vrijdag 4 februari 2011

Hitflits: Adele maakt wederom dubbelslag

Vorige week kwam het album ‘21’ van Adele overweldigend binnen op de eerste plaats van de Album Top 100. Deze week blijft het daar nog steeds met een groot overwicht staan, waarover zo dadelijk meer.

Ze voert echter niet alleen de scepter over de albumlijst, ook de Single Top 100 voert ze aan. ‘Rolling in the deep’ stijgt in de tiende week van de tweede naar de eerste plaats. Op 11 december 2010 stond het nummer daar ook al een weekje. Of ze het dit keer langer zal volhouden, hangt onder andere van Bløf en de 3js af. Bløf komt met het nummer ‘Beter’ binnen op #17 en de 3js met ‘Je vecht nooit alleen’ is de hoogste eersteweeks op #5.

‘Je vecht nooit alleen’ was afgelopen zondag zowel volgens de vakjury (28%) als de publieksjury (63%) het beste liedje, waarmee het trio op 12 mei ons land zal vertegenwoordigen tijdens het Eurovisie Songfestival in Düsseldorf, maar dan waarschijnlijk wel in het Engels. Vandaag verschijnt een speciale versie van hun album ‘Dromers en dwazen, de zogenaamde limited Songfestival edition, met als extra alle vijf nummers die ze tijdens het Nationale Songfestival zongen.
Dankzij alle aandacht rond de 3js, gaat ‘Geloven in het leven’ op herhaling op #74 en stijgt ‘Wat is dromen’ van de 3js & Ellen ten Damme, in de 21ste week van 72 naar #29. Morgen, zaterdag, staan de 3js een uur lang in het TROS Muziekcafé, live op Radio 2 tussen 4 en 6 uur.

De andere eersteweeks noteringen zijn:
#13 Tim Douwsma: Winter voor twee
#38 R.i.o.: Like I love you
#43 Kypski & Slemper feat. Monks: Breaking the vow of silence
#82 Go back to the zoo: Beam me up
#83 Mirco: Allemaal even kut ...
#84 Edsilia Rombley: Geef je over
#88 Grad Damen: Santa Maria
#91 Diggy Dex feat. Jenny Lane: Dezelfde spijt
#92 Lola kite: Everything’s better
#97 Lucy Iris: Dear diary

Zoals gezegd blijft ‘21’ van Adele #1 in de Album Top 100. Vorige week was het overwicht op de #2, ‘Doo-wop & hooligans’ van Bruno Mars, 92%. Een overwicht dat voor het laatst werd geboekt op 27 november 2010 door Marco Borsato met ‘Dromen durven delen’. GfK Dutch Charts, de instantie die de hitlijsten samenstelt, liet weten dat het album van Adele de volledige Album Top 100 had uitverkocht. Dat wil zeggen dat er van het #1-album meer exemplaren zijn verkocht dan van de 99 overige posities samen!

Het overwicht deze week van ‘21’ op de #2, nog steeds ‘Doo-wop & hooligans’ van Bruno Mars, is bijna ruim 87%, ongekend hoog voor een tweede week. Haar eerste album ‘19’ blijft ook deze week #1 in de Backcatalog Top 50, de lijst met oudere albums. En in de Combi Album Top 100, de lijst met alle albums (recent, ouder en verzamel), passeert ‘19’, het album van Bruno Mars en stijgt naar de tweede plaats, waarmee Adele dus de eerste twee plaatsen in die lijst bezet!

#1 in de single en albumlijst betekent een dubbelslag voor Adele. De voorlaatste artiest die eenzelfde hitfeit op haar/zijn naam zette, was … Adele zelf! Op 25 april 2009 steeg gelijktijdig haar single ‘To make you feel my love’ en album ‘19’ naar de eerste plaats.

Sinds 4 november 2010 heeft de Belgische groep Hooverphonic een nieuwe zangeres, Noémie Wolfs. Zij is inmiddels de vijfde zangeres van de groep rond Alex Callier en Raymond Geerts. Noémie volgt Geike Arnaert op, die op 10 oktober 2008 de band verliet voor een eigen carrière. Met haar mannen nam Noémie het album ‘The night before’ op, dat binnenkomt op #77.

Over naar de andere eersteweeks noteringen:
#10 Helemaal Hollands: Omdat ie zo mooi is
#14 Dazzle kid: Fire needs air
#26 George Michael: Faith – special edition
#33 Alex Morph: Hands on armada
#34 Gerry Rafferty & Stealers wheel: Collected
#78 Marianne Faithfull: Horses and high heels
#94 Teitur: Let the dog drive home
#95 Charles Bradley: No time for dreaming
#98 Big time rush: B.t.r.

Na het weekend melden we ons weer met een nieuwe Megaman, waarin je alle feitjes te weten komt achter de hits van deze week.

maandag 31 januari 2011

Megaman bij week 5 – 29 januari 2011

Welkom bij de Megaman, waarin de #1-positie binnen de familie Saunders blijft, wat een uniek hitfeit oplevert, Willem Barth zijn fans mobiliseert, Puff Daddy met een nieuw project komt, klassiek popduo zich inzet voor autistische kinderen, Ricky Martin zich eindelijk weer op zingen kan richten en Toine Kremer aan cabaret doet. Dat en meer over de 7 eersteweeks noteringen in de Single Top 100 van deze week.

#1-positie blijft binnen de familie Saunders

Dean Saunders: You and I both (1) *** hoogste eersteweeks / eerste week op #1 ***

“Het is nu officieel, ik heb mijn eerste nummer 1 hit! Yeah!”, twitterde Dean Saunders afgelopen vrijdag toen de Single Top 100 bekend werd, waarin ‘You and I both’ op #1 binnenkwam. Vervolgens twitterde Popstars-jurylid Henk-Jan Smits: “Gefeliciteerd Dean, met je nummer 1-hit in de eerste officiële chart na de finale. Proost!”. Dean antwoordde daarop met “Dank je Henkjan, dit is echt de mooiste dag van mijn leven!”

uniek hitfeit: #1 blijft binnen de familie

Een week nadat zijn broer Ben met ‘Kill for a broken heart’ zijn derde #1-hit scoorde, is het nu de beurt aan Dean om de eerste plaats te pakken. En dat levert een uniek hitfeit op, want niet eerder scoorden leden van één familie achter elkaar een #1-hit.

Amerikaanse broers deden het al wel

Dat wil zeggen in Nederland. Want in de Amerikaanse Billboard Hot 100 kwam het al een aantal keren voor. Op 4 maart 1978 werden Maurice, Barry en Robin Gibb, als the Bee Gees met ‘Stayin’ alive’ van de eerste plaats gestoten door hun broertje Andy (tweede van rechts op de foto) met ‘(love is) Thicker than water’. Maar daar bleef het niet bij, want twee weken later, op 18 maart, pakten de drie broers Andy terug, door met ‘Night fever’ naar de eerste plaats te stijgen.

Een dag na de overwinning van broer Ben als The voice of Holland, pakte Dean de overwinning van de derde editie van Popstars, Het eerste seizoen, in 2008, leverde RED! op met ‘Step into the light’, een nummer speciaal daar voor geschreven. Vorig jaar pakte Wesley Klein de winst met ‘You raise me up’ en dit jaar zong ‘You and I both’, ook een cover, waarover zo dadelijk meer.

Dean Saunders (Londen, 9 januari 1981) liep al vanaf zijn dertiende samen met zijn broer Dean, diverse talentenjachten af onder de naam Daddy’s wish. De een met meer succes dan de andere. Hij haalde zijn ondernemersdiploma en mocht zichzelf makelaar noemen. Maar in plaats daarvan werd hij verantwoordelijk voor de in en verkoop van gebruikte bouwmachines en materialen in het in en exportbedrijf van zijn oom. Daarnaast behield hij zijn grote passie zingen.

pre-Popstars

In 2000 gaf Dean Sr. Dean en broer Ben op voor de talentenjacht ‘Alles voor de band’, waarbij vijf jonge talenten onder begeleiding van de broers Bolland & Bolland een band vormen. Dat mondde uit in Follow that dream, dat met het gelijknamige nummer op de elfde van de elfde van 2000, de dertiende plaats bereikte. Van de opvolger ‘One night in Shanghai’ is niets meer vernomen. In 2001 ging de groep uit elkaar.

Songfestival

Vervolgens legden de broers zich even toe op hun carrière, want er moest ook brood op de plank komen! In 2003 lieten ze weer van zich horen tijdens het Nationale Songfestival dat toen ook door de TROS werd uitgezonden. Uit 502 inzendingen, bleven 32 liedjes over, verdeeeld over vier voorrondes. Op 15 februari waren Dean en Ben aan zet, en zongen als the Brothers het liedje ‘Stand as one’. De vakjury gaf het liedje 10 punten, het publiek had er 3% voor over, waarmee het liedje als zevende eindigde van acht deelnemers. In dat jaar vertegenwoordigde Esther Hart ons land met ‘One more night’, dat uiteindelijk dertiende werd. Dat was nog in de tijd dat er geen halve finales waren.

Het zou tot 2008 duren eer er weer wat vernomen werd van Dean. In dat jaar werd hij zanger van de coverband Goed-Fout en zong hij nummers van onder anderen André Hazes, Bon jovi en Elvis Presley. Begin 2010 stapte hij uit de band en deed mee aan X-factor, waarin hij meedeed tot aan de live shows. Beter verging het hem bij Popstars, waarvoor hij op 6 augustus 2010 onder nummer 021512 auditie deed met het nummer ‘Fly to the moon’ bekend geworden door Frank Sinatra.

dromen zijn geen bedrog

Hoewel jurylid Simone Walraven hem niet door wilde laten gaan, dachten Marc Marie Huijbregts, Maurice Wijnen en jury-voorzitter Henk-Jan Smits daar anders over. Op de vraag van Henk-Jan ‘wat zijn je dromen?’, antwoordde hij ‘Popstars winnen en trouwen’. En dat eerste is hem op 22 januari 2011 gelukt, toen hij het in de finale moest opnemen tegen de 16-jarige Simone Nijssen, die de grote favoriet was. Bij de tweede tussenstand liep Dean al op haar uit en uiteindelijk won hij met 60-40 van Simone. En daarmee kwam zijn eerste droom uit!

Time machine’, het liedje dat Simone zong, is geschreven door Natascha Bedingfield, maar nog nooit door haar opgenomen, zal niet worden uitgebracht. In tegenstelling tot Dean zijn liedje ‘You and I both’, dat direct na de finale kon worden gedownload. Inmiddels is er ook een fysieke cd-single van uitgekomen, waarmee Dean de komende tijd diverse muziekwinkels zal afgaan. En daar heeft hij wel even de tijd voor, want de opvolger verschijnt pas over drie maanden.

onbekend nummer wordt finalelied

Nog maar drie jaar geleden, in 2008, brak de Amerikaanse singer-songwriter Jason Mraz door met zijn album ‘We sing we dance we steal things’ en de hitsingle ‘I’m yours’. Zes jaar daarvoor bracht hij zijn eerste album ‘Waiting for my rocket to come’ uit, met daarop het nummer ‘You and I both’. Het nummer werd redelijk gedraaid op de Amerikaanse radio, maar een notering bleef uit. Het nummer is daarna wel eens gecoverd, maar een hitversie leverde het niet op. Tot deze week dus met de uitvoering van Dean Saunders. En dat dankt hij aan Henk-Jan Smits die met het nummer kwam aanzetten.

Within temptation komt met conceptalbum

Within temptation: Faster (45)

Als je de afgelopen week bij ‘De vrienden van Amstel live’ bent geweest, heb je niet alleen Ben Saunders zien optreden met Di-rect, maar ook Wihin temptation, die daar onder andere de nieuwe single ‘Faster’ speelde.

Het nummer, hun twaalfde notering, is de voorloper van het vijfde studioalbum ‘The unforgiving’, dat volgende maand te koop is. Volgens de band is het een conceptalbum, ondersteund door een comic en drie filmpjes. Sharon: “Het is een sneller album dan we ooit gemaakt hebben. Het klopt gewoon van A tot Z. Niet dat dat vroeger niet zo was, maar bij het ene album heb je dat gevoel meer dan bij het andere.” ‘The heart of everything’, het voorlaatste studioalbum uit 2007 was voor de band het beste wat ze ooit gemaakt hadden.

zwanger

Eind 2009 verscheen ‘An acoustic night at the theatre’, waarvan wereldwijd meer dan 5 miljoen stuks zijn omgezet. Dat album moest de fans even tevreden stellen, want op 1 juni 2009 was zangeres Sharon Janny den Andel bevallen van haar tweede kind Aiden, dat niet zonder complicaties ging. Op 26 november 2010 meldde de groep dat Sharon opnieuw in verwachting is en daar nu de tijd voor wil nemen. Gevolg: de aangekondigde tour in het voorjaar van 2011, is verplaatst naar het najaar. Kunnen Sharon en haar partner Robert Westerholt zich in alle rust voorbereiden op de zwangerschap.

Willem Barth mobiliseert zijn fans

Willem Barth: De warmte van je hartstocht (58)

Aanstaande zondag, 6 februari, werkt Willem Barth mee aan het programma ‘Hart voor muziek’, dat opgenomen wordt in het Brabant house in Helmond’, en wordt uitgezonden op het TROS Sterren.net. Je kunt daarbij zijn, maar dan moet je wel aantonen wat je hebt gedaan of doet op je Hyves pagina aan promotie van de single ‘De warmte van je hartstocht’, Wim zijn zevende notering. Wil je daar nog aan meedoen, dan moet je snel zijn, want de actie loopt nog tot 1 februari! In ‘Hart voor muziek’ treden ook nog Sieneke, René Schuurmans, Wolter Kroes en Dean Saunders & Simone Nijssen, de finalisten van Popstars op.

P. Daddy komt met nieuw project

Diddy dirty money featuring Skylar Grey: Coming home (61)

Wij lopen een beetje achter op de Amerikaanse releases. ‘Coming home’ van Diddy Dirty money featuring Skylar Grey is daar al de vierde (!) single van het album ‘Last train to Paris’, dat op 13 december 2010 verscheen. De drie andere singles, ‘Angels’ feat. The Notorious B.I.G. & Rick Ross, ‘Hello good morning’ featuring T.I. en ‘Loving you no more’ featuring Drake, hebben daar echter niet veel gedaan. Dus wellicht dat ze daarom hier niet eens zijn uitgebracht. Met ‘Coming home’ schiet Sean Combs, alias Puff Daddy eh P. Diddy, weer in de roos, want overall wordt het nummer omarmd.
Niet in de laatste plaats door Diddy Dirty money, het nieuwste project van P.Diddy, rond de twee zangeressen Dawn Richard en Kalenna Harper. Dawn Angeliqué Richard (New Orleans, 5 augustus 1983), was tot eind 2009 zangeres bij Danity Kane, ontstaan in 2005 in het programma ‘Making the band’. Bij ons bekend als ‘Alles voor de band’, dat in 2000 de groep Follow that dream opleverde, waar ook de broertjes Saunders deel van uitmaakten. (zie ook onder #1). Dawn heeft het zingen niet van een vreemde, haar vader Frank maakte deel uit van de funkband Chocolate milk en haar moeder runde een dansschool, waar Dawn het zingen en dansen beoefende.

Omdat haar vader militair was, groeide Kalenna Harper (Philadelphia, Pennsylvania, 13 augustus 1982) overal en nergens op, waardoor ze in aanraking kwam met diverse soorten muziek. Ze groeide uit tot een gerenommeerd singer-songwriter, die nummers schreef voor onder anderen Christina Milian, Charlotte Church en Aretha Franklin. In 2008 lekte het nummer ‘Kaboom’ uit, waarin ze een duet zingt met Lady Gaga. Nog dit jaar komt Kalenna met haar debuutalbum, een eigen kledinglijn en haar autobiografie, want ze is al 28 jaar!

Naast Diddy Dirty money, doet ook nog Skylar Grey mee op ‘Coming home’. Grey heet in het echt Holly Hafermann en vormde samen met haar moeder op jonge leeftijd, het folkduo Generations. Op haar vijftiende begon Holly haar eigen bandje en werkte samen met diverse jazzmuzikanten. In 2003 verhuisde ze naar Los Angeles, nam een demo op en kwam onder contract bij Machine stop recordings, het label van Brad Delson, de gitarist van Linkin park.

Op datzelfde label verscheen het nummer ‘Where’d you go’ van Fort minor featuring Holly Brook and Jonah Matranga (#15 in 2006). In datzelfde jaar bracht Holly haar debuutalbum ‘Like blood like honey’ uit. Twee jaar later, in 2008. vertrok ze bij het label. Holly schreef mee aan onder anderen ‘Love the way you lie’ van Eminem & Rihanna, waarop ze ook nog piano speelt en te horen is en ‘Coming home’. Eind 2010 verscheen de EP ‘O’dark: Thirty EP’.

Klassiek popduo zet zich in voor autistische kinderen

Georgie and Mark: Anders (70)

In maart 2008 scoorde het trio Eterno een hitje met ‘Ma perche no’ (#97). Eterno, dat een mix brengt van pop en klassiek, bestaat nog steeds. Alleen is het geen trio meer (bariton Rob van Surksum maakt er geen deel meer van uit), maar een duo, bestaande uit bariton Mark Enthoven en tenor Kees Rietveld. Mark zong vorig jaar het nummer ‘De havenblues’, het
onofficiële havenlied tijdens Sail 2010, tot de 74ste plaats. Kees startte zijn zangcarrière in de jaren ’80 als Georgie Davis, en won met zijn imitatie van Stevie Wonder, de Soundmix show. ‘Black star’ was zijn eerste en grootste hit (#5 in 1985). Daarnaast schreef hij nummers voor onder anderen André Hazes, Robert Leroy en Glennis Grace. Eind 2009 deed Kees als zichzelf mee aan X factor, maar kwam niet verder dan de auditieronde.
Sinds vorig jaar zijn Kees en Mark ambassadeur van de stichting Vrienden van Tom. Deze stichting zet zich in voor kinderen met een (agressieve) gedragsstoornis en/of stoornis in het autistisch spectrum. In opdracht van de stichting hebben de twee een Nederlandse versie opgenomen van ‘A whiter shade of pale’ van Procol harum (uit 1967 en in 1972 opnieuw #1).

De single, getiteld ‘Anders’ werd op 19 december 2010 gepresenteerd, gelijktijdig met het boek ‘Vechten voor Tom en Shirley’ door Yvonne Brinkerink, moeder van Tom. Tom is tien jaar en heeft verscheidene stoornissen, waaronder ODD en CD. De stichting ondersteunt gezinnen van kinderen met gedragsstoornissen van 4 tot en met 21 jaar, met het organiseren van logeerweekenden, het aanbieden van begeleiding, coaching, paardrijden zonder wachtlijsten etc.

Lior deed 2,5 jaar over debuutalbum

Lior: This old love (87)

Na Australië te hebben veroverd met zijn muziek, is nu Europa aan de beurt. Lior Attar, geboren in 1977 in het Israëlische Lior Attar, verhuisde op zijn tiende naar Melbourne in Australië, waar hij gitaar leerde spelen. Na een tijdje voornamelijk klassieke muziek te hebben gespeeld, ontdekte hij als tiener andere muziek en werd lid van een rockband. Op zijn 25ste stapte hij uit de band, en ging verder als Lior.

Het koste Lior meer dan twee jaar voor het schrijven van de nummers van zijn debuutalbum ‘Autumn flow’. Vervolgens duurde het nog zes maanden eer hij de benodigde $20,000 had, nodig om het album op te kunnen nemen in de Big Jesus Burger Studios in Melbourne. In 2005 werd het album uitgebracht in Australië en behaalde daar de goudstatus en kreeg drie ARIA Music Awards. ‘This old love’, binnen op #87, is van dat album afkomstig. In 2008 kwam Lior met het album ‘Corner of an endless road’, dat vorig jaar gevolgd werd door ‘Tumbling into the dawn’. In februari en maart doet Lior een ‘requests tour’ door Australië en daarna komt hij naar Europa voor optredens.

Toine Kremer doet aan cabaret

Toine Kremer: Leven (ik kies voor mezelf) (88)

Vraagje: wat is de overeenkomst tussen John de Bever (op #85 met ‘Ik heb maling aan wat mensen zeggen’ en op #96 met ‘Kleine leugenaar’) en Toine Kremer? Antwoord: voetbal! Zowel John als Toine voetbalden voor ze gingen zingen.

Voor 2006, toen voetballen zijn passie was, was muziek voor Toine Kremer (Zwammerdam, 25 februari 1986) niet meer dan om er naar te luisteren, en dan vooral nederpop en rock. Maar tijdens zijn studie Journalistiek, ging de knop om en maakte hij deel uit van de band Kabrio. In 2007 tipt een bekende hem over een talentenjacht in Uden. Na enig twijfelen besluit hij toch mee te doen en dat levert hem de eerste prijs op: het opnemen van een single, ‘Jouw liefde’.

cabaret

Eind 2007 benadert Peter Bouwman, gitarist bij de cabaretgroep Helemaal top, hem voor het gezelschap, dat vooral Hollandse feestnummers brengt. Zijn solocarrière gaat nu ook verder, met het voorprogramma van onder andere Jeroen van der Boom en Nick & Simon. Ondanks dat Toine druk is met zijn eigen carrière en de single Leven (ik kies voor mezelf), maakt hij nog steeds deel uit van het cabarettrio Helemaal top.

Ricky Martin kan zich eindelijk weer op zingen richten

Ricky Martin feat. Joss Stone: The best thing about me is you (99)

Het laatste hitfeit van Enrique Martin Morales oftewel Ricky Martin, dateert al weer uit 2006, toen ‘It’s alright’ een weekje op #69 stond. En voor echte klappers moeten we nog vijf verder terug. Met ‘Nobody wants to be lonely’, een duet met Christina Aguilera, scoorde hij in 2001 zijn grootste hit: #4.

De laatste jaren werd het nieuws rond Ricky voornamelijk bepaald door de geruchten rond zijn voorkeur voor mannen. Op 29 maart 2010 maakte hij een einde aan alle geruchten en schreef op zijn blog dat hij trots was homofiel te zijn. Door middel van draagmoederschap is Ricky al vader van de tweeling Matteo en Valentino. Door hen zou hij dan ook uit de kast gekomen zijn. De afgelopen week liet hij weten ook zelf kinderen te willen.

Nu dat er uit is, kan hij zich eindelijk weer richten op muziek. Volgende maand verschijnt ‘Musica + alma + sexo (Music + soul + sex)’, zijn negende studioalbum. Aan de titel zie je al dat het een tweetalig album is, Engelstalig en Spaanstalig. Op het album staan dan ook twee versies van zijn nieuwste hit. ‘The best thing about me is you’, de Engelstalige met de Britse Joss Stone en ‘Lo mejor de mi vida eres tú’, de Spaanstalige met de Spaanse Natalia Jiménez.
Voor beide versies is eenzelfde videoclip gemaakt, alleen dan zonder de dames. Daarvan zijn wel live opnames. Voor Joscelyn Eve Stoker, Joss Stone dus, is het weerzien met de hitparade ook een tijdje terug. Zij scoorde in 2007 haar voorlaatste hit met ‘Tell me what you’re gonna do now’ feat. Common (#36). Nadat Stone in augustus 2010 platenmaatschappij EMI had verlaten, begon ze haar eigen label Stone’d records. Voordat er echt nieuw werk verschijnt, komt volgende maand eerst het verzamelalbum ‘Super duper hits: The best of Joss Stone’ uit.