zondag 30 juli 2017

Albumflitsen bij week 30 - 29 juli 2017

Geen veranderingen aan de top van de albumlijst en veel Linkin Park, schreven we afgelopen vrijdag in de Hitflits. Vandaag resten nog alle nieuwe noteringen.

#6 Lana Del Rey: Lust For Life
In 2011 brak de Amerikaanse Elisabeth Woolridge Grant, beter bekend als Lana Del Rey wereldwijd door met het nummer ‘Video Games’, dat bij ons tot de derde plaats kwam. In het kielzog hiervan bereikte het album Born To Die de tweede plaats. Sindsdien heeft ze echer geen grote hits meer gescoord.

Maar dat je niet altijd een hitsingle nodig hebt om hoog te komen met een album, bewijst  Lana Del Rey deze week opnieuw. Na Ultraviolence (in 2014) en Honeymoon (in 2015), beide goed voor een vijfde plek, knalt ook Lust For Life, haar vijfde studioalbum, zonder een hitsingle binnen in de top 10. 
Net als Honeymoon produceerde Lana Del Rey het album Lust For Life zelf, daarbij vooral geholpen door Rick Nowels, Dan Reid en technicus Kieron Menzies. Alle nummers schreef ze zelf, dan wel met anderen.

Op het album staan duetten met Sean Ono Lennon (zoon van wijlen John Lennon & Yoko Ono), Stevie Nicks, ASAP Rocky, Plaiboy Carti en the Weeknd. Onder de producers zagen we onder andere de namen van Benny Blanco, Max Martin (alles wat deze man aanraakt, lijkt in goud te veranderen) en Metro Boomin, die deze week zelf met een album binnenkomt (zie onder #60).

#8 Rico & Sticks: IZM
Als we de boxset #Opgezwolletotnu (#32 in 2016) even niet meerekenen, dan is IZM het eerste album van Rico & Sticks sinds het Opgezwolle-album Eigen Wereld uit 2006. Junte Uiterwijk (Sticks) en Ricardo McDougal (Rico) vormden samen met Peter Blom (DJ Delic) het Zwolse hiphop trio Opgezwolle. In 2007 kwam daar een einde aan nadat Peter Blom een wereldreis wilde gaan maken. Twee jaar later, in 2009, gingen Rico & Sticks samen met ART, James en Typhoon verder onder de naam Fakkelbrigade. Zowel Sticks als Rico brachten soloalbums uit.
IZM van Rico & Sticks, dat staat voor ‘dat is ‘m, namen de twee rappers op bij producer Kubus (= Bart van der Werken). Een half jaar lang, twee dagen per week, op dinsdag en donderdag, werkten ze van 1 tot 1 ’s nachts, aan het album. Dat begon met Kubus, die na een tijdje ouwehoeren met wat beats kwam, waarna de rappers de teksten leverden.

Sticks in Trouw over IZM, dat voorlopig alleen digitaal verkrijgbaar is: “Het moest iets worden waarvan je zegt: dit is typisch Rico en Sticks, maar op een manier die ik nog niet van ze ken. Misschien vormt dat de drive om door te gaan. Streams, bezoekersaantallen; je kunt het heel belangrijk maken, maar dat is het niet. Je wordt morgen gewoon weer wakker.” Maar de heren zullen wel blij zijn dat het nummer ‘We Zijn Hier Niet' (Kapuzenpulli Remix)’ deze week verkozen is tot 3FM Megahit, want dat lever ook weer aandacht op voor het album.

leven naast Rico & Sticks

Zingen en rappen is voor Rico & Sticks niet de hoofdmoot. Rico werkt twee dagen in de week aan Fakkelteit, het rapproject voor kwetsbare jongeren. Sticks werkt drie dagen per week als senior copywriter bij een reclamebureau in Amsterdam. Daarnaast zijn beide sinds kort vader. Rico van een zoon, Sticks van een dochter.

#13 Meek Mill: Wins And Losses
In zijn tienerjaren werd hij door een vriend steevast Meek Millions genoemd, en dat heeft de Amerikaanse hiphopper Robert Rihmeek Williams zo gelaten, maar dan zonder de laatste vier letters: ions. Er is echter ook een andere verklaring en dat is dat Meek Mill in zijn naam zit: Robert Rihmeek Williams.

Hoe dan ook, met Wins And Losses, zijn derde studioalbum, boekt hij meeste succes, want het komt binnen op de 13e plaats. Dat is 19 plaatsen hoger dan zijn mixtape DC4 uit 2016. Afgelopen week liet Mill weten spijt te hebben van het in januari, verbreken van zijn relatie met rapster Nicki Minaj, die twee jaar heeft geduurd.

#14 Tyler, the Creator: Flower Boy
Na Wolf (#86 in 2013) en Cherry Bomb (#95 in 2015), gloort er eindelijk succes voor Tyler, the Creator. Flower Boy, zijn vierde studioalbum, komt binnen op de veertiende plaats. Dat zal mede komen door de bijdragen die onder anderen Frank Ocean, ASAP Rocky, Estelle en Lil Wayne leveren. Dertien van de veertien tracks schreef Tyler Gregory Okonma, zoals hij volledig heet, zelf.

#60 NAV and Metro Boomin: Perfect Timing
“Een mixtape is een verzameling van, vaak zelfstandig geproduceerde en onafhankelijke, opnames die gratis worden uitgegeven om publicatie en / of omzeilen van eventuele inbreuk op het auteursrecht te omzeilen.” Aldus de definitie op WikiPedia. Mixtapes worden vaak ook gewoon, legaal, uitgebracht. Zoals Perfect Timing van Nav and Metro Boomin. Tijd voor een korte kennismaking met de twee.
Navraj Singh Goraya (Nav, links op de foto) komt uit Ontario, Canada, Leland Tyler Wayne (Metro Boomin) is geboren in St. Louis, Missouri. Nav (27), werkte met Drake en Travis Scott. In februari verscheen van hem de mixtape Nav, waar Tyler Wayne ook aan meewerkte. Metro Boomin (23) begon als rapper, maar vond het maken van beats toch leuker. Van Metro Boomin verschenen twee mixtapes en een EP.

#62 Kenny Wayne Shepherd Band: Lay It On Down
Met een naam als Kenny Wayne Shepherd, denk je al snel aan een religieuze act. Maar we hebben wel degelijk te maken met de Amerikaanse gitarist en liedjesschrijver, geboren als Kenny Wayne Brobst in 1977. Naast zijn eigen werk, scoort hij sinds 2013 ook als gitarist in de groep Rides, waar zanger Stephen Stills en toetsenist Barry Goldberg deel van uitmaken. Lay It On Down is het achtste studioalbum van de Kenny Wayne Shepherd Band. Op 3 november staat Kenny met zijn band op het Lighttown Blues Festival in Eindhoven.

#74 Romeo Santos: Golden
Drie jaar geleden hoorden we voor het eerst van de Amerikaanse singer-songwriter Antony 'Romeo' Santos. Zijn album Formula vol. 2 stond een weekje op #61. Eigenlijk had hij dit jaar zijn eerste hit moeten bijschrijven: ‘Hey Ma’ van Pitbull met Britney Spears. Maar doordat het team rond de film ‘The Fate of the Furious’ koos voor de uitvoering van Pitbull met J. Balvin en Camila Cabello, liep hij deze mis. Voor een artiest is een albumrelease, toch een soort van geboorte, een feestje. Voor Santos is het dubbelfeest, want Golden, zijn derde album, verscheen vorige week vrijdag 21 juli, op zijn 36e verjaardag.

#81 Damian “Jr. Gong” Marley: Stony Hill
De voorlaatste keer dat Damian Robert Nesta “Jr. Gong” Marley genoteerd stond, was in 2010. Dat was met NAS op diens album Distant Relatives dat tot #65 kwam. In datzelfde jaar maakte Damian deel uit van Superheavy, het hobbygroepje van Mick Jagger met Josh Stone, Dave A. Stewart en A.R. Rahman in de gelederen, dat met het gelijknamige album de eerste plaats haalde.

Marley, , de jongste zoon van wijlen Bob Marley, was onlangs te horen op albums van Jay-Z (4:44) en Skrillex (Make It Bun Dem). Stony Hill is het vierde album van Damian Marley. Op drie nummers zingt hij samen met zijn broer Stephen Marley.

#85 Foster the People: Sacred Hearts Club
Sinds het tweede album Supermodel (#58 in 2014) is er flink wat verandert bij de Amerikaanse groep Foster the People. Basgitarist Jacob ‘Cubbie’ Fink, in 2009 door de vrienden Mark Foster en Mark Pontius bij de groep gehaald, stapte er in september 2015 uit, vanwege meningsverschillen over de te volgen koers.
Sean Cimino (gitaar, keyboards) en Isom Innis (piano, keyboards, drums) die al sinds 2010 meegaan op tournee, maken sinds dit jaar officieel deel uit van Foster the People. Zij spelen mee op het derde album Sacred Hearts Club, waaraan ze ook tekstbijdragen leverden. Of deze wisselingen de groep ten goede komen, zal pas op lange termijn blijken. Uit de notering, binnen op de 85e plaats, blijkt dat nog niet. Daar helpt zelfs een componist als Ryan Tedder niet aan, die meeschreef aan het nummer ‘Doing It For The Money’.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten