vrijdag 7 maart 2008

Nikki overtuigend naar #1; Racoon grijpt net mis

En de winnaar van Idols 2008 is... Nikki!!! De zangkwaliteiten wonnen afgelopen zaterdag van het entertainment: Nikki Kerkhof, uit het Brabantse Sint-Oedenrode, versloeg in de Idols-finale de Kongolese Nathalie Makoma. En dat vertaalt zich natuurlijk direct in een #1-hit: in de Single Top 100 verslaat ze nog eens negenennegentig concurrenten en debuteert ze direct bovenaan. In de Idols-finale zong ze het al: 'Hello world', uiteraard geschreven door Idols-jurylid John Ewbank en geproduceerd door Idols-jurylid Eric van Tijn.

Achter Nikki blijkt de hele top 5 deze week uit damesstemmen te bestaan: Amy Winehouse is nog steeds te horen op #2 met 'Valerie', Duffy debuteert in één klap op #3 met 'Mercy', Leona Lewis moet flink inleveren en zakt van 1 naar #4 en Colbie Caillat houdt het nog een weekje uit op #5.

Vlak daaronder zijn de heren weer aan de beurt: Roel van Velzen maakt in zijn vierde week een flinke sprong voorwaarts en klimt met 'When summer ends' van 32 naar #6 en Jeroen van der Boom scoort zijn derde achtereenvolgende top 10-hit door met 'Betekenis' te debuteren op #8; de derde nieuwe in de top 10 van deze week dus.

Nog geen top 10, maar wel hard op weg: Sia strandt nog nét op #11, afkomstig van 25 met 'The girl you lost to cocaine', Lange Frans en Baas B stijgen met 'Kamervragen' door van 37 naar #14, nederrapcollega Yes-R gaat ook hard, van 55 naar #16 met 'Uit elkaar', en daartussenin klimt nog Mêlée met 'Built to last' van 27 naar #15.

Nog een paar opvallende nieuwkomers: Peter Gelderblom debuteert met 'Trapped' op #26 en Blackbox komt met 'Everybody everybody' binnen op #39; beide nummers kennen we al uit de jaren '80. Een stukje later debuteren twee diva's gezusterlijk naast elkaar: Katie Melua is binnen op #58 met 'If the lights go out' en één plaats lager komt Janet Jackson binnen met 'Feedback'. En ook de hyves-hype bereikt de hitparade: in de kelder van de lijst debuteren Dick Treesie.hyves en DJ Koenski.hyves op #96 met 'Hyve de hele dag'...

In de Album Top 100 komen de Zeeuwen van Racoon nét tekort voor hun eerste #1-album... 'Before you leave' eindigt op 2% achterstand van Amy Winehouse; met 'Back to black' knoopt ze nog een extra weekje vast aan haar verblijf aan de top. Vlak buiten de top 10 komen Nick Cave en zijn Bad seeds op #11 binnen met 'Dig, Lazarus, dig!!!'. Dalen we wat verder af in de lijst, dan zien we de come back van Erykah Badu op #25, met 'New Amerykah part 1', haar eerste plaat in vijf jaar tijd. Voor de Black crowes is het zelfs nog langer geleden: zij scoren met 'Warpaint' op #51 hun eerste albumhit in zeven jaar tijd. Daartussen komen trouwens ook nog U-niq met 'Het kapitalisme' en Flogging Molly met 'Float' binnen, respectievelijk op #31 en #37.

Lees komende maandag al het uitgebreide popnieuws over de grote hits en de nieuwkomers in de Single- en Album Top 100 bij de Megaman!

woensdag 5 maart 2008

Midweek: vrouwen bepalen de top

Slechts op basis van één verkoopdag (de dinsdag) en eenderde van de downloads, knalt Idols-winnares Nikki binnen op de eerste plaats van de voorlopige Single Top 100. Het nummer verkoopt nu al tweederde meer dan de #2. Die afstand zal de komende dagen alleen maar groter worden.

Jammer voor Duffy die met ‘Mercy’ haar #1-hit misloopt. We hopen dat een #2-hit er nog wel inzit, want er zijn meer kapers op de kust: ‘Bubbly’ van Colbie Caillat en nog steeds ‘Valerie’ van Mark Ronson featuring Amy Winehouse. Leona Lewis is haar #1-notering sowieso nu al kwijt.

‘Betekenis’, de derde Nederlandstalige single van Jeroen van der Boom wordt geen #1, maar een top 10-notering zit er zeker wel in. Dat geldt ook voor van Velzen met ‘When summer ends’.

In de rest van de Top 50 komen twee dancecovers binnen. Nadat Peter Gelderblom een hit scoorde met ‘Waiting 4’ met een sample van de Red hot chili peppers (‘By the way’), probeert hij het nu, samen met Muzikjunki, met ‘Trapped’ van Colonel Abrahams. Daarnaast heeft het Italiaanse Black box ‘Everybody everybody’ uit 1991 opgepimpt.

Verderop zullen zowel All missing pieces uit Den Haag met ‘Busdriver’ als OneRepublic met ‘Stop and stare’ hun tweede hit scoren. Starting rock feat. Diva Avari scoorde twee jaar geleden een Top 50-hit met ‘Don’t go’. Dit keer gaan ze het proberen met ‘Movin’ on’.

In de Mega Album Top 100 is de strijd nog niet gestreden. Momenteel voert Amy Winehouse met het album ‘Back to black’ nog de lijst aan, met een nipte voorsprong. Maar een eindsprint kan Racoon met ‘Before you leave’ nog hun eerste #1-hit opleveren.

Sinds vier jaar is er weer een echt nieuw album van Nick Cave & the bad seeds. ‘Dig, Lararus, dig!!!’ Het album is door de muziekpers zeer goed ontvangen, en ook de cd-koper weet het te waarderen, want het staat aan de rand van de top 10. ‘Het kapitalisme’, het tweede album van rapper U-niq zal samen met ‘New Amerykah part one’ van Erykah Badu zo rond de dertig eindigen. Het laatste album van Flogging molly verscheen twee jaar geleden. Aangezien deze band elke twee jaar met een nieuw album komt, zijn ze dus dit jaar weer van de partij, nu met ‘Float’. Ook nieuw werk is er sinds twee jaar van Danko Jones; ‘Never too loud’ verwachten we in de onderste vijftig binnen.

Zowel een nieuwe #1 in de Single als Album Top 100? Hoe realistisch is deze voorspelling? Lees op vrijdag de Hitflits en je weet het!

zondag 2 maart 2008

Megaman bij week 9 – 1 maart 2008

Welkom bij de Megaman van 1 maart 2008, waarin Leona Lewis nog net op tijd is, André Hazes alsnog de top 10 haalt, Quincy ‘Slapeloze nachten’ heeft en een vijftienjarige Nederlandse het thema zingt van Amerikaanse dansfilm. Dit en nog veel meer over de hits in de Single Top 100 en Album Top 100 in een nieuwe Megaman!

Leona Lewis nog net op tijd

Leona Lewis: Bleeding love (1)

Drie weken lang moest Leona Lewis genoegen nemen met een tweede plaats. Maar deze week lukt het haar dan eindelijk om ook in ons land met ‘Bleeding love’ een #1-hit te scoren. Met een verschil van minder dan 1% neemt ze de #1-positie over van ‘Valerie’ van Mark Ronson feat. Amy Winehouse, die deze zes weken bezet hielden. ‘Bleeding love’ werd geschreven door Jesse McCartney en Ryan Tedder. Jesse is acteur en zanger en had in 2005 zelf een hit met ‘Beautiful soul’ (#17). Ook Ryan Tedder is geen onbekende in Megaland. Sterker nog, hij is zanger van OneRepublic dat met ‘Apologize’ in januari een #2-hit scoorde. Hij schreef dat nummer samen met Tim Mosley/Timbaland.

Leona Lewis was eind 2006 de eerste winnares van de Britse versie van X-factor. Het was echter niet haar eigen idee om daar aan mee te doen. Vriend Lou Al-Chamaa kwam met het idee om Leona op te geven. Zoals we weten geen slecht idee. Ze zong ‘A moment like this’ van Kelly Clarkson en dat werd haar eerste singlehit. Meestal komt er dan snel een album achteraan, maar dit keer niet. Pas in november verscheen het album ‘Spirit’, met daarop ‘Bleeding love’ en de opvolger ‘Better in time’.

Toch tweede X-factor

Vorig jaar werd Sharon Kips winnares van de Nederlandse versie van X-factor. ‘Heartbreak away’ was haar #1-hit, en na ‘Heaven knows’ (#67 in mei), hebben we op hitgebied niets meer van haar vernomen. Ondanks wat tegenvallende kijkcijfers voor het programma, 1,8 miljoen naar de finale, komt er dit jaar toch een tweede versie van. Tegen die tijd zullen beide Idols-finalisten wel hun eerste (#1) hit achter de rug hebben. Afgelopen zaterdag, 1 maart, werd zoals verwacht Nikki winnares van Idols-2008. 2.595.000 zagen haar de finale winnen van Nathalie met 68 tegen 32%. Volgende week ongetwijfeld meer over Nikki en haar single ‘Hello world’.

Leona uit de kleren

Leona Lewis, die vegetarisch is, is gevraagd door ‘Peta’, de dierenrechtenorganisatie, die met campagnes het dragen van bont aan de kaak stelt. Na onder andere Naomi Campbell en Alicia Silverstone, gaat Leone nu ook uit de kleren.

Eindelijk doorbraak voor Adele

Adele: Chasing pavements (3)

‘Chasing pavements’ van Adele kwam een beetje traag op gang. Het nummer kwam vijf weken geleden binnen op #63. Zakte daarop naar #78 en hervond zich door naar #62 te stijgen. Nog niet echt spannend natuurlijk, maar daar kwam vorige week verandering in toen het nummer doorsteeg naar #28 en deze week zelfs naar de derde plek. Een hele sprong, maar bij lange na niet één van de grootste stijgers. Kijk hier maar eens!

Toch nog top 10 voor André Hazes

André Hazes en Wolter Kroes: Donker om je heen
André Hazes en Peter Beense: Waarom (10)


Drie weken geleden was ‘Donker om je heen’ van André Hazes en Wolter Kroes de hoogste eersteweeks op de zestiende plaats. Vorige week zakte het nummer naar #24 en deze week hervindt het zich door terug te stijgen naar de tiende plek. Daarmee scoort André Hazes alsnog zijn drieëntwintigste top 10-notering, waarvan zeven op de eerste plaats eindigden. Wolter Kroes zit er nog twintig hits achter; zijn grootste hit scoorde hij vorig jaar met ‘Niet normaal’ dat tot #4 kwam.

De tweede track op ‘Donker om je heen’ is het nummer ‘Waarom’, een (postuum) duet van Peter Beense met André Hazes. Voor Peter, die door André is gaan zingen is het nu zijn grootste hit geworden. Tot deze week was dat ‘Doe het nog een keer’ dat in juni 2007 tot #13 kwam.

Quincy met eigen real life soap

Quincy: Slapenloze nachten (33)

Eigenlijk is Quincy bij toeval in het vak gerold. Hij zong altijd al, maar op zijn veertiende is hij op aanraden van een vriendin van z’n zus zangles gaan nemen. Vervolgens deed hij mee aan een talentenjacht in café ‘La Bastille’. De finale vond plaats op Koninginnedag 1993 op een stampvol Leidseplein, wat tevens zijn eerste grote optreden was. Diverse optredens volgden, waaronder in het Amsterdamse café ‘Bolle Jan’, van de vader van René Froger. Daar werd hij ontdekt en gekoppeld aan producer/componist John Ewbank. In 1997 verscheen zijn eerste single ‘Jij maakt iets los’. Quincy scoorde twee radiohits: ‘Elisa’ (#98 in 2001) en ‘Verlangen’ (#51 in 2003). Je zou hem echter nog het beste kunnen kennen van ‘Morgen weer een dag’ uit 2001 (#23). Het nummer was de titelsong van ‘Big brother - The battle’.

Met ‘Slapeloze nachten’ gaat Quincy de popkant op. Het nummer is van de band Lichter laaie, die er in 1999 tot #75 meekwamen. In 2000 werd het nummer nogmaals opgenomen door Manëla Kemp, die niet verder kwam dan een weekje op #99. In 2003 heeft Lichter laaie zich opgeheven.

‘Slapeloze nachten’ wordt gebruikt in de real life soap van Quincy, die 11 januari van start ging op AT5. Daarin zijn opnames te zien van de nieuwe single, de fotoshoot, sporten met Regilio Tuur, de oergezellige ‘mannendag’ en talloze optredens. Sinds de release van ‘Slapeloze nachten’ vliegt hij langs rtv-stations ter promotie van de single, die later dit jaar gevolgd wordt door een heel album.

Charlène mist grootste hit

Charlène: Twiedeliedie (35)

‘Twiedeliedie’ had de grootste hit van Charlène kunnen worden. Het nummer stond in de midweek, de voorlopig Single Top 100, op de tiende plaats. Toen echter vanaf woensdag de downloads werden meegenomen, zakte het nummer, om uiteindelijk binnen te komen op #35. Daarmee is het wel de op één na grootste hit voor Charlène de Lange, geboren op 15 augustus 1986 in Tilburg. Haar grootste hit is tot nu toe ‘Boem, boem, boem’, dat in 2006 tot #17 kwam.

In 2000 deed Charlène mee aan het RTL4-talentenjachtprogramma ‘Your big break’. Ze bereikte de finale, maar moest het afleggen tegen winnares Judith en Jody Bernal, die tweede werd. In maart 2001 verscheen ‘De laatste reis’, de eerste single van Charlène. Het nummer debuteerde op #86 … en daar bleef het ook bij. Beter ging het al met ‘Mijn fotoboek’ dat een jaar later tot #58 kwam. ‘Je t’aime’ deed het in 2003 weer minder: #70. Maar met ‘’n Bosje rozen voor je moeder’ in 2005, was ze weer op de goede weg: #51. En toen kwam in 2006 de klapper ‘Boem, boem, boem’ dat tot #17 kwam. ‘Twiedeliedie’, haar elfde single, is de voorloper van haar vierde album ‘Hé, hallo!’ dat eind maart wordt uitgebracht.

Zangeres Dancehall kings: muziek is een internationale taal

Dancehall kings: Catch a faya (50)

Achter Dancehall kings zitten Steven Harteveld, Michel Stuurman en Christopher Alexander. Steven en Michel zijn (zaken) vrienden. Michiel heeft een bedrijf in computer graphics, maakt 3d animaties en tv-commercials, waar Steven de muziek van verzorgt. ‘Catch a faya’ wordt gebruikt bij ‘Deal or no deal’ op RTL5. Het nummer is geschreven door Christopher Alexander uit Trinidad. Zangeres op ‘Catch a faya’ is Maedy. Je zou haar nog kunnen kennen van haar deelname aan ‘So you wanna be a popstar’ vorig jaar, waar ze bij de laatste twintig zat. Daar zong ze onder andere een nummer van Nikka Costa en Prince.

Meady Tol (Zaandam, 28 juli 1977) volgde de theaterschool in Amsterdam en ‘Fontys Academie’. Vijf jaar was ze toen ze op ballet ging. Haar grote voorbeelden waren Kate Bush en Madonna: beide konden dansen, zingen en hun eigen nummers schrijven. Op haar negentiende begon Maedy met pianospelen en het schrijven van nummers. De cd-single ‘The first recording’ was daarvan het resultaat.

Ze werkte mee aan de theatershow ‘Jeans 10’ en de rockopera ‘Tommy’. Ook was ze coach, arrangeur en zangeres van ‘Night and day’, een project van Friso, DJ Eddy de Clercq & the Jack million band. De cd ontving lovende kritieken en stond #11 in Zuid-Afrika. Daarop werd ze gevraagd door het couturierduo Viktor & Ralf om onder leiding van Eddy de Clercq ‘Flowerbomb’ in te zingen, voor hun gelijknamige parfum die in oktober 2004 werd gelanceerd. Daarna is ze voor meer presentaties gevraagd. Voor Maedy is muziek één van de mooiste dingen in het leven. “Als een soort internationale taal kan het iedereen, ongeacht wie of wat je bent, raken. Het kan je laten dansen, lachen, huilen, troosten...en nog zo veel meer.”

‘Goedemorgen’ is al 7 jaar oud

Jelle Amersfoort: Goedemorgen (53)

Tegenwoordig woont Jelle Amersfoort in ’s-Hertogenbosch, maar hij is geboren in Amersfoort, eh Brummen! Jelle is zanger/kleinkunstenaar/tv-presentator en sinds deze week ook in het bezit van een heuse hitsingle: ‘Goedemorgen’, binnen op #53. Het nummer is de titelsong van ‘De koningstheaterakademie’, de nieuwe docusoap op Omroep Brabant. Voor deze serie werden zeven studenten van de kleinkunstopleiding van het zuiden, waaronder Jelle, een jaar lang gevolgd. Toen hij werd gevraagd hieraan mee te werken, hoefde hij geen moment te aarzelen. Jelle geeft ronduit toe dat hij ‘mediageil’ is. “Ik heb ook best een leuk leven. Ik zing, sta in het theater en heb mijn schnabbels. Ik heb zelfs Hallmark Cards ingezongen.”

Jelle schreef ‘Goedemorgen’ al in 2001. “We hadden bij ons thuis aan de Gasfabriekstraat een opkamer van twee bij twee meter. Daar had ik mijn opnameapparatuur staan en schreef ik mijn eerste nummers. ‘Goedemorgen’ heb ik een keer om half vier ‘s nachts opgenomen, omdat ik niet kon slapen. Het nummer gaat over een jongen die niet kan slapen, omdat hij zo ontzettend verliefd is. Ik heb de originele opname, die op een minidisk staat, nog steeds.” In 2002 en 2003 nam hij het liedje opnieuw op. “Als ik tien of vijftien liedjes heb geschreven dan zet ik die op een schijfje en dat stuur ik naar de leden van mijn band. Als laatste nummer zette ik daar altijd ‘Goedemorgen’ bij, maar de band was er nooit enthousiast over totdat gitarist Jurgen Burdorf er een lekker western-introotje bij bedacht.” Het nummer staat op het debuutalbum ‘Thuis’ uit 2006. In juni 2007 ging het pas echt los met ‘Goedemorgen’. Iemand van studentenvereniging ‘Brack’ hoorde het nummer in café ‘De Saeck’ en zorgde er vervolgens voor dat het overal werd gedraaid. “Als ze Goedemorgen opzetten, beginnen ze bij het intro al te juichen en te springen”. Dit ontging ook Jan Dirk Vis van het boekingskantoor Jan Vis Agency niet. Vis contracteerde Jelle, en liet ‘Goedemorgen’ opnieuw mixen en remasteren en nu is het zijn eerste single die landelijk werd uitgebracht.

Yes-r zingt uit eigen ervaring

Yes-R: Uit elkaar (55)

Eigenlijk stond ‘Uit elkaar’ van Yes-R helemaal niet gepland om op single te worden uitgebracht. Het nummer staat op het album ‘Zakenman II’, dat alleen nog maar beschikbaar is als download. Maar doordat het label SPEC music zoveel mailtjes kreeg met het verzoek voor ‘Uit elkaar’, zijn ze gezwicht, en het levert hem zijn twaalfde hit op. ‘Uit elkaar’ gaat over relaties die stuk zijn gelopen. Daarvoor heeft de 21-jarige Yesser Roshdi niet alleen geput uit zijn eigen ervaring met een meisje, maar ook uit die van mensen in zijn omgeving.

Yes-r leert nonnen rappen

Vanaf 15 maart zendt de KRO-tv het programma ‘Sister act’ uit, dat wordt gepresenteerd door Anita Witzier. In het programma gaan vier nonnen campagne voeren om fondsen te werven en hulp te vragen aan mensen. PSV-keeper Gomes viel als een blok voor de zusters en Yes-r heeft twee daarvan leren rappen. Volgens hem zijn het ‘natuurtalenten’.

Alsnog succes voor Bizarre inc.

