vrijdag 4 augustus 2017

Hitflits: tiende (en laatste?) week voor ‘Despacito’; Linkin Park blijft populair op vinyl

Met slechts 2,5% verschil houdt ‘Despacito’ van Luis Fonsi feat. Daddy Yankee & Justin Bieber de eerste plaats in handen. Opnieuw is het ‘Krantenwijk’ van Lil’ Kleine feat. Boef dat ‘Despacito’ op de hielen zit. Maar de echte bedreiging komt van J. Balvin & Willy William met ‘Mi Gente’. Qua streams is het nummer ‘Despacito’ al voorbij en rest nu alleen nog ‘Krantenwijk’. Maar voorlopig houdt ‘Despacito’ stand en dat in totaal voor de tiende week. Het nummer is daarmee de grootste #1-hit voor Justin Bieber, waarrover meer in de Megaman.

SINGLE TOP 5

1. (1)   Luis Fonsi feat. Daddy Yankee & Justin Bieber: Despacito (tiende week op #1)
2. (2)   Lil’ Kleine feat. Boef: Krantenwijk  (op 2,5%)
3. (8)   J. Balvin & Willy William: Mi Gente
4. (4)   SFB feat. Ronnie Flex: Lovely Boy
5. (3)   Lil’ Kleine feat. Ronnie Flex: Loterij

Het is volop vakantie en dat zien we aan de hitlijsten van deze week. Slechts zes eerste weeks noteringen en dat zijn de volgende:
#10 SBMG & DJ Diquenza: Pull Up Game Strong
#47 Ali B feat. Boef, Rolf Sanchez & RedOne: Voy A Bailar
#76 Rotjoch United feat. MocroManiac, Eves Laurent, Jozo, SBMG, Pietju Bell & Kempi: Appelsap 2017
#78 Yung Felix, Bizzey & Josylvio feat. Hef & Delivo Reavon: Shaka Zulu
#80 Killer Kamal: Hier
#99 Jax Jones feat. Demi Lovato & Stefflon Don: Instruction

ALBUMS

Twee weken na het overlijden van Chester Bennington, zanger van de Amerikaanse rockband Linkin Park, blijft de muziek van de band de hitparades domineren. Zo staan er in de  Amerikaanse rocklijst niet minder dan 23 nummers genoteerd. Dat zijn er 2 noteringen meer dan David Bowie had toen hij in 2016 overleed.
Ook qua albums blijkt Linkin Park nog immens populair. Zo wordt de Amerikaanse hardrock lijst aangevoerd door het album Hybrd Theory, dat bij ons op de eerste plaats blijft staan van de Midprice Top 50 (lijst met goedkoop geprijsde albums). In onze gewone Album Top 100 levert One More Light, dat vorige week op herhaling ging op de vijfde plaats, slechts twee plaatsen in. In de Amerikaanse albumlijst staat het album op de eerste plaats.

ALBUM TOP 5

1. (1)   Lil’ Kleine: Alleen (achtste week op #1)
2. EW  Arcade Fire: Everything Now (op bijna 34%), wel #1 in de Vinyl 33
3. (2)   SFB: 77 Nachten
4. (3)   Ronnie Flex: Rémi
5. (4)   Ed Sheeran: ÷ (Divide

Afgelopen weekend gaf de Ierse band U2 twee uitverkochte concerten in de Amsterdam ArenA in Amsterdam. Tijdens deze concerten speelden ze voornamelijk nummers van het album The Joshua Tree, dat precies 30 jaar geleden uitkwam. De verjaardagseditie van het album, dat in juni de zevende plaats bereikte, stijgt deze week van de 53e naar de 9e plaats.

Gaan we over naar de andere vier eerste weeks noteringen van deze week:
#16 Passenger: The Boy Who Cried Wolf
#24 Alice Cooper: Paranormal
#26 Anbu: Nachtleven
#35 DIO: Venus

Nog even de noteringen van Linkin Park albums in de Midprice Top 50, de lijst met goedkoop geprijsde albums:
#1 (1) Hybrd Theory (#2 in de Vinyl 33)
#7 (2) Meteora
#13 (6) Minutes To Midnight

Ergens dit weekend, laten we zeggen nadat onze Leeuwinnen de Denen hebben verslagen, melden we ons weer met een nieuwe Megaman waarin opgenomen de albumflitsen. Hup Holland Hup!

maandag 31 juli 2017

Megaman bij week 30 – 29 juli 2017

Despacito half jaar genoteerd

En verder in deze Megaman:
-          Sevn Alias heeft zijn EP compleet
-          Selena Gomez komt met derde album
-          Supergaande doet zelf ook niet normaal
-          ook album Louis Tomlinson onderweg
-          Disciples kunnen het ook alleen
-          Leef na twee jaar alsnog genoteerd
-          ‘Heavy’ geeft aan hoe Chester Bennington zich voelde

Met deze Megaman pakken we ook gelijk de Albumflitsen mee, dus dan ben je weer helemaal b(l)ij!

Volg ons op Twitter en je hoeft niets meer te missen.

Despacito half jaar genoteerd

#1 Luis Fonsi feat. Daddy Yankee & Justin Bieber: Despacito
     *** negende week op #1 ***

Voor de negende week voert ‘Despacito’ van Luis Fonsi feat. Daddy Yankee & Justin Bieber de Single Top 100 aan. Het overwicht op, de immer lijkende #2, ‘Krantenwijk’ van Lil’ Kleine feat. Boef, is toegenomen van 2,5% naar bijna 9,5%.

Toch zag het er begin dit jaar helemaal niet naar uit dat ‘Despacito’ zo’n grote hit zou worden. Precies een half jaar geleden, op 4 februari, toen de zon nog laag stond, kwam het zomerse nummer van Luis Fonsi feat. Daddy Yankee binnen op de 100e plaats. Drie weken later stond het nummer op de 35e plaats, maar de week daarop zakte het vier plaatsen.

Vervolgens steeg het nummer langzaam door tot de 31e plaats, maar viel terug naar de 40e plaats. Daarna steeg het nummer opnieuw en maakte op 22 april een sprong van zestien plaatsen, waarmee het op de zevende plaats belandde.
In de week van 29 april verscheen een remix van ‘Despacito’ met Justin Bieber, waardoor er ineens twee versies van het nummer waren. Voor de hitlijsten werden beide versies samengenomen en zorgden in de dertiende week voor de #1-notering.

nu ‘Happy’ nog

‘Despacito’ staat nu voor de 26e week genoteerd, waarvan negen op de eerste plaats, verdeeld over drie sessies (5+1+3). Nog maar één keer eerder stond een nummer in de 26e week nog op de eerste plaats. Op 19 april 2014 steeg ‘Happy’ van Pharrell Williams in de 37e week terug naar de eerste plaats. Dat was niet minder dan dertien weken nadat het nummer op de eerste plaats stond. Om het record van ‘Happy’ te evenaren of te overtreffen, heeft ‘Despacito’ nog wel even te gaan!

Sevn Alias heeft zijn EP compleet

#40 Sevn Alias feat. Jonna Fraser: Work
      *** hoogste eerste weeks ***

Vorige week kwam ‘Nachtmerrie’ van Sevn Alias binnen op de 50e plaats. Deze week stijgt het nummer door naar de 33e plaats. Daarnaast komen er nog twee nummers van Alias binnen:
#40 Work feat. Jonna Fraser
#47 Mowgli


Hiermee staan alle drie nummers van Alias zijn EP Precasso genoteerd, dat de voorbode is van zijn nieuwe album Picasso, dat binnenkort verschijnt. Laten we hopen dat voor die tijd het probleem van de albumtracks in de Single Top 100 is opgelost!

Supergaande doet zelf ook niet normaal

#50 Supergaande: Pardon Doe Normaal

Twaalf jaar geleden, in 2005, startte Google Inc. de website YouTube. Doel was een platform creëren waarop videoclips konden worden getoond, die voorheen slecht waren te vinden. De eerste videoclip was ‘Me at the zoo’ waarin Jawhed Karim, één van de oprichters van YouTube.com, een dierentuin bezoekt, geüpload op 23 april 2005. Niet eens een muziekvideo dus.

Anno 2017 worden er per dag zo’n 300.000 nieuwe video’s geüpload. Daaronder veel muziek, maar ook filmpjes van vloggers en anderen die een (eigen) YouTube-kanaal hebben en daar aan verdienen. Één van die YouTube-kanalen is Supergaande van de rappers Nesim (Nesim Najih) en Qucee (Quentin Correia).
De rappers filmen straatinterviews en krijgen soms de meest vreemde antwoorden op hun (meest vreemde) vragen. Één van de meest voorkomende antwoorden die de rappers kregen  was ‘'Pardon? Doe normaal'’. Die regel inspireerde hen tot het nummer én videoclip ‘Pardon Doe Normaal’.

Supergaande is niet de eerste act die de term ‘doe normaal’ gebruikt in een nummer. Wij vonden de volgende twee:
1994: Normaal: Doe Effen Normaal (#10)
1998: Rob den Boer: Doe Normaal (#38)

ook album Louis Tomlinson is onderweg

#70 Louis Tomlinson feat. Bebe Rexha & Digital Farm Animals: Back To You

In mei scoorde Liam Payne met ‘Strip That Down’ feat. Quavo zijn eerste hit. Hij was daarmee het laatste One Direction-lid dat een solohit scoorde. En dus roeren de andere leden zich ook weer, te beginnen met Louis Tomlinson.

Voor ‘Back To You’ heeft Louis Tomlinson zangeres Bebe Rexha weten te strikken, die vorig jaar met ‘In The Name Of Love’ samen met Martin Garrix een #4-hit scoorde. Daarnaast schreef Nick Gale, het alter ego van Digital Farm Animals, mee aan het nummer. kat in ’t bakkie dus voor Louis Tomlinson, die met ‘Just Hold On’ met Steve Aoki zijn eerste hit scoorde (#27 in februari). Het is nu wachten op het eerste soloalbum van Louis Tomlinson.

zondag 30 juli 2017

Disciples kunnen het ook alleen

#92 Disciples: On My Mind

Een tweede plaats zit er niet in voor ‘On My Mind’ van Disciples, zoals met ‘How Deep Is Your Love’ met Calvin Harris in 2015. Maar we zijn al dolblij dat ‘On My Mind’ een hit gaat worden, zeker als het weer beter wordt. Wat een lekker nummer!

Disciples is een electric trio, waarvan de leden, Nathan Duvall, Gavin Kool en Luke Mac, afkomstig zijn uit Zuid-Londen/Surrey. Gavin en Duvall kennen elkaar van dezelfde  muziekopleiding. Samen begonnen ze met produceren en deden hun eigen dingetjes.

Leef na twee jaar alsnog genoteerd

#97 André Hazes Jr.: Leef

Twee jaar lang bevond ‘Leef’ van André Hazes Jr. zich aan de rand van de Single Top 100. Vanwege het ontbreken van streams lukte het telkens net niet. Na twee jaar lukt het deze week ineens wel. Aanleiding is de uitzending van ‘10 jaar De Beste Zangers’, op zaterdag 22 juli, waarin Hazes Jr. het nummer zong. Naar het programma keken bijna 1,2 miljoen mensen. ‘Leef’ van André Hazes Jr. is in totaal de veertiende hit die het programma in tien jaar tijd opleverde.
‘Leef’ is een nummer geschreven door Koen Jansen (= Diggy Dex), Chiel Ottink (= Thomas Berge), Arno Krabman (producer Do, Lost Frequencies) en Edwin van Hoevelaak (componist/producer Nick & Simon, Jeroen van der Boom, Gerard Joling). De videoclip van ‘Leef’ is al zo'n 15 miljoen keer bekeken. ‘Leef’ is afkomstig van het gelijknamige album dat in 2016 de tweede plaats bereikte. Anno 2017 noemt André Hazes Jr. zich André Hazes en scoorde in mei met Wijzer een #1-album.

‘Heavy’ geeft aan hoe Chester Bennington zich voelde

#100 Linkin Park feat. Kiiara: Heavy

Als voorloper op het album One More Light verscheen dit voorjaar het nummer ‘Heavy’ van Linkin Park feat. Kiiara. Verder dan een weekje in de Tip 30 kwam het nummer echter niet. Maar vanwege de dood vorige week van Chester Bennington, de zanger en voorman van Linkin Park, is het nummer de afgelopen week veel gedownload en gestreamd. Het nummer komt nog net binnen op de 100e plaats, waarmee de groep een zestiende notering krijgt.

in de knoop

‘Heavy’ is mede geschreven door Julia Michaels, die momenteel zelf een hit scoort met ‘Issues’ (deze week op #73). De inspiratie voor het nummer kwam uit gesprekken met de bandleden over frustraties en problemen in hun leven. Voor Bennington betekende dat onder andere het hebben van slechte dagen, zelfs op een goede dag. De eerste zin ‘I don’t like my mind right now’ staat voor hem voor de hele dag. Hieruit blijkt wel hoezeer Bennington, alcohol en drugsverslaafd, met zichzelf in de knoop zat en uiteindelijk koos voor het eeuwige leven.

favoriete band

In een interview met dj Zane Lowe van Beats 1 vertelde zangeres Kiiara (= Kiara Saulters uit Wilmington, Illinois) dat Linkin Park haar favoriete band was. Lowe speelde dit door naar Mike Shinoda, zanger-rapper en één van de oprichters van Linkin Park. Shinoda kende haar alleen van de hit ‘Gold’ (#56 in 2016), een nummer dat veraf staat van de muziek van zijn band. Vervolgens bracht Lowe de twee met elkaar in contact, waarna de band haar vroeg voor het nummer ‘Heavy’. Volgens Shinoda geeft het toevoegen van haar stem aan het nummer nog meer betekenis, omdat de strijd waarover Bennington zingt, niet die van één persoon is.

Albumflitsen bij week 30 - 29 juli 2017

Geen veranderingen aan de top van de albumlijst en veel Linkin Park, schreven we afgelopen vrijdag in de Hitflits. Vandaag resten nog alle nieuwe noteringen.

#6 Lana Del Rey: Lust For Life
In 2011 brak de Amerikaanse Elisabeth Woolridge Grant, beter bekend als Lana Del Rey wereldwijd door met het nummer ‘Video Games’, dat bij ons tot de derde plaats kwam. In het kielzog hiervan bereikte het album Born To Die de tweede plaats. Sindsdien heeft ze echer geen grote hits meer gescoord.

Maar dat je niet altijd een hitsingle nodig hebt om hoog te komen met een album, bewijst  Lana Del Rey deze week opnieuw. Na Ultraviolence (in 2014) en Honeymoon (in 2015), beide goed voor een vijfde plek, knalt ook Lust For Life, haar vijfde studioalbum, zonder een hitsingle binnen in de top 10. 
Net als Honeymoon produceerde Lana Del Rey het album Lust For Life zelf, daarbij vooral geholpen door Rick Nowels, Dan Reid en technicus Kieron Menzies. Alle nummers schreef ze zelf, dan wel met anderen.

Op het album staan duetten met Sean Ono Lennon (zoon van wijlen John Lennon & Yoko Ono), Stevie Nicks, ASAP Rocky, Plaiboy Carti en the Weeknd. Onder de producers zagen we onder andere de namen van Benny Blanco, Max Martin (alles wat deze man aanraakt, lijkt in goud te veranderen) en Metro Boomin, die deze week zelf met een album binnenkomt (zie onder #60).

#8 Rico & Sticks: IZM
Als we de boxset #Opgezwolletotnu (#32 in 2016) even niet meerekenen, dan is IZM het eerste album van Rico & Sticks sinds het Opgezwolle-album Eigen Wereld uit 2006. Junte Uiterwijk (Sticks) en Ricardo McDougal (Rico) vormden samen met Peter Blom (DJ Delic) het Zwolse hiphop trio Opgezwolle. In 2007 kwam daar een einde aan nadat Peter Blom een wereldreis wilde gaan maken. Twee jaar later, in 2009, gingen Rico & Sticks samen met ART, James en Typhoon verder onder de naam Fakkelbrigade. Zowel Sticks als Rico brachten soloalbums uit.
IZM van Rico & Sticks, dat staat voor ‘dat is ‘m, namen de twee rappers op bij producer Kubus (= Bart van der Werken). Een half jaar lang, twee dagen per week, op dinsdag en donderdag, werkten ze van 1 tot 1 ’s nachts, aan het album. Dat begon met Kubus, die na een tijdje ouwehoeren met wat beats kwam, waarna de rappers de teksten leverden.

Sticks in Trouw over IZM, dat voorlopig alleen digitaal verkrijgbaar is: “Het moest iets worden waarvan je zegt: dit is typisch Rico en Sticks, maar op een manier die ik nog niet van ze ken. Misschien vormt dat de drive om door te gaan. Streams, bezoekersaantallen; je kunt het heel belangrijk maken, maar dat is het niet. Je wordt morgen gewoon weer wakker.” Maar de heren zullen wel blij zijn dat het nummer ‘We Zijn Hier Niet' (Kapuzenpulli Remix)’ deze week verkozen is tot 3FM Megahit, want dat lever ook weer aandacht op voor het album.

leven naast Rico & Sticks

Zingen en rappen is voor Rico & Sticks niet de hoofdmoot. Rico werkt twee dagen in de week aan Fakkelteit, het rapproject voor kwetsbare jongeren. Sticks werkt drie dagen per week als senior copywriter bij een reclamebureau in Amsterdam. Daarnaast zijn beide sinds kort vader. Rico van een zoon, Sticks van een dochter.

#13 Meek Mill: Wins And Losses
In zijn tienerjaren werd hij door een vriend steevast Meek Millions genoemd, en dat heeft de Amerikaanse hiphopper Robert Rihmeek Williams zo gelaten, maar dan zonder de laatste vier letters: ions. Er is echter ook een andere verklaring en dat is dat Meek Mill in zijn naam zit: Robert Rihmeek Williams.

Hoe dan ook, met Wins And Losses, zijn derde studioalbum, boekt hij meeste succes, want het komt binnen op de 13e plaats. Dat is 19 plaatsen hoger dan zijn mixtape DC4 uit 2016. Afgelopen week liet Mill weten spijt te hebben van het in januari, verbreken van zijn relatie met rapster Nicki Minaj, die twee jaar heeft geduurd.

#14 Tyler, the Creator: Flower Boy
Na Wolf (#86 in 2013) en Cherry Bomb (#95 in 2015), gloort er eindelijk succes voor Tyler, the Creator. Flower Boy, zijn vierde studioalbum, komt binnen op de veertiende plaats. Dat zal mede komen door de bijdragen die onder anderen Frank Ocean, ASAP Rocky, Estelle en Lil Wayne leveren. Dertien van de veertien tracks schreef Tyler Gregory Okonma, zoals hij volledig heet, zelf.

#60 NAV and Metro Boomin: Perfect Timing
“Een mixtape is een verzameling van, vaak zelfstandig geproduceerde en onafhankelijke, opnames die gratis worden uitgegeven om publicatie en / of omzeilen van eventuele inbreuk op het auteursrecht te omzeilen.” Aldus de definitie op WikiPedia. Mixtapes worden vaak ook gewoon, legaal, uitgebracht. Zoals Perfect Timing van Nav and Metro Boomin. Tijd voor een korte kennismaking met de twee.
Navraj Singh Goraya (Nav, links op de foto) komt uit Ontario, Canada, Leland Tyler Wayne (Metro Boomin) is geboren in St. Louis, Missouri. Nav (27), werkte met Drake en Travis Scott. In februari verscheen van hem de mixtape Nav, waar Tyler Wayne ook aan meewerkte. Metro Boomin (23) begon als rapper, maar vond het maken van beats toch leuker. Van Metro Boomin verschenen twee mixtapes en een EP.

#62 Kenny Wayne Shepherd Band: Lay It On Down
Met een naam als Kenny Wayne Shepherd, denk je al snel aan een religieuze act. Maar we hebben wel degelijk te maken met de Amerikaanse gitarist en liedjesschrijver, geboren als Kenny Wayne Brobst in 1977. Naast zijn eigen werk, scoort hij sinds 2013 ook als gitarist in de groep Rides, waar zanger Stephen Stills en toetsenist Barry Goldberg deel van uitmaken. Lay It On Down is het achtste studioalbum van de Kenny Wayne Shepherd Band. Op 3 november staat Kenny met zijn band op het Lighttown Blues Festival in Eindhoven.

#74 Romeo Santos: Golden
Drie jaar geleden hoorden we voor het eerst van de Amerikaanse singer-songwriter Antony 'Romeo' Santos. Zijn album Formula vol. 2 stond een weekje op #61. Eigenlijk had hij dit jaar zijn eerste hit moeten bijschrijven: ‘Hey Ma’ van Pitbull met Britney Spears. Maar doordat het team rond de film ‘The Fate of the Furious’ koos voor de uitvoering van Pitbull met J. Balvin en Camila Cabello, liep hij deze mis. Voor een artiest is een albumrelease, toch een soort van geboorte, een feestje. Voor Santos is het dubbelfeest, want Golden, zijn derde album, verscheen vorige week vrijdag 21 juli, op zijn 36e verjaardag.

#81 Damian “Jr. Gong” Marley: Stony Hill
De voorlaatste keer dat Damian Robert Nesta “Jr. Gong” Marley genoteerd stond, was in 2010. Dat was met NAS op diens album Distant Relatives dat tot #65 kwam. In datzelfde jaar maakte Damian deel uit van Superheavy, het hobbygroepje van Mick Jagger met Josh Stone, Dave A. Stewart en A.R. Rahman in de gelederen, dat met het gelijknamige album de eerste plaats haalde.

Marley, , de jongste zoon van wijlen Bob Marley, was onlangs te horen op albums van Jay-Z (4:44) en Skrillex (Make It Bun Dem). Stony Hill is het vierde album van Damian Marley. Op drie nummers zingt hij samen met zijn broer Stephen Marley.

#85 Foster the People: Sacred Hearts Club
Sinds het tweede album Supermodel (#58 in 2014) is er flink wat verandert bij de Amerikaanse groep Foster the People. Basgitarist Jacob ‘Cubbie’ Fink, in 2009 door de vrienden Mark Foster en Mark Pontius bij de groep gehaald, stapte er in september 2015 uit, vanwege meningsverschillen over de te volgen koers.
Sean Cimino (gitaar, keyboards) en Isom Innis (piano, keyboards, drums) die al sinds 2010 meegaan op tournee, maken sinds dit jaar officieel deel uit van Foster the People. Zij spelen mee op het derde album Sacred Hearts Club, waaraan ze ook tekstbijdragen leverden. Of deze wisselingen de groep ten goede komen, zal pas op lange termijn blijken. Uit de notering, binnen op de 85e plaats, blijkt dat nog niet. Daar helpt zelfs een componist als Ryan Tedder niet aan, die meeschreef aan het nummer ‘Doing It For The Money’.