zondag 12 maart 2017

Albumflitsen bij week 10 - 11 maart 2017

In de Hitflits van vrijdag scoorde Ed Sheeran een dubbelslag met een #1-hit (‘Shape Of You’) en een #1-album (÷ (Divide)). Maar wat gebeurde er nog meer in de Album Top 100? Daarvoor zetten we alle andere nieuwe noteringen op een rijtje in deze Albumflits.

#2 Chef’Special: Amigo
Amigo is het vijfde studioalbum van Chef’Special. Een aantal nummers zijn geschreven tijdens hun tournee door de Verenigde Staten van Amerika, waar ze het voorprogramma deden van Twenty One Pilots. Als het aan de groep ligt, willen ze weer terug naar de V.S. Zanger Joshua Nolet: “We willen naar de States. We hebben gezien dat het kan, onze muziek werkt daar”.

Maar eerst gaat de groep hun Nederlandse fans plezieren met een tour, een optredem op Pinkpop en op 7 oktober een uitverkocht concert in de Ziggo Dome in Amsterdam. Aan het eerste optreden op Pinkpop in 2014, hebben ze goede herinneringen, want ook Twenty One Pilots stond daar. Toen is het contact gelegd voor de tour in de V.S. dit jaar, want zij waren zeer  onder de indruk van onze Cheffies!

#4 Daniel Lohues: Moi
Met uitzondering van Hout Moet (#6 in 2011) houdt Daniel Lohues het kort waar het albumtitels betreft: Allenig (deel 1 t/m 4), Grunder, Fricana, D en Aosem. Ook dit keer heeft Lohues genoeg aan één word: Moi. Moi is een groet die veel gebruikt wordt door bewoners van provincies in oost en noord Nederland. Maar ook in Finland bestaat Moi als groet.
In tegenstelling tot de korte albumtitel Moi, komt op het album slechts één titel voor van één word en dat is niet ‘Moi’, maar ‘Widukind’! Lohues (Emmen, 1971), schreef de zestien nummers aan zijn keukentafel in het Drentse Erica.

Lohues liet zich daarbij inspireren door mensen, dingen en verhalen dicht bij huis. ‘Hoe doen de mensen? Wat zeggen ze? Lohues: “Mensen kunnen echt de prachtigste dingen zeggen, Ik heb veel gesprekjes gevoerd, ook met wildvreemden. Gewoon iemand die je ergens tegenkomt. Dat komt ook wel weer terug in de muziek.”

#16 Blaudzun: Jupiter, Part II
Bij het uitkomen in oktober van het album Jupiter, Part I, kondigde Johannes Sigmond alias Blaudzun aan dat het album het eerste was van drie. Zes maanden later komt Blaudzun met het vervolg, Jupiter, Part II, dat meer rockt, swingt en sensueler klinkt. Behalve de overeenkomst in de titel, Jupiter, is er nog ééntje: beide kwamen binnen op de zestiende plaats. we zijn benieuwd wat Jupiter, Part III over een tijdje doet.

#20 Thomas Acda: De Marathon
De Marathon is een film uit 2012 over vier uitgebluste automonteurs, allesbehalve sportief, die een marathon willen lopen. De film werd bekeken door meer dan 100.000 bezoekers (= goud) en werd op het Nederlands Film Festival in Utrecht onderscheiden met een Gouden Kalf in de categorie ‘publieksprijs’.
Anno 2013 is er naast de film ook een musical, waarvan de liedjes zijn geschreven door Thomas Acda. Één van de liedjes is ‘Ik Ben Mij Bij Jou’, dat Thomas zingt met Jelka van Houten. Beide speelden zichzelf in de comedy-serie ‘Jeuk’.

De Marathon is het eerste album van Thomas Acda sinds het stoppen van het popcabaretduo Acda en de Munnik in 2015. Zijn maatje Paul de Munnik scoorde vorig jaar met Nieuw (#8).

#31 Frank Boeijen: Het Mooiste & Het Beste 2
Tien jaar geleden verscheen het verzamelalbum Het Mooiste & Het Beste van Frank Boeijen. Hoewel Boeijen na 1997 niet echte hits meer heeft gescoord, komt deze week de box Het Mooiste & Het Beste 2 binnen.

Het Mooiste & Het Beste 2 is dan ook geen gewoon verzamelalbum met de (grote) hits,  maar bevat een verzameling nummers uitgekozen door Frank Boeijen zelf uit de periode 1979 – 2016. Elk nummer is door hem voorzien van een toelichting.

Naast de twee cd’s, is er een bonus-cd met hits uit de jaren ’80, in een nieuw jasje, opgenomen met zijn huidige band die bestaat uit Ton Snijders, Ger Hoeijmakers, Mark Stoop en Charles Nagtzaam. Heren die hem ook begeleiden tijdens zijn lopende theatertour. En tenslotte krijg je er ook nog een DVD bij met een solo-optreden, clips en concertfragmenten en een blik achter de schermen.

#32 Mirusia: From The Heart
Op From The Heart zingt de Australische, uit Nederlandse ouders geboren sopraan Mirusia Louwerse, bekende klassiekers als ‘Memory’ (uit ‘Cats’), ‘Geef Mij Je Angst’ (Guus Meeuwis/André Hazes) en ‘Als Jij Niet Van Mij Houdt (Boudewijn de Groot). Mirusia werd ontdekt door André Rieu en zingt al bijna tien jaar bij zijn Johan Strauss Orchestra.

#46 Alison Kraus: Windy City
Windy City is het eerste album in achttien jaar tijd van de Amerikaanse bluesgrass-country zangeres Alison Maria Krauss. In 2011 bracht ze wel het album Paper Airplaine uit, maar dat was samen met de band Union Station, min of meer haar begeleidingsband. Op Windy City zingt de 45-jarige zangeres covers van countryartiesten als Brenda Lee, Willie Nelson en Glen Campbell.

#52 Tokio Hotel: Dream Machine
In het kader van de ‘Dream Machine Tour’ komt de Duitse band Tokio Hotel volgend weekend naar ons land voor een aantal optredens. Dan zullen de broertjes Bill (zang) en Tom Kaulitz (gitaar), Gustav Schäfer (drums) en Georg Listing (bas) zeker nummers spelen van hun album Dream Machine. De band heeft hun ziel en zaligheid in het album gestopt en daarmee is het studioalbum, hun vijfde, dan ook een album dat ze altijd al wilden maken.

#69 Temples: Volcano
In 2014 kreeg de Britse band Temples uit Northamptonshire, lovende reacties op hun album Sun Structures. In eigen land reikte het album tot de zevende plaats, bij ons kwam het tot de 36e plaats. Met Volcano komt het er op aan voor Temples, dat sinds 2012 bestaat. Vooralsnog scoort het album minder goed, dan verwacht: #23 in de Britse hitparade, #69 bij ons.

#82 Grandaddy: Last Place
Tot onze verbazing heeft de Amerikaanse indieband Grandaddy nog nooit een notering behaald in onze hitlijsten. De band heeft diverse keren op festivals gestaan als Pinkpop en  Lowlands en hun single ‘A.M. 180’ werd in 1997 veel gedraaid. Dat nummer was afkomstig van het debuutalbum Under The Western Freeway dat lovende recensies kreeg, maar geen notering. De band bestond van 1992 – 2006, maar kwam in 2012 weer bij elkaar. Last Place, hun vijfde studioalbum, is het eerste album sinds die reünie.

#86 Sjors van de Panne: Met Elkaar
De finale van the Voice of Holland in 2014 ging tussen O’G3NE, Guus Mulder, Emmaly Brown en Sjors van de Panne. O’G3NE won de finale en zal ons land dit jaar vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival met ‘Lights & Shadows’. Van Guus en Emmaly hebben we sindsdien niets meer vernomen.

Voor the Voice was Sjors van de Panne (37) al tien jaar bezig in muziek. Na the Voice is hij zijn eigen weg blijven gaan. Van der Panne heeft een aantal theatertournees achter de rug en scoorde met twee albums.

Met Elkaar, binnen op #86, bevat een mix van nummers die Sjors schreef met anderen (waaronder Duncan de Moor die hij bij the Voice heeft leren kennen). Volgens van der Panne zijn het nederpopliedjes met een positief geluid en dat vind hij nodig in deze tijd. Liedjes van hoop, troost, verlangen én blijdschap. De productie deed van der Panne samen met Sander Geboers, de muzikale rechterhand van Claudia de Breij.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten