vrijdag 11 juni 2021

Hitflits: Måneskin en Olivia Rodrigo heersen in single en albumlijst; Postume #1-notering voor MF Doom in Vinyllijst.

Hun album Teatro d'ira: Vol. I zal niet meer nummer één komen, maar al drie weken heeft Måneskin de tweede plaats in handen in de Album Top 100. En ook ‘Zitti e buoni’, hun  Eurovisienummer, blijft nummer twee in de Single Top 100. Daarvan achten wij de kans klein dat het nummer naar één terug zal stijgen, waar het twee weken geleden op binnenkwam.
Dubbele nummer twee voor Måneskin dus en een dubbele nummer één voor Olivia Rodrigo met de single ‘Good 4 U’ en het album Sour, want ook deze week prijkt zij in zowel de Single als Album Top 100 bovenaan. Daarnaast scoort Rodrigo ook nog met de nummers ‘Déja Vu’ (op #43) en ‘Driver's License’ (op #44). Måneskin doet dat met nog drie nummers, waarover zo dadelijk meer.
 
SINGLE TOP 6
 
1. (1)  Olivia Rodrigo: Good 4 U (tweede week op #1)
2. (2)   Måneskin: Zitti e buoni (op 39,07%)
3. (3)   Snelle & Maan: Blijven Slapen
4. (4)   Ronnie Flex & Emma Heesters feat. Kris Kross Amsterdam: Alles Wat Ik Mis
5. (8)   Lil Nas X: Montero (Call Me By Your Name)
6. (13) Kris Kross Amsterdam, Shaggy & Conor Maynard: Early In The Morning
Met een zesde plaats scoort dit nummer, een cover van de traditional ‘Drunken Sailor’,  nu hoger dan de versie die Babe in 1980 opnam. Die kwam niet hoger dan de dertiende plaats
 
Het aantal noteringen van Måneskin in de Single Top 100 blijft vier. Met naast ‘Zitti e buoni’ op #2:
#12 (5) I Wanna Be Your Slave
#39 (82) Beggin’
#99 (63) Coraline
 
Eurovisiehits (3)
 
Het aantal nummers van Eurovisiekandidaten in de Single Top 100, wordt nu snel minder. Van 20 naar 11 vorige week, blijven er deze week nog vier over. Dat zijn:
#2 (1) Måneskin: Zitti e buoni (Italië)
#24 (15) Barbara Pravi: Voilà (Frankrijk)
#78 (34) Daði & Gagnamagnið: 10 Years (IJsland)
#87 (51) Go_A: Shum (Oekraïne)
 
Verrassend genoeg blijft het verzamelalbum Eurovision Song Contest – Rotterdam 2021, met alle 39 nummers, op de derde plaats staan van de CompilationTop 30. En dat vier weken na het liedjes festival.
 
Over naar de eerste weeks noteringen van deze week. Dat zijn de volgende negen:
#42 Mula B: Faktap Broeder
#48 Billie Eilish: Lost Cause
#53 John Mayer: Last Train Home
#55 OneRepublic: Run
#64 Marshmello & Jonas Brothers: Leave Before You Love Me
 
#72 Trinidad Cardona: Dinero
Sinds zijn zestiende is, de nu de 22-jarige Amerikaanse r&b zanger Trinidad Cardona, serieus bezig met muziek. Diverse nummers zette hij op Facebook. In 2017 oogste hij succes met  het nummer ‘Jennifer’, dat meer dan zeven miljoen keer is bekeken.
 
#80 Calvin Harris / Tom Grennan: By Your Side
#88 Aya Nakamura: Bobo
 
Naast ‘Dinero’ van Trinidad Cardona op #72, is er nog een debutant deze week. Dat is op #92 de 24-jarige Bella Porch uit de Filippijnen. In eigen land is ze zeer actief op de sociale media. Op TikTok heeft ze ruim 70 miljoen volgers en is de video waarop ze het nummer ‘Soph Aspin Send’ van Millie B playbackt, bijna 50 miljoen keer geliked, een record. Muzikaal gezien zet Bella met het mede zelfgeschreven ‘Buid A Bitch’ haar eerste schreden. De videoclip is zo’n 170 miljoen keer aangeklikt.
 
