vrijdag 6 november 2009

27x Kinderen voor kinderen: einde van een tijdperk?

Dit artikel wordt jaarlijks bijgewerkt.
Laatste wijziging: 6 november 2009

Tot onze schrik zagen we dat de site niet meer is bijgewerkt sinds 6 november 2009. Dat zal binnenkort gebeuren, waarbij we ook alle linkjes zullen nalopen. Dus nog even geduld. We zullen dit melden op de blog. - de Megaman. 

Vorige week kwam de 16-cdbox ‘1-27 compleet’ van Kinderen voor kinderen binnen op de negende plaats van de Mega Album Top 100. Met deze top 10-notering leek het er even op dat oude tijden weer herleefden. Maar schijn bedriegt, want de box was tegen een spotprijs van € 25,-- te koop tijdens het Prijzencircus van V&D. Na de actieweek verdween de box dan ook net zo snel als deze was gekomen.

Deze Kinderen voor kinderen box geeft ons echter wel mooi de gelegenheid om het hele project vanaf het begin in 1980 tot en met 2006 nader te belichten. Want weet jij nog hoe dat zat met Kinderen voor kinderen?

ontstaan

Het idee voor Kinderen voor kinderen komt van televisiemaakster Flory Anstadt. Eind jaren 70 maakte ze voor de VARA het programma ‘ ’t Spant erom’. Als zij kinderen vroeg een liedje te zingen, kwamen ze met flarden van Engelse popliedjes, fonetisch gezongen. Flory: “Er was geen muziek voor ze. Het was óf echte popmuziek, óf weer die stomme Kortjakje. Daar wilde ik iets aan doen. Ik wilde liedjes met onderwerpen die kinderen bezighouden”. Ze bedacht het concept om kinderen te laten zingen voor kinderen die het slechter hebben. Dat komt terug in de oorspronkelijke begintune ‘Kinderen voor kinderen’, geschreven door Jack Gadellaa en Henk Westrus:

Kinderen voor kinderen
Een kind is hier zo rijk
Kinderen voor kinderen
Het is zo ongelijk

Een kind onder de evenaar
Is meestal maar een bedelaar
Kinderen voor kinderen
Voor kinderen van daar

Vervolgens doet Flory een oproep op tv voor ideeën voor liedjes. Daarop volgen zo’n 500 brieven met de meest uiteenlopende onderwerpen, zoals huiswerk, leeftijdgenootjes in de Derde Wereld, dieren en puberteit. Daar gaan een aantal bekende componisten/tekstdichters waaronder Peter Blanker, Herman Pieter de Boer en Ruud Bos mee aan de slag; zij schrijven twaalf liedjes. Het eerste Kinderen voor kinderen koor wordt uit heel Nederland gerekruteerd en onder leiding van Majel Lustenhouwer worden dertien liedjes opgenomen. Het eerste album van ‘Kinderen voor kinderen’ ligt in november 1980 in de winkels. Het album wordt gekoppeld aan de jaarlijkse speelgoedactie van de VARA, ‘1 2 3 4 5’ die rond Sinterklaas speelgoed inzamelt voor de kinderen in arme landen. Flory wil dit keer geld inzamelen voor arme kinderen in Nederland, maar ook in Chili, een schooltje in Nepal en een kindercrèche in Suriname.

première

Op 5 december 1980, Sinterklaasavond, wordt de allereerste Kinderen voor kinderen uitgezonden, vanuit ’t Spant in Bussum. Kijk hier naar een liedje uit deze uitzending. Willem Nijholt presenteert het programma, waarbij in 50 minuten 13 liedjes worden gezongen, met begeleiding van Henk Westrus. Elk liedje wordt geïntroduceerd door degene die met het idee daarvoor kwam. Wellicht komt het doordat de uitzending op Sinterklaasavond wordt uitgezonden, want het heeft weinig invloed op de verkoop van de elpee. Maar dat zou veranderen.

doorbraak dankzij herhaling

In februari 1981 wordt de eerste single, ‘Ik heb zo wa-wa-waanzinnig gedroomd’, uitgebracht. Het nummer wordt veel gedraaid (vooral op de VARA dinsdag) en ook het album krijgt weer aandacht. En eindelijk, op 28 februari 1981, komt het de Nationale Hitparade Elpee Top 50 binnen op #33. De week daarop stijgt het voorzichtig naar #31 en daarna is het niet meer te stuiten. De oorzaak: de herhaling van de special op zondag 8 maart 1981. Aan het einde van die week sprint het album dan ook naar de derde plaats en een week later staat het op #1. Ook de single krijgt door de herhaling een notering, #20 op 14 maart. Via de elfde plaats komt het op de achtste plek terecht waar het nog twee weken blijft staan. Het album zal in totaal negen weken op de eerste plaats staan en er worden 250.000 stuks van verkocht, wat 1,1 miljoen gulden oplevert voor de speelgoedactie.

Kinderen voor kinderen een blijvertje

Na het succes van het eerste album besluit de VARA om jaarlijks met een Kinderen voor kinderen album te komen. De oproep voor deel 2 levert meer dan 6.000 brieven op en ook nu gaan gerenommeerde tekstschrijvers aan de slag met de ideeën van de kinderen. Aangezien het onwerkbaar wordt om de kinderen uit heel Nederland te laten komen, worden deze nu gezocht in een straal van maximaal 35 km van Hilversum. En dat heeft gevolgen, want deze kinderen zingen met een r-r! Dit keer worden er 14 liedjes opgenomen met onderwerpen als brugklas, tandarts, roken en gastarbeider. Op 21 november 1981 wordt het programma wederom door Willem Nijholt gepresenteerd, waarbij de briefschrijvers hun liedje toelichten. Gelijktijdig met de special ligt het album van deel 2 in de winkel, en dit keer heeft het maar twee weken nodig om de top te bereiken, waar het twee weken blijft staan. Ook het tweede album wordt, met zo’n 200.000 verkochte exemplaren, ruim meervoudig platina. De single wordt ‘Op een onbewoond eiland’; die de zestiende plaats weet te bereiken. Van de eerste tien delen belanden er acht op de eerste plaats van de Elpee Top 50/75.

kerstsingle

Op 7 september 1984 wordt de Vereniging Artsen zonder Grenzen opgericht. Het doel: hulp verlenen aan bevolkingsgroepen in nood , aan slachtoffers van natuurrampen, van rampen door de mens veroorzaakt en van oorlogen en burgeroorlogen. Zij doet dit zonder onderscheid te maken naar ras, religie, levensbeschouwing of politieke opvatting.

Henk Westbroek, zanger van het Goede doel, maar ook programmamaker bij de VARA op Hilversum 3, wil deze net opgerichte organisatie helpen. Met zijn team komt hij met het idee voor een kerstsingle. Samen met Henk Temming, ook van het Goede doel, schrijft hij ‘Eeuwige kerst’. Voor dit nummer zoeken ze een zangeres die bij het nummer past, een zangeres van het levenslied; ze denken daarbij aan de Zangeres zonder naam. Die is echter net herstellende van een operatie en dus valt de keuze op Anny Schilder, die in 1984 afscheid heeft genomen van BZN. Anny wil wel, maar vindt dat ze dat niet kan maken ten opzichte van de jongens, omdat ze beloofd heeft in het eerste jaar na haar vertrek niet te zullen zingen. Als ze de jongens belt over de single, blijken deze er helemaal geen probleem mee te hebben als zij het nummer zingt. Behalve Anny werken ook nog de Stem des Volks (een gemengd zangkoor uit Amsterdam) en Kinderen voor kinderen aan het nummer mee.

Nadat Frits Spits het nummer een paar keer heeft gedraaid in zijn programma ‘de Avondspits’, wordt de platenhandel overstelpt met vragen naar de single. In één ochtend worden 8.000 singles uitgeleverd, waarna het plaatje binnenknalt op de negende plaats van de Nationale Hitparade. Op eerste kerstdag staat het nummer op de vijfde plaats en besteedt de VARA een hele dag aan Artsen zonder grenzen. Uiteindelijk worden er in vijf weken zo’n 30.000 singles van verkocht, waarvan de opbrengst naar Artsen zonder grenzen gaat.

Wisseling van de wacht

Na zeven Kinderen voor kinderen elpees én shows, vindt Flory Anstadt het in 1987 dat het tijd wordt voor iemand anders. Haar opvolger wordt liedjesschrijver Hans Peters, die bij alle voorgaande edities betrokken was. Flory vindt hem dan ook de beste opvolger. Aangezien Flory ook de shows regisseerde en Hans daar geen verstand van heeft, wordt regisseur Bob Rooyens aangetrokken om dat deel op zich te nemen. Met Hans als producer worden ook zwaardere onderwerpen behandeld als menstruatie.

rel

Zijn eerste jaar als producent zal Hans nog goed herinneren, want bijna was het zijn laatste. Freek de Jonge was gevraagd voor de presentatie van de tv-show, omdat hij zo spontaan met kinderen kan omgaan. Het hele programma werd dan ook op hem geschreven. Veertien dagen voor de tv-show werd Freek echter bedankt, omdat hij volgens VARA-directeur Marcel van Dam, ‘te oma onvriendelijk zou zijn’, waardoor er minder Kinderen voor kinderen elpees verkocht zouden worden. Hans Peters, een goede vriend van Freek, was het daar niet mee eens en koos de kant van Freek. Daarop kwamen de kinderen in actie; zij wilden zowel Hans als Freek terug. Freek bleef weg, Hans kwam terug en ging als een speer met de uitzending aan de gang. In plaats van de gesprekjes die Freek met de kinderen zou hebben, waren het de kinderen die het programma zelf presenteerden! Pikant detail is nog dat Jelle de Jonge, inderdaad zoon van Freek, een liedje zingt in het programma. Jelle maakte al deel uit van het koor vóór de rel rond zijn vader, en mocht blijven.

veranderingen

In 1993, na dertien Kinderen voor kinderen albums, wordt afgestapt van het goede doel. Volgens de VARA omdat het van de mediawet niet mocht. ‘Opbrengsten van nevenactiviteiten dienen ten goede te komen aan de programma’s,’ was het commentaar van de VARA. Ook de tekst van de tune wordt aangepast. De tekst wordt nu:

Kinderen voor kinderen
Een kind is vaak een vriend
Kinderen voor kinderen
Ook voor een ander kind

Een kind heeft nog een open geest
Een kind begrijpt het allermeest
Kinderen voor kinderen
En die het zijn geweest

Ook de opzet van het programma verandert. Nog steeds sturen kinderen brieven in, maar deze worden alleen nog gekoppeld aan een liedje als dat nodig is voor een mooi verhaal in de uitzending. Tekstschrijvers en bekende producers worden nu direct benaderd voor het schrijven van liedjes. Jack Gadella wijt deze ontwikkelingen aan het commerciële succes van het programma. “Dat verpestte alles. Er kwamen steeds meer mensen aanhangen: zakenmensen, omroepmensen. Tot en met de ledenadministratie aan toe bemoeiden ze zich er opeens mee. Vaak omdat ze een liedje van een vriendje op de plaat wilden hebben. Ze roken allemaal geld.”

Toch nog een keer voor het goede doel

Op 26 december 2004 zorgt een tsunami voor een ramp in Zuid-Oost Azië. De enorme watermassa verwoest in één klap hele dorpen en steden. Het dodental loopt op tot ruim 225 duizend mensen, een veelvoud daarvan heeft geen huis en werk meer. Er worden diverse acties gestart en ook de Kinderen voor kinderen brengen een bijdrage. De tekst van Kinderen voor kinderen wordt opnieuw aangepast, en luidt:

Kinderen voor Kinderen,
Een kind is hier zo rijk,
Kinderen voor Kinderen,
Het is zo ongelijk,
De zee is onberekenbaar,
Een speelplek wordt een moordenaar,
Kinderen voor Kinderen,
Voor kinderen van daar.

Als een kind na zo’n ramp,
Arm en vuil van honger vergaat,
Als het slaapt op straat,
Als een kind niet eens weet,
Waar zijn ouders zijn,
Dan lijkt zo’n kind zo hulpeloos,
Zo kwetsbaar en zo klein te zijn.

Het nummer ‘Voor Azië’ komt op single uit en is aanvankelijk niet te koop in de cd-zaak, maar alleen bij bouwmarkten, supermarkten, het postkantoor en drogisterijketens. Na de actiedag op 6 januari 2005 (klik hier voor het optreden van de Kinderen), ligt de cd-single alsnog in de winkel en staat twee weken in de Single Top 100, met als hoogste notering: #41. Maar dankzij de verkoop in de andere winkels worden er 129.475 stuks van verkocht, wat € 222.022,34 oplevert voor giro 555.

Na 25 jaar neemt dirigent Majel Lustenhouwer afscheid van het koor. Voor zijn werk wordt hij in 2006 tot ridder in de Orde van Oranje-Nassau benoemd. Zijn opvolger is Babette Labeij, die het popfestival introduceert.

Bekende Nederlanders

Door de jaren heen komen de tv-specials de ene keer vanuit een studio of theater met publiek (vaak de ouders en vrienden van de kinderen) en de andere keer vanaf een locatie. Bekende Nederlanders als Edwin Rutten, Herman van Veen, Sonja Barend, Youp van het Hek, Willem Ruis, Paul de Leeuw, Claudia de Breij en in 2006, Jochem Meyer werkten er aan mee. Na het uitzenden van de special stijgen de albums vaak snel in de albumlijst, om na een aantal weken ook weer snel te zakken; de meeste albums zijn half januari wel verdwenen.

Aangezien het album altijd in het najaar wordt uitgebracht, vaak een paar weken voor Sinterklaas, heeft dat tot gevolg dat er veel exemplaren van worden verkocht in een korte periode. Bovendien wordt de special ook nog herhaald. Kortom, in de afgelopen zesentwintig jaar hebben diverse delen de gouden dan wel platina status gehaald. Sinds het begin in 1980 zijn er dan ook wel meerdere miljoenen Kinderen voor Kinderen albums verkocht.

beroemde kinderen

Kinderen voor kinderen heeft ook beroemde Nederlanders opgeleverd. Alle vier de leden van Frizzle sizzle (een groep die bestond tussen 1985 en 1990) zijn hun carrière bij Kinderen voor kinderen begonnen, maar ook EliZe zong bij Kinderen voor kinderen. Hier volgt een overzicht van alle kinderen, die hun carrière zijn begonnen bij Kinderen voor kinderen. Vermeld wordt het deel of de delen waar ze aan mee hebben gewerkt, gevolgd door hun (huidige) carrière.

- Marjon Keller: deel 2-4 . Frizzle sizzle, de stem van RTL4, presentatrice ‘Shownieuws’
- Mandy Huydts: deel 2 en 3. Frizzle sizzle, duo Justian & Mandy, Frogette (achtergrondzangeres bij René Froger), spreekt animatiefilms in en commercials, zingt in 2007 tijdens ‘Symphonica in rosso’ met Paul de Leeuw
- Karin Vlasblom: deel 2 (solo: ‘Gastarbeider’, klik hier voor de clip). Frizzle sizzle, tv-presentatrice (‘Op jacht naar de vos’) en eigenaresse van een lingeriewinkel
- Laura Vlasblom: deel 2 en 3. Frizzle Sizzle, rockband West coast baby, spreekt tekenfilms in, doet mee aan ‘Sterren op het ijs’, in 2008 eigen theaterprogramma ‘ROK’, ontwikkelt totaalconcepten voor muzikale evenementen met eigen bedrijf ‘Dodoremi BV’
- Elise van der Horst: deel 12 en 14-17 (solo: ‘Poster’ op deel 16, klik hier voor de clip en ‘Tietenlied’ op deel 17, klik hier voor de clip). Zangeres EliZe
- Iris van Kempen: deel 17 – 19. Zangeres in Xyp
- Ferry van der Veer: deel 12 – 15, solo in 'Ramon's verjaardag' (klik hier voor de clip). Ondergaat in 2000 een geslachtsoperatie en gaat sindsdien als Kelly door het leven, neemt in 2001 deel aan ‘Big brother – the battle’, scoort hit met ‘I’m what I am’ (#36 in 2002)
- Levi van Kempen: deel 20. Acteur in ‘ONM’ en musicals ‘Elisabeth’ en ‘Grease’
- Daniël Samkalden: deel 9 - 12, solo in 'Mijn vader is een clown' op deel 12 (klik hier voor de clip). Maakt theater
- Tim Calis: deel 19 – 22 (diverse solo’s, onder andere ‘Mama, waar ben je nou’). Rapper, won in 2006 de tweede editie van het Almeerse LEFfestival
- Iason Chronis: deel 8 – 12, solo in 'Net als opa' op deel 10 (klik hier voor de clip). De clip van ‘Stuntelkampioen’ werd opgenomen in de keuken van huize Mason. Dj Mason, had een hit met ‘Perfect (exceeder)’ als Mason vs Princess superstar (#11 in 2007)
- Sarah Chronis (broer van Iason Chronis): deel 18, solo in 'Het leven duurt een leven lang' (klik hier voor de clip). Is actrice in ‘Rozengeur en wodkalime’, ‘ONM’ en ‘Het glazen huis’
- Iwana Chronis (zus van Iason en Sarah): deel 9 en 10. Actrice in ‘ONM’ (tussen 1995 en 1997), programmacoördinator van het CER (Cultural Emergence Responce), onderdeel van het Prins Claus fonds voor cultuur en ontwikkeling. Het CER biedt noodhulp op cultureel gebied.

Drie keer kreeg ‘Kinderen voor Kinderen’ een Edison, één keer een gouden harp en Flory Anstadt kreeg als regisseuse de Platenpublieksprijs. In 1987 nam Hans Peters haar werkzaamheden over. Een jaar later won de tv-uitzending een Bronzen Roos in Montreux.

met de tijd mee

Niet alleen de onderwerpen van de liedjes zijn van deze tijd, ook de special is daarop aangepast. Babette Labeij (opvolgster van koordirigent Majel Lustenhouwer) introduceert het popfestival, waarbij kinderen als popartiesten hun liedjes brengen in een omgeving die bij popartiesten hoort. Daarnaast wordt in het land het Kinderen voor kinderen songfestival georganiseerd.

einde van een tijdperk?

De box ‘1 -27 compleet’ verschijnt niet zommaar. Met deze box wordt een periode afgesloten van 27x Kinderen voor kinderen. Weliswaar worden er paar jaar nog enkele duizenden cd's verkocht van een deel. Dat staat echter in schril contrast met de honderdduizend die voorheen van een elpee werden verkocht. De oorzaak is niet alleen het internet (downloaden), maar ook de interesse van inderen en ouders in een fenomeen als Kinderen voor kinderen.

Na 27 jaar gaat Kinderen voor kinderen door, maar dan wel aangepast aan de huidige tijd. En dat blijkt ook wel uit de titel van deel 28: ‘De gamer’, met liedjes over onderwerpen die de kinderen van nu bezighouden zoals gamen. Maar ook thema's als de meester en een dolfijn komen langs op deel 28.

Op zaterdag 13 november wordt ‘De gamer’ uitgezonden. Jakhals Isolbe Halbensleben zal dit popfestival presenteren dat eind oktober wordt opgenomen in Baarn. Op de cd, die dit weekend verschijnt, staan bijdragen van onder anderen Claudia de Breij, Dolf Jansen, Peter Groot Kormelink, René Lenting, Nanda Roep, Jochem Fluitsma en Eric van Tijn. De productie is wederom in handen van Fluitsma & Van Tijn. Als Kinderen voor kinderen met de tijd mee blijft gaan, zal over 27 jaar wederom een box met ’28 – 54 – compleet deel 2’ kunnen verschijnen, waarschijnlijk op een mp3-stick!

Klik hier voor een volledig overzicht van alle noteringen van Kinderen voor kinderen albums en singles.

Hitflits: Bouke kruipt in de huid van Elvis Presley

Aan de kop van zowel de Single als Album Top 100, is het even rustig. Dus dat betekent dat K3 met ‘MaMaSé!’ voor de vierde keer op de eerste plaats staat van de Single Top 100. Als act evenaart K3 zichzelf, want ‘Kuma hé’ hield het in 2005 ook vier weken bovenaan. Of er nog een vijfde week in zit? Dat is geheel afhankelijk van de nieuwe #2, ‘Just say yes’ van Snow patrol, gestegen vanaf de negende plaats en #1 in de Download Top 50. Het verschil tussen de #1 en #2 is 42%, dus het gaat erg hard. ‘Kon ik maar even bij je zijn’ van Thomas Berge zakt naar de derde plaats.

Er zijn twee nieuwelingen bij de bovenste tien, en van beide kun je zeggen dat het een verrassing is. Allereerst Zanger Rinus, die vorige week al de snelste stijger was met ‘Met Marlous onder de douche’, dat van 91 naar #18 gaat. Ook deze week zit de vaart er nog flink in, want het stijgt door naar de zevende plaats. Het origineel, ‘Schöne Maid’ van Tony Marshall, kwam in 1970 tot de eerste plaats. Dus Zanger Rinus heeft nog even te gaan.

De tweede verrassing bij de bovenste tien komt op naam van Django Wagner. Vorige week leek het er even op dat zijn ‘Mooie blauwe ogen’ de hoogste plaats had bereikt, want het nummer zakte van 14 naar #17. Deze week blijkt echter het tegendeel, ‘Mooie blauwe ogen’ sprint naar de negende plaats. Daarmee laat Django zijn hit ‘Kali’, dat in mei tot #17 kwam, ver achter zich.

Twee nieuwelingen in de top 10, dus ook twee er uit. Dat zijn ‘Bodies’ van Robbie Williams, dat van 10 naar #18 zakt en ‘No good for me’ van Lisa Lois, dat in de tweede week flink onderuit gaat, van 4 naar #17. Van Lisa’s liedje is nog alleen de download verkrijgbaar.

Met uitzondering van zijn eerste hit, ‘Merry Christmas everyone’ (#29 in 2005), scoorde Bouke Scholten uit Emmen voornamelijk in het Nederlands. Zijn grootste hit was ‘Geef mij de kracht’, #22 in 2007. ‘Wearin’ that loved on look’, hoogste eersteweeks op #23, is een uitstapje van Bouke. Op 28 augustus won hij de zoektocht ‘Waar is Elvis’. Naar aanleiding van de vele reacties heeft hij ‘Wearin’ that loved on look’ opgenomen. In 1969 nam Elvis Presley het op voor zijn album ‘From Elvis in Memphis’.

Vlak onder Bouke, op #25, komt ‘Meet me halfway’ van the Black eyed peas binnen. Het is na ‘Boom boom pow’ (op #60 van #57) en ‘I gotta feeling’ (gezakt van 6 naar #8), de derde hitsingle dit jaar voor the Black eyed peas. Maar ze zijn niet de enige act met drie hits deze week. Ook B-yentl, al weken met twee nummers in de lijst, voegt daar deze week eentje aan toe: ‘Miracle’ komt binnen op #33. ‘No one but you’ zakt in de 50ste week van 30 naar #32 en ‘Nowhere to run’ zakt in de 22ste week van 34 naar #38.

De overige binnenkomers op een rijtje:
#57 Ferry de Lits: ‘Oh luister toch …’
#61 Ferry Corsten feat. Novastar: ‘Because the remix’ (het origineel van Novastar kwam in 2008 tot #20)
#63 Temper trap: ‘Sweet disposition’
#78 Rob van Daal: ‘Alleen voor jou’
#79 Bob Sinclar feat. Steve Edwards: ‘Peace song’
#80 Flinke namen: ‘Wolken’
#82 CJ: ‘Rapfanaat’ (CJ is alias van Serge Kocuvie-Tay)
#93 Jamie Cullum: ‘I’m all over it
#94 Taylor Swift: ‘You belong with me’
#99 Cascada: ‘Fever’


Voor de tweede week voert ‘This is it’ van Michael Jackson de Album Top 100 aan. Zijn verzamelalbum verkoopt ruim twee keer zoveel als ‘Crazy love’ van de andere Michael, Bublé. Tijdens een uitgebreid optreden in ‘Lieve Paul’ kreeg hij daar een gouden plak voor, want er zijn er al meer dan 20.000 van uitgeleverd aan de handel.

Hoogste binnenkomer op #4, is ‘An acoustic night at the theatre’ van Within temptation. Daarmee zetten ze de lijn van top 5 voort. Zowel ‘The silent force’ (in 2004) als ‘The heart of everything’ (in 2007) bereikten de eerste plaats. ‘Black symphony’ met the Metropole orchestra, kwam vorig jaar tot #3.

Ook top 10 is er voor Foo fighters met ‘Greatest hits’ op #9 en ‘Kon ik maar even bij je zijn’ van Thomas Berge op #10. Zanger/gitarist Dave Grohl van de Foo fighters wilde helemaal niet dat er een verzamelalbum kwam. Maar aangezien het bijna geschenkentijd is, heeft zijn platenmaatschappij besloten er wel eentje uit te brengen.

Elf jaar geleden stond Anita Meyer voor het laatst genoteerd met het Nederlandstalige album ‘Dichter bij elkaar’ dat een weekje op #95 stond. Met haar eerste single ‘The alternative way’ was het in 1976 meteen raak: #1. Er zouden nog vele hits volgen, waaronder ‘Why tell me why’, waarmee ze in 1981 de hit van het jaar scoorde. Onlangs verscheen daarvan nog een remix. Nu is ze terug met ‘Tears go by’, een album met nummers uit de jaren ’50 -’70, nieuw op #54. Op uitnodiging van het Metropole orkest, dat haar begeleidt.

Het restant:
#15 Slayer: ‘World painted blood’
#16 Joss Stone: ‘Colour me free’ (haar derde album en het eerste sinds ‘Introducing Joss Stone’, #1 uit 2007)
#30 Skunk Anansie: ‘Smashes and trashes’ (eerste album in tien jaar; ‘Post orgasmic chill’ kwam in 1999 tot #10)
#31 Anneke van Giersbergen: ‘In your room’ (opgenomen in haar eigen thuisstudio)
#59 DeWolff: ‘Strange fruits and undiscovered plants’ (debuut van rocktrio uit Mississippi)
#64 Nirvana: ‘Live at Reading’ (registratie van het concert dat de band, met Dave Grohl op drums, gaf op 30 augustus 1992 op het Britse Reading festival)
#66 Creed: ‘Full circle’
#79 Renée Fleming: ‘Verismo’ (50-jarige Amerikaanse operazangeres; werkte onder andere mee aan de soundtrack van ‘The return of the king’, het laatste deel uit de Lord of the rings’ reeks)

En dan nog Kinderen voor kinderen. ‘Lachen is gezond (deel 30)’ stijgt in de achtste week van 87 naar #73. De verwachting is dat het album hoger zal komen dan #68, de plek van binnenkomst op 19 september. Morgen namelijk, zaterdag 7 november 2009 tussen 19.00 – 20.30 uur op Nl3, wordt de jaarlijkse tv-special uitgezonden rond het album. De special is drie weken geleden, op 24 oktober, opgenomen in een studio in Bussum. Presentatie is in handen van CLaudia de Breij en Frank Evenblij. Dit jaar viert Kinderen voor kinderen een feestje, want het koor bestaat 30 jaar. Opgericht in 1979. In 1980 verscheen het eerste album dat pas een succes werd nadat de special herhaald werd begin 1981. Voor de volledige geschiedenis rond dit project, verwijs ik je naar de special. Daar vind je ook alle hitstanden van singles en albums.

Na het weekend staat er weer een nieuwe Megaman voor je klaar.

maandag 2 november 2009

Megaman bij week 44 – 31 oktober 2009

Welkom bij de Megaman, waarin K3 langzaam terrein verliest, Lisa terug naar de basis gaat, Snow patrol afgewezen nummer opneemt, Miss Montreal haar gevoelige kant laat horen, die Twa over de grens gaat, Henk Damen een nummer van André Hazes zingt en Within temptation weer aan de slag gaat. Dit en meer over de hits in de Single Top 100 van deze week.

‘MaMaSé! verliest langzaam terrein

K3: MaMaSé! (1) *** derde week op #1 ***

Voor de derde week is ‘MaMaSé!’ van het vernieuwde K3 de bestverkochte single in Nederland en Vlaanderen. Het overwicht op ‘Kon ik maar even bij je zijn’ van Thomas Berge is wel wat aan het afnemen, van 71 naar 64%. Dat komt vooral doordat de download van ‘MaMaSé!’ flink aan kracht heeft moeten inboeten, zo’n 20%. In de Download Top 50 zijn de rollen juist omgedraaid en is het Thomas Berge die de leiding heeft. Vanaf het moment dat de fysieke cd-single van ‘MaMaSé!’ te koop was, is deze configuratie veruit het populairst bij de (jonge) fans. De verhouding digitaal:fysiek is 1:4, oftewel slechts 20% van de verkopen zijn downloads. De invloed van een download platform als Itunes heeft nu dus nauwelijks invloed op de Single Top 100.

Aangezien de drie dames druk doende zijn met optredens in Vlaanderen en Nederland, en het album ‘MaMaSé!’ pas op 23 november in de winkels ligt, zal het nummer nog wel even #1 blijven. Daar verandert zelfs Lisa niets aan, maar misschien wel een andere act.

Lisa terug naar de basis

Lisa Lois: No good for me (4) *** hoogste eersteweeks ***

Dus geen #1 dit keer voor Lisa? De tijd zal het leren, maar de download alleen van ‘No good for me’ is niet sterk genoeg om K3 te verslaan. En aangezien het nog tot 13 november duurt, eer de fysieke cd-single in de winkels ligt, zal Lisa voorlopig genoegen moeten nemen met een tweede plaats als hoogste notering. Twee weken later verschijnt haar debuutalbum ‘Smoke’, opgenomen in Londen. Lisa daarover, die daarmee een droom ziet uitkomen: “Op het album komen tracks te staan die zeer dicht bij mij staan en helemaal bij mij passen. Ik kan niet wachten tot het album uit is en ik het met iedereen kan delen!” ‘No good for me’ is mede geschreven door Pixie Lott, bekend van de hit ‘Mama do (uh oh, uh oh)’. ‘Halleluja’, waarmee Lisa tien weken op #1 stond, stijgt in de 25ste week tien plaatsen van 55 naar #45. Op ‘Halleluja’ liet Lisa Hordijk zich nog Lisa noemen. Op ‘No good for me’ heet ze Lisa Lois, een naam die ze al gebruikte voordat ze meedeed aan X-factor.

De videoclip van ‘No good for me’ is nog niet af. En het enige live optreden dat Lisa gaf is er eentje in De Wereld Draait Door.

Snow patrol nam zelf afgewezen nummer op

Snow patrol: Just say yes (9)

Wat doe je als je een nummer hebt geschreven voor een zangeres, maar die wil het niet hebben? Dan neem je het of zelf op, of je probeert het nog bij een andere artiest. Dat deed Gary Lightbody, zanger/componist van Snow patrol. In september 2007 had hij het nummer ‘Just say yes’ geschreven voor het nieuwe album van Gwen Stéfani. Hij deed dit op verzoek van zijn Amerikaanse platenlabel, waarbij ook Gwen is aangesloten. Maar Gwen wees het nummer af en Gary was weer terug bij af.

Vervolgens benaderde hij Nicole Scherzinger van the Pussycat dolls. Zij was wel enthousiast en dankbaar en voelde zich vereerd. Ze zong het nummer met een licht Iers accent in met Lightbody als producer. Hij complementeerde haar zelfs, want haar versie had zijn moeder doen huilen. Het nummer stond gepland voor haar soloalbum ‘Her name is Nicole’. Op 16 oktober 2007 presenteerde ze het album, maar de officiële release werd uitgesteld tot 2008. Tijdens een bijeenkomst op 9 mei 2008 bracht ze haar versie van ‘Just say yes’ en viel iedereen stil. Maar anno 2009 is het album van Nicole er nog steeds niet.

Volgens Nicole was het haar eigen beslissing om het uit te stellen: “Het heeft allemaal met timing te maken. Een aantal van mijn solonummers zijn terecht gekomen op ‘Doll domination’, het album van the Pussycat dolls.”, zei ze in september 2008. In april 2009 liet ze weten dat ze van plan is om na de ‘World domination’ tour, de studio in te duiken voor haar eigen album. Einde dus voor ‘Just say no’? Gelukkig niet!

zelf opnemen

Toen het Engelse platenlabel van Snow patrol het nummer hoorde, waren ze niet alleen verrast, maar vooral geschokt dat hij zo’n mooi nummer had ‘weggegeven’. Toen werd Gary duidelijk wat voor nummer hij had geschreven en hij eigende het nummer toe aan zijn eigen band Snow patrol, die vijftien jaar bestaat. Het nummer belandde met twee andere nieuwe nummers, ‘Give me strength’ en ‘Dark roman wine’ op het verzamelalbum ‘Up to now’, dat binnenkort verschijnt. ‘Just say yes’ knalt deze week binnen op #9 en is nu al de grootste hit van de groep en het einde is nog lang niet in zicht!

Miss Montreal laat haar gevoelige kant zien

Miss Montreal: Addicted to crying (36)

Op ‘Seven friends’, de derde hitsingle van Miss Montreal (#31 in juli), kwam het thema van de dood al een beetje om de hoek kijken. De strekking van het liedje was ‘hoeveel vrienden heb je nog als je dood gaat’. Maar dat liedje was nog op een redelijk vlotte melodie. Op ‘Addicted to crying’ laat Sanne Hans haar meest gevoelige kant horen en zien. ‘Addicted to crying’ gaat over Bart van Houwelingen, een vriend van Sanne waarmee ze vaak ging stappen. Bart ging samen met een vriend op reis en dat is niet goed afgelopen. Vervolgens heeft Sanne ‘Addicted to crying’ geschreven en dit aan zijn familie laten horen. Die vond het erg mooi en hoopt dat veel mensen zich hierin herkennen. En dat is ook de reden dat Sanne het nu op single uitbrengt.

kerstsingle

We moeten er nog niet aandenken, maar over acht weken is het al weer kerst. In de Album Top 100 staan al twee albums die je in de juiste sfeer moeten brengen. Voor de derde week staat Bob Dylan genoteerd met zijn eerste kerstalbum ‘Christmas in the heart’ (op #62). En deze week komt Sting binnen met ‘If on a winter’s night …’ (op #10). In de Single Top 100 is het nog rustig, maar in de Bubbling Under Top 100, de wachtkamer van de singlelijst, staat ‘Last Christmas’ van Wham! al weer in de startblokken. Goed nieuws voor iedereen die een hekel aan dit nummer heeft, want George Michael komt met een nieuw kerstnummer!

Maar ook onze eigen Sanne waagt zich aan het kerstrepertoire. Samen met haar band heeft ze vorige week in de studio van Holger Schwedt een kerstnummer opgenomen, waarbij ze piano speelt. Volgens Sanne is het ‘een typische MM groove geworden, en rockt het lekker’. Dus laat die kerst nu maar komen!

Die Twa gaat over de grens

Die Twa: Fûgels (38)

Sinds 2007 schrijven Krijn Dijkstra en Jacob Dijkstra, oftewel die Twa, hun eigen nummers. Dat resulteerde dit jaar al in de hits ‘Asto mar by my bist’ (#48) en ‘Famke van myn dreamen’ (#12). ‘Fûgels’ is dus de derde hit in de rij voor die Twa, dus een album kan niet lang meer uitblijven. “Dat wordt dan nog wel een Friestalig album, maar wat daarna komt ligt open”, volgens de heren, die al wel van de optredens kunnen leven. Toch durven ze nog niet de stap te zetten om hun huidige banen op te geven, Krijn werkt in een verzorgingstehuis voor ouderen en Jacob werkt op kantoor bij busmaatschappij Arriva.

Overigens blijft het succes niet alleen beperkt tot Friesland en de rest van Nederland. Want er is ook interesse van onze Oosterburen. En dus nemen Krijn en Jacob hun debuutsingle ‘Asto mar by my bist’ op in het Duits ‘Wenn Du bei Mir bist’?

Nieuw record voor Mooi wark

Mooi wark: Warkende helden (46)

‘Warkende helden’ is niet alleen de tiende hit voor Mooi wark, maar ook nog eens hun vierde hit dit jaar. Daarmee boeken ze een nieuw record, want niet eerder scoorden ze zoveel hits in een jaar. Vorig jaar stond het aantal hits nog op drie. En als we verder teruggaan, dan blijkt dat de groep in 2007 twee keer in de hitparade stond en in 2006 één keer, toen het succes begon met ‘Idioot’ van DJ Roy & Stefan Leur vs Mooi wark. Met andere woorden er zit al vier jaar een stijgende lijn in. Maar of het hun lukt om die in 2010 door te zetten? Dat zou namelijk betekenen dat ze in 2010 vijf hits gaan scoren!

‘Warkende helden’ is een vertaling van ‘Working class hero’ van John Lennon & Plastic Ono Band uit 1970. In 2007 kwam het nummer opnieuw in de belangstelling nadat Yoko Ono de soloalbums van John had vrij gegeven voor Itunes. Zijn versie kwam tot #98. Eerder dat jaar bereikte de versie van Green day de 39ste plaats.

De aanleiding voor Mooi wark om met ‘Warkende helden’ te komen, zijn de bonussen en de managers, waar het telkens overgaat. “Daar hebben wij als Mooi Wark onze buik van vol, net als veel andere mensen! Wij komen met onze nieuwe single op voor de mensen die er echt toe doen; de mensen die hard werken voor een paar rot centen, maar waar je tenminste wel de oorlog mee kunt winnen. In tijden van crisis geven wij ons advies es!”

Zomerhit krijgt wietversie

Henk & Gier: Tuintje in mijn huis (48)

Er staan deze week niet minder dan drie versies van hetzelfde liedje in de Single Top 100. de hoogste is op #3, ‘Mi rowsu (tuintje in mijn hart)’ van Damaru & Jan Smit, het origineel. Op #90 staat ‘Natte kouwe rakker (biertje op de bar)’ van Hoek & Roos (Heeren van Holland). En daar tussenin, op #48, komt de tweede cover binnen: ‘Tuintje in mijn huis’ van Henk & Gier, dat gaat over een wietplantage. Achter Henk & Gier gaat ondermeer Toni Peroni (links op de foto) schuil. Toni (echte naam: Tony Claessens), heeft samen met Linda Dubbeldeman de opnamestudio Star sound studio. Als Tony Perony & his all stars scoorde hij in 1988 een hit met het nummer ‘K.N.M.I.’ dat tot #30 kwam. Daarnaast was hij drummer bij het Goede doel en speelde mee op albums van onder andere Centerfold, Dolly dots en City to city. Zijn zoon Tony Peroni Jr. deed mee aan ‘Rock nation’.

Henk Damen zingt André Hazes

Henk Damen: Laat mij alleen (58)

Nog maar zeven weken geleden stond Henk Damen voor het laatst in de Single Top 100. Dat was met ‘Ik wil de hele avond dansen’, dat in augustus tot #34 kwam. ‘Laat mij alleen’ is zijn dertiende notering en de titel van zijn vierde album, dat al vorig jaar had moeten verschijnen, maar nu volgende week in de winkels ligt. In 1981 nam André Hazes ‘Laat mij alleen’ op voor zijn album ‘Gewoon André’, dat 5x platina kreeg.

Fake blood samplet Duits meidengroepje

Fake blood: I think I like it (59)

Begin dit jaar werd ‘Mars’ van Fake blood veel gedraaid en bereikte de veertigste plaats. Inmiddels is ook ‘I think I like it’ opgepakt door de radiostations, dus wellicht zit er nog een grotere hit in dan ‘Mars’. Fake blood is het alter ego van de Britse dj en producer Theo Keating (Londen, 1972). In de jaren ’90 was hij de ene helft van the Wiseguys die met ‘Ooh la la’ in mei 1998 een weekje op #87 stonden.

I think I like it’ bevat een sample van ‘In the heat of a disco-night’, een b-kantje van ‘City cats’ uit 1979, van de Duitse meidengroep Arabesque. Leadzangeres was Sandra Lauer (in het midden), die later solohits scoorde, ‘(I’ll never be) Maria Magdalena’ en samen met haar man Michael Cretu, de act Enigma vormt.

Within temptation weer aan de slag

Within temptation: Utopia (63)

Na de akoestische theater tournee in 2008, heeft Within temptation het afgelopen jaar hard gewerkt aan een nieuw album, dat eind volgend jaar moet verschijnen. Daarnaast is zangeres Sharon den Andel op 1 juni bevallen van een zoon. Van de tour, die vanaf 3 april 2010 een vervolg krijgt, verschijnt deze week de cd ‘An acoustic night at the theatre’, waarop één nieuw nummer staat: ‘Utopia’.

De zang op ‘Utopia’ is niet alleen van Sharon, maar voor het eerst heeft de band een gastvocalist ingehuurd. Chris Jones is zijn naam, en geen onbekende. Hij was ook al te horen op ‘Going wrong’ van Armin van Buuren & DJ Shah (#5 in 2008). Dat nummer belandde op het album ‘Imagine’ van Armin van Buuren en daaraan werkte ook Sharon mee, dus Chris was niet helemaal onbekend. Voluit heet hij Christopher Antony Jones, afkomstig uit Liverpool.

Chris Jones is altijd al met muziek bezig. Op school vormde hij met een aantal klasgenoten zijn eerste bandje en speelde eigen geschreven nummers. De band tourde zelfs enige tijd door Groot-Brittannië. Vervolgens ging Chris, om zich verder te bekwamen in het schrijven van liedjes, samenwerken met gerenommeerde songschrijvers en producers. Zijn leven veranderde voorgoed toen Roger Shah een berichtje op zijn MySpace pagina achterliet. Roger was zeer onder de indruk van zijn stem en wilde met hem samenwerken. Hij had het nummer ‘Going wrong’ liggen en wilde dat voor zijn album ‘Songbook’ opnemen. Maar toen Armin van Buuren het nummer hoorde, bleek hij daar andere plannen mee te hebben en zo belandde het op zijn album ‘Imagine’. Op 19 april 2008 voerde Chris het nummer live uit met DJ Shah en Armin tijdens ‘Armin only’ in Utrecht. Vervolgens ging Chris op tournee met Armin. In augustus namen Chris en Roger het nummer ‘To the sky’ op. En nu staat hij samen met Within temptation in de Single Top 100. Alleen omdat hij niet apart genoemd wordt, krijgt hij daar geen credit voor. Maar van Chris Jones zullen we zeker nog meer horen!

Bon jovi luistert naar de fans

Bon jovi: We weren’t born to follow (73)

Vorig jaar bestond de Amerikaanse band Bon jovi 25 jaar. Opgericht in 1983 door Jon Bon Jovi, Richie Sambora, Tico Torres, David Bryan en Alec John Such. Alec verliet in 2001 definitief de groep, die dus sindsdien uit vier vaste leden bestaat. In april verscheen de documentaire ‘When we were beautiful’, dat een weergave geeft van 25 jaar Bon jovi, waarbij ze gevolgd werden tijdens hun laatste tournee ‘Lost highway’, vernoemd naar hun voorlaatste album uit 2007. Volgende week komen de heren met hun elfde studio album ‘The circle’, dat ook de titel zal zijn van hun volgende wereldtournee, die volgens Richie ‘zeer uitgebreid en intensief’ zal zijn. ‘We weren’t born to follow’ is de eerste single en hun 35ste hit Het nummer zit ook in de Wii-game ‘Final fantasy crystal chronicles: The crystal bearers’. Daarnaast zal het nummer worden gebruikt bij de aankondigingen van de Major League Baseball 2009 playoffs op een Amerikaans tv-station.

afgekeurd

Toen ‘We weren’t born to follow’ zijn première beleefde op de Amerikaanse radio, bleken de fans helemaal niet blij te zijn met de gitaarsolo, een beetje Beatles achtig, van Richie Sambora. En dat lieten ze blijken ook! Daarop dook Richie opnieuw de studio in en nam voor het album én de videoclip een nieuwe solo op. Van de single is een EP verschenen met vier nummers. Naast de hit, staat er drie live versies op, opgenomen in het Madison Square Garden in New York: ‘Blaze of glory’, ‘In these arms’ en ‘I’ll sleep when I’m dead’.

Snoop Dogg helpt Russische rapper

Timati feat. Snoop Dogg: Groove on (88)

Tot deze week was het aantal samenwerkingsverbanden met anderen gelijk: negen van Snoop Dogg en negen featuring Snoop Dogg. De grootste scoorde hij met ‘Signs’ feat. Charlie Wilson and Justin Timberlake dat in 2005 tot #6 kwam. ‘Groove on’, de negentiende notering van Snoop Dogg (geboren als Cordazar Calvin Broadus in Long beach, California, op 20 oktober 1971) is echter geen eigen nummer, hoewel Snoop wel tekstbijdragen aanleverde, maar van Timati, waarover zodadelijk meer. Want begin december komt ‘Malice in wonderland’, het tiende studio album van Snoop Doog uit.

Timati heet volledig Timoer Ildarovitsj Joenoesov Timati (Russisch: Тимур Ильдарович Юнусов) en is geboren op 15 augustus 1983 in Moskou. Timati is rapper, muzikant (maakte drie albums), acteur (speelde in zes films) en zakenman, ook wel bekend als Mr. Black Star, eigenaar van het label Black star inc. Vijf jaar woonde hij in Los Angeles, waar hij samenwerkte met onder andere Fat Joe en Mario Winans. En dan is het contact snel gelegd met Snoop Dogg.

One two trio jubileert met Argentijns kinderliedje

One two trio: Sjoe sjoe wa (92)

Dertien jaar geleden bereikte One two trio het hoogtepunt met ‘Juffrouw Toos’ dat tot de negende plaats kwam. Drie jaar later kwam ‘Tien kleine kabouters / Teringtubbies’ nog de twaalfde plek en daarna werden de hits alleen maar kleiner en stonden ook korter genoteerd. De voorlaatste hit hadden Freek van Daal (gitaar), Joris Cijffers (drums) en René Cijffers (bas), die ook allen zingen, begin dit jaar met ‘Een voor allen’, dat een weekje op #86 stond. Begin 2010 verschijnt een jubileumalbum, want One two trio bestaat vijftien jaar! Om dat te vieren komen ze met het van oorsprong Argentijnse kinderliedje ‘Sjoe sjoe wa’, waarvan ze zelf beweren dat ze daarvan aan de basis stonden. Op hun eigen site staat echter het volgende te lezen: ‘Ongeveer 12 jaar geleden heeft One two trio haar medewerking verleend aan de nederlandse versie van het liedje Sjoe Sjoe Wa’. Maar het verhaal zit nog anders in elkaar.

geen eigen tekst

Want toen ze begin oktober te gast waren bij ‘Giel’, bleek dat de Nederlandse tekst van dit nummer nog maar vijf jaar oud is, in plaats van vijftien jaar. In 2004 hebben Jan van der Plas en zijn vrouw Didi Dubbeldam het Argentijnse liedje uit 1863 vertaald. En wat schets hun verbazing toen ze twee jaar geleden zagen dat Henkie (bekend van ‘Fiets’) het nummer had uitgebracht (tweede track op ‘Mijn goudvis’) en dat platenbaas Adrie van Berk zijn naam onder het liedje had gezet. Jan nam dit niet en nam contact op met Berk Music en toen moest Adrie wel toegeven dat hij het niet zelf had bedacht. Sindsdien worden Jan en zijn vrouw officieel vermeld als tekstschrijvers.

kinderliedjes

‘Sjoe sjoe wa wa’ is niet het eerste liedje dat geschreven is door Jan en Didi. Al jaren maken ze als DD Company, dansliedjes voor kinderen. Veel liedjes zijn te horen op de camping of in de kinderprogramma’s op Nl3. In 2004 schreven ze het nummer ‘Doe mij maar Nederland’ dat door Lesley van de Aa tot de 31ste plaats werd gezongen en door 285 campings uitgeroepen werd tot ‘het ultieme vakantielied van 2004’. ‘Sjoe sjoe wa wa’ schreven ze voor de cd ‘Minidisco 2’ dat gebruikt wordt in vakantieparken, en is ingezongen door Henk Hoen.

Van Velzen en van Buuren samen op de bühne

Armin van Buuren feat. Van Velzen: Broken tonight (99)

Afgelopen week werd Armin van Buuren voor het derde achtereenvolgende jaar uitgeroepen tot de beste dj van de wereld. Althans door de lezers van het blad DJ Magazine en de bezoekers van de site. In 263 landen werden meer dan 300.000 stemmen uitgebracht. Armin was zeer verrast met zijn prolongatie. “Op dit moment kan ik wel zeggen dat ik de meest gelukkige man op aarde ben! Het is een enorm voorrecht om iedere dag te kunnen doen wat je het liefste doet, en daar zo veel van het publiek en de fans voor terug te krijgen”. Armin evenaart hiermee zijn landgenoot Tiësto, die dat ook drie jaar achtereen lukte, in 2002, 2003 en 2004. Tiësto is al drie jaar de #2 van de wereld. Armin heeft er inclusief ‘Broken tonight’, negentien hits opzitten. De clips van een aantal daarvan staan op ‘The music video’s 1997 – 2009’, dat op 13 november verschijnt.

Armin heeft er diverse samenwerkingen opzitten, zoals met Ray Wilson, Chris Jones, Sharon den Andel en Jacqueline Govaert. Maar voor Roel van Velzen is het nieuw: een samenwerking met een andere artiest, die resulteert in een hit.

samen op Dance valley

Jan Rooymans, componist onder andere van het AZ-clublied, is één van de muzikanten waarmee Roel samenwerkt. Tijdens een bezoek aan de sportschool, kwam hij in gesprek met, wat later bleek, één van de producers op het label van Armin. Toen die hoorde dat Jan samenwerkt met Van Velzen, stelde hij voor om een keer samen iets te gaan doen. En dus toog Roel eerder dit jaar met een aantal nummers richting huize van Buuren. Daar liet hij Armin wat nummers horen, waaronder ‘Broken tonight’ van zijn album ‘Take me in’ dat eerder dit jaar verscheen. Samen gingen ze er mee aan de slag en zo ontstond de remix van ‘Broken tonight’ die de twee voor het eerst lieten horen tijdens de TMF Awards op 4 juli. Armin zit al op negentien hits, Roel mag hiermee zijn negende notering bijschrijven. Momenteel is Roel druk doende met de ‘Take me in tour’, die op 16 oktober van start ging in Paradiso in Amsterdam.

Paloma Faith met de hakken over de sloot

Paloma Faith: Stone cold sober (100)

We hadden toch wel een hogere binnenkomst voor ‘Stone cold sober’ van Paloma Faith verwacht dan de hekkensluiter op #100. Het nummer was de afgelopen week Megahit op 3FM en een week geleden trad ze op in ‘Raymann is laat’ en was ze te gast bij ‘Giel’. Kortom, aan de promotie ligt het zeker niet, Het schijnt dat mensen nog al aan haar stem moeten wennen, die vaak vergeleken wordt met Amy Winehouse en Emma Franklin. In Groot-Brittannië wordt ‘Stone cold sober’ gebruikt bij een campagne voor MAX lashes, een make-up. Paloma Faith is op 1 juli 1985 geboren in Hackney, Oost-Londen, als Paloma Faith Blomfield. Naast zingen is Paloma ook actief als zangeres, ondermeer in ‘St Trinian’ en ‘The imaginarium of Doctor Parnassus’. Ook is ze gast op albums van anderen, waaronder ‘What’s a girl got to do?’ op het album ‘Scars’ van Basement jaxx. Eind september verscheen haar eigen album ‘Do you want the truth or something beautiful?’, dat deze week na slechts twee weken (hoogste plaats #50), uit de Album Top 100 valt. De opvolger van ‘Stone cold sober’ wordt ‘New York’.