vrijdag 16 oktober 2020

Hitflits: Pop Smoke voor derde keer postuum op #1; Di-rect loopt derde #1-album mis

Twee 3FM Awards (voor beste track: ‘Soldier On’ en voor ‘beste livestream’), lovende kritieken, het kan niet op voor de Haagse band Di-rect. Dus een #1-notering voor Wild Hearts, hun negende studio-album, zou helemaal de kers op de Haagse taart zijn. Het album kwam vorige week vrijdag uit en de dag daarop speelde de band rond zanger Marcel Veenendaal, alle nummers tijdens een livestream vanuit de Electriciteitsfabriek in Den Haag.

Na het weekend nam het album de eerste plaats in van de voorlopige albumlijst met een ruime afstand van bijna 40% op Shoot For The Stars Aim For The Moon van Pop Smoke. Twee dagen later was die voorsprong geslonken tot nog geen 10%. Uiteindelijk moet Di-rect genoegen nemen met een tweede plaats voor Wild Hearts, dat eigenlijk hun derde #1-album had moeten worden en een bekroning op het twintigjarig jubileum. Het album van Pop Smoke is in negen (!) formaten verkrijgbaar, dat van Di-rect ‘slechts’ in vier.

Shoot For The Stars Aim For The Moon
van Pop Smoke kwam op 11 juli binnen op de eerste plaats, bleef daarna vijf weken in de top 3 hangen, om op 22 augustus opnieuw de eerste plaats te pakken. Aanleiding was toen de release van deluxe edition met 15 extra tracks. De afgelopen zeven weken bleef het album in de top 5 om deze week opnieuw terug te stijgen naar de eerste plaats. Aanleiding nu is het viral gaan van het nummer ‘What You Know About Love (gestegen van 21 naar #12). 

3x postuum

Het bijzondere aan deze noteringen, is dat Bashar Jackson, ofwel Pop Smoke, op 19 februari 2020 overleed aan de gevolgen van een overval in zijn eigen huis. Alle #1-weken zijn dus postume weken. Pop Smoke is één van zeven acts die postuum een #1-album scoren, maar de enige die dat drie keer lukt met hetzelfde album!

ALBUM TOP 7

1. (3)   Pop Smoke: Shoot For The Stars Aim For The Moon (terug op #1 / derde week op #1)
2. EW  Di-rect: Wild Hearts (op 9,59%)
3. (4)   Kevin: Animal Stories
4. (2)   Sevn Alias: Bogey 4 The Win
5. (11) Juice WRLD: Legends Never Die
Op 18 juli kwam het album binnen op de tweede plaats
6. (9)   Ava Max: Heaven & Hell
Op 26 september stond het album van Ava Max ook al even op de zesde plaats
7. (7)   Kinderen voor Kinderen: En Toen? - 41

Hij mag dan met 7.6.9.6 zijn eerste plaats kwijt zijn in de Album Top 100, het album zakt naar de vijftiende plaats. Maar in de Vinyl 33 blijft de elpee van Spinvis de bovenste beste. Op de tweede plaats komt de elpee Gimme Some Truth. van John Lennon binnen, met een verschil van 59,13% op 7.6.9.6!

Terug naar de Album Top 100 met de overige nieuwe noteringen van deze week:
#18 Dire Straits: The Studio Albums 1978 - 1991
Één van die zes studio albums, Brothers In Arms uit 1985, gaat deze week opnieuw op herhaling. In de 280e week komt het binnen op de 96e plaats

#22 John Lennon: Gimme Some Truth.
Negen oktober was de 80e geboortedag van John Lennon, die slechts 40 jaar oud werd. Dit jaar is het precies veertig jaar geleden dat de muzikant werd doodgeschoten. Ter gelegenheid van zijn 80e geboortedag is er een box uitgebracht met 4 cd’s, ‘the ultimate mix’ en een boek.

#27 Various Artists: The Real Wave
In augustus kwam Oshadix van OJ Fam Entertainment met het idee om de krachten van twee independent labels te bundelen. Dat tweede label werd Un4gettable Music van rapper Chivv. Ze mobiliseerden hun artiesten en stuurden ze op schrijverskamp. Daar ontstonden de nummers voor het album The Real Wave.
Chivv: “We komen allebei uit de Bijlmer en hebben het altijd real met elkaar gehouden. We hebben een nieuwe stroming die heel hecht met elkaar is. Daarom noemen we het 'The Real Wave.” Onder die acts zitten onder andere Saaff, Ocs, Roxy Rosa, Dior, Figo Gang en de producers Gideonite van het label One Million en Oath van OJ Fam.

#36 Headie One: Edna

#31 Linkin Park: Hybrid Theory – 20th Anniversary Edition

Hybrid Theory
was in 2000 het debuutalbum van de Amerikaanse rockband Linkin Park, dat eerst Hybrid Theory heette. Maar toen er een band bleek te bestaan met die naam, werd het Linkin Park. De naam slaat op het Lincoln Park in Santa Monica waar ze regelmatig met elkaar naar toe gingen. Daarnaast vonden ze de naam wel ‘cool’. Wel veranderden ze wat aan de spelling, omdat ze een website wilden opzetten, en de naam Lincolnpark.com al in gebruik was. Het werd dus Linkin Park.

De eerdere naam, Hybrid Theory, liet hen niet los, en vandaar dan ook dat hun eerste album die titel meekreeg. Dat album stamt uit oktober 2000, maar kreeg pas begin 2001 een notering in onze albumlijst. Dat was te danken aan de hit ‘One Step Closer’ (#57).
Het echte succes bleef uit (#47 was de hoogste plek in zeven maanden tijd). Dat veranderde met de single ‘In The End’, dat na een aarzelende start in november 2001 op #94, ruim twee maanden later, in januari 2000, de elfde plaats bereikte. Het album had daar voordeel bij en zou uiteindelijk twee weken op #13 komen. op 5 oktober 2002 stond het voor het laatst genoteerd. Dit jaar is het twintig jaar geleden dat het album verscheen, dat wordt gevierd met   Hybrid Theory – 20th Anniversary Edition, dat bij ons, na achttien jaar in de 84e week op herhaling gaat op #31.

#43 Tears For Fears: The Seeds of Love – Deluxe Edition
Het originele album haalde in 1989 de zevende plaats. Het deluxe nu zit ‘m in de extra cd: The Sun – Single Seeds, met singles en b-kantjes. In 1999 verscheen van het originele album een geremasterd album met vier bonustracks.

#61 D-Block Europe: The Blue Print – US vs Them
Na vier mixtapes, waarvan drie in 2019, komt het Britse raptrio D-Black Europe nu met hun debuutalbum The Blue Print – US vs Them.

Het afgelopen jaar claimen ze zo’n 700 (!) nummers te hebben gemaakt. Daarvan belandden er 29, met een speelduur van 93 minuten, op dit album. D-Black Europe bestaat Young Adz (= Adam Williams) en Dirtbike LB (= Ricky Banton). Daarnaast voegt ene Lil Pino zich regelmatig bij de twee. In augustus 2019 scoorde hiphopper Frenna feat. D-Block Europe een hit met ‘Abloh’ (#29).

Ayreon verbetert eigen diepterecord (2)

Vorige week zakte het album Transitus van Ayreon van de eerste naar de 60e plaats en verbeterde daarmee zijn eigen diepterecord in april met Electric Castle Live And Other Tails, dat in de tweede week naar de 53e plaats zakte. En net als dat album, verdwijnt Transitus na twee weken uit de Album Top 100.

SINGLES

Anno 2020 worden hits allang niet meer gescoord dankzij de radio of de tv. YouTube en sociale media (Facebook, Instagram, TikTok) helpen daar zeker aan mee. Soms zijn het juist die media waar de populariteit ontstaat. Dat geldt zeker voor ‘Dreams’ van Fleetwood Mac, dat deze week, precies 43 jaar nadat het de achtste plaats bereikte, op herhaling gaat op #77.

Aanleiding voor de hernieuwde belangstelling voor ‘Dreams’ afkomstig van het album Rumours (deze week op #38 in de 131e week!), is een filmpje op TikTok van TikTokker Doggface208, ofwel de 37-jarige Nathan Apocada uit Idaho Falls, Idaho.
In het filmpje is Nathan Apocada (rechts op de foto) te zien, staande op een longboard, drinkend cranberrysap en luisterend naar ‘Dreams’ van Fleetwood Mac, dat hij playbackt. Het filmpje kreeg navolging van velen, waaronder Mick Fleetwood, oprichter en drummer van Fleetwood Mac. Stevie Nicks, componist en zangeres van het nummer, bond de skates onder en maakte ook een filmpje.

Veel van de volgers die het nummer niet kenden, gingen er naar op zoek. Waar doe je dat? Op YouTube, iTunes, Shazam en de diverse streamdiensten. Het gevolg is dat het nummer de afgelopen week ruim een half miljoen keer is gestreamd en voor de notering zorgt deze week.

‘Dreams’ van Fleetwood Mac is zeker niet het eerste nummer dat dankzij de app TikTok opnieuw een notering krijgt. Begin dit jaar beleefde ‘Break My Stride’ van Matthew Wilder een tweede leven dankzij TikTok. Het nummer (#5 in 1984), stond vier weken genoteerd en bereikte begin februari de 56e plaats.

SINGLE TOP 5

1. (1)   24Kgoldn feat. Iann Dior: Mood (zesde week op #1)
2. (2)   Master KG feat. Burna Boy & Nomcebo Zikode: Jerusalema (op 9,53%)
3. (3)   Internet Money & Gunna feat. Don Toliver & Nav: Lemonade
4. (4)   Joel Corry feat. MNEK: Head & Heart
5. (5)   Justin Bieber feat. Chance the Rapper: Holy

Zoals te verwachten stijgt ‘Door De Wind’ van Miss Montreal, dat afgelopen week zowel Top Song op NPO Radio 2 als Alarmschijf op Q-Music was, door naar een plaatsje bij de bovenste tien, van 11 naar #9. Daarmee scoort ze haar vijfde top 10-notering. Haar grootste hits zijn nog altijd ‘Just A Flirt’ (debuut in 2008) en ‘Wonderful Days’ (in 2012), die beiden de vierde plaats bereikten.

Zoals je weet zong Miss Montreal het nummer ‘Door De Wind’ tijdens een uitzending van ‘Beste Zangers’ waar de muziek van Stef Bos centraal stond. Bos stond niet te springen om mee te doen aan het programma, waaraan naast Miss Montreal ook Wulf, Milow, Tabitha, Diggy Dex en Suzan & Freek meededen. Allemaal singer-songwriters en dat maakte hem wel nieuwsgierig: “Hoe zouden zij elkaars liedjes onderhanden nemen? Dat vond ik wel interessant.”
Toch was hij nog niet om. Pas na een gesprek met Diggy Dex en Milow kantelde zijn gevoel. Stef: “Mijn kop twijfelde nog steeds, maar de beste beslissingen in mijn leven heb ik genomen vanuit mijn buik. En mijn intuïtie zei: je moet dit doen. Het werd een fantastische belevenis, een van mijn mooiste tv-ervaringen ooit.”

Dankzij ‘Beste Zangers’ is er weer volop belangstelling voor het album Is Dit Nu Later van Stef Bos uit 1990. In 2016 verscheen het al op vinyl, maar toen was er geen Vinyl 33. Nu wel en komt de elpee binnen op #30.

Vorige week donderdag was er vanwege de uitreiking van de Gouden Televizierring geen uitzending van ‘Beste Zangers’ en komen er daarom geen nieuwe hits bij. Dus nog even de andere hits uit ‘Beste Zangers’ op een rijtje.
#21 (10) Suzan & Freek: Papa
#52 (38) Tabitha: Ik Hou Van Mij (uit de aflevering rond Miss Montreal)
#89 (70) Tabitha: Verloren (uit de aflevering rond Diggy Dex)
Wellicht dat er volgende week hits bijkomen naar aanleiding van de uitzending donderdagavond, waarin de muziek en inspiratiebronnen van Milow centraal stonden.

Naast ‘Door De Wind’ van Miss Montreal is er nog een nieuwe notering bij de bovenste tien. In de achtste week stijgt ‘You Broke Me First’ van de 17-jarige Tatum Rosner ‘Tate’ McRae, afkomstig uit Galgary, Alberta. Canada, van dertiende naar de tiende plaats. de komende week is haar single Megahit op 3FM.

Resten nog de eerste weeks noteringen van deze week:
#11 Josylvio: Dolla Dolla Bill
#53 Frenna x Rich2gether feat. Priceless: Pop It
#64 Jack: Wereldklasse
#91 Sheppard: Symphony

#98 Maan: Zo Kan Het Dus Ook Part 2
In ‘Zo Kan Het Dus Ook’ (#7 in 2019) bezong zangeres Maan haar relatie met DJ Tony Junior. Na twee jaar eindigde deze relatie. In ‘Zo Kan Het Dus Ook Part 2’ bezingt ze haar break-up. Maan: "Er zijn veel liedjes gemaakt over break-ups, maar weinig positieve. Ik gun het iedereen die uit elkaar gaat om het op deze manier te kunnen doen. Ik hoop dat ik mensen kan inspireren."

#99 Broederliefde feat. Berryr: Zagalo (Berryr = Berry Duodu)
#100 Idaly feat. Kevin: Family

Voor de voorlopige Nederlandse en Britse jaarlijsten, kun je terecht in de derde Kwartaalflits.