ALBUMS
 
‘Don’t Dream It’s Over’ zong de Australische formative Crowded  House in 1987 en scoorde daarmee de eerste van tien noteringen en hun grootste hit uit hun carrière: een zevende plek. Dreamers Are Waiting, binnnen op de twaalfde plaats, is in totaal het zevende studioalbum van de groep en het eerste sinds Intriguer (#31 in 2010).
Crowded House, in 1985 ontstaan uit een andere groep, Split Enz., heeft diverse line-ups gekend. Van de oorspronkelijke bezetting zijn alleen nog Neil Finn en Nick Seymour over. Zij vormen samen met Mitchell Froom, Liam Finn en Elroy Finn, beide zoons van Neil, het huidige Crowded House. Het is het eerste album waaraan de zoons van Neil meewerkten en het eerste album waarop Tim, broer van Neil Finn, niet meer is te horen. Hij verliet de groep in 2016.
 
ALBUM TOP 5
 
1. (1)   Olivia Rodrigo: Sour (derde week op #1)
2. (2)   Måneskin: Teatro d'ira: Vol. I  (op 42,38%)
Hun album Il Ballo Della Vita zakt van de 11e naar de 17e plaats
3. (6)   Dua Lipa: Future Nostalgia
4. (5)   Justin Bieber: Justice
5. (7)   Snelle: Lars
 
Evermore van Taylor Swift dat vorige week op herhaling ging op de vierde plaats dankzij de vinylversie, zakt in de Vinyl 33 naar de elfde plaats. Die verkoopaantallen zijn echter te laag voor een notering in de Album Top 100 en dus is Evermore vanaf de vierde plaats uit die lijst gevallen.
 
postuum
 
De nieuwe #1 in de Vinyl 33 is MM … Food, het vijfde album van MF Doom uit 2004. De elpee kwam op 6 februari binnen op de tweede plaats en zakte de week daarop naar #25. Deze week gaat de dubbelelpee op herhaling op de eerste plaats, wat MF Doom postuum zijn eerste notering oplevert.

Postuum, want MF Doom is niet meer.  Op 31 oktober 2020 is de Brits Danile Dumile, die achter MF Doom zat, op 49-jarige leeftijd overleden. Waaraan is niet bekend gemaakt. Waarom de elpee nu ineens een notering krijgt is ons vooralsnog een raadsel. Morgen, zaterdag 12 juni, is de eerste van twee Record Store Days en daarbij zit onder andere zijn album Czarface. Volgende week meer daarover.
 
Volgen tot slot de andere nieuwe noteringen in de Album Top 100 van deze week
#7 Lil Baby & Lil Durk: The Voice of the Heroes
 
#80 Billy Gibbons: Hardware
Met Perfectamundo lukte het in 2015 niet en met The Big Bad Blues net niet in 2018. Twee soloalbums van Billy Gibbons, leadgitarist van ZZ Top. Maar met Hardware, zijn derde  soloalbum, scoort hij eindelijk, want het album komt binnen op de 80e plaats.
 
#94 Fred Again…: Actual Life (April 14 – December 17 2020)
Dankzij de single ‘Marea (We’ve Lost Dancing)’, met the Blessed Madonna, deze week op #16 in de Single Top 100, scoort Fred Again nu ook met een album, Actual Life (April 14 – December 17 2020). De single is de bonustrack en is vermoedelijk op het laatste moment toegevoegd.
 
#96 Wolf Alice: Blue Weekend
 
#100 Flotsam and Jetsam: Blood In The Water
Dit is het veertiende studioalbum, maar pas tweede notering, van de Amerikaanse deathmetal band Flotsam and Jetsam. Hun eerste notering stamt uit 1988, dat toen een weekje op #53 stond. Met Blood In The Water besluit de groep, waarvan alleen nog Eric ‘A.K.’ Knutson het originele lid is, de albumlijst van deze week.