vrijdag 12 april 2019

Hitflits: Boef helpt Ramses Shaffy postuum aan #1-notering en Nl. producer scoort #1 in Amerika

Precies een jaar geleden, op 7 april 2018, scoorde Boef zijn voorlaatste #1-notering: ‘Sofiane’. Ho ho, horen wij je zeggen, en ‘Speciaal’ met Frenna x Madam Julie feat. Kaeh dan, dat op 3 november op #1 binnenkwam? Inderdaad, daar deed Boef ook aan mee, maar was dan ook geen volledig eigen nummer, wat ‘Sofiane’ wel was en ‘Allang Al Niet Meer’ ook is.
‘Allang Al Niet Meer’, in totaal de negende #1-notering voor Boef in de Single Top 100, begint met de regel 'Het gras zal altijd groener zijn’, gezongen door Ramses Shaffy. De gesamplede zin is afkomstig uit het nummer ‘Aan De Andere Kant Van De Heuvels’ van Ramses Shaffy & Liesbeth List uit 1970 van het album Zonder Bagage. Het jaar daarop verscheen het nummer ook op single.

postuum #1 voor Ramses Shaffy


Tijdens zijn leven scoorde Ramses Shaffy vijf top 10-hits, maar een #1-notering zat daar niet bij. ‘Sammy’ was met een tweede plaats in 1966 zijn grootste hit. Maar dankzij Boef scoort Ramses Shaffy, overleden op 1 december 2009, nu postuum een #1-hit. Liesbeth List wordt niet gesampled in ‘Allang Al Niet Meer’. ‘Aan De Andere Kant Van De Heuvels’ is een Nederlandstalige cover van het Franstalige ‘De l’Autre Côté de la Collines’ van les Troubadours uit 1970. De Nederlandse tekst was van Shaffy zelf en Lennaert Nijgh.

SINGLE TOP 5

1. EW  Boef: Allang Al Niet Meer
2. (1)   Josylvio: Gimme (op bijna 17%)
3. (2)   Mabel: Don’t Call Me Up
4. (5)   Daddy Yankee feat. Snow: Con Calma
5. (3)   Kris Kross Amsterdam, Maan & Tabitha feat. Bizzey: Hij Is Van Mij

Alvorens we de andere nieuwe noteringen aan je voorstellen, zoomen we even in op een nummer dat in de derde week doorstijgt van de 69e naar de 12e plaats: ‘Old Town Road’ van Lil Nas X.

Aanleiding voor deze stijging is een controverse in Amerika. Het vakblad Billboard haalde het nummer uit hun countrylijst, omdat het niet genoeg country zou zijn. Door velen werd dat gezien alsof het een hiphopartiest niet werd gegund om een countryhit te hebben.
Voormalig countryzanger Billie Ray Cyrus (vader van Miley) nam het op voor Lil Nas X en werkte mee aan een remix. En je weet als er gedoe is om een liedje, dan wordt het geheid een hit. In de Billboard Hot 100, waar alle genres samen komen, steeg ‘Old Town Road’ afgelopen week dan ook naar de eerste plaats.

beats uit Nederland

De beats in ‘Old Town Road’ zijn afkomstig van de negentienjarige Kiowa Roukema uit Purmerend, opererend onder de naam Young Kio. Hij gebruikte een banjo-sample van het nummer ’34 Ghosts IV’ van Nine Inch Nails van het album Ghosts I-IV uit 2008. Onder de banjosample zette hij een hiphopbeat met snelle hi-hats en diepe bassen.

Vervolgens verkocht Roukema zijn beat voor $30 op internet aan de toen nog onbekende rapper Lil Nas X. Een tijdje later kreeg Roukema via een vriend een filmpje doorgestuurd van ‘Old Town Road’ van rapper Lil Nas X, waarin de beat van Roukema bleek te zijn verwerkt. De rapper had een tekst vol countryverwijzingen geschreven en zingt met een ironisch zuidelijk-Amerikaans accent. Niet alleen de rapper scoort nu zijn eerste #1-hit, ook Nine Inch Nails doet dat dankzij het gebruik van hun banjo-sample.

En ook Roukema spint hier garen bij, want dankzij een nieuwe overeenkomst, deelt hij ook mee in de royalty's, evenals Trent Reznor van Nine Inch Nails. Daarnaast krijgt Roukema verzoeken van onder andere rappers Lil Pump en Rico Nasty om samen nummers te maken.

Naast ‘Allang Al Niet Meer’ van Boef op #1, zijn er nog de volgende nieuwe noteringen:
#10 Josylvio feat. 3Robi: Money Baby
#27 Philly Moré feat. Snelle: Tranen In De Studio
#28 Diquenza feat. Bizzey, Sixteen & Poke: Domme Dingen Doen
#50 Jacin Trill & Leaf: 10+4
#63 Vic9 feat. Chivv: Zeg Ja
#69 Khalid with John Mayer: Outta My Head
#75 Jack: Op De Weg
#76 Ariana Grande & Victoria Monét: Monopoly
#82 Khalid: My Bad
#83 Blackpink: Kill This Love
#89 Vic9 feat. Adje: Go Getta
#97 Bryan MG x Architrackz: Harder 2 Get

ALBUMS

When We All Fall Asleep, Where Do We Go? van Billie Eilish blijft de bovenste beste in zowel de Album Top 100 als de Vinyl 33. Na een hausse vorige week van twaalf tracks in de Single Top 100, blijven daar deze week nog acht van over. ‘Bad Guy’ op een zesde plaats blijft de hoogst genoteerde. Afgelopen week was het nummer de 3FM Megahit.

ALBUM TOP 5

1. (1)   Billie Eilish: When We All Fall Asleep, Where Do We Go? (tweede week op #1)
2. (2)   Frenna: Francis (op ruim 55%)
3. EW  Khalid: Free Spirit
4. (3)   Snelle: Beetje Bij Beetje (Nog Een Beetje)
5. (5)   Ariana Grande: Thank You, Next

Over naar de andere nieuwe noteringen van deze week:
#9 Vic9: Bloed
#13 PNL: Deux Frères
#24 Matt Simons: After The Landslide
#43 Sub Zero Project: Contagion
#52 Era: Nieuw Begin
#67 Romeo Santos: Utopia
#79 Joep Beving: Henosis

Klik hier voor het overzicht van de populairste hits en albums over het eerste kwartaal.