vrijdag 16 februari 2018

Hitflits: Nederlandse hiphoppers blijven Amerikaan Kendrick Lamar voor in Album Top 100

Na een tweede plek voor Acoustic Christmas in 2014, zag het er deze week eindelijk naar uit dat 3js hun eerste notering zouden scoren. Maar na maandag was die kans verkeken voor hun tiende album Nu. Op woensdag was 3js ingehaald door Zo Vader, Zo Zoon van Jacin Trill & Bokoesam.
Maar ook voor hen was het niet zeker of ze de eerste plaats zouden behouden, want de soundtrack van de film Black Panther geschreven door Kendrick Lamar, zat hen op de hielen. Maar uiteindelijk pakt het duo de eerste plaats in in de Album Top 100. Zes van de negen nummers van het album krijgen ook een notering in de Single Top 100 (zie daar).

ALBUM TOP 5

1. EW  Jacin Trill & Bokoemsam: Zo Vader, Zo Zoon
2. EW  Kendrick Lamar: Black Panther – the Soundtrack Album (op ruim 10%)
3. EW  3js: Nu
4. (1)   Justin Timberlake: Man of the Woods
5. (2)   Ed Sheeran: ÷ (divide)

Naast een volledig nieuwe top 3, volgen hier de andere nieuwe noteringen
#13 Toto: 40 Trips Around The Sun
#14 FMG: Moodswings
#18 Original Soundtrack: Fifty Shades Freed – the Final Chapter
#19 Franz Ferdinand: Always Ascending
#48 MGMT: Little Dark Age
#59 Yung Internet: Long Island
#67 the Wombats: Beautiful People Will Ruin For Your Life
#84 Joan as a Policewoman: Damned Devotion
#92 Don Diablo: Future
#99 Musical / Therion: Beloved Antichrist
#100 Fredo: Tables Turn

SINGLE TOP 5

1. (1)   Josylvio: Catch Up (tweede week op #1)
2. (4)   Drake: God’s Plan (op bijna 35%)
3. (6)   Bløf feat. Geike Arnaert: Zoutelande
4. (3)   Bizzey feat. Kraantje Pappie, Chivv & Yung Felix: Ja!
5. (2)   Dimitri Vegas & Like Mike x Quintino feat. Boef, Ronnie Flex, Ali B & I Am Aisha: Slow Down

Met ‘Zoutelande’ feat. Geike Arnaert, gestegen naar de derde plaats, scoort Bløf de grootste hit in negen jaar. De voorlaatste keer dat een nummer van de Zeeuwse band zo hoog stond, was in 2009 met ‘Vandaag’ dat ook de derde plaats bereikte.
‘Zoutelande’ is voor de tweede achtereenvolgende week het meest gedraaide nummer op de Nederlandse radiostations. Daarnaast is het al weken het meest gedownloade liedje en wordt het dagelijks zo'n 200.000 keer gestreamd. Voor de verkoop van meer dan 40.000 stuks kregen Bløf en Geike Arnaert vorige week vrijdag uit handen van Eva Jinek een gouden exemplaar.

hiphoppers in de weg

Na een kalme start is ‘Zoutelande’ ook streamend Nederland aan het veroveren. Het zijn alleen nog hiphoppers die de Zeeuwen de pas afsnijden. Een tweede plaats moet er nog wel inzitten, maar een eerste? Wij hebben er een hard hoofd in met al die hiphoppers.

In de Album Top 100 scoren Jacin Trill en Bokoesam hun eerste #1-notering met het album Zo Vader, Zo Zoon. Zes van de negen nummers krijgen ook een notering in de Single Top 100 en dat zijn de volgende:
#30 (52) Nikes
#40 Zo Vader, Zo Zoon
#60 Gevulde Cups
#70 Gouden Koets
#91 Mijn Phone Pt. 2
#93 Maccie Menu

Naast deze vijf nieuwe tracks zijn er nog de volgende eerste weeks noteringen:
#19 Kevin & Emms: Niet Alleen
#39 Rudimental feat. Jess Glynne, Macklemore & Dan Caplen: These Days
#51 Bazzi: Mine
#57 Zac Ink: Bluf 9
#63 Blocboy JB feat. Drake: Look Alive
#67 PartyfrieX feat. Schorre Chef: Ik Moet Zuipen!
#82 Marshmello & Anne-Marie: Friends
#83 Kendrick Lamar: Black Panther
#84 Gebroeders Rossig: Hallo Allemaal (De Luizenmoeder)
#85 Schoolboy Q, 2 Chainz & Saudi: X

Bubbling-Under

Vanuit de wachtkamer zijn de Gebroeders Rossig met ‘Hallo Allemaal (De Luizenmoeder)’ toch nog doorgestoten tot het walhalla, de Single Top 100. Ook al is het maar voor één week, want het Carnaval is weer voorbij. ‘Boom’ van Tiësto, Gucci Mane & Sevenn (derde week) en ‘Sex, Love & Water’ van Armin van Buuren feat. Conrad Sewell (tweede week) is dat vooralsnog niet gelukt. Een nieuwe kanshebber is ‘Nuh Ready Nuh Ready’ van Calvin Harris feat. PartyNextdoor.

Tot zover deze Hitflits. Later dit weekend melden we ons nog met een nieuwe Megaman.

zondag 11 februari 2018

Megaman bij week 6 – 10 februari 2018

Josylvio scoort met 30e notering zijn tweede #1-hit

En verder in deze Megaman:
-          Kendrick Lamar levert soundtrack voor Black Panther
-          countryzangeres maakt crossover naar popmuziek
-          Ali B: van knuffel Marokkaan tot Patser
-          Soundtrack Patser levert al zes hits op
-          DJ Dylvn leerde het dj-en bij Ronnie Flex

Al na één week moeten Beth Hart en Joe Bonamassa hun eerste plaats in de Album Top 100 inleveren. Dat doen ze bij de 37-jarige Justin Timberlake, die met Man In The Woods zijn eerste #1-album scoort. Daarover en zeven andere albums gaat het in een nieuwe editie van de Albumflitsen.

Volg ons op Twitter en je hoeft niets meer te missen.

Josylvio scoort met 30e notering zijn tweede #1-hit

#1 Josylvio: Catch Up
    *** hoogste eerste weeks ***

Zoals verwacht was het een kortstondig ‘Antwoord’ van Boef. Al na één week bovenaan zakt het nummer naar de vijfde plaats. Joost Theo Sylvio Yussef Abdelgalil Dowib, beter bekend als hiphopper Josylvio, neemt de plaats van Boef in met ‘Catch Up’, uitgebracht op zijn eigen label Hella Cash.

‘Catch Up’ is is voor Josylvio zijn tweede #1-hit. Eind september bereikte zijn ‘Ride Or Die’ ook al in één keer de eerste plaats. Toen voor één week, dus we zijn benieuwd hoelang ‘Catch Up’, ook nog eens zijn dertigste notering, het bovenaan volhoudt.

Kendrick Lamar levert soundtrack voor Black Panther

#41 the Weeknd & Kendrick Lamar: Pray For Me

Aanstaande woensdag gaat de film ‘Black Panther’ in première. De film is gebaseerd op de Marvel Comics, een serie stripverhalen. De Amerikaanse producer/rapper Kendrick Lamar werd gevraagd voor de soundtrack en levert een album met veertien door hem (mede) geschreven tracks af.

Bijdragen zijn er onder andere van Future, Vince Staples, James Blake en Khalid. Zelf is Kendrick Lamar te horen op vier tracks, waaronder ‘Pray For Me’ met the Weeknd (binnen op #41) en ‘All The Stars’ feat. SZA (#51 in januari, deze week op #57).

‘Black Panther’ is niet de eerste, maar al de achttiende film in de serie. ‘Pray For Me’ van the Weeknd & Kendrick Lamar is dan ook niet de eerste hit die deze serie oplevert. In 2016 scoorde de Amerikaanse band OneRepublic een hit met ‘Wherever I Go’ (#38), dat het themanummer was van de superheldenfilm ‘X Men: Apocalypse’, gebaseerd op personages in de Marvel stripboeken.

countryzangeres maakt crossover naar popmuziek

#49 Zedd / Maren Morris / Grey: The Middle

De Russisch-Duitse producer Zedd (links op de foto) en het Amerikaanse duo Grey (de broers Kyle en Michael Trewartha) werkten al eerder samen op ‘Starving’ met Hailee Steinfield (#11 in 2016). Daarnaast scoorde Zedd zeven andere hits waaronder ‘Break Free’ met Ariana Grande, dat voor beiden de grootste hit werd (#6 in 2014). Voor Maren Morris is ‘The Middle’ het debuut en dus stellen we Morris even aan je voor.
Maren Larae Morris (Nashville, Tennessee, 10 april 1990) is countryzangeres, componist en producer. Ze schreef nummers voor onder andere Tim McGraw en Kelly Clarkson. Sinds 2005 heeft Morris vier albums uitgebracht. De laatste is ‘Hero’ in 2016.

van country naar pop

Met ‘The Middle’, niet van haar hand, maak Morris de overstap van country naar pop. Een andere countryzangeres die dat een aantal jaren geleden ook deed, ene Taylor Swift, heeft de overstap geen windeieren opgeleverd. Integendeel. Sinds haar crossover heeft Taylor al meer verdiend dan tijdens haar countryperiode!

Ali B: van knuffel Marokkaan tot Patser

#70 Ali B, Lijpe & ISMO: Niet Verwacht

In de beginjaren (2003-2005) stond Ali B (Ali Bouali, Zaanstad, 16 oktober 1981) bekend als de knuffel Marokkaan. Een term waarmee hij destijds niet blij was. Hij probeerde er dan ook iets positiefs van te maken. Hij scoorde hits met onder andere Brace, Marco Borsato en zijn neefje Yes-R. Daarna volgden diverse samenwerkingen met Nederlandse rappers, waaronder Partysquad en Opposites. Vervolgens maakte Ali B een tv-serie ‘Rap Around the World’ en diverse theaterprogramma’s.

In 2011 bracht Ali het tv-programma ‘Ali B op Volle Toeren’, waarin Nederlandse rappers samenwerkten met nostalgische zangers en zangeressen als Lenny Kuhr, Boudewijn de Groot en Dennie Christiaan. Het programma bleek een groot succes en leverde Ali en de meewerkende artiesten diverse hits op.

manager

Sinds een aantal jaren is Ali B in het bedrijf SPEC, manager van diverse Nederlandse rappers, waaronder Mafe, Jack $hirak en Boef. In samenwerking met rappers scoort Ali B sinds 2016 de ene na de andere hit. en zonder dat wij het in de gaten hadden, is ‘Slow Down’ van Dimitri Vegas & Like Mike x Quintino feat. Boef, Ronnie Flex, Ali B & I Am Aisha, vorige week binnen op de vierde plaats, zijn veertigste notering! 'Niet Verwacht' met Lijpe & ISMO, binnen op #70, is dus zijn 41e notering.
Behalve muziek is Ali B nu ook succesvol op het witte doek, in de film ‘Patser’, geregisseerd door het Belgische regisseursduo Adil El Arbi en Bilall Fallah, eerder verantwoordelijk voor ‘Image’ (2014) en ‘Black’ (2015) en binnenkort voor ‘Bad Boys II’. ‘Patser’  vertelt het min of meer waargebeurde verhaal van vier Marokkaanse jongeren (of patsers) in Antwerpen die verwikkeld raken in een mislukte drugsdeal. De grootste patser blijkt Ali B te zijn. Laten we dat nou altijd al gedacht hebben …

soundtrack Patser levert al zes hits op

Schreven we vorige week dat de film ‘Patser’ al twee hits had opgeleverd. Deze week komt daar weer eentje bij. Bovendien bevat de soundtrack van ‘Patser’ (binnen op de twaalfde plaats van de Album Top 100) nog meer (gewezen) hits. Een overzicht:
-          Soufiane Eddyani feat. Ali B: Tranquille (#30 in December, deze week op #78)
-          Ronnie Flex: 4/5 (#2, deze week op #9)
-          Dimitri Vegas & Like Mike x Quintino feat. Boef, Ronnie Flex, Ali B & I Am Aisha: Slow Down (#2 deze week)
-          Ali B, Lijpe & ISMO: Niet Verwacht (nieuw op #70)

Onderstaande nummers hebben in de Single Top 100 gestaan:
-          Ali B & Mula B feat. Dopebwoy: Obesitas (#58 in december)
-          Glades, Mula B & Ali B feat. Lijpe: Paranoia (#77 in januari)
Wellicht dat deze nummers vanwege het succes van de film binnenkort op herhaling gaan.
Hoewel ‘Patsergedrag’ (#1 in oktober, deze week op #38) van Sevn Alias feat. Lil’ Kleine & Boef niet op de soundtrack van ‘Patser’ staat, komt het nummer wel voor in de film, wist blogger Beliebtesten Youtube Musik ons te melden, waarvoor dank.

DJ Dylvn leerde het dj-en bij Ronnie Flex

#29 DJ Dylvn feat. Ronnie Flex & Jonna Fraser: Mijn Best

Doordat DJ Monica Geuze een paar jaar geleden bij Ronnie Flex vertrok, kwam er een plek vrij, die DJ Dylvn (=  Dylan, 23 uit Rotterdam) mocht opvullen. De shows met Flex leidden tot meer aanvragen als club en festival dj. Ook stond hij op Lowlands.
In augustus 2017 tekende Dylvn een contract bij Top Notch en was daarmee de allereerste dj op het label. Binnenkort verschijnt zijn eerste EP Chase, waaraan onder anderen Lil’ Kleine, Ronnie Flex (wie anders) en Jonna Fraser meewerkten. Wat de EP betreft, heeft Dylvn alle vertrouwen: “Mijn EP heeft de potentie om helemaal goud te gaan.” Daarna heeft hij er nog drie liggen.

de andere hiphophits van deze week zijn:

#20 $Shirak feat. SBMG: Beng
#43 Jayh feat. Dopebwoy, Jonna Fraser & Zefanio: Fluister
#77 Migos: Stir Fry
#87 Sjaak & Sidney Samsoon feat. 3Robi: Boss Like That

Albumflitsen bij week 6 - 10 februari 2018

Naast de nieuwe #1, Man In The Woods van Justin Timberlake, kwamen er afgelopen vrijdag nog zeven andere albums de Album Top 100 binnen (zie de Hitflits). De verhalen daarachter krijg je nu in een nieuwe editie van de Albumflitsen.

#12 Original Soundtrack: Patser
Sinds een week draait de Belgisch-Nederlandse film ‘Patser’ in de Nederlandse bioscopen. Naast de film lopen mensen ook warm voor de soudtrack, met twaalf nummers. Zes daarvan werden al een hit (zie onder singles).

#23 Simple Minds: Walk Between Worlds
Volgende week maandag, 19 februari, staat de Schotse band Simple Minds in de grote zaal van Paradiso en kan je zelf oordelen of de band die in de jaren ’80 miljoenen platen verkocht, er nog steeds toe doet. Volgens recensenten brengt Walk Between Worlds, het achttiende studioalbum, van zanger Jim Kerr en gitarist/toetsenist Charlie Burchill, nog weinig nieuws.

#54 Rhye: Blood
Op Woman, het eerste album van Rhye uit 2013, maakte de Deen Robin Hannibal nog deel uit van Rhye. Sinds 2017 bestaat Rhye nog alleen uit de Canadees Michael Milosh

#61 Rich Brian: Amen
“I’m not really calling it an album. I’m calling it a project. Just because I first started it a year ago, and the plan was to come out with a five song EP. That’s been my mindset. That was the first half of the process of making this project.” Aldus de Brian Imanuel (Jakarta, Indonesië, 2 september 1999) over zijn tweede album Amen, dat we dus geen album mogen noemen. Bij ons weten is Brian de eerste Indonesische rapper die bij on seen notering krijgt in de albumlijst. Zo niet, meldt het ons!

#76 Clean Pete: Afblijven
Na Al Zeg Ik Het Zelf (#19 in 2014) kwam Clean Pete al het jaar daarop met de opvolger Aan Het Licht (#82 in 2015). Voor Afblijven nam de tweeling Loes en Renée Wijnhoven uit het Brabantse Sambeek, de tijd. 
Ze breidden hun band uit met Kees Schraper (drumde bij Tim Kol en tegenwoordig bij Jett Rebel en is specialist in alles wat 60’s is) en Sam van Hoogstraten (ex-gitarist van Echo Movis en momenteel lid van de band San Dollar).

#89 Roxy Music: Roxy Music
Stel dat de Britse muzikant Bryan Ferry, wel de opvolger van Greg Lake was geworden als zanger van Kim Crimson, had Roxy Music dan wel bestaan? We zulen het nooit weten. Maar doordat de leden van King Crimson de stem van Ferry niet passend vonden bij de muziek van hun band, liep het anders af. Vervolgens hielpen ze Roxy Music aan een platencontract en deed Peter Sinfield, toetsenist en mede-oprichter van King Crimson, de productie van Roxy Music, het eerste album, dat op 16 juni 1972 het levenslicht zag.
Het album Roxy Music was opgedragen aan Suzie, een drummer die ooit auditie deed voor de band. Bryan Ferry