uit 1981 dat tot de vierde plaats kwam. Op dat album staan hun drie eerste hits ‘Runaway Boys’, ‘Rock This Town’ en ‘Stray Cat Strut’. Die hits samen met nog twintig andere nummers staan op Rocked This Town: From LA To London, opgenomen in 2019 tijdens hun 40-jarige jubileumtour.

4. (3)   Boef: Allemaal Een Droom

Afgelopen woensdag, tijdens de zevende editie van de FunX awards, werd Allemaal Een Droom bekroond met de prijs voor ‘beste album’. Daarnaast kreeg Boef de prijs voor beste single ‘Tout Est Bon’ feat. Numidia en won hij ook nog eens de award voor ‘beste MC’.

Een vierde award kreeg hij voor ‘artist of the year - male’. Numida sleepte de award binnen voor ‘artist of the year - female’. Het is de derde keer dat Boef de ‘artist of the year – male’ award  in de wacht sleept.

5. (5)   Juice WRLD: Legends Never Die


De meeste top 10-albums bereiken die positie in de eerste week. Jerusalema van Master KG is daarop een uitzondering. Via 59-39-30-20 belandt het album ‘pas’ deze week bij de bovenste tien, op een tiende plaats. Het succes van het album Jerusalema dankt Kgaogelo Moagi uit Zuid-Afrika ofwel Master KG, aan de gelijknamige single die ook de top 10 bereikt (zie onder singles)

Over naar de andere nieuwe noteringen van deze week:
#20 Djezja: Je Suis (=Karim Fatheddine uit Utrecht Overvecht, die zich eerder rapper Kippie noemde)
#29 Marilyn Manson: We Are Chaos
#50 Youngboy Never Broke Again: Top (derde notering van voormalig NBA Youngboy, waarachter Kentrell DeSean Gaulden uit Baton Rouge, Louisiana, schuil gaat)
#63 Flaming Lips: American Head (#1 in de Vinyl 33, 0,76% voor op Goats Head Soup – Deluxe Edition van the Rolling Stones, de #1 van vorige week)
#70 Neal Morse: Sola Gratia

SINGLES

Voor de tweede week staat ‘Mood’ van 24Kgoldn feat. Iann Dior bovenaan de Single Top 100. Andere hitlijsten zullen spoedig volgen, net als dat met ‘Savage Love (Laxed – Siren Beat)’ van Jawsh 685 & Jason Derulo en ‘Más Más Más’ van Rolf Sanchez het geval was. En als er geen Nederlandse rapper/hiphopper plotseling met iets nieuws komt of een andere act, dan zouden er nog wel enkele weken voor ‘Mood’ bij kunnen komen.


24Goldn is de 19-jarige Golden Landis Von Jones uit San Francisco, Californië. Achter Ian Dorr zit de 21-jarige Michael Ian Olmo uit Puerto Rico. Het duo is na Luis Fonsi & Daddy Yankee met ‘Despacito’ in 2017, pas de tweede Amerikaans-Puerto Rico combinatie dat een #1-hit scoort in Nederland.

Als we kijken naar de oorsprong (geboorteland) is Ian Dorr na José Feliciano (‘Che Sarà’ in 1971) en Luis Fonsi & Daddy Yankee (‘Despacito’ in 2017), pas de vierde in Puerto Rico geboren zanger die een #1-hit scoort in Nederland. Fonsi is geboren in San Juan, Puerto Rico, verhuisde op zijn tiende naar Orlando, Florida en heeft nu de Amerikaanse nationaliteit. Andere beroemde hitmakers uit Puerto Rico zijn Ricky Martin en Marc Anthony.

SINGLE TOP 5

1. (1)   24Kgoldn feat. Iann Dior: Mood (tweede week op #1)
2. (3)   Kevin feat. Yade Lauren: Als Ik Je Niet Zie (op 17,23%)
3. (2)   Rolf Sanchez: Más Más Más
4. (4)   Joel Corry feat. MNEK: Head & Heart
5. (14) Master KG feat. Burna Boy & Nomcebo Zikode: Jerusalema
Voor de notering is de originele versie van Master KG en zijn landgenote Nomcebo Zikode bij de remix van Burna Boy geteld

Tot slot volgen nog de eerste weeks noteringen:
#21 $hirak feat. Henkie T, Boef & ADF Samski: Spiritual
#25 Sevn Alias: Ballieman
#62 Tabitha: Verloren
#89 Clean Bandit & Mabel feat. 24Goldn: Tick Tock
#92 Jjakoveertien: Bandiet (= Griffon Barron)

Vorig jaar leverde het tv-programma ‘Beste Zangers’ twee noteringen op. Eentje voor Floor Jansen en Henk Poort (‘The Phantom Of The Opera’, #52) en eentje voor Rolf Sanchez & Emma Heesters (‘Pa Olvidarte’, #2).

Twee weken geleden ging op NPO 1 het dertiende seizoen van ‘Beste Zangers’ van start dat in het verleden #1-hits opleverde voor Thomas Berge, Glennis Grace, Do en Davina Michelle. Wellicht zit er dit jaar weer eentje bij. De eerste notering dit jaar is ‘Straks Is Het Te Laat’ van Suzan & Freek op #99.


Vorige week donderdag, 10 september, stond de muziek van Diggy Dex centraal en brachten Suzan & Freek zijn nummer ‘Straks Is Het Te Laat’ uit 2017 en afkomstig van zijn album Karavaan (#34 in 2018).

Voor Freek Rikkerink was dit een emotioneel moment. Kort geleden zijn de ouders van Freek uit elkaar gegaan. In die tijd had hij amper contact met zijn vader en luisterde hij veel naar het nummer ‘Straks Is Het Te Laat’ van Diggy Dex. Tijdens de uitzending vorige week, vertelde Freek dat hij door dat nummer weer contact heeft gezocht met zijn vader.

In 2019 scoorde het duo een hit met ‘Blauwe Dag’ (#5), dat ze samen hadden geschreven met Koen Jansen alias Diggy Dex

Als vaste bezoeker van deze blog zal het je zijn opgevallen dat de lay-out er anders uitziet. Dat is niet onze keuze, maar is door Blogger bepaalt. Hierdoor worden bepaalde teksten en bijbehorende foto's anders gepresenteerd dan wij willen. We hopen dat dit van korte duur is. de Megaman