vrijdag 17 november 2017

Hitflits: album Taylor Swift ook zonder streams binnen op #1

Drie hits ging het album Reputation van Taylor Swift al voor, maar echte klappers leverde het nog niet echt op. Met een dertiende plek kwam ‘Look What You Made You Made Me Do’ het verste. Voorlopig blijft het daarbij, want het album is nog niet als stream beschikbaar, dus krijgen de tracks ook geen aparte notering.
Reputation is na 1989 (in 2014) het tweede #1-album voor Taylor Swift in Nederland. Hoewel de definitieve cijfers nog niet binnen zijn, zijn er in de Verenigde Staten van Amerika in vier dagen tijd al meer dan 1 miljoen stuks van Reputation verkocht, het meeste aantal dit jaar voor een album. In de Amerikaanse albumlijst wordt het haar vijfde en in de Britse albumlijst haar derde #1-notering.

ALBUM TOP 5

1. EW  Taylor Swift: Reputation
2. (6)   Kinderen voor Kinderen: Gruwelijk Eng – 38 (op bijna 29%)
3. (2)   Lil’ Kleine: Alleen
4. (4)   Ed Sheeran: ÷ (divide)
5. (1)   Sam Smith: The Thrill Of It All

(nog) geen #1 voor Gruwelijk Eng - 38

Vier weken stonden ze op de derde plaats, vorige week even op #6 en deze week stijgen ze door naar de tweede plek. De Kinderen voor Kinderen met het album  Gruwelijk Eng – 38. Na Feest – 35 (in 2014) is Gruwelijk Eng – 38 het tweede Kinderen voor Kinderen album dat waarschijnlijk niet verder komt dan de tweede plaats. Met albums van Marco Borsato (vandaag uit), Broederliefde (volgende week) en U2 (op 1 december) is de concurrentie te groot. Maar je weet maar nooit!
Vanavond is de jaarlijkse Live Show te zien op ZAPP3, opgenomen in het weekend van 20 oktober in het Nieuwe Luxor in Rotterdam. Het thema van de 64e Kinderboekenweek (en daarmee van deel 39 van Kinderen voor Kinderen), is Vriendschap, dus producer Tjeerd Oosterhuis kan weer aan de slag!

Gaan we nu over naar de andere eerste weeks noteringen van deze week:
#8 Bartofso: Goede Tijden Akkabouz
#23 Evanescence: Synthesis
#31 the Corrs: Jupiter Calling
#33 Freek de Jonge: Koffers
#45 Metallica: Master of Puppets - Remastered
#54 Aretha Franklin with the Royal Philharmonic Orchestra: A Brand New Me
#69 Cecilia Bartoli & Sol Gabetta: Dolce Duello
#88 Seal: Standards
#89 Hansi Hinterseer: Für Mich ist Glück …
#94 R.E.M.: Automatic For The People – 25th Anniversary

het beste van de Nederpop

En dan tot slot kwam er de afgelopen week weer een aantal albums uit in de serie The Golden Years of Dutch Pop Music. Een serie dubbelalbums van Nederlandse artiesten met hits en bijzondere opnames uit de jaren ’60 en ’70 van de vorige eeuw. Van de drie albums in deze elfde worp, krijgen twee een notering:
#65 Frank Boeijen Groep
#85 Gruppo Sportivo
Het dubbelalbum van the Time Bandits staat op #105 en valt dus net buiten de boot.

Voor het eerst zijn er ook albums, vijf stuks, in deze serie die al sinds 2014 loopt, op vinyl uitgebracht. Wellicht dat we binnenkort enkele daarvan kunnen begroeten in de Vinyl 33.

SINGLES

Op basis van twee dagen kwam ‘#JM’ van Broederliefde vorige week binnen op de 61e plaats. Nu een volledige week later en meer dan 1 miljoen streams verder, sprint het nummer naar de derde plaats. Vorige week vrijdag bracht de groep het nummer ‘Officieel’ uit, waardoor het een week de tijd heeft gehad om te pieken. Het resultaat is een binnenkomst op een tweede plaats. Daarmee heeft Broederliefde twee hits in de top 3 staan en dat is officieel!

Binnenkort wordt de Single Top 100 weer overspoeld met Broederliefde nummers, want volgende week vrijdag, 24 november, verschijnt hun nieuwe album We Moeten Door. Dat is de opvolger van het meervoudig platina album Hard Work Pays Off 2, dat in 2016 veertien weken op de eerste plaats stond, een record voor een Nederlandstalig album.

SINGLE TOP 5

1. (1)   Frenna & Diquenza: Vervloekt (derde week op #1)
2. EW  Broederliefde: Officieel (op bijna 14%)
3. (61) Broederliefde: #JM
4. (2)   Sevn Alias feat. Lil’ Kleine & Boef: Patsergedrag
5. (3)   Post Malone feat. 21 Savage: Rockstar

Hebben we tot slot nog de andere eerste weeks noteringen voor je:
#24 Eminem feat. Beyoncé: Walk On Water
#25 Nafthaly Ramona, Bizzey & Hef: Merry
#51 Dopebwoy: Afstand
#52 Clean Bandit feat. Julia Michaels: I Miss You
#86 Bartofso feat. Jozo: Mbila

Dit weekend melden we ons nog met een nieuwe Megaman. Maar pas na de inkomst morgenmiddag in Dokkum van de Goed Heiligman!

maandag 13 november 2017

Megaman bij week 45 – 11 november 2017

‘Vervloekt’ onbedreigd aan kop

En verder in deze Megaman:
-          Equalz wil graag optreden in de Johan Cruijff Arena
-          Broederliefde komt voor hun geloof uit
-          Djaga Djaga kan wel wat geluk gebruiken
-          N.E.R.D. na zeven jaar weer actief
-          ‘Some More’ van rapper Young Thug opnieuw gesampled

In de albumflitsen lees je alles over de nieuwe noteringen in de Album Top 100.

Volg ons op Twitter en je hoeft niets meer te missen.

‘Vervloekt’ onbedreigd aan kop

#1 Frenna & Diquenza: Vervloekt
     *** tweede week op #1 ***

Voor de tweede week voert ‘Vervloekt’ van Frenna & Diquenza de Single Top 100 aan. Het aantal streams neemt iets af, maar 1,7 miljoen is nog altijd een stuk meer dan ‘Patsergedrag’ van Sevn Alias feat. Lil’ Kleine & Boef, dat vier weken lang op de eerste plaats stond. de kans dat ‘Vervloekt’ het ook vier weken zal volhouden is zeker aanwezig, aangezien er in geen velden of wegen een echte bedreiging is. Sowieso zal die uit de hiphop hoek moeten komen, want streams maken de dienst uit in de Single Top 100.

zondag 12 november 2017

Equalz wil graag optreden in de Johan Cruijff Arena

#15 Equalz feat. Frenna: Love Song
       *** hoogste eerste weeks ***
Voor Frenna is ‘Love Song’ al zijn 26e notering. Het nummer is één van de vier hits die hij momenteel scoort. De andere zijn ‘Blow It All’ met Bizzey feat. Ramiks, Diquenza & Dough (op #45), ‘Architect’ met Jonna Fraser feat. Sevn Alias (op #6) en ‘Vervloekt’ met opnieuw Diquenza (op #1).

Ook Equalz, bestaande uit Bizzy (Brandel Drenthe) en Stylez (Navharony Wolff) heeft over  succes niets te klagen. Zij scoren met ‘Mot’ met Jonna Fraser (op #54) en ‘Op De Weg’ met Adje en Cho (op #25). Laatstgenoemd nummer bereikte in drie dagen de goudstatus en is inmiddels meer dan 12 miljoen keer gestreamd. Vorig jaar stond het duo voor 10.000 mensen. Dat was tijdens het concert van Broederliefde in het Kasteel in Rotterdam. Toch hebben de heren van Equalz nog één grote wens en dat is optreden in de Johan Cruijff Arena in Amsterdam.

Broederliefde komt voor hun geloof uit

#61 Broederliefde: #JM
Het nummer ‘Veel Osso’ van Broederliefde viel met een 31e plaats in april nogal tegen na de grote successen vorig jaar van ‘Jungle’ (#4) en ‘Het Is Een Feit’ met Emms (#2). Of hun nieuwe nummer, ‘#JM’, dat staat voor Jezus Man, wel hoog komt, is afwachten. Volgens Broederliefde gaat het nummer onder andere over God, vriendschap en hun carrière.
Hier blijft het niet bij, want vrijdag verscheen alweer een nieuw nummer, ‘Officieel’. Dus binnenkort kunnen we nog wel meer nummers verwachten.

Djaga Djaga kan wel wat geluk gebruiken

#66 Vic9 feat. Djaga Djaga: Geluk

Zelden was een titel zo toepasselijk als nu. Want ‘Geluk’ kan Djaga Djaga (JayJay of Jason D) wel gebruiken. Hem hangt een gevangenisstraf van 16 jaar boven het hoofd. De afgelopen week was dat de eis van het Openbaar Ministerie, dat hem verdenkt van betrokkenheid bij een liquidatie. Djaga Djaga maakt deel uit de rapgroep Green Gang uit Amsterdam Zuid-Oost, waarvan meerdere leden met justitie in aanraking zijn geweest. Amerikaanse toestanden in Nederland dus.

N.E.R.D. na zeven jaar weer actief

#87 N.E.R.D. & Rihanna: Lemon

Deze week Megahit op 3FM en nu al binnen op #87, ‘Lemon’ van N.E.R.D. & Rihanna. Het nummer is de voorloper van het album No_One Ever Really Dies (inderdaad N.E.R.D.), dat begin 2018 uitkomt. Daarop is Rihanna niet de enige gast. Chad Hugo, Sheldon Haley en Pharrell Williams, ofwel N.E.R.D., werken daarop samen met Kendrick Lamar, André 3000, Ed Sheeran, M.I.A., Future en Gucci Mane. ‘Lemon’ is het eerste werk van N.E.R.D. sinds ‘Hot-N-Fun’ (#88 in 2010).

‘Some More’ van rapper Young Thug opnieuw gesampled

#95 21 Savage, Offset, Metro Booming feat. Travis Scott: Ghostface Killers

Ghostface Killers’ van 21 Savage, Offset, Metro Booming feat. Travis Scott refereert aan Ghostface Kilah, lid van de hip hop groep Wu-Tang Clan. Het nummer bevat een sample van ‘Some More’ van rapper Young Thug uit 2013. En het is niet de eerste keer dat het nummer wordt gesampled. ‘Some More’ zit ook in ‘Low Life’ van the Weeknd feat. Future: Low Life (#91 in 2016). Buiten hits wordt het nummer onder andere ook gebruikt in:
-          Nicki Minaj feat. Jeremih: Want Some More (2014)
-          Kanye West: Facts (2016)

Albumflitsen bij week 45 - 11 november 2017

Wat Sam Smith in 2015 niet lukte met In The Lonely Hour, lukt hem dit keer wel met The Thrill Of It All: een #1-notering, zie onze Hitflits van afgelopen vrijdag. Zijn album was er eentje van twaalf eerste weeks. Over de andere elf lees je alles in deze albumflits.

#5 Radical Redemption: The Road To Redemption
Op zaterdag 4 november vond in the Radical Dome in Breda de derde editie plaats van het hardstyle evenement ‘The Road To Redemption’ plaats. Niet minder dan 12.000 liefhebbers van het genre gingen uit hun dak bij optredens van onder meer Warface, High Voltage, E-Force en Radical Redemption zelf.

Achter Radical Redemption zit de 27-jarige Joey van Ingen uit Denenkamp.  The Road To Redemption is zijn vierde album en beslaat opnieuw na Radical Redemption - The One Man Army (#8 in 2015) vijf cd’s: drie met nieuwe en bestaande nummers, de andere twee zijn mixtapes.

#8 Jan Smit: 20 Jaar Hits
39 hits (40 als we ‘Als Je Iets Kan Doen’ van het collectief Artiesten voor Azië meetellen) scoorde Jan Smit tot nu toe. Vanaf ‘Mama’, samen met BZN (#12 in 1996) tot en met ‘Kom Dichterbij Me’ met Broederliefde (#20 in 2016). De dubbel-cd 20 Jaar Hits bevat 40 nummers, dus met zijn nieuwe single ‘De Wereld Rond’ haal je zijn volledige hit-verzameling in huis. Niet helemaal, want op 20 Jaar Hits staan 29 van zijn grootste hits, 10 eigen favorieten en de nieuwe single ‘De Wereld Rond’. Die andere hits staan voor een deel op 15 Jaar Hits (#3 in 2011).

#9 Bob Dylan: Trouble No More – The Bootleg Series Vol. 13 / 1979 - 1981
Volgens de kenners (waartoe wij ons niet rekenen), waren de jaren 1979-1981 niet echt de beste jaren van de Amerikaanse zanger Bob Dylan. De reden: in die tijd begaf Dylan zich op het reli-pad, terwijl de fans rock ’n  roll van hem verwachtten.
Voor die fans die deze periode van hun idool wel kunnen waarderen, is er nu de box Trouble No More – The Bootleg Series Vol. 13 / 1979 – 1981. Acht live cd’s, met concertopnames uit Toronto (18-20 april 1980), Londen (27 juni 1981) en diverse opnames op Rare and Unreleased. Tenslotte krijg je er ook nog een DVD bij met onder andere de film ‘Trouble No More – A Musical Film’.

#22 Kygo: Kids In Love
Het is opvallend dat de laatste drie hits van de Noorse dj Kygo als bonustracks staan vermeld op zijn tweede album Kids In Love. De eerste acht ‘gewone’ nummers zijn nieuw, waaraan onder andere John Newman en OneReublic hun medewerking verleenden. In de week naar de release heeft Kygo elke dag een nummer vrijgegeven.

#23 Maroon 5: Red Pill Blues
Bij aankoop van de Deluxe Edition van Red Pill Blues, het zesde album van de Amerikaanse groep Maroon 5, krijg je er de cd Live In Manchester 2015 bij. De zes nummers, waaronder ‘This Love’ en ‘Move Like Jagger’, zijn opgenomen op 1 juni van dat jaar, tijdens het enige concert dat de band in de Manchester Arena gaf.
Op alle configuraties van Red Pill Blues staat hun huidige hit ‘What Lovers Do’ feat. SZA, waarmee de band deze week hun vijfde top 10-hit scoort.

#29 Vandenberg’s Moonkings: MK II
MK II is na Vandenberg’s Moonkings (#3 in 2104) het tweede album van Vandenberg’s Moonkings. De groep van Adrian Vandenberg (VandenBerg, gitarist bij Whitesnake), bestaat verder uit Jan Hoving (zang), Sem Christoffel (basgitaar) en Mart Nijen Es (drums). Op het album, dat vertraging opliep doordat Vandenberg de ziekte van Lyme had, staat een cover van OneRepublic: ‘Love Runs Out’.

#42 John de Bever: Jij Krijgt Die Lach Niet Van Mijn Gezicht
Toen in augustus het Nederlandse voetbaldamesteam de Europese titel veroverde, scoorde John de Bever een hitje met de oranjeversie van het nummer. Die versie zal je niet tegenkomen op zijn gelijknamige achtste album, waar wel de oorspronkelijke versie uit 2015 dat toen de 65e plaats bereikte, opstaat.
Naast het titelnummer zingt de Bever onder andere het nummer ‘Daar In Dat Kleine Café Aan De Haven’, met zijn ontdekker Pierre Kartner, tevens schrijver van het nummer. Het album, opgenomen in de studio’s van Emile Hartkamp en Manfred Jongenelis, sluit af met het kerstnummer ‘Kerkklokken Luiden In De Toren’. Het is altijd lachen met John de Bever.

#51 Wishful Singing & Herman Finkers: In Mysterium
Sinds 2005 bestaat het klassiek geschoolde koor Wishful Singing. Anne-Christine Wemekamp (eerste sopraan), Maria Goetze (tweede sopraan), Marjolein Verburg (mezzosopraan), Indra van de Bilt (eerste alt) en Marjolein Stots (tweede alt) kennen elkaar van het Nationaal Jeugdkoor. Daar klikte het zo goed, dat ze besloten samen verder te gaan in een vrouwelijke a capella groep.
Het Gregoriaans is Wishful Singing op het lijf geschreven: rijk en expressief en telkens verrassend. De liefde voor het Gregoriaans bracht hen in contact met Herman Finkers, die bekend staat om zijn bevlogenheid voor en kennis van het gregoriaanse repertoire. Samen begonnen ze aan het project ‘Missa in Mysterium’, een Latijnse hoogmis in de  Plechelmusbasiliek in Oldenzaal, van A tot Z gezongen onder regie van Herman Finkers, dat op kerstavond werd uitgezonden op tv.

De reacties op de uitzending waren zo overweldigend dat er een vervolg moest komen. Dat werd In Mysterium, een cd met hoogtepunten uit het gregoriaanse repertoire. Om de cd te bekostigen werd een crowdfunding actie opgezet dat meer dan de gevraagde € 12.500,-- opleverde.

#62 Lavalu: Solitary High
Voor haar derde album Solitary High, heeft Lavalu, alter ego van de Amerikaans Arnhemse singer-songwriter Marielle Woltring, inspiratie geput uit hoe componisten als Debussy en Schubert hun piano benaderden. Volgens Lavalu zijn de arrangementen zo rijk dat dit heel goed werkt voor een soloplaat op piano. Solitary High is het eerste deel van een drieluik. Volgens Lavalu worden het twee albums met piano en zang, de derde anders, maar ze zegt nog niet hoe.

#65 Shawn Mendes: MTV Unplugged
Op zaterdag 16 september werd het muziekprogramma MTV Unplugged, na achttien jaar afwezigheid, nieuw leven ingeblazen met een optreden van de 19-jarige Shawn Mendes. Mendes had acht dagen daarvoor, op vrijdag 8 september, een akoestisch concert gegeven in het Theatre at Ace Hotel in  Los Angeles.

Mendes over zijn optreden: “Ik ben zo enthousiast en vereerd dat ik kan helpen om de ‘Unplugged’-serie terug te brengen. Het is een show waarin je creativiteit kan laten zien en het brengt een unieke performance voor de fans die ze nergens anders kunnen zien. We hebben flink moeten werken om de songs op de mooiste manier te brengen.”

De MTV-reeks begon in 1989 en stopte in 1999. Daar zaten legendarische concerten bij van onder andere Nirvana, Eric Clapton, Mariah Carey en Bob Dylan. Shawn Mendes was #101 in de rij. Zijn album MTV Unplugged, is het vijftiende dat een notering krijgt. Mariah Carey (in 1992) is de enige die er een #1-notering mee behaalde.

#67 Bökkers: Schorem Uut De Schiettente
Met ‘Iederene Hef Een Reden’, een mooie bewerking van ‘Catch And Release’ van Matt Simons, zette Hendrik Jan Bökkers met zijn band Bökkers zich vorig jaar goed op de kaart. Nadat ze het nummer live bij Giel hadden gespeeld, stroomden de reacties binnen en besloten ze het nummer uit te brengen.
Dat nummer en nog vijftien andere staan op hun vijfde studioalbum Schorem Uut De Schiettente. Daarop zingt de groep in het Sallands, een dialect dat wordt gesproken in het westen van de provincie Overijssel. Bökkers nam het album op in de Wisseloord studio’s in Hilversum met JB Meyers (de Dijk, the Common Linnets).