In de Album Top 100 is er nog geen enkele bedreiging voor Amy Winehouse, keert Chris Rea terug met een eerbetoon aan een gitaar en is het trio Morcheeba ingekort tot een duo.
Amy Winehouse: Back to black (1)
In de Single Top 100 is ze met ‘Valerie’ haar eerste plaats kwijt. Maar in de Mega Album Top 100 weet Amy Winehouse met het album ‘Back to black’ nog van geen wijken. Haar voorsprong op de #2, ‘Live it out’ van Alain Clark, bedraagt bijna 70%, dus daar zal de dreiging niet vandaan komen. Toch denken we dat dit haar laatste (zevende) week is op #1. Afgelopen vrijdag presenteerde Racoon het album ‘Before you leave’ in de trein. En nog voordat ze daarin stapten waren er al 30.000 van besteld. Bovendien waren ze afgelopen zaterdag bij Paul de Leeuw te gast. Dus een #1-album kunnen ze niet meer mislopen!
Janet Jackson: Discipline (28)
De single ‘Feedback’ hield het maar één weekje vol in de Single Top 100, op #94. We mogen hopen dat het album ‘Discipline’ van Janet Jackson het langer volhoudt. Haar vorige album ’20 y.o.’ stond in 2006 vier weken genoteerd met als hoogste plaats #34. Dus in die zin zijn de vooruitzichten niet al te gunstig. ‘Discipline’ is het tiende album van Janet, waaraan werd meegewerkt door onder anderen Rodney Jerkins, Jermaine Dupri en Ne-Yo. Janet produceerde hetzelf samen met L.A. Reid.
Steve Lukather: Ever changing times (39)
Vorig jaar verscheen er nog een live album van Toto, ‘Falling in between – live’, dat een weekje op #88 stond.
Steve Lukather is sinds de oprichting in 1976, de zanger en gitarist van Toto. In 1982 werkte hij samen met andere leden van de band mee aan ‘Thriller’ van Michael Jackson. Met de binnenkomst van ‘Ever changing times’ op #39, staat Steve dus eigenlijk twee keer in de Mega Album Top 100. Want op de zevende plek staat Michael Jackson met ‘Thriller (25th anniversary edition)’. Behalve ‘Ever changing times’ komt er dit jaar nog een album van Steve, instrumentaal dat wel.
Goldfrapp: Seventh tree (49)
‘Seventh tree’ is het vierde album van Alison Goldfrapp en Will Gregory, kortweg Goldfrapp. In 2001 en 2003 boekte Goldfrapp twee radiohitjes: ‘Utopia’ (#94) en ‘Strict machine’ (#89). Goldfrapp is afkomstig uit de Britse plaats Bath. In 1999 tekenden de twee een contract met Mute records, waar een jaar later het album ‘Felt mountain’ werd uitgebracht. Op ‘Seventh tree’ keert het duo weer terug naar de intimiteit van het debuutalbum uit 2000.
Paramore: Riot (61)
De single ‘Misery business’ van de Amerikaanse groep Paramore weet voor alsnog geen potten te breken. Het nummer kwam tot nu toe niet verder dan #93. Wellicht gaan de liefhebbers van deze muziek eerder voor een heel album. ‘Riot’ heet het, en komt binnen op #61.
Chris Rea: The return of the fabulous hofner bluenotes (77)
Chris Rea zal altijd verbonden blijven aan ‘Driving home for christmas’, dat rond de kerst op alle radiostations wordt gedraaid. Van de auteursrechten zou hij wellicht rustig kunnen leven. Toch laat hij om de zoveel tijd nog van zich horen. In 2005 nog met ‘Blue guitars’, elf (!) nieuwe cd’s met 130 nummers, een dvd en een boek met schilderingen die hij gemaakt heeft tijdens zijn herstel van een ernstige ziekte rond 2000. In 2006 deed hij zijn ‘The farewell tour’, waarbij hij oude klassiekers en nieuwe nummers speelde. Toch staat hij weer op de bühne, nu met The fabolous Hofner blue notes, dat een eerbetoon is aan de gelijknamige gitaar uit de jaren ’60. Hij wordt daarbij begeleid door Robert Ahwai (gitaar), Neil Drinkwater (keyboards), Colin Hodgkinson (bas) en Martin Ditcham (drums). Het album is zeker ook een eerbetoon aan zijn grote gitaarheld BB King. In 2003 verscheen van Chris Rea het album ‘Hofner blue notes’, dat dus nu een vervolg (return) krijgt.
Milow: The bigger picture (78)
Met de single ‘You don’t know’ van Milow gaat het de goede kant op. Het nummer zit in de lift en stijgt in de derde week naar #69. Het album ‘The big picture’ is al twee jaar uit, en slaat dankzij de hitsingle nu ook aan in ons land. Een mooie gelegenheid om een misverstand uit de wereld te helpen, en dat is de herkomst van de naam Milow. Die naam heeft namelijk niets te maken met ‘Milo’, dat Grieks is voor appel en ‘Low’, wat Engels is voor melancholisch. Jonathan Vandenbroeck, de echte naam voor de artiest Milow, vertelde aan Eric Corton in BNN ‘That’s life’ dat er een journalist was die maar bleef aandringen op een verklaring van de naam Milow. Zo is de uitleg in de wereld gekomen, maar Milow betekent dus niets. Net als Krezip niets betekent, hoewel sommigen daar een perzik in zien. Overigens zakt ‘Coming of age’ het nieuwste album van Milow in de Vlaamse albumlijst naar de vierde plaats. Twee weken geleden stond het daar nog bovenaan.
Morcheeba: Dive deep (82)
De Britse band Morcheeba is net als Goldfrapp (zie onder #49) niet echt groot in Nederland. Behoudens één of twee radiohitjes en een enkele albumnotering, is dat het wel. En dan te bedenken dat er wereldwijd zo’n zes miljoen albums van Morcheeba zijn verkocht. ‘Dive deep’ is sinds 1996 het negende album, waaronder twee verzamelalbums, maar pas het eerste dat hier een notering krijgt. In 1995 besloten de broers DJ Paul Godfrey en Ross Godfrey en zangeres Skye Edwards de band te beginnen. In 2004 verliet Sky de band, omdat de andere twee een andere muzikale richting op wilden. Haar plaats werd ingenomen door Daisy Martey, maar ook zij maakt inmiddels geen deel meer uit van de band. Op ‘Dive deep’ werken de broers met gastmuzikanten, waaronder zangeres Judy Tzuke, de Noorse zanger Thomas Dybdahl, rapper Cool calm Pete, Bradley Burgess uit Folkstone en de Franse zangeres Manda.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten