maandag 31 januari 2011

#1-positie blijft binnen de familie Saunders

Dean Saunders: You and I both (1) *** hoogste eersteweeks / eerste week op #1 ***

“Het is nu officieel, ik heb mijn eerste nummer 1 hit! Yeah!”, twitterde Dean Saunders afgelopen vrijdag toen de Single Top 100 bekend werd, waarin ‘You and I both’ op #1 binnenkwam. Vervolgens twitterde Popstars-jurylid Henk-Jan Smits: “Gefeliciteerd Dean, met je nummer 1-hit in de eerste officiële chart na de finale. Proost!”. Dean antwoordde daarop met “Dank je Henkjan, dit is echt de mooiste dag van mijn leven!”

uniek hitfeit: #1 blijft binnen de familie

Een week nadat zijn broer Ben met ‘Kill for a broken heart’ zijn derde #1-hit scoorde, is het nu de beurt aan Dean om de eerste plaats te pakken. En dat levert een uniek hitfeit op, want niet eerder scoorden leden van één familie achter elkaar een #1-hit.

Amerikaanse broers deden het al wel

Dat wil zeggen in Nederland. Want in de Amerikaanse Billboard Hot 100 kwam het al een aantal keren voor. Op 4 maart 1978 werden Maurice, Barry en Robin Gibb, als the Bee Gees met ‘Stayin’ alive’ van de eerste plaats gestoten door hun broertje Andy (tweede van rechts op de foto) met ‘(love is) Thicker than water’. Maar daar bleef het niet bij, want twee weken later, op 18 maart, pakten de drie broers Andy terug, door met ‘Night fever’ naar de eerste plaats te stijgen.

Een dag na de overwinning van broer Ben als The voice of Holland, pakte Dean de overwinning van de derde editie van Popstars, Het eerste seizoen, in 2008, leverde RED! op met ‘Step into the light’, een nummer speciaal daar voor geschreven. Vorig jaar pakte Wesley Klein de winst met ‘You raise me up’ en dit jaar zong ‘You and I both’, ook een cover, waarover zo dadelijk meer.

Dean Saunders (Londen, 9 januari 1981) liep al vanaf zijn dertiende samen met zijn broer Dean, diverse talentenjachten af onder de naam Daddy’s wish. De een met meer succes dan de andere. Hij haalde zijn ondernemersdiploma en mocht zichzelf makelaar noemen. Maar in plaats daarvan werd hij verantwoordelijk voor de in en verkoop van gebruikte bouwmachines en materialen in het in en exportbedrijf van zijn oom. Daarnaast behield hij zijn grote passie zingen.

pre-Popstars

In 2000 gaf Dean Sr. Dean en broer Ben op voor de talentenjacht ‘Alles voor de band’, waarbij vijf jonge talenten onder begeleiding van de broers Bolland & Bolland een band vormen. Dat mondde uit in Follow that dream, dat met het gelijknamige nummer op de elfde van de elfde van 2000, de dertiende plaats bereikte. Van de opvolger ‘One night in Shanghai’ is niets meer vernomen. In 2001 ging de groep uit elkaar.

Songfestival

Vervolgens legden de broers zich even toe op hun carrière, want er moest ook brood op de plank komen! In 2003 lieten ze weer van zich horen tijdens het Nationale Songfestival dat toen ook door de TROS werd uitgezonden. Uit 502 inzendingen, bleven 32 liedjes over, verdeeeld over vier voorrondes. Op 15 februari waren Dean en Ben aan zet, en zongen als the Brothers het liedje ‘Stand as one’. De vakjury gaf het liedje 10 punten, het publiek had er 3% voor over, waarmee het liedje als zevende eindigde van acht deelnemers. In dat jaar vertegenwoordigde Esther Hart ons land met ‘One more night’, dat uiteindelijk dertiende werd. Dat was nog in de tijd dat er geen halve finales waren.

Het zou tot 2008 duren eer er weer wat vernomen werd van Dean. In dat jaar werd hij zanger van de coverband Goed-Fout en zong hij nummers van onder anderen André Hazes, Bon jovi en Elvis Presley. Begin 2010 stapte hij uit de band en deed mee aan X-factor, waarin hij meedeed tot aan de live shows. Beter verging het hem bij Popstars, waarvoor hij op 6 augustus 2010 onder nummer 021512 auditie deed met het nummer ‘Fly to the moon’ bekend geworden door Frank Sinatra.

dromen zijn geen bedrog

Hoewel jurylid Simone Walraven hem niet door wilde laten gaan, dachten Marc Marie Huijbregts, Maurice Wijnen en jury-voorzitter Henk-Jan Smits daar anders over. Op de vraag van Henk-Jan ‘wat zijn je dromen?’, antwoordde hij ‘Popstars winnen en trouwen’. En dat eerste is hem op 22 januari 2011 gelukt, toen hij het in de finale moest opnemen tegen de 16-jarige Simone Nijssen, die de grote favoriet was. Bij de tweede tussenstand liep Dean al op haar uit en uiteindelijk won hij met 60-40 van Simone. En daarmee kwam zijn eerste droom uit!

Time machine’, het liedje dat Simone zong, is geschreven door Natascha Bedingfield, maar nog nooit door haar opgenomen, zal niet worden uitgebracht. In tegenstelling tot Dean zijn liedje ‘You and I both’, dat direct na de finale kon worden gedownload. Inmiddels is er ook een fysieke cd-single van uitgekomen, waarmee Dean de komende tijd diverse muziekwinkels zal afgaan. En daar heeft hij wel even de tijd voor, want de opvolger verschijnt pas over drie maanden.

onbekend nummer wordt finalelied

Nog maar drie jaar geleden, in 2008, brak de Amerikaanse singer-songwriter Jason Mraz door met zijn album ‘We sing we dance we steal things’ en de hitsingle ‘I’m yours’. Zes jaar daarvoor bracht hij zijn eerste album ‘Waiting for my rocket to come’ uit, met daarop het nummer ‘You and I both’. Het nummer werd redelijk gedraaid op de Amerikaanse radio, maar een notering bleef uit. Het nummer is daarna wel eens gecoverd, maar een hitversie leverde het niet op. Tot deze week dus met de uitvoering van Dean Saunders. En dat dankt hij aan Henk-Jan Smits die met het nummer kwam aanzetten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten