vrijdag 29 januari 2010

Hitflits: actie Haïti levert Kane derde #1-hit op

Het leek er vorige week op dat ‘No surrender’ van Kane een korte opleving beleefde, toen het nummer van 30 naar #17 steeg. Maar dat was niet eenmalig, want deze week stijgt het nummer door naar de eerste plaats van de Single Top 100. Het levert Kane na ‘Something to say’ en ‘Fearless’, beide in 2005, hun derde #1-hit op. Alleen danken ze hun #1-hit voornamelijk aan actrice Carice van Houten. Op 21 januari, de avond van de actie ‘Nederland helpt Haïti’, zongen de heren samen met haar het nummer ‘No surrender’. De dag daarop kwam het nummer tot en met zondag exclusief beschikbaar op de site www.muziekvoor555.nl, waarvan alle opbrengsten naar de actie gingen. Het gevolg was een run op de download, die inmiddels ook op andere download platforms beschikbaar is. Ook het album ‘No surrender’ profiteert, want het stijgt van 18 naar #5.

Kane was niet de enige die een track beschikbaar stelde. Veel andere Nederlandse artiesten, in alle genres, deden mee aan de actie. En dat vertaalt zich dan ook in hitparadenoteringen, onder andere voor Ray & Anita (‘In da name of love’, van 26 naar #4), Acda en de Munnik (‘Eva’, van 11 naar #7) en Nick & Simon (‘Pak maar m’n hand’, van 54 naar #18). En je weet, doneren kan nog altijd op giro 555. De huidige stand is € 106 miljoen.

Vorige week zondag vond de finale plaats van de zoektocht naar Mary Poppins. Winnares werd de 24-jarige Noortje Herlaar. In navolging van Freek Bartels die in 2008 de talentenjacht ‘Op zoek naar Joseph’ won, en een #2-hit scoorde met ‘Laat je droom bestaan’, boekt ook Noortje haar eerste succes met ‘Alles kan’, dat de hoogste eersteweeks is op #14.

‘Broodje bakpao’, de #1-hit van the Opposites feat. Sef & Gers was geïnspireerd op de serie ‘New kids’. Deze week komen de New kids met hun eigen (Carnaval) single: ‘Groeten uit Brabant!’ binnen op #23.

Aangezien Girls aloud een sabbattical heeft ingelast, kunnen de leden van deze Britse meidengroep zelf een carrière opstarten. Cheryl Cole is de eerste die dat zeer succesvol doet met de single ‘Fight for this love’ en het album ‘3 words’. Beide behaalden de eerste plaats van de Britse hitparades. Bij ons begint haar succes met de single ‘Fight for this love’ op #27.

De andere binnenkomers vinden we onderin de Single Top 100:
#55 Sandy Dane: ‘Beautiful and ugly’
#60 Tim Douwsma: ‘Je bent de hemel’
#68 Zware jongens: ‘De poes van tante Loes’
#69 DIO feat. Jayh: ‘Cool’
#82 Sabrina Starke: ‘Home is you’
#88 Three 6 mafia vs DJ Tiësto: ‘Feel it’
#89 Dennis Ferrer: ‘Hey hey’
#92 Jacques Herb: ‘Ik doe alles voor jou’
#97 Johnny Gold: ‘Ik ben wat lator’
#98 Paris avenue: ‘My life is music’

Twee weken geleden kwam Jurk! met ‘Zou zo graag’ binnen op de eerste plaats van de Single Top 100. Vorige week deden ze dat nog een keer over met het album ‘Avondjurk’. Maar het succes is van korte duur, want nadat de singletrack vorige week al naar #2 was gezakt en deze week duikelt naar de twaalfde plaats, gaat het album deze week ook onderuit en zakt van de eerste naar de zesde plek. De nieuwe #1 in de Album Top 100 is opnieuw ‘MaMaSé!’ van K3, dat nu voor de derde keer de eerste plaats opeist. In totaal staat het album nu voor de zesde week op de eerste plaats.

Het effect van het winnen van de Popprijs 2009 door Kyteman ebt nog door in de albumlijst. Nadat het album ‘The hermit sessions’ vorige week van 45 naar #6 sprong, stijgt het deze week door naar de derde plaats, en is nog één plaatsje verwijderd van de hoogste notering: #2 op 26 september 2009.

Pas volgende week woensdag, 3 februari, is de albumpresentatie in Paradiso in Amsterdam. Maar nu al is zijn debuutalbum de hoogste eersteweeks op #12. Tim Knol heet hij, evenals zijn album. Tim komt uit Hoorn, dezelfde plaats waar ook Johan de band van Jacob de Greeuw vandaan kwam. Naast Jacob, werkten nog twee leden van Johan mee aan het album: Jeroen Kleijn en Matthijs van Duijvenbode. Tim speelde tijdens de afscheidstournee in het voorprogramma van Johan. Daarnaast spelen ook Anne Soldaat en Reyer Zwart van Do-the-undo mee op het album. En dan al zo hoog binnenkomen, een betere start kan een beginnend artiest zich bijna niet wensen!

Afgelopen maandag, 25 januari, ging de nieuwe voorstelling ‘Laagland’ in première in De Kleine Komedie in Amsterdam. Het is het vervolg op ‘Harmonium’ van bijna drie jaar geleden. Daarin zingt Ricky Koole vergeten liedjes en vertelt haar vriend Leo Blokhuis verhaaltjes bij de nummers. Tijdens de première van ‘Laagland’ werd haar cd ‘To the heartland’ gepresenteerd. De cd is samen met de begeleidingsband van ‘Laagland’ en technicus Frans Hendriks opgenomen in een oude stolpboerderij. Er is ook een elpee (= vinyl!) versie van, kompleet met cd. ‘To the heartland’ is haar derde cd en komt binnen op #18.

Van een heel ander kaliber is de Zangeres zonder naam. Mary Servaes-Bey, zoals ze echt heette, was de ‘koningin van het levenslied’. In 1998 overleed ze op 89-jarige leeftijd, maar is nog altijd voor vele zangeressen een voorbeeld. Haar ontdekker Johnny Hoes betitelde in 2008 Liesbeth Raaijmakers uit Weert als haar natuurlijke opvolger. Na zes jaar is er nu een nieuwe verzamelaar van de Zangeres zonder naam: ‘Vergeten liedjes’ komt binnen op #22.

Het restant:
#44 Mad trist: ‘Pay the piper’, groep uit Limburg, geproduceerd door Torre Florim van de Staat
#55 Tindersticks: ‘Falling down a mount’, trio uit het Britse Nottingham met het achtste studioalbum, opvolger van ‘The hungry straw’ (#44 in 2008)
#57 David Bowie: ‘A reality tour’, dubbelalbum van de gelijknamige tour uit 2003, naar aanleiding van het album ‘Reality’ uit 2003
#72 Local natives: ‘Gorilla manor’, vijfmans formatie uit Orange county, Californië
#100 Absynthe minded: ‘Absynthe minded’, Belgische groep die onlangs vier belagrijke muziekprijzen (Mia’s) won. Het album is al sinds oktober uit, maar komt nu dankzij een optreden in ‘De Wereld Draait Door’ binnen.

De belangrijkste standen weet je nu. De rest is via de linkjes na te lezen. En na het weekend staat er weer een nieuwe Megaman voor je klaar met alle feiten achter de (nieuwe) hits.

maandag 25 januari 2010

Megaman bij week 4 – 23 januari 2010

In deze Megaman bewijst Caro Emerald geen eendagsvlieg te zijn, hebben veel BN-ers genoeg van de reallife soaps, maar begint Danny de Munk er eentje, is Lifehouse terug van weggeweest en komen heel veel ‘feest’ platen binnen. Dit en meer over de hits in de Single Top 100 van deze week.

Caro Emerald geen eendagsvlieg

Caro Emerald: A night like this (1) *** eerste week op #1 ***

Met haar eerste single ‘Back it up’ wist de 29-jarige Caroline van der Leeuw, zoals Caro Emerald volgens de burgerlijke stand van Amsterdam heet, een aardig visitekaartje af te geven. Het nummer stond 21 weken genoteerd, met als hoogste notering #16, wat haar een 61ste plaats opleverde in het jaaroverzicht van 2009. Maar ‘A night like this’ verbeterde de hoogste notering vorige week al, toen het nummer doorsteeg naar #6. Deze week wordt de laatste hobbel genomen, want het stijgt door naar #1! Toch zag het er in het begin helemaal niet naar uit dat we met een toekomstige #1 te maken hadden. De eerste drie weken zat er niet veel schot in de verrichtingen van ‘A night like this’ van Caro. De eerste twee weken stond het op #51 en in de derde week zakte het nummer zelfs naar #68. Vervolgens steeg het nummer naar #46 en vorige week kwam de vaart er echt in door de sprong naar #6 te maken. De #1-positie deze week is een prachtige uitgangspositie voor het album ‘Deleted scenes from the cutting room floor’, dat vanaf aanstaande vrijdag te koop is. Afgelopen zaterdag was het de Strepenmeester in ‘De strepen van Spits’. Negen van de twaalf nummers kregen een streep, waarmee het de Strepenlijst 2010 aanvoert. Nu de Album Top 100 nog.

verlies en winst

Een #1 voor Caro Emerald betekent dat die van vorige week een toontje lager moet zingen. ‘Zou ze graag’ van Jurk! kwam vorige week mede door een twitteractie van Jeroen van Koningsbrugge binnen op de eerste plaats. Toch levert het nummer niet veel in, want het zakt slechts naar de tweede plaats en verliest relatief gezien maar 14%. En dat mag opmerkelijk heten, want het album ‘Avondjurk’ komt binnen op de eerste plaats van de Album Top 100. Meestal neemt de aandacht voor een single dan (snel) af. En die aandacht voor Jurk! zal de komende tijd nog wel even blijven, want aanstaande donderdag, 28 januari, start hun theatertournee ‘Jurk’, die duurt tot 1 april.

Danny de Munk komt weer met eigen docusoap

Danny de Munk: Dit is mijn leven (24) *** hoogste eersteweeks ***

Op 19 februari wordt Danny de Munk 40. Op zijn veertiende speelde hij Ciske de Rat in de gelijknamige film en scoorde hij met ‘Ik voel me zo verdomd alleen’ de hit van het jaar 1984. ‘Dit is mijn leven’ is zijn vijftiende notering, dat mede door hemzelf is geschreven. Terwijl andere BN-ers waaronder Jan Smit (even) genoeg hebben van reallife soaps, staat Danny er binnenkort midden in. ‘Dit is mijn leven’ is de titelsong van de docu-soap ‘Danny & Jenny gaan verhuizen’, die op 5 maart te zien is bij de TROS. Het nummer is tevens de titel van zijn album dat in maart verschijnt. In 2007 liet Danny de camera’s ook al toe in zijn privé-leven tijdens de serie ‘Danny & Jenny de Munk’, die door de AVRO werd uitgezonden en in het teken stond van zijn 25-jarig jubileum. De nieuwe docusoap zal ook in het teken staan van de twee optredens op 9 en 10 april, die Danny geeft in de Heineken Music Hall in Amsterdam.

Deurzakkers hebben weer inspiratie

De Deurzakkers & Lucretia Martina: Dushi Dushi (happy hour) (39)

Vorig jaar misten Clemens van Bracht en Willem van Schijndel de inspiratie voor een nieuwe carnalvalshit. Maar dit jaar zijn ze, de Deurzakkers, weer van de partij. Voor hun Carnavalshit riepen ze de hulp in van Lucretia Martina, een creatie van Wendy van Dijk, die eerder menig bekende Nederlander maar ook buitenlander, op het verkeerde been zette als het personage Ushi. Sinds oktober presenteert Wendy (Weesp, 22 januari 2971) zich als de Antilliaanse weervrouw Lucretia Martina. En ook nu wordt menig bekend persoon, zowel nationaal als internationaal in de maling genomen. Zij doet dat in het programma Ushi & Dushi, dat zeer goed scoort met een gemiddelde van zo’n 2 miljoen kijkers. Met andere woorden, ook haar nieuwe typetje slaat zeer goed aan. Het leverde de Deurzakkers genoeg inspiratie op voor hun nieuwe Carnavalshit, dat kompleet met het bijbehorende ‘Cuchi cuchi’ wel eens één van hun grootste (Carnaval) hits kan worden.

Helemaal Hollands krijgt nummer van Magic trio

Helemaal Hollands: De ober (44)

Vorig jaar kenden ze elkaar precies tien jaar, Carlo Rijsdijk en Leo Langstraat. In 1999 kwamen de twee elkaar tegen bij de Soundmix show. Vervolgens maakten ze als Move-it!, feestversies van Engelstalige hits. ‘I save the day’, van Roberto Jacketti & the Scooters, uit 2002, is nog steeds hun grootste: #12. In 2005 pasten ze zowel het repertoire als de naam aan. Vanaf toen zijn ze Nederlands gaan zingen en veranderden de naam in, hoe toepasselijk, Helemaal Hollands. Als we de vijf hits van Move-it! meerekenen, zijn ze met ‘De ober’ al toe aan hun vijftiende notering.

De ober’ is geen eigen nummer, maar van het Magical trio, oftewel Jan Smit, Simon Keizer en Kees Tol. Zij namen met dit nummer deel aan het jaarlijkse Volendammer Kermishit Festival, waarmee ze wonnen. Ze hadden het dus zelf best kunnen uitbrengen, maar in plaats daarvan hebben ze het liedje ‘overgedragen’ aan de twee heren van Helemaal Hollands. Op hun versie hoor je in het achtergrondkoor Jony de Boer, Lisa Boray, John van de Ven.

Edward Maya even alleen

Edward Maya: This is my life (56)

In de negentiende week zakt ‘Stereo love’, de vorige hit van de Roemeen Edward Maya & de Russin Vika Jigulina van 38 naar #49. Dat nummer had zes weken nodig om de top 10 te bereiken, waar het drie weken instond, waarvan twee weken op #5. We zijn benieuwd hoever ‘This is my life’, een nummer van Edward Maya solo, komt. ‘This is my life’ is geen cover van de gelijknamige hit van Shirley Bassey uit 1979, wat wél een cover was. De volgende single wordt er weer eentje van Edward & Maya samen: ‘Mono in love’.

Lifehouse terug van weggeweest

Lifehouse: Half way gone (64)

In 2001-2002 scoorde de Amerikaanse groep Lifehouse, die hun oorsprong kent in de relipopgroep Blyss, drie hits in ons land, waarvan ‘Hanging by a moment’ het verst kwam: #31. In 2000 was het zelf het meest gedraaide liedje op de Amerikaanse radio. Wereldwijd verkocht de band 15 miljoen albums. Ondanks enkele wijzigingen in de bezetting, heeft de groep met voorman Jason Wade (zang/gitaar) de afgelopen acht jaar veel opgetreden en twee albums uitgebracht. Deze brachten echter hier geen hits voort, maar daar komt met ‘Half way gone’, nieuw op #64, verandering in. Het is de voorloper van hun vijfde album ‘Smoke and mirrors’, dat begin maart verschijnt. Naast Jason Wade, bestaat de groep verder uit Rick Woolstenhulme (drums), Bryce Soderberg (basgitaar) en Ben Carey (gitaar).

Nederlander maakt remix voor New Yorkers

Larry Tee feat. Roxy Cottontail: Let’s make nasty (73)

Larry Tee is een rot in het vak. Geboren als Lawrence Thom, in Seattle op 12 oktober 1967, trok hij eind jaren ’80 naar New York. Daar werd hij al snel bekend om zijn ‘Love machine’ feestjes met allerlei extravagante personen als de travestiet RuPaul. Ook stond hij wekelijks in de beroemde discoclub the Roxy’s. In 1992 schreef Larry voor RuPaul het nummer ‘Supermodel (you better work)’ (#38). Aan het begin van het vorige decennium introduceerde hij ‘electroclash’, een mix van van electro, synthpop, Italo-disco, new wave en punk. Bekende exponenten daarvan zijn the Scissor sisters, Benny Benassi, Goldfrapp, 2 Many DJs/Soulwax en onze eigen Ella Bandita.

Clubpromoter/dj Roxy Cottontail (= Roxy Summers), komt uit Columbia en woont sinds 1997 in New York City. De liefde voor muziek werd aangewakkerd toen ze van haar grootouders een jukebox kreeg. Dagen deed ze niets anders dan luisteren naar die plaatjes. Vervolgens raakte ze verzeild in de New Yorkse dansscène, waar Larry Tee inmiddels faam had gemaakt met zijn ‘electroclash’. Tja, en als je jezelf Roxy noemt, dan hoor je ook een keer langs the Roxy’s te gaan, toch? Ze werkte met diverse dj’s en producers, waaronder Steve Aoki, Afrika Bambaataa en Armand van Helden. En nu dus ook met Larry Tee, waarmee ze ‘Let’s make nasty’ opnam. De remix van onze eigen Nick van de Wall, alias Afrojack, zorgt voor een hitnotering. Volgens Roxy zijn kleding en muziek onlosmakelijk met elkaar verbonden, en dus komt ze later dit jaar met een eigen kledinglijn.

Dikdakkers vieren Carnaval met ‘Hakkestamp’

Dikdakkers: Hakkestamp (77)

‘Hakkestamp’ van de Dikdakkers komt binnen op #77. En dat is dezelfde positie waar ‘Hobbelpaard’ in 2007 eindigde. En laat dat nummer nu ook op de cd-single staan! Vorig jaar scoorden Hans Voogd en Anton Geerts een #12-hit met een opgepoetste versie van ‘Cowboys & indianen’. ‘Hakkestamp’ is inmiddels hun zesde notering, waarbij ze zich lieten inspireren door een Russisch volksliedje en een nummer van Georges Moustaki.

Plegen Double DJ’s plagiaat?

the Double DJ’s: Boven op de berg (84)

Vorig jaar kwamen Robbie van Rijt en Jeroen Stabel, the Double DJ’s, nog met een eigen nummer ‘Ja die van jou’ dat het zeven weken volhield met als hoogste notering #35. Dit jaar kozen ze (en ze zijn niet de enige!), voor een liedje uit Oostenrijk, van die jungen Zillertaler. Zij hadden in 2009 de hit van het jaar met ‘So ein schöner Tag (Fliegerlied)’, dat ook bij ons in diverse uitvoeringen een hit werd. Geen wonder dus dat the Double DJ’s eens zijn gaan luisteren naar andere nummers van de Oostenrijkers. Want ook dit jaar komen die met een liedje en een dansje: ‘Drob’n auf ’m Berg (Zwergenlied)’, dat vorig jaar juni al een #25-hit was in eigen land.

plagiaat?

Net als vorig jaar met ‘So ein schöner Tag (Fliegerlied)’, zijn the Double DJ’s niet de enigen die een Nederlandse versie van ‘Drob’n auf ’m Berg (Zwergenlied)’ hebben opgenomen. De eerste die het nummer van een Nederlandse tekst voorzag, was de Anseltaler party express, die verbolgen zijn over de versie die the Double DJ's hebben opgenomen. “Er is een duo die het heel erg bont hebben gemaakt. Deze hebben een exacte kopie van ons nummer gemaakt, ook wel plagiaat genoemd. Wij zullen hier alles aan gaan doen om dit de kop in te drukken, want dit is zonder onze toestemming gebeurd.” Hoewel ze the Double DJ’s niet bij naam noemen, gaat het wel over hen.

Verder zijn er nog uitvoeringen van Bart Declercq uit het Belgische Gooik en van John Enter. John nam zijn eigen versie vorig jaar al op en nam wel de moeite om met een eigen tekst te komen.

Destine wil gewoon ‘knallen’

Destine: Spiders (87)

Na twee radiohitjes, ‘In your arms’ (#77) en ‘Stars’ (#76), staat Destine uit Tilburg op het punt op echt door te breken. ‘Spiders’ is de derde hitsingle van het aankomende album ‘Lightspeed’ dat morgen, dinsdag 26 januari, wordt gepresenteerd in Paradiso in Amsterdam. Hun grote voorbeelden zijn de Amerikaanse punkbands zoals Paramore. Vandaar dan ook dat ze met de Amerikaanse producer James Paul Wisner in zee zijn gegaan, die ‘All we know is falling’, het debuutalbum van Paramore voor zijn rekening nam. Na de albumpresentatie gaat Destine op tournee, waarbij ze expres niet in grote zalen willen optreden. Zanger Robin Loenen: “We hebben liever dat het goed vol zit, dan kan je gewoon lekker knallen. Sommige zalen zijn al uitverkocht, dus dat gaat de goede kant op.” En toetsenist Laurens Troost vult aan: “Van de zomer gaan we de festivals langs (‘Indian summer festival’ op 19 juni is al geboekt) en daarna zien we wel weer verder. Misschien gaan we dan wel beginnen aan ons volgende album.”

Lawineboys hebben eigen skihut

Lawineboys: Ik ben liever vrijgezel (92)

De Lawineboys is wellicht de enigste feestact die in Oostenrijk, hét paradijs voor de après-ski liefhebber, hun eigen skihut hebben. Addie Compen en Koen van Steenbergen uit Budel zijn namelijk eigenaar van het ‘Après ski paleis’ in Saalbach Hinterglemm. En dus zijn ze altijd verzekerd van een optreden! ‘Ik ben liever vrijgezel’ is hun achtste notering. De cd-single bevat drie nummers, waaronder ‘Gaan we naar huis’ en ‘Lawine song’.

DJ Maurice steunt opkomende collega

DJ Maurice vs Daim Vega: Red horse (93)

Vorig jaar was DJ Maurice (=Maurice Huismans) één van de vele acts die een Nederlandstalige versie opnam van ‘Rap das armas’ van Cidinho en Doca. Maurice maakte er van ‘Paprika (parapaa)’ en kwam er mee tot de 55ste plaats. De grootste hit scoorde Maurice met een remix van ‘Heb je even voor mij’ van Frans Bauer begin 2004: #7. In mei 2009 kreeg Maurice een leuk idee voor ‘Red horse’, dat vanwege drukke werkzaamheden pas eind 2009 werd opgenomen met een nieuwe opkomende producer.


Die producer was Daim Vega (Jim) uit Enschede. Hij begon met muziek op zijn fasttracker computer, waar hij dagen en nachtenlang mee bezig was. Volgens eigen zeggen ‘produceert hij zijn muziek op geheel eigen wijze, en heeft ideeën die niet te stoppen zijn’. Remixen maken is zijn grote liefde. Zo maakte hij onder andere remixen van ‘Gotta feeling’van the Black eyed peas en ‘Rowsu (tuintje in mijn hart)’ van Damaru. Buiten het muziek maken is hij werkzaam bij BodyMentors, een fitnesscentrum in Capella aan de IJssel.

‘Red horse’ is gebaseerd op de goaltune van FC Twente.

Max Jens springt uit de band

Max Jens: Op een berg (eeehoo) (94)

‘Op een berg (eeehoo)’ heeft niets van doen met ‘Boven op een berg’ van onder andere the Double DJ’s (zie onder #84). De enige overeenkomst tussen beide nummers, is dat ze beide (veel) gehoord zullen worden op de feesten in de après-ski gebieden en skihutten.

‘Op een berg (eeehooo)’ is van de in Deventer geboren Max Jens. Vorig jaar imponeerde hij met het nummer ‘Mooi maar ten einde’, dat ging over een kind dat overleed aan kanker. Maar Max wil ook wel eens uit de band springen en dan liefst ‘Op een berg (eeehooo)’! Zijn motto luidt: ‘Glühwein uit de kast, ski’s uit ‘t vet, en zing en feest mee met Max Jens!’

Paramore waarschuwt mensen die leven in een fantasiewereld

Paramore: Brick by boring brick (95)

Vraagje: wat is de overeenkomst tussen Destine en Paramore? Antwoord: Paramore is één van de grote voorbeelden van Destine. Bovendien is Destine in zee gegaan met James Paul Wisner, die ‘All we know is falling’, het debuutalbum van Paramore uit 2005 produceerde. Inmiddels is Paramore al vier jaar verder en liet ‘Brand new eyes’, hun derde album in 2009, produceren door Rob Cavalho, producer van Green day.

Paramore bestaat sinds 2004 en bracht in 2008 het tweede album ‘Riot!’ uit. Daarvan kwam de single Misery business’ dat tot #56 kwam. ‘Brick by boring brick’ is afkomstig van het album ‘Brand new eyes’ dat vorig jaar tot #23 kwam in de Album Top 100. Volgens zangeres Hailey Williams die ‘Brick by boring brick’ schreef, gaat het nummer over mensen die zichzelf voor de gek houden door te leven in een fantasiewereld. Het is goed om te dromen en bepaalde doelen na te streven, maar het wordt anders als je daardoor vervreemd van de echte wereld.

Rob Ronalds kiest voor oud Pater Moeskroon succes

Rob Ronalds: Hela hola! (tut hola) (96)

Vorig jaar scoorden de Lawineboys een flinke feesthit (#24) met ‘Laat maar waaien’ een cover van Pater Moeskroen die er zelf mee tot #42 kwam in 1996. Dat zag Rob Ronalds waarschijnlijk ook wel zitten, en dus koos hij voor ‘Hela hola! (tut hola)’, een ander nummer van Pater Moeskroen, dat in 1991 tot #8 kwam. En als je op de versie van Rob Ronalds bent uitgefeest, kun je altijd nog terecht bij track 2: ‘Ik meen ‘t’, in 1985 de derde #1 hit voor André Hazes. Het levert Rob zijn elfde notering op, en dat past wel bij het Carnaval dat begon op de elfde van de elfde om 11.11 uur!

Monique Smit gaat voor Z@pp

Monique Smit: We gaan ervoor (kom maar op) (98)

Als je de (fan)site van Monique Smit bekijkt, lijkt het alsof er sinds 2008 niets meer is gebeurd. Op de site wordt nu nog ‘Stel je voor’ uit eind 2008 aangeboden! Geen woord over ‘Doe wat ik wil’ uit juli 2009, laat staan ‘We gaan ervoor (kom maar op)’, haar zesde hitsingle! Dus we zullen je even bijpraten. In 2008 is Monique geopereerd aan haar stembanden, vorig jaar stond ze in het voorprogramma van broer Jan en sinds eind 2009 woont ze op haar zelf. We gaan ervoor (kom maar op)’ nam Monique samen op met de presentatoren van alle programma’s van Z@pp, de kinderprogramma’s op Nl. 3. Zelf is ze sinds 22 december 2007 presentatrice van de ‘Kids Top 20’, waarin ‘We gaan ervoor (kom maar op)’ op de tweede plaats staat, achter ‘Click clack’ van Ralf, die ook meedoet op het nummer, naast onder anderen Sipke Jan Bousema, Ewout Genemans en de zwangere Angela Esajas.

Het nummer is het themalied voor een nieuwe campagne, waarmee Z@pp de jonge zender nog meer onder de aandacht wil brengen binnen de doelgroep. En wat doe je dan? Dan betrek je alle presentatoren en andere bekende die regelmatig op Z@pp te zien zijn daarbij.

André van Duin komt met dubbelalbum

André van Duin: Ome Cor heb een drilboor (99)

Vorig jaar kwam André van Duin na elf jaar weer met een Carnavalskraker ‘De balletjes van de Koningin’. Het nummer was eigenlijk bedoeld als opwarmertje voor de Dik voor Mekaar show die de TROS vanaf 27 februari uitzond. Maar toen de clip zo’n 150.000 keer was gedownload, en de vraag naar het nummer bleef, kwam het nummer alsnog op single uit en bereikte in twee weken de eerste plaats. In de jaarlijst van 2009 haalde het nummer de 81ste plaats.

De reden dat André met Carnaval geen nummers meer uitbracht, was omdat dit genre toch niet gedraaid zou worden. Bovendien wordt er veel illegaal gedownload en zou een single toch niets meer opleveren. Gelukkig bleek André het mis te hebben, zoals we inmiddels weten. Wel moet gezegd worden, dat het er wel van afhangt met wat je komt. Maar aangezien André een patent heeft op Carnavalnummers, hoeven we daar niet (meer) bang voor te zijn. We zijn dan ook benieuwd hoever ‘Ome Cor heb een drilboor’ komt. Het zal vast niet de enige single van André dit jaar zijn, want in april komt er een dubbel album van hem uit, voorafgegaan door een muziekspecial bij de TROS. Daarnaast komt de TROS ook met een nieuwe serie ‘ Van Duin op z’n best’ en na twaalf jaar met ‘Animal Crackers’!

goed doel

Het zal je niet ontgaan zijn dat er veel geld nodig is voor noodhulp en de wederopbouw van Haïti. Afgelopen donderdag, 21 januari 2010, is daarvoor de landelijke actie ‘Nederland helpt Haïti’ gehouden. Ook André van Duin draagt zijn steentje bij, door alle opbrengsten van de single ‘Ome Cor heb een drilboor’ af te staan aan de actie, die voorlopig €83.448. 252 heeft opgeleverd. Als je nog wilt doneren dan kan dat op giro 555, maar ook door de single van André te downloaden via de site Muziek voor 555. Per download gaat € 1,30 naar Haïti.

Overigens zijn er meer artiesten die hun nummer afstaan aan Haïti. Onder anderen Caro Emerald, Jurk! en Kane & Carice van Houten met de speciale actieversie van ‘No surrender’.