Big bass vs Michelle Narine: What you do (playing with stones)(58)

Al in 2000 verscheen een 12 Inch van ‘What you do’ van Big bass, het alter ego van Maurizio Nalli. Daarna kwamen er diverse mixen waaronder die van de Zweedse producer Stonebridge die onder de titel ‘Playing with stones’ werden uitgebracht. Sinds 2006 is de volledige titel dan ook ‘What you do (playing with stones)’. Al die jaren is het nummer een ware floorfiller in de clubs, dus een commerciële release kon niet uitblijven. Niet geheel zonder reden, want het nummer bevat een sample van ‘Playing With Knives’, één van dé houseknallers uit de jaren ’90 van Bizarre Inc.. In de Britse hitparade kwam dat nummer in november 1991 tot #4, terwijl de versie van Big bass vs Michelle Narine, begin januari 2007 tot #27 kwam. Het nummer van Bizarre inc. heeft het bij ons nooit gered, dus we zijn benieuwd hoever deze versie het zal schoppen.

De hitversie is die van Stonebridge. Maar ook de versie zonder de hand van Stonebridge mag er zijn. Beide zijn gemaakt met de Canadese rappers Ryan en Joe en zangeres Michelle Narine uit Trinidad. De rappers zijn al sinds 1998 bezig met muziek. Michelle was de achtergrondzangeres van de Frans Canadese zanger Robert Charlebois.

Acda en de Munnik gul voor de fans

Acda en de Munnik: Heel veel lieve mensen (61)

‘Dan leef ik toch nog een keer’ was eind vorig jaar de voorlaatste hit van Acda en de Munnik. Het nummer kwam binnen op #17 en eindigde in januari op #60. ‘Heel veel lieve mensen’ begint op #61, maar zien we nog niet op #17 komen. Aan het begin van de week stond het nummer, in de midweek, de voorlopige Single Top 100 op de twaalfde plek. Dat was dankzij de fysieke cd-single van ‘Heel veel lieve mensen’, hun achttiende hitsingle. De fans lijken dan ook wel voornamelijk daarin geïnteresseerd te zijn. Niet zonder reden, want naast de albumversie staat er ook een live versie op, opgenomen op 21 december 2007 in de ‘Stadsgehoorzaal’ in Vlaardingen. En daarnaast staat er ook nog een live versie van hun vorige hit op, ook opgenomen op 21 december 2007. Want als fan zit je toch echt niet te wachten op de albumversie van ‘Heel veel lieve mensen’, toch? Sympathiek en slim dus dat Thomas en Paul met wat extra’s komen. De heren stonden al, samen met van Dik hout en de Dijk, geprogrammeerd voor een optreden op 28 juni op het Java eiland. Maar het afgelopen weekend is daar ook 27 juni bijgekomen. Twee jaar geleden stonden ze er samen met Kane en Within temptation.

Nieuw album van Gavin DeGraw op 1 april

Gavin DeGraw: In love with a girl (65)

In 2005 verscheen ‘Chariot’, het debuutalbum van Gavin DeGraw, dat de hitsingles ‘I don’t want to be’ (#21) en ‘Follow through’ (#56) opleverde. Begin 2007 had de opvolger moeten verschijnen, maar dat is nu 1 april 2008 geworden. De afgelopen jaren heeft Gavin Shane DeGraw (geboren op 4 februari in New York City), veel opgetreden. Onlangs is hij weer gaan optreden, en aan de fans liet hij weten ‘zeer blij te zijn om weer op de bühne te staan’. Het zal echter nog even duren eer hij ook hier optreedt. De Nederlandse fanclub heeft een flink aantal concerten op hun website gezet. Dus totdat Gavin DeGraw weer hier naar toekomt, kun je daar nog even van genieten.

Rihanna verliefd, Ne-Yo gearresteerd

Rihanna feat. Ne-Yo: Hate that I love you (70)

‘Hate that I love you’ is inmiddels de vierde hitsingle van het album ‘Good girl gone bad’ van Rihanna. De vorige drie wisten moeiteloos de top 10 te halen, waaronder een #1 voor ‘Don’t stop the music’. Rihanna komt van het eiland Barbados. De bevolking daar is beretrots op haar en dus werd 21 februari uitgeroepen tot ‘nationale Rihanna dag’. Daarmee voelt ze zich zeer vereerd en als dank daarvoor zal ze binnenkort een gratis concert op haar geboortegrond geven. Wellicht dat zanger Chris Brown daar ook bij aanwezig zal zijn, want de twee schijnen het nogal goed met elkaar te kunnen vinden. Overigens ontkennen de twee eerder al dat ze een relatie hebben, maar gelukkig hebben wij de foto’s nog!

Op ‘Hate that I love you’, haar negende notering, zingt ze samen met Ne-Yo. Hij is nog maar toe aan zijn vierde notering; een #1-hit zat er tot nu toe niet in. Zijn grootste hit ‘So sick’ uit 2006, viel net buiten de top 10. Ne-Yo werd geboren als Shaffer Chimere Smith in Camden, Arkansas, op 18 oktober 1982. Al op jonge leeftijd was hij bezig met muziek en speelde mee in musicals. Na zijn schooltijd zong hij enige tijd in een R&B groep. Meer en meer ontwikkelde hij zijn muziekkwaliteiten door het schrijven van eigen nummers. Daardoor kwam hij in contact met producers die interesse in hem toonden. Hij schreef mee aan nummers van onder anderen Mary J. Blige, Christina Milian en Rihanna. Sinds een aantal jaren noemt hij zich Ne-Yo. De naam komt van het personage Neo uit de ‘Matrix’ films. Het idee kwam van vriend en producer Big D. Evans: “Jij ziet muziek zoals Neo ‘The matrix’ ziet”. De naam Neo bleef hangen, maar mocht niet gebruikt worden, en dus werd het Ne-Yo. Zijn grootste wapenfeit is nog altijd ‘Let me love you’ van Mario waar Ne-Yo aan meeschreef, bij ons #2 in 2005, maar #1 een jaar eerder in Amerika.

Nog geen maand geleden, op 19 februari, werd Ne-Yo gearresteerd in Cobb county in de Amerikaanse staat Georgia. Met zijn Range rover 2006 reed hij te hard en beschikte niet over de juiste papieren. Gelukkig maar, want de meeste rappers worden aangehouden voor drugs of wapenbezit of sex met minderjarige meisjes. Áls ze al levend worden aangehouden, want veel rappers worden door andere (rappers) doodgeschoten.

Uitstapje Kristel redding voor K3?

K3: Je mama ziet je graag (73)

In 2002 zongen Karen, Kristel en Kathleen, K3 dus, over ‘Papapa’, dat niet verder kwam dan #34. Zes jaar later is er ook een plaatje over mama. Met ‘Je mama ziet je graag’ hun 21ste notering, willen de drie nu de moeders in de bloemetjes zetten. Karen: “Mijn mama is mijn God, mijn vriendin, mijn alles,en dat is ze al van kleins af aan. Als tiener was ik nogal een rebel,en toen kon ik minder snel toegeven dat ik haar zo graag zag. Maar nu kom ik er rond voor uit: ik bel mijn moeder elke dag, al is het maar om haar de stomste dingen te vertellen”. Zelf wil ze drie kinderen. Volgens Kristel lijkt ze op haar moeder. “Ik was dertien toen mijn ouders uit elkaar gingen en ik heb zelf beslist om bij mijn papa te blijven wonen. Mijn mama en ik hebben elkaar een tijdje moeten missen. Maar sinds ik zelf mijn kindjes heb, is onze band weer heel hecht geworden. Ze heeft haar job opgegeven om mij een handje te helpen en sindsdien hebben we heel wat gesprekken in gehaald die we eigenlijk moesten hebben toen ik 16 of 17 was.” En Kathleen zegt over haar moeder: “Mijn mama is een voorbeeld voor alle andere mama’s! Ze is niet alleen mijn moeder, maar ook mijn beste vriendin. Ze weet alles over mij. De jongenszaken bespreek ik met Karen en Kristel. Maar met de rest kan ik altijd bij mijn moeder terecht.”

Kristel, het geweten van K3

Vorig jaar bestond K3 tien jaar en verscheen het achtste album ‘Kusjes’. Sinds de start in 1998 zijn er zo’n 3,5 miljoen albums van hen verkocht. Ze maakten drie films en hebben hun eigen tv-show ‘De wereld van K3’. En daarnaast hebben ze ook nog meer dan 1000 optredens gegeven. Kortom, het is dat ze elkaar graag zien, want anders hadden ze er al lang de brui aangegeven! Toch zijn er grenzen aan de loyaliteit. Kristel: “We begonnen met 350 shows per jaar. Dat is me in de loop der jaren wel gaan opbreken. Dan vertrokken we met de bus en dacht ik: nee hè, niet wéér naast die blonde. Gelukkig hadden de andere twee daar ook last van. Toen hebben we de producent gevraagd: mag het ietsje minder druk worden? Dat verzoek is ingewilligd. Als we nu kibbelen, blijft het binnen de perken. Wat zal ik me druk maken, denk ik dan. Straks ben ik weer fijn thuis bij de kinderen.’’Kristel heeft dan ook nog het geluk dat ze momenteel de rol speelt van Nina Ballerina, het geweten van Pinokkio, in de gelijknamige kindermusical die tot eind april door het land toert.

Dim Chris introduceert nieuwe dansrage

Dim Chris: S*cker (77)

In juni 2006 won Dim Chris (=Dimitri Schoenveld) de ‘Young talented producers’ talentenjacht opgezet door de Joachim Garraud, de producer van de Franse dj David Guetta. Vorig jaar kwam Dim Chris met ‘S*cker’, dat in november werd gekozen tot het thema van het dansfeest ‘Tecktonik’ dat op 17 december werd gehouden. ‘Technotik’ moet de echte opvolger van Jumpstyle worden. Kenmerken van ‘Tecktonik’ zijn de zwierende armbewegingen, futuristische kapsels, strakke broeken, fluorescerende kleding en draaiende heupen. De bijbehorende muziek is een sensuelere, ietwat subtielere variant van Jumpstyle. Eerlijke gezegd horen en zien wij niet veel van dat we al kennen, dus de echte opvolger van Jumpstyle is er volgens ons nog niet!

‘Tecktonik’ ontstond rond 2000 in het Parijse discothekencomplex ‘Metropolis’. Sindsdien worden er feesten georganiseerd met de naam ‘Techtonik killer’, waarbij de harde klanken uit Noord-Europa (Nederland, Duitsland) met de zachtere klanken uit het Zuiden (Italië, Spanje) worden gemengd. En na verloop van tijd is het discotheekbezoek daar naar gaan dansen en ontstond ‘Techtonik’. Zoals bij alle dansen zijn ook hier enige virtuozen die het voortouw namen. Dat waren de Franse jongens Vavan, Tazzer en Vavou, die hun kunsten vertonen op ‘A cause des garçons’ van zangeres Yelle. Van de verzamel-cd, ‘Tecktonik deel 4’, gingen in Frankrijk meer dan 200.000 keer over de toonbank. Dim Chris is dan ook hot (of eigenlijk chaud) in Frankrijk, waar hij draait op RTS FM. Binnenkort gaat hij samenwerken met de Zweedse John Dahlbäck. Er is ook een vocale versie van ‘S*cker’, die heet ‘No s*cker’.

Tania is Esmée voor

Tania Christopher feat. Yung craze: Show me (81)

Al na één week is de Walt Disney film ‘Step up 2 the streets’ de meest bezochte film, met een opbrengst van € 493.000,--. In de Verenigde Staten leverde de film al € 26 miljoen op, het dubbele van wat de film heeft gekost. En dus komt Walt Disney met een derde deel, maar dan wel in 3D. ‘Show me’ is het thema van ‘Step up 2 the streets’ en wordt gezongen door Tania Christopher.

Tania bracht haar eerste twee levensjaren door in Maryland, waarna de familie verhuisde naar Kasabaholo in Suriname. Vijf jaar geleden kwam ze naar Amsterdam, waar ze nu in de vierde klas zit van de Havo. Haar grote droom is een carrière in de muziek. En dus maakte ze wat filmpjes en zette deze in navolging van onder andere Esmee Denters op YouTube. Dat bleef niet onopgemerkt en al snel werd ze benaderd door Niels Walboomers van Walboomers records, die haar uitnodigde voor een testsessie in de studio met producers Crown & Tearce. Al snel was duidelijk met welk talent ze te maken hadden, en dan moet je snel toehappen. En dus bood Niels, inmiddels haar manager, haar een contract aan. Speciaal voor de Nederlandse markt nam ze het nummer ‘Show me’ op, het thema van de film ‘Step up 2 the streets’. De rap op het nummer is van Yung Craze, de zestienjarige Jay Hoefsloot uit Lelystad, die al sinds hij kon praten bezig is met het maken van muziek en raps. Jay had al een contract met Wallboomers records. Tania is inmiddels wekelijks in de studio te vinden om aan nieuwe songs te werken en hoopt zich na afronding van haar school volledig op de muziek te kunnen richten.

Wordt Eterno de Nederlandse il Divo?

Eterno: Ma perche no (97)

Het nummer ‘Ma perche no’ van Eterno stond al een aantal weken op de nominatie om de Single Top 100 binnen te komen, maar miste telkens de weeklijst. Tot deze week, want het nummer komt binnen op #97. Eterno komt uit Nederland en bestaat uit bariton Rob van Surksum, bariton Mark Enthoven en tenor Kees Rietveld. De heren brengen een mix van pop en klassiek. Daarbij zingen ze bekende klassieke nummers van onder andere Andrea Bocelli, Luciano Pavarotti en Mario Lanza. Het succes van het internationale kwartet il Divo dat ook een mix van pop en klassiek maakt, krijgt dus Nederlandse navolging. Eind deze maand verschijnt het album ‘Secret earth’. Speciaal daarvoor schreven Michael de Hertog (tevens producer) en Aldo Cuneo het nummer ‘Ma perche no’.

Album Top 100

In de Album Top 100 is er nog geen enkele bedreiging voor Amy Winehouse, keert Chris Rea terug met een eerbetoon aan een gitaar en is het trio Morcheeba ingekort tot een duo.

Amy Winehouse: Back to black (1)
In de Single Top 100 is ze met ‘Valerie’ haar eerste plaats kwijt. Maar in de Mega Album Top 100 weet Amy Winehouse met het album ‘Back to black’ nog van geen wijken. Haar voorsprong op de #2, ‘Live it out’ van Alain Clark, bedraagt bijna 70%, dus daar zal de dreiging niet vandaan komen. Toch denken we dat dit haar laatste (zevende) week is op #1. Afgelopen vrijdag presenteerde Racoon het album ‘Before you leave’ in de trein. En nog voordat ze daarin stapten waren er al 30.000 van besteld. Bovendien waren ze afgelopen zaterdag bij Paul de Leeuw te gast. Dus een #1-album kunnen ze niet meer mislopen!

Janet Jackson: Discipline (28)
De single ‘Feedback’ hield het maar één weekje vol in de Single Top 100, op #94. We mogen hopen dat het album ‘Discipline’ van Janet Jackson het langer volhoudt. Haar vorige album ’20 y.o.’ stond in 2006 vier weken genoteerd met als hoogste plaats #34. Dus in die zin zijn de vooruitzichten niet al te gunstig. ‘Discipline’ is het tiende album van Janet, waaraan werd meegewerkt door onder anderen Rodney Jerkins, Jermaine Dupri en Ne-Yo. Janet produceerde hetzelf samen met L.A. Reid.

Steve Lukather: Ever changing times (39)
Vorig jaar verscheen er nog een live album van Toto, ‘Falling in between – live’, dat een weekje op #88 stond.
Steve Lukather is sinds de oprichting in 1976, de zanger en gitarist van Toto. In 1982 werkte hij samen met andere leden van de band mee aan ‘Thriller’ van Michael Jackson. Met de binnenkomst van ‘Ever changing times’ op #39, staat Steve dus eigenlijk twee keer in de Mega Album Top 100. Want op de zevende plek staat Michael Jackson met ‘Thriller (25th anniversary edition)’. Behalve ‘Ever changing times’ komt er dit jaar nog een album van Steve, instrumentaal dat wel.

Goldfrapp: Seventh tree (49)
‘Seventh tree’ is het vierde album van Alison Goldfrapp en Will Gregory, kortweg Goldfrapp. In 2001 en 2003 boekte Goldfrapp twee radiohitjes: ‘Utopia’ (#94) en ‘Strict machine’ (#89). Goldfrapp is afkomstig uit de Britse plaats Bath. In 1999 tekenden de twee een contract met Mute records, waar een jaar later het album ‘Felt mountain’ werd uitgebracht. Op ‘Seventh tree’ keert het duo weer terug naar de intimiteit van het debuutalbum uit 2000.

Paramore: Riot (61)
De single ‘Misery business’ van de Amerikaanse groep Paramore weet voor alsnog geen potten te breken. Het nummer kwam tot nu toe niet verder dan #93. Wellicht gaan de liefhebbers van deze muziek eerder voor een heel album. ‘Riot’ heet het, en komt binnen op #61.

Chris Rea: The return of the fabulous hofner bluenotes (77)
Chris Rea zal altijd verbonden blijven aan ‘Driving home for christmas’, dat rond de kerst op alle radiostations wordt gedraaid. Van de auteursrechten zou hij wellicht rustig kunnen leven. Toch laat hij om de zoveel tijd nog van zich horen. In 2005 nog met ‘Blue guitars’, elf (!) nieuwe cd’s met 130 nummers, een dvd en een boek met schilderingen die hij gemaakt heeft tijdens zijn herstel van een ernstige ziekte rond 2000. In 2006 deed hij zijn ‘The farewell tour’, waarbij hij oude klassiekers en nieuwe nummers speelde. Toch staat hij weer op de bühne, nu met The fabolous Hofner blue notes, dat een eerbetoon is aan de gelijknamige gitaar uit de jaren ’60. Hij wordt daarbij begeleid door Robert Ahwai (gitaar), Neil Drinkwater (keyboards), Colin Hodgkinson (bas) en Martin Ditcham (drums). Het album is zeker ook een eerbetoon aan zijn grote gitaarheld BB King. In 2003 verscheen van Chris Rea het album ‘Hofner blue notes’, dat dus nu een vervolg (return) krijgt.

Milow: The bigger picture (78)
Met de single ‘You don’t know’ van Milow gaat het de goede kant op. Het nummer zit in de lift en stijgt in de derde week naar #69. Het album ‘The big picture’ is al twee jaar uit, en slaat dankzij de hitsingle nu ook aan in ons land. Een mooie gelegenheid om een misverstand uit de wereld te helpen, en dat is de herkomst van de naam Milow. Die naam heeft namelijk niets te maken met ‘Milo’, dat Grieks is voor appel en ‘Low’, wat Engels is voor melancholisch. Jonathan Vandenbroeck, de echte naam voor de artiest Milow, vertelde aan Eric Corton in BNN ‘That’s life’ dat er een journalist was die maar bleef aandringen op een verklaring van de naam Milow. Zo is de uitleg in de wereld gekomen, maar Milow betekent dus niets. Net als Krezip niets betekent, hoewel sommigen daar een perzik in zien. Overigens zakt ‘Coming of age’ het nieuwste album van Milow in de Vlaamse albumlijst naar de vierde plaats. Twee weken geleden stond het daar nog bovenaan.

Morcheeba: Dive deep (82)
De Britse band Morcheeba is net als Goldfrapp (zie onder #49) niet echt groot in Nederland. Behoudens één of twee radiohitjes en een enkele albumnotering, is dat het wel. En dan te bedenken dat er wereldwijd zo’n zes miljoen albums van Morcheeba zijn verkocht. ‘Dive deep’ is sinds 1996 het negende album, waaronder twee verzamelalbums, maar pas het eerste dat hier een notering krijgt. In 1995 besloten de broers DJ Paul Godfrey en Ross Godfrey en zangeres Skye Edwards de band te beginnen. In 2004 verliet Sky de band, omdat de andere twee een andere muzikale richting op wilden. Haar plaats werd ingenomen door Daisy Martey, maar ook zij maakt inmiddels geen deel meer uit van de band. Op ‘Dive deep’ werken de broers met gastmuzikanten, waaronder zangeres Judy Tzuke, de Noorse zanger Thomas Dybdahl, rapper Cool calm Pete, Bradley Burgess uit Folkstone en de Franse zangeres Manda.