vrijdag 17 maart 2017

Hitlits: Wilde Westen verovert Nederland; ‘Shape Of You’ van Ed Sheeran voor tiende week aan kop.

Behalve dat de hiphoppers LouiVos, Mula B, 3Robi en Kingsize één of meerdere hits hebben  gescoord, is er nog een overeenkomst. Alle vier brengen hun tracks uit op hetzelfde label, het Haagse Wilde Westen Records. Op dat label, in 2008 opgezet door Mohamed El Kardoudi, verschijnt deze week de mixtape W.W.Nation. dat binnenkomt op de tweede plaats van de Album Top 100. Van het album met 29 tracks (!), dat uitsluitend digitaal verkrijgbaar is en waaraan ook Bartofso meewerkte, krijgen een aantal ook een notering in de Single Top 100 (zie onder Singles).

ALBUM TOP 5

1. (1)   Ed Sheeran: ÷ (Divide) (tweede week)
2. EW  Wilde Westen: W.W.Nation (op bijna 85%)
3. (5)   Ed Sheeran: X
4. (3)   George Kooymans Hennie Vrienten Boudewijn de Groot: Vreemde Kostgangers
5. (6)   Frenna: Geen Oog Dichtgedaan

Naast ÷ (Divide) en X staat Ed Sheeran ook nog met 5 genoteerd, op #90 van #64. Het dubbelalbum X / + is vanaf #28 buiten de Album Top 100 gevallen.

In de Midprice Top 50, de lijst met goedkoop geprijsde albums blijft zijn album + op de eerste plaats staan.

Over naar het restant eerste weeks noteringen in de Album Top 100:
#18 Zack Ink: Glitchfather
#22 Laura Marling: Semper Femina
#26 Shins: Heartworms
#38 Bottles of Love: Hush
#44 Original Soundtrack: Beauty and the Beast 2017)
#53 Fink: Fink’s Sunday Night Blues Club, Vol. 1
#61 John West: Live In Concert
#75 Khalid: American Teen
#99 Valerie June: The Order Of Time

SINGLES

Ed Sheeran voert niet alleen de albumlijst aan, ook in de singlelijst is hij de baas. Zijn  ‘Shape Of You’ staat nu voor de tiende week op de eerste plaats. En het einde is nog niet in zicht. Met tien weken behoort het nummer tot een groep van vijftien andere nummers die tien weken of langer bovenaan de Single Top 100 stonden. Meer daarover in de nieuwe Megaman.

SINGLE TOP 5

1. (1)   Ed Sheeran: Shape Of You (tiende week op #1)
2. (4)   Jairzinho feat. Sevn Alias, BKO & Boef: Tempo (op ruim 45%)
3. (3)   Kygo & Selena Gomez: It Ain’t Me
4. (2)   Ed Sheeran: Castle On The Hill
5. (5)   Ronnie Flex feat. Frenna: Energie

Vorige week kregen alle zestien tracks van ÷ (Divide) van Ed Sheeran een notering. En deze week blijven die tracks ruim genoteerd, allen binnen de bovenste 50:
#1 (1) Shape Of You
#4 (2) Castle On The Hill
#6 (6) Galway Girl

#17 (8) Perfect
#18 (11) Happier

#22 (12) Dive
#23 (14) New Man
#25 (10) How Would You Feel (Paean)
#26 (16) What Do I Know?
#29 (21) Barcelona

#30 (20) Supermarket Flowers
#37 (26) Nancy Mulligan
#39 (19) Erasier
#40 (24) Bibia Be Ye Ye

#42 (25) Hearts Don’t Break Around Me
#50 (29) Save Myself

Vier weken geleden stond ‘You Don’t Know Me’ van Jax Jones feat. Raye aan de rand van de top 10. Vervolgens viel het nummer terug, stond het  twee weken op de twaalfde plaats en zakte het vorige week naar de vijftiende plek en leek een top 10-positie buiten bereik.
Maar deze week herpakt het nummer zich, want in de achtste week stijgt ‘You Don’t Know Me’ zelfs naar de negende plaats. Voor beiden is het hun eerste top 10-notering.

Geven we tot slot nog een overzicht van de eerste weeks noteringen:
#33 Boef & Soufiane Eddyani: Salam
#64 Mula B, LouisVos & 3robi: Donnie Bankoe Barkie
#67 Jason Derulo feat. Nicki Minaj & Ty Dolla $ign: Swalla
#68 F1rstman: Één Ding
#75 Axwell Λ Ingrosso feat. Kid Ink: I Love You
#87 Lijpe & D-Double: Geen Tijd

En tot zover deze Hitflits. Zoals je gewend bent melden we ons later dit weekend met de nieuwe noteringen in de albumlijst én een nieuwe Megaman.

zondag 12 maart 2017

Megaman bij week 10 – 11 maart 2017

Ed Sheeran boekt record met 5 noteringen in de top 10

En verder in deze Megaman:
-          Boef komt vrijdag met tweede album
-          O’G3NE kon uit meerdere liedjes kiezen
-          Lorde is haar eerste relatie te boven
-          Diaz & Bruno schrijven anthem voor indoorfestival
-          Future kan het ook alleen
-          Kyle & Lil Yachty spioneren er op los

Naast de Hitflits van afgelopen vrijdag met alles over de dubbelslag van Ed Sheeran, en deze Megaman, kun je voor de andere nieuwe noteringen in de Album Top 100 ook nog terecht bij de Albumflitsen.

Volg ons op Twitter en je hoeft niets meer te missen.

Ed Sheeran boekt record met 5 noteringen in de top 10

#1 Ed Sheeran: Shape of You
    *** negende week op #1 ***

Het zat er natuurlijk dik in dat ‘Shape Of You’ van Ed Sheeran ook deze week de Single Top 100 zou aanvoeren, nu voor de negende week. Afgelopen week verscheen zijn derde album ÷ (Divide), en met  2,6 miljoen streams blijkt Shape Of You’ de populairste track van het album te zijn. Dat is ruim 1,1 miljoen meer dan ‘Castle On The Hill’ (op #2) en bijna 2 miljoen meer dan ‘Save Myself’ (op #29)!

Daarmee heb je dus al 3 noteringen. In totaal zijn het 16 tracks die een notering krijgen in de Single Top 100:
#1 (1) Shape Of You
#2 (8) Castle On The Hill
#6 Galway Girl           *** hoogste eerste weeks ***
#8 Perfect
#10 (30) How Would You Feel (Paean)

#11 Happier
#12 Dive
#14 New Man
#16 What Do I Know?
#19 Erasier
#20 Supermarket Flowers

#21 Barcelona
#24 Bibia Be Ye Ye
#25 Hearts Don’t Break Around Me
#26 Nancy Mulligan
#29 Save Myself

record

Zoals je ziet staan er vijf tracks van Ed Sheeran bij de bovenste tien, een record. Niet eerder lukte dat een artiest. Vier was het hoogste, bereikt door twee artiesten. De eerste was Michael Jackson op 4 juli 2009, kort na zijn dood, met vier ouder nummers. De tweede artiest was Justin Bieber die op 21 november 2015 met vier tracks van zijn album Purpose in de top 10 stond, op #1, #2, #4 en #7. Overigens was geen van de vier een albumtrack.

Bij Ed Sheeran gaat het om vijf tracks, waarvan twee albumtracks. Natuurlijk komt dit doordat tracks van een album ook een notering krijgen als ze genoeg zijn gedownload en/of gestreamd. Overigens geldt dit alleen voor de Single Top 100.

toevoeging 16-3-2017:
Naast Michael Jackson en Justin Bieber is er nog een artiest die vier hits in één week bij de bovenste tien had. Dat was op 8 december 2012 onze eigen Sandra van Nieuwland en op 15 december opnieuw. We zijn benieuwd of dat Ed Sheeran ook lukt. Met dank aan Rudy van Vliet die ons hierop attent maakte.

zeven keer het hele album

Ed Sheeran scoort niet alleen een dubbelslag (#1 in album én singlelijst), ook alle zestien tracks van zijn album ÷ (Divide) krijgen een notering. Daarmee is hij de zevende act die dat presteert. De andere zes zijn de volgende, met tussen haakjes het aantal tracks:
-          2014: the Common Linnets: Common Linnets (13)
-          2014: Michael Jackson: Xscape (8)
-          2015: Justin Bieber: Purpose (19)
-          2016: Lil’ Kleine: WOP! (11)
-          2016: Broederliefde: Hard Work Pays Off 2 (14)
-          2016: Jonna Fraser: Blessed (10)

Boef komt vrijdag met tweede album

#44 Boef: Range Sessie

Met een derde plaats vorige week voor ‘Tempo’ van Jairzinho feat. Sevn Alias & BKO, scoort Boef zijn grootste hit. Zo hoog zal hij in zijn eentje niet snel komen. Hoogste plaats tot nu toe is een 27e, voor ‘Paperchase’, in november 2016. ‘Range Sessie’ is de eerste single van zijn album Slaaptekort, dat aanstaande vrijdag verschijnt. Het album is de opvolger van Gewoon Boef (#4 in 2016).

O’G3NE kon uit meerdere liedjes kiezen

#53 O’G3NE: Lights & Shadows

Op 11 mei, dat is over nog maar twee maanden, moet het gebeuren voor de zusjes Lisa, Amy & Shelley Vol, geboren in Dordrecht en nu wonend in het Brabantse Fijnaart. Dan mogen ze als O’G3NE ons land vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival (ESF) in Kiev, Oekraïne. Die avond is de tweede halve finale en moet het nummer ‘Lights & Shadows’ voldoende punten halen om twee dagen later mee te mogen doen tijdens de finale.

familie

Precies tien jaar geleden, in 2007, bereikten de zussen nog onder hun eigen namen met het zelfgeschreven nummer ‘Adem In, Adem Uit’ (#55), de elfde plaats van het Junior Eurovisie Songfestival. Daarna volgden nog enkele hits, totdat ze in 2014 als O’G3NE meededen aan the Voice of Holland en deze talentenjacht wonnen. In de naam O’G3NE staat de O voor de bloedgroep van hun moeder, G3ne zijn de genen die hen met elkaar verbinden en de 3 voor het feit dat ze met 3 zijn.
In 2016 maakte O’G3NE grote indruk met hun vertolking van bekende nummers in het tv-programma ‘De Beste Zangers van Nederland’. Het was dan ook geen verrassing toen op 29 oktober 2016 bekend werd gemaakt dat O’G3NE naar het ESF zou gaan, alleen met welk liedje?


ode aan moeder

Op 3 maaart 2017 werd in Amsterdam het nummer ‘Lights & Shadows’ gepresenteerd, geschreven door vader Rik en Rory de Kievit, de vriend van Shelley. Ging ‘Adem In, Adem Uit’ over klimaatverandering (toen al!), ‘Lights & Shadows’ is een nummer opgedragen aan hun moeder Isolde, die een zeldzame bottumor, een chordoom, heeft. Op dit moment is ze herstellende van een transplantatie. Daarna wordt bekeken of ze bestraald kan worden. De dochters lieten het liedje half januari voor het eerst horen aan hun moeder.

meer liedjes

‘Lights & Shadows’, dat in vier dagen is geschreven, was niet het enige liedje waaruit geput kon worden. Alain Clarke, Gordon Groothedde en Han Kooreneef hadden ook liedjes geschreven. Volgens vader Rik ‘gaan we daar later zeker nog iets mee doen’ (op het album Rik, in de week van het Songfestival?).

Volgens Rik viel de keuze op ‘Lights & Shadows’, “omdat het geen zin heeft de meiden iets te laten zingen waar ze niet achter staan. Ook voor TROS/AVRO (die het hele project begeleiden), was het duidelijk dat dit liedje echt uit ons verhaal kwam, en dat geeft straks toch extra kracht op dat podium.”

Lorde is haar eerste relatie te boven

#74 Lorde: Green Light

Van ‘Green Light’ van Lorde wordt gezegd dat het nummer (veel) lijkt op de muziek van Taylor Swift. Dat is niet zo gek, want Jack Antonoff, producer en medecomponist van ‘Green Light’ schrijft en produceert ook nummers voor Swift. Sterker, hij is verantwoordelijk voor ‘I Don’t Wanna Live Forever (Fifty Shades Darker)’ van Zayn en Swift, momenteel op #17. Maar Antonoff schrijft en produceert ook nummers voor Fun., Fifth Harmony en Carly Rae Jepsen.

De belangrijkste bijdrage aan ‘Green Light’ wordt geleverd door de zangeres, Lorde, echte naam: Ella Marija Lani Yelich-O'Connor uit Takapuna, Auckland, Nieuw-Zeeland. In 2013 brak de toen 16-jarige Lorde door met het nummer ‘Royals’, dat bij ons reikte tot de 4de plaats, maar in tien landen de eerste plaats haalde. Wereldwijd zijn er 10 miljoen van verkocht.

stukgelopen relatie

Na drie mindere hits en het succesvolle album Pure Heroine (#14 bij ons), komt Lorde deze week met de single ‘Green Light’ en over drie maanden met het album Melodrama. ‘Green Light’ is daarvan niet alleen de eerste single, het was ook het eerste nummer dat ze schreef voor het album. Nog tijdens het immense succes van ‘Royals’ in 2013, schreef Lorde ‘Green Light’, dat geïnspireerd is op haar eerste stukgelopen relatie.

Diaz & Bruno schrijven anthem voor indoorfestival

#81 Diaz & Bruno and F1rstman feat. I Am Aisha & Kempi: Love Sensez

Over veertien dagen, op zaterdag 25 maart ,vind in de Rotterdamse Ahoy het indoorfestival ‘Love Sensez’ plaats. Optredens zijn er onder andere van Lil Kleine, Dyna, The Partysquad, B-Brave, F1rstman, I Am Aisha, Jayh, Diaz & Bruno en Kempi. Wat is een festival zonder een anthem en dus schreven de dj’s Diaz & Bruno het nummer ‘Love Sensez’. Vervolgens benaderden ze F1rstman feat. I Am Aisha & Kempi voor de uitvoering. Aangezien zij al meerdere hits hebben gescoord, richten we de aandacht op de debutanten: Diaz & Bruno.

Diaz & Bruno zijn Juri Diaz (3 december 1988) en Sebastiaan Osnabrug (27 september 1989), beide afkomstig uit Rotterdam. Vanuit een vriendschap is zo’n vier jaar geleden de samenwerking op muzikaal gebied ontstaan, met Diaz achter de draaitafels en Bruno als MC. De twee zeggen geïnspireerd te zijn door dj’s als David Guetta , Diplo en Calvin Harris, maar ook door het succes van Justin Bieber.

Future kan het ook alleen

#85 Future: Mask Off

Zowel in de Single als Album Top 100 staat de Amerikaanse rapper Future met twee noteringen. De albums zijn: Future (op #39) en Hindrxx (op #30), de singles: ‘Cold’ met Maroon 5 (op #46) en ‘Mask Off’ (op #85). ‘Mask Off’ is afkomstig van zijn album Future, dus zal er binnenkort ook nog wel eentje volgen van Hindrxx. Na vijf hits met anderen is ‘Mask Off’ de eerste die Future in zijn eentje scoort.

In ‘Mask Off’ van Future zit een sample van ‘Prison Song’ van Tommy Butler feat. Carol Williams van the Selma Album uit 1976. Dat nummer werd ook al gesampled in ‘Woman Tonight’ van Murs & Slug op het album Felt, Vol. 2: A Tribute to Lisa Bonet uit 2005.

Kyle & Lil Yachty spioneren er op los

#92 Kyle feat. Lil Yachty: iSpy

Rapper Lil Yachty (=Miles Parks McCollum) kennen we al van de hit ‘Broccoli’ met D.R.A.M. (#80 in 2016). Op ‘iSpy’ werkt de 19-jarige rapper samen met Kyle, dat ook zijn echte voornaam is. Volledig heet hij Kyle Harvey, geboren op 18 mei 1993 in North Ridge, California. Kyle begon op zijn zesde met zingen en schreef op de lagere school zijn eerste liedjes. Rond zijn dertiende is Kyle begonnen met rappen. Naast enkele mixtapes heeft hij al twee albums uitgebracht. Een derde is onderweg.

Albumflitsen bij week 10 - 11 maart 2017

In de Hitflits van vrijdag scoorde Ed Sheeran een dubbelslag met een #1-hit (‘Shape Of You’) en een #1-album (÷ (Divide)). Maar wat gebeurde er nog meer in de Album Top 100? Daarvoor zetten we alle andere nieuwe noteringen op een rijtje in deze Albumflits.

#2 Chef’Special: Amigo
Amigo is het vijfde studioalbum van Chef’Special. Een aantal nummers zijn geschreven tijdens hun tournee door de Verenigde Staten van Amerika, waar ze het voorprogramma deden van Twenty One Pilots. Als het aan de groep ligt, willen ze weer terug naar de V.S. Zanger Joshua Nolet: “We willen naar de States. We hebben gezien dat het kan, onze muziek werkt daar”.

Maar eerst gaat de groep hun Nederlandse fans plezieren met een tour, een optredem op Pinkpop en op 7 oktober een uitverkocht concert in de Ziggo Dome in Amsterdam. Aan het eerste optreden op Pinkpop in 2014, hebben ze goede herinneringen, want ook Twenty One Pilots stond daar. Toen is het contact gelegd voor de tour in de V.S. dit jaar, want zij waren zeer  onder de indruk van onze Cheffies!

#4 Daniel Lohues: Moi
Met uitzondering van Hout Moet (#6 in 2011) houdt Daniel Lohues het kort waar het albumtitels betreft: Allenig (deel 1 t/m 4), Grunder, Fricana, D en Aosem. Ook dit keer heeft Lohues genoeg aan één word: Moi. Moi is een groet die veel gebruikt wordt door bewoners van provincies in oost en noord Nederland. Maar ook in Finland bestaat Moi als groet.
In tegenstelling tot de korte albumtitel Moi, komt op het album slechts één titel voor van één word en dat is niet ‘Moi’, maar ‘Widukind’! Lohues (Emmen, 1971), schreef de zestien nummers aan zijn keukentafel in het Drentse Erica.

Lohues liet zich daarbij inspireren door mensen, dingen en verhalen dicht bij huis. ‘Hoe doen de mensen? Wat zeggen ze? Lohues: “Mensen kunnen echt de prachtigste dingen zeggen, Ik heb veel gesprekjes gevoerd, ook met wildvreemden. Gewoon iemand die je ergens tegenkomt. Dat komt ook wel weer terug in de muziek.”

#16 Blaudzun: Jupiter, Part II
Bij het uitkomen in oktober van het album Jupiter, Part I, kondigde Johannes Sigmond alias Blaudzun aan dat het album het eerste was van drie. Zes maanden later komt Blaudzun met het vervolg, Jupiter, Part II, dat meer rockt, swingt en sensueler klinkt. Behalve de overeenkomst in de titel, Jupiter, is er nog ééntje: beide kwamen binnen op de zestiende plaats. we zijn benieuwd wat Jupiter, Part III over een tijdje doet.

#20 Thomas Acda: De Marathon
De Marathon is een film uit 2012 over vier uitgebluste automonteurs, allesbehalve sportief, die een marathon willen lopen. De film werd bekeken door meer dan 100.000 bezoekers (= goud) en werd op het Nederlands Film Festival in Utrecht onderscheiden met een Gouden Kalf in de categorie ‘publieksprijs’.
Anno 2013 is er naast de film ook een musical, waarvan de liedjes zijn geschreven door Thomas Acda. Één van de liedjes is ‘Ik Ben Mij Bij Jou’, dat Thomas zingt met Jelka van Houten. Beide speelden zichzelf in de comedy-serie ‘Jeuk’.

De Marathon is het eerste album van Thomas Acda sinds het stoppen van het popcabaretduo Acda en de Munnik in 2015. Zijn maatje Paul de Munnik scoorde vorig jaar met Nieuw (#8).

#31 Frank Boeijen: Het Mooiste & Het Beste 2
Tien jaar geleden verscheen het verzamelalbum Het Mooiste & Het Beste van Frank Boeijen. Hoewel Boeijen na 1997 niet echte hits meer heeft gescoord, komt deze week de box Het Mooiste & Het Beste 2 binnen.

Het Mooiste & Het Beste 2 is dan ook geen gewoon verzamelalbum met de (grote) hits,  maar bevat een verzameling nummers uitgekozen door Frank Boeijen zelf uit de periode 1979 – 2016. Elk nummer is door hem voorzien van een toelichting.

Naast de twee cd’s, is er een bonus-cd met hits uit de jaren ’80, in een nieuw jasje, opgenomen met zijn huidige band die bestaat uit Ton Snijders, Ger Hoeijmakers, Mark Stoop en Charles Nagtzaam. Heren die hem ook begeleiden tijdens zijn lopende theatertour. En tenslotte krijg je er ook nog een DVD bij met een solo-optreden, clips en concertfragmenten en een blik achter de schermen.

#32 Mirusia: From The Heart
Op From The Heart zingt de Australische, uit Nederlandse ouders geboren sopraan Mirusia Louwerse, bekende klassiekers als ‘Memory’ (uit ‘Cats’), ‘Geef Mij Je Angst’ (Guus Meeuwis/André Hazes) en ‘Als Jij Niet Van Mij Houdt (Boudewijn de Groot). Mirusia werd ontdekt door André Rieu en zingt al bijna tien jaar bij zijn Johan Strauss Orchestra.

#46 Alison Kraus: Windy City
Windy City is het eerste album in achttien jaar tijd van de Amerikaanse bluesgrass-country zangeres Alison Maria Krauss. In 2011 bracht ze wel het album Paper Airplaine uit, maar dat was samen met de band Union Station, min of meer haar begeleidingsband. Op Windy City zingt de 45-jarige zangeres covers van countryartiesten als Brenda Lee, Willie Nelson en Glen Campbell.

#52 Tokio Hotel: Dream Machine
In het kader van de ‘Dream Machine Tour’ komt de Duitse band Tokio Hotel volgend weekend naar ons land voor een aantal optredens. Dan zullen de broertjes Bill (zang) en Tom Kaulitz (gitaar), Gustav Schäfer (drums) en Georg Listing (bas) zeker nummers spelen van hun album Dream Machine. De band heeft hun ziel en zaligheid in het album gestopt en daarmee is het studioalbum, hun vijfde, dan ook een album dat ze altijd al wilden maken.

#69 Temples: Volcano
In 2014 kreeg de Britse band Temples uit Northamptonshire, lovende reacties op hun album Sun Structures. In eigen land reikte het album tot de zevende plaats, bij ons kwam het tot de 36e plaats. Met Volcano komt het er op aan voor Temples, dat sinds 2012 bestaat. Vooralsnog scoort het album minder goed, dan verwacht: #23 in de Britse hitparade, #69 bij ons.

#82 Grandaddy: Last Place
Tot onze verbazing heeft de Amerikaanse indieband Grandaddy nog nooit een notering behaald in onze hitlijsten. De band heeft diverse keren op festivals gestaan als Pinkpop en  Lowlands en hun single ‘A.M. 180’ werd in 1997 veel gedraaid. Dat nummer was afkomstig van het debuutalbum Under The Western Freeway dat lovende recensies kreeg, maar geen notering. De band bestond van 1992 – 2006, maar kwam in 2012 weer bij elkaar. Last Place, hun vijfde studioalbum, is het eerste album sinds die reünie.

#86 Sjors van de Panne: Met Elkaar
De finale van the Voice of Holland in 2014 ging tussen O’G3NE, Guus Mulder, Emmaly Brown en Sjors van de Panne. O’G3NE won de finale en zal ons land dit jaar vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival met ‘Lights & Shadows’. Van Guus en Emmaly hebben we sindsdien niets meer vernomen.

Voor the Voice was Sjors van de Panne (37) al tien jaar bezig in muziek. Na the Voice is hij zijn eigen weg blijven gaan. Van der Panne heeft een aantal theatertournees achter de rug en scoorde met twee albums.

Met Elkaar, binnen op #86, bevat een mix van nummers die Sjors schreef met anderen (waaronder Duncan de Moor die hij bij the Voice heeft leren kennen). Volgens van der Panne zijn het nederpopliedjes met een positief geluid en dat vind hij nodig in deze tijd. Liedjes van hoop, troost, verlangen én blijdschap. De productie deed van der Panne samen met Sander Geboers, de muzikale rechterhand van Claudia de Breij.