vrijdag 26 augustus 2016

Hitflits: Broederliefde evenaart Frans Bauer; 16x Lowlands

Alle ogen waren deze week gericht op Hard Work Pays Off 2 van Broederliefde. Zou het album ook een twaalfde week op #1 pakken en daarmee ’N Ons Geluk van Frans Bauer evenaren, als meest succesvolle Nederlandstalige album? Op maandag was daar allerminst sprake van, want Blonde van Frank Ocean voerde de voorlopige albumlijst aan. En ook op woensdag (tweede meting) bleven de Rotterdammers nog flink achter op het album van Ocean.

net gered

Uiteindelijk heeft Broederliefde het gered, maar dan ook net. De achterstand, zo’n 17%, heeft het hiphopgezelschap om kunnen buigen in een voorsprong van bijna 3%. Een tweede plaats voor Blonde van Frank Ocean, is sowieso een verbetering voor hem, want Channel Orange reikte in 2012 tot de 13e plaats.

DWDD helpt handje mee

Wij denken dat het optreden afgelopen woensdag in De Wereld Draait Door, Broederliefde deed daar hun hitsingle ‘Jungle’, daar zeker aan meegeholpen heeft. En daarmee evenaart Hard Work Pays Off 2,  ’N Ons Geluk van Frans Bauer, dat in 2003/2004 twaalf weken onafgebroken op de eerste plaats stond. Broederliefde haalt de twaalf weken in vier sessies: 1+1+3+7.

record wordt moeilijk

Maar zal Hard Work Pays Off 2 van Broederliefde volgende week ook een dertiende week pakken en daarmee het meest succesvolle Nederlandstalige album aller tijden worden? Want na Frank Ocean is er opnieuw een artiest die roet in het eten kan gooien. Vandaag verscheen Glory, het negende studioalbum van Britney Spears. Haar vorige album, Britney Jean, kwam in 2013 niet verder dan de 36e plaats, maar dat wil nog niet zeggen dat Glory ook zal floppen.

ALBUM TOP 5

1. (1)   Broederliefde: Hard Work Pays Off 2 (twaalfde week op #1)
2. EW  Frank Ocean: Blonde
3 .(2)   Rotterdam Airlines: Gate 16
4. (3)   Drake: Views
5. (4)   Justin Bieber: Purpose

Naast het album van Frank Ocean, komen ook nog de volgende albums binnen:
#11 Sabaton: The Last Stand
#20 Ryley Walker: Golden Sings That Have Been Sung
#23 Tory Lanez: I Told You
#31 Lisa Hannigan: At Swim
#63 Robert Palmer: Collected

16x Lowlands

Vorig weekend vond in Biddinghuizen de 24e editie van het Lowlands festival plaats. Volgens velen één van de leukste, zo niet afwissende festivals van het jaar. Met 43.751 betalende bezoekers was het festival bijna uitverkocht. Volgend jaar gaat dat zeker lukken, want dan bestaat het festival 25 jaar, een jubileumeditie dus. Tot eind september kan je alvast kaartjes kopen met 25% korting. Wees er snel bij, want er zijn slechts 25.000 kaarten beschikbaar voor deze actie!
Terug naar de editie van dit jaar. Met ruim 250 attracties zat er weer voor iedereen wat bij. Voor een zestal acts resulteert het optreden in een hernieuwde kennismaking met de Album Top 100 en dat zijn de volgende:
#27 Oscar and the Wolf: Entity
#50 Oh Wonder: Oh Wonder
#57 the Last Shadow Puppets: Everything You’ve Come To Expect
#85 Ry X: Dawn
#92 Aurora: All My Demons Greeting Me As A Friend
#95 Causes: Under Bridges That You Built For Me

Daarnaast staan er tien albums van acht acts in de albumlijst die daar al langer in staan:
#1 (1)  Broederliefde: Hard Work Pays Off 2
#17 (14) Sevn Alias: Twenty Four Sevn 3
#30 (48) Anderson.Paak: Malibu
#32 (79) de Staat: O
#36 (30) SBMG: Richting Kraaie
#47 (45) Broederliefde: Hard Work Pays Off
#49 (92) Muse: Drones
#55 (38) Broederliefde: Gevoelig Feestje
#70 (73) Tom Odell: Wrong Crowd
#78 (72) Sevn Alias: Twenty Four Sevn

Totaal levert deze Lowlands editie dus zestien noteringen op. Vorig jaar waren dat er tien meer.

Tom Odell is de enige Lowlandsact die ook in de Midprice Top 50, de lijst met goedkopere albums, staat. Zijn album Long Way Down gaat daarin op herhaling op #34.

SINGLE TOP 5

1. (1)   Major Lazer, Justin Bieber & MØ: Cold Water (vijfde week)
2. (4)   DJ Snake feat. Justin Bieber: Let Me Love You
3. (3)   Jonas Blue feat. JP Cooper: Perfect Strangers
4. (5)   Sevn Alias feat. Jason Futuristic, BKO & Jairzinho: Gass
5. (2)   Drake feat. Wizkid & Kyla: One Dance

‘Don’t Let Me Down’ feat. Daya, de vorige notering van the Chainsmokers had eerder dit jaar acht weken nodig om de top 10 te bereiken. Uiteindelijk was een vijfde plaats in mei het hoogst haalbare. ‘Closer’ van the Chainsmokers feat. Halsey bereikt de top 10 al in de vierde week. Het nummer stijgt van de 18e naar de 7e plaats, dus die vijfde plaats behoort zeker tot de mogelijkheden en misschien nog wel meer.

Het is weer droevig gesteld met de eerste weeks noteringen, want dat zijn de volgende drie:
#82 Two Crooks / Jairzinho / Sevn Alias: Now She See Me
#92 Shawn Mendes: Mercy
#96 Ellie Goulding: Still Falling For You (theme from ‘Bridges Jones Baby’)

En tot zover deze Hitflits, die we dit weekend nog wat bij werken, dus mis het niet!

zondag 21 augustus 2016

Megaman bij week 34 – 20 augustus 2016

‘Cold Water’ onbedreigd op #1, maar hoelang nog?

En verder in deze Megaman:
-          Justin Bieber bedreigt … Justin Bieber
-          Martin Garrix na 3 jaar terug in de top 10
-          Duits succes voor Lil’ Kleine
-          Suicide Squad  levert tweede hit op
-          Jonna Fraser kan het ook alleen
-          Katy Perry in Olympische sferen
-          Tove Lo is een ‘Cool Girl’
-          Tory Lanez heeft Nederlandse roots
-          derde hit voor Lost Frequencies
-          onder de rokken lied breekt door in Europa
-          landgenoot bezorgt Gavin James tweede hit

In de Album Top 100 is Broederliefde op weg naar een Nederlands record. Welke? Je leest het in de albumflits.

Volg ons op Twitter en je hoeft niets meer te missen.

‘Cold Water’ onbedreigd op #1, maar hoelang nog?

#1 Major Lazer feat. Justin Bieber & MØ: Cold Water
     *** vierde week op #1 ***

Vier weken geleden kwam ‘Cool Water’ van Major Lazer feat. Justin Bieber & MØ binnen op de eerste plaats. De week daarop leek de laatste week in te gaan, want er verschenen drie nummers, die allen een gooi naar de top deden.
Naast ‘Vakantie’ van Lil’ Kleine, kwamen ook Dotan (‘Shadow Wind’) en DJ Snake feat. Justin Bieber (‘Let Me Love You’) met nieuwe nummers. Alle drie kanshebbers voor een (top)positie. Over hoe het deze drie nummers sindsdien is vergaan, hebben we het later. Zeker is dat geen van de drie een bedreiging vormt voor ‘Cool Water’ van Major Lazer feat. Justin Bieber & MØ, dat ook deze week, voor de vierde keer, bovenaan staat.

Justin Bieber bedreigt … Justin Bieber

#4 DJ Snake feat. Justin Bieber: Let Me Love You

Vorige binnen op #18 en nu al op #4: ‘Let Me Love You’ van DJ Snake feat. Justin Bieber.  Relatief gezien, nog zo’n 40% verwijderd van ‘Cool Water’ van Major Lazer feat. Justin Bieber & MØ. Maar ‘Let Me Love You’ pakt wel zo’n 500.000 streams meer dan de week daarvoor, terwijl ‘Cool Water’ zo’n 50.000 inlevert. Dus reden tot zorg heeft Justin Bieber zeker. Aan de andere kant scoort hij dan wel weer een #1-hit, zijn vijfde. Maar zover is het nog niet.

Martin Garrix na 3 jaar terug in de top 10

#7 Martin Garrix & Bebe Rexha: In The Name Of Love

Naast ‘Let Me Love You’ van DJ Snake feat. Justin Bieber is er nog een nieuwe bij de bovenste tien: ‘In The Name Of Love’ van Martin Garrix & Bebe Rexha. Twee weken geleden binnen op de 26e plaats, vorige week gestegen naar de 17e plaats en met tien plaatsen winst knalt het nummer deze week de top 10 binnen op een 7e plek.
Het is daarmee de tweede top 10-notering voor Martin Garrix. De eerste was ‘Animals’ (#3 in 2013), tevens zijn eerste hit. Voor Bebe Rexha is het haar eerste top 10-hit. ‘Me, Myself & I met G-Eazy bleef in maart steken op de elfde plaats.

Duits succes voor Lil’ Kleine

#17 Lil’ Kleine: Vakantie

Vorige week waren we er even niet, maar hadden we het vakantieadvies van Lil’ Kleine  opgevolgd: ‘Je moet op vakantie ouwe!’. Daarvoor hoef je niet persé naar Ibiza, zoals Kleine, Texel voldeed ook zeer goed. Alleen hadden er wel wat minder muggen mogen zijn!

Tipten we voor onze vakantie ‘Vakantie’ van Lil’ Kleine nog als een mogelijk kanshebber voor de eerste plaats, inmiddels blijkt dat veel te hoog gegrepen. Vorige week kwam het nummer binnen op de 12e plaats, maar deze week zakt het al naar de 17e plaats. Als het zo doorgaat, dan is de vakantie-hit van Kleine een kort leven beschoren.

Stoff & Schnaps

Maar er is ook goed nieuws voor Lil’ Kleine. ‘Drank & Drugs’, zijn #1-hit vorig jaar met Ronnie Flex, dreigt in de Duitse versie, ‘Stoff & Schnaps’, een hit te worden bij onze Oosterburen. Het nummer, opnieuw ingezongen door het duo, komt de Duitse Top 100 binnen op de 85e plaats. Jammer alleen dat het duo niet de moeite heeft genomen een nieuwe videoclip te schieten.

Volgens Jochen Tierbach, de Oostenrijkse Megaman die ook de Duitse lijsten in de gaten houdt, is ‘Stoff & Schnaps’ de derde Nederlandse raphit daar. De eerste Nederlandse rappers waren M.C. Miker G & Deejay Sven die in 1986 vijf weken op de eerste plaats stonden met ‘Holiday Rap’. Later bereikte hun ‘Celebration Rap’ nog de 30e plaats.

Suicide Squad levert tweede hit op

#43 (58) Lil Wayne, Wiz Kalifa & Imagine Dragons feat. Logic, Ty Dolla $ign & X Ambassadors: Sucker For Pain

Het kan soms wel even duren eer een nummer aanslaat. In week 27 (begin juli) was ‘Sucker For Pain’ Megahit op 3FM. Pas vorige week wist het nummer door te dringen tot de Single Top 100. Net als ‘Heathens’ van Twenty One Pilots (deze week op #35), is ‘Sucker For Pain’ afkomstig van de soundtrack van de film ‘Suicide Squad’. Wereldwijd heeft deze film sinds de première op 1 augustus meer dan 450 miljoen EURO’s opgebracht.

Jonna Fraser kan het ook alleen

#84 (91) Jonna Fraser: Ik Kan Je Niet Laten

Alle elf voorgaande noteringen van Jonna Fraser maakte hij met andere hiphoppers. ‘Ik Kan Je Niet Laten’, zijn twaalfde notering, is dan ook de eerste die hij helemaal in zijn eentje opnam. Het nummer is afkomstig van zijn EP De Goed Teken, waarop ook ‘Do Or Die’ (#10 in juni/juli) feat. Broederliefde opstaat.

Katy Perry in Olympische sferen

#95 (95) Katy Perry: Rise

‘Rise’ van Katy Perry is het anthem van de spelen op de Amerikaanse tv. De 28e editie van de Olympische Zomerspelen, die dit keer werden gehouden in Rio de Janeiro, is zeer succesvol verlopen voor de Verenigde Staten van Amerika. Met 121 medailles (46 gouden, 37 zilver en 38 bronzen) hebben zij het beste gepresteerd.

waar is Dotan?

Op de Nederlandse tv (NOS Studio Olympic Park) is ‘Shadow Wind’ van Dotan het anthem van de Spelen. Vorige week kwam het nummer binnen op de 88e plaats, maar staat na één week al weer buiten de Single Top 100.

Daarmee is ‘Shadow Wind’ de op één na kleinste hit voor Dotan. Nog twee plaatsen slechter scoorde ‘Where We Belong’: #90 in 2011, maar wel met twee weken op de teller! Hoewel ‘Shadow Wind’ nog wel in de Bubbling Under, de wachtkamer van de Single Top 100, op plek 135 staat, verwachten we niet dat het nummer nog weer op herhaling gaat.
geen Nederlands record

Met 19 medailles (8 goud, 7 zilver en 4 brons) eindigt Nederland op de elfde plaats in het medailleklassement. Dat is geen record, want dat werd gevestigd in 2000 met 25 medailles (12-9-4).
Niet het totaal aantal medailles is bepalend voor een positie in de medailles lijst, maar het aantal gouden, dan zilveren en tenslotte het aantal bronzen medailles. Daardoor eindigde Nederland in 2012 dertiende met 20 medailles (6-6-8) en in 2008 twaalfde met 16 medailles (7-5-4). Het aantal gouden medailles is dit keer eentje meer dan vier jaar geleden.

Over naar de vijf eerste weeks, waarvan we nu al weten dat ze er volgende week niet allemaal meer bij zullen zijn.

Tove Lo is een ‘Cool Girl’

#73 Tove Lo: Cool Girl
       *** hoogste eerste weeks ***

Na ‘Stay High’ feat. Hippie Sabotage (#2 in 2014) zijn de hits van de Zweedse zangeres Tove Lo alsmaar kleiner geworden. ‘Heroes (We Could Be)’ met Alesso kwam datzelfde jaar nog tot #18, maar met een 74e plaats voor ‘Talking Body’ werd in 2015 een dieptepunt bereikt.  ‘Fun’ (#86 in 2015) laten we even buiten beschouwing, want dat was een nummer met Coldplay. De nieuwe single van Tove Lo, ‘Cool Girl’, start op #73, dus dat is een mooi begin. Het nummer is de eerste single van haar tweede album Lady Wood, dat eind oktober in de digitale schappen ligt.

Tory Lanez heeft Nederlandse roots

#86 Tory Lanez: Luv

In de aanloop naar I Told You, het debuutalbum van de Canadese rapper Tory Lanez, verscheen een aantal vrijdagen achter elkaar een nummer onder het motto ‘Friday Fargo’. ‘Luv’ was de tweede track en scoort nu op #86. Het nummer bevat een nagespeeld stuk uit het nummer ‘Everyone Falls In Love’ van het Jamaicaanse duo Tanto Metro en Devonte uit 1997.

Nederlandse roots

Tory Lanez, echte naam Daystar Peterson (Toronto, Ontario, 27 juli 1992), heeft Nederlandse roots! Zijn moeder, Luella, die jong overleed, is afkomstig uit Nederland. Zijn vader, een priester, is afkomstig van Barbados. Daystar was een moeilijke jongen en dat leidde er toe dat hij op zijn veertiende door zijn oma op straat werd gezet. In die tijd kwam hij geregeld in aanraking met de politie.

eerbetoon

In die tijd nam Daystar de naam Notorious, dat refereert naar de rapper Notorious B.I.G., aan. Later veranderde hij dat in Tory. Hakeem, een vriend uit die tijd noemde hem altijd al Lanez, omdat hij vaak zwalkte over straat.

Lanez verhuisde naar Zuid Florida, begon met het regisseren van muziekvideo’s en zette deze op YouTube. Sean Kingston zag zo’n video en zorgde voor de nodige contacten, die leidden tot het maken van diverse mixtapes. Halverwege 2015 sloot Lazez een platencontract met Mad Love Records, het label van Benny Blanco.

derde hit voor Lost Frequencies

#87 Lost Frequencies feat. Sandro Cavazza: Beautiful Life

‘Are You With Me’ hield het 53 weken vol met een derde plaats als hoogste notering. ‘Reality’ feat. Janieck Devy bleef 36 weken in de lijst, waarvan vier weken op de vijfde plaats. Twee superhits heeft de Belg Felix de Laet alias Lost Frequencies al op zijn naam staan, beide in 2015. ‘Beautiful Life’ is zijn eerste notering in 2016, waarop Sandro Cavazza de zang voor zijn rekening neemt. Vorige week stond het nummer op de eerste plaats in Vlaanderen.

Sandro Cavazza is afkomstig uit Stockholm, Zweden. In 2014 studeerde hij af aan de Los Angeles College of Music, waar hij zich toelegde op productie en vocal performance. Via Gavin DeGraw, komt Cavazza in contact met Avicii, met wie hij het nummer ‘Gonna Love Ya’ opneemt voor het album Stories. Momenteel werkt Cavazza aan zijn eigen nummers.

onder de rokken lied breekt door in Europa

#90 Imany: Don’t Be So Shy (Filatov & Karas Remix)

Deze week komen er twee nummers de Single Top 100 binnen, die dat te danken hebben aan een remix. De eerste is ‘Don’t Be So Shy’ van de Franse zangeres Imany, dat door twee Russische dj’s onderhanden is genomen.

onder de rokken

Imany (= Nadia Mladjao, Martigues, 5 april 1979), was atleet en mannequin (onder andere voor Calvin Klein), voordat ze in 2011 het album The Shape Of A Broken Heart uitbracht. Zowel in Frankrijk, Griekenland als Polen kreeg ze voor het album een platina plaat. ‘Don’t Be So Shy’ is een nummer afkomstig van de soundtrack bij de film Sous Les Jupes Des Filles, waarvoor ze alle muziek schreef. De letterlijke vertaling luidt: ‘onder de rokken van de meiden’. Imany betekent in het Swahili geloof.

De remix van ‘Don’t By So Shy’ werd gemaakt door het Russische duo Filatov & Karas. Sinds 2012 werken Dmitrij Filatov en DJ Karas (= Aleksej Osokin) samen; hun basis in Moskou. Dankzij hun remix is het nummer nu in grote delen van Europa een enorme hit, met #1-noteringen in onder andere Duitsland, Oostenrijk, Polen en Rusland. Met zes weken op de eerste plaats, is het nummer in Duitsland de zomerhit van 2016.

landgenoot bezorgt Gavin James tweede hit

#100 Gavin James: Nervous (The Ooh Song) (Mark McCabe Remix)

Kopers van het album Live At Whelans van de Ierse zanger Gavin James kennen het nummer ‘Nervous’ al, want het staat op dat album. Maar verder dan een albumtrack kwam het nummer niet. Dat veranderde toen de Ierse producer/club dj Mark McCabe, een remix maakte van ‘Nervous’. McCabe (Dublin, 1978), scoorde in 2000 een #1-hit in eigen land met ‘Maniac 2000’. Gavin James brak in 2015 door met ‘The Book Of Love’ (#31).

Albumflits bij week 34 - 20 augustus 2016: Broederliefde op weg naar Nederlandstalig record

Met tien weken op de eerste plaats, passeerde Hard Work Pays Off 2 van Broederliefde, vorige week WOP! van Lil’ Kleine dat negen weken bovenaan stond. Deze week blijven de broeders de bovenste beste in de Album Top 100 en boeken een elfde week.
Met elf weken voegt Broederliefde zich bij vijf andere albums van Nederlandse acts die ook meer dan tien weken bovenaan stonden. Dat zijn:
30x Caro Emerald: Deleted Scenes From The Cutting Room Floor (2010)
20x André Rieu: Strauß & Co. (1994/1995) (19 zonder kerstweek)
14x BZN: Grootste Hits (1980)
12x Frans Bauer: ’n Ons Geluk (2003/2004)
12x Anouk: Hotel New York (2005)

Van bovenstaande albums is alleen het album van Frans Bauer volledig Nederlandstalig net als Hard Work Pays Off 2 van Broederliefde. Als zij het dus nog één week volhouden bovenaan, dan evenaart Broederliefde het album van Bauer. Over twee weken zou Hard Work Pays Off 2 dus zomaar het meest succesvolle Nederlandstalige album aller tijden kunnen worden. Die twaalfde week moet zeker lukken, zeker na het spetterde optreden zaterdag op Lowlands en dan even doorzetten jongens!

Voor alle noteringen in de Album Top 100, verwijzen we je naar de site van Dutch Charts.