vrijdag 11 augustus 2023

Hitflits: Travis Scott en Peggy Gou houden beiden nummer 1 notering vast

Even zag het er deze week naar uit dat de Ier Cian Ducrot na zijn nummer 1-hit (‘People’ van Libianca, waarvoor hij een remix maakte), ook zijn eerste nummer 1-album zou scoren. Direct na het weekend pakte zijn debuutalbum Victory de eerste plaats in de voorlopige albumlijst.
Op woensdag was hij die al weer kwijt aan de man die vorige week met Utopia zijn eerste nummer 1-album scoorde: Travis Scott, en dat is zo gebleven. Geen Victory dus voor Cian Ducrot die zelfs genoegen moet nemen met een derde plaats. En dat is een plekje lager dan het gelijknamige album van the Jacksons in 1984, dat de tweede plaats haalde. In de Britse albumlijst behaalt Ducrot wel zijn Victory, want daar komt het album binnen op de eerste plaats.
 
ALBUM TOP 5, met tussen haakjes het percentage aandeel fysieke albums
 
1. (1)   Travis Scott: Utopia (0)         *** tweede week op nummer 1 ***
2. (3)   Soundtrack: Barbie The Album (15), op 28,6%
3. EW  Cian Ducrot: Victory (79)
4. (2)   Post Malone: Austin (16)
5. (4)   Taylor Swift: Midnights (15)
 
Voor de vijfde week achtereen staan er vier albums van Taylor Swift in de top 10 van de Album Top 100. Naast op 5, ook op 8: Speak Now (Taylor’s Version) (fysiek: 34%), op 9:  Lover (14%) en op 10: 1989 (13%).
 
Daarnaast staan er ook nog eens vier albums van haar buiten de top 10, waarmee het totaal noteringen op acht uitkomt. En ook dat is al zeven weken het geval. We kunnen dus rustig zeggen dat Taylor Swift de meest succesvolle artiest van 2023 is.
 
In de lijst van 22 juli had Taylor Swift in de de Amerikaanse Billboard Album Top 200 zelfs elf albums, waarvan tien bij de eerste 100. En nummer twaalf is onderweg, want tijdens een concert afgelopen woensdag, 9 augustus, kondigde ze de volgende al weer aan: 1989 (Taylor’s Version) verschijnt op 27 oktober, dezelfde datum als in 2016.
 
Over naar de andere nieuwe noteringen van deze week. Dat is:
#6 Edward Reekers: The Liberty Project (100)
Tussen 1978-1982 + 2005-2015 was Edwin Reekers zanger van de symfonische groep Kayak. Daar nam hij diverse albums mee op, waaronder het nummer 1-album Phantom Of The Night met de grootste Kayak-hit: ‘Ruthless Queen’ (nummer 7 in 1979). Daarnaast werkte hij mee aan albums van Ayreon, het project van Arjen Lucassen.
En nu komt Edward Reekers, na drie soloalbums, met zijn eigen project, The Liberty Project. Een conceptalbum, met muziek van heavy metal, rock en blues tot klassiek en gevoelige ballads. Niet de minsten werkten er aan mee, zoals Steve Hackett (Genesis), Arjen Lucassen, Mark Lennon (Venice) en Cindy Oudshoorn, waarmee Reekers tot 2015 in Kayak zong.
 
Naast de nieuwe albums van Cian Dicrot en Edwin Reekers, gaan er zeven albums op herhaling. Twee dankzij een vinyl release:
 
#20 Kendrick Lamar: Good Kid, M.A.A.D City (100
De nieuwe nummer 1 in de Vinyl 33 en daarom op herhaling in de Album Top 100, dit album uit 2012 dat pas in 2022 de hoogste plaats bereikte: 16.
 
#72 Snow Patrol:  The Final Straw – 20th Anniversary Deluxe Edition
De voorlaatste keer dat dit album genoteerd stond, was op 5 maart 2005. Twee jaar eerder verscheen het album, maar kreeg pas in mei 2004 een notering. De hoogste plaats werd bereikt op 29 januari 2005: nummer 49. Nu gaat het op herhaling vanwege de twintigste verjaardag, waardoor het album opnieuw op vinyl is uitgebracht en de achtste plaats pakt in de Vinyl 33.
 
SINGLES
 
De 42-jarige Ryan Thomas Gosling uit London, Ontario in Canada had voor hij de rol van Ken vervulde in de film ‘Barbie’ al een enorme staat van dienst opgebouwd. ‘The Notebook’, ‘La La Land’ zijn twee van de vele films waarin hij te zien is. Maar het begon toch allemaal als 13-jarige in Disney’s ‘The Micky Mouse Club’, waar onder andere ook Christina Aguilera, Britney Spears en Justin Timberlake hun eerste stappen zetten.
‘I’m Just Ken’, binnen op nummer 98, is niet het eerste nummer dat Gosling zingt. In 2007 bracht hij het nummer ‘Put Me In The Car’ uit. Daarnaast vormt hij met Zach Shields het indie duo  Dead Man’s Bones, waarmee hij in 2009 het album Dead Man’s Bones uitbracht.
 
‘I’m Just Ken’ van Ryan Gosling en geschreven door Mark Ronson en Andrew Wyatt, is de vierde notering uit de soundtrack Barbie The Album. De andere drie zijn:
#5 (6) Billie Eilish: What Was I Made For?
#7 (7) Dua Lipa: Dance The Night
#45 (44) Nicki Minaj & Ice Spice feat. Aqua: Barbie World
 
SINGLE TOP 5
 
1. (1)   Peggy Gou: (It Goes Like) Nanana   *** tweede week op nummer 1 ***
2. (3)   Libianca: People, op 6,64%
3. (2)   Marco Schuitmaker: Engelbewaarder
Voor het eerst in 3 maanden valt Engelbewaarder buiten de top 2. Op 27 mei zakte het nummer naar de derde plaats, maar herstelde zich de week daarop en bleef tot vorige week onafgebroken bij de bovenste 2 staan. Sinds 8 april staat het nummer bij de bovenste 10, waarvan 7 weken op de eerste plaats.
4. (4)   Kris Kross Amsterdam, SofĂ­a Reyes & Tinie Tempah: How You Samba
5. (6)   Billie Eilish: What Was I Made For
 
Naast de notering ‘I’m Just Ken’ van Ryan Gosling op 98, is er nog een eerste weeks notering: ‘Cardio’ van Idaly op nummer 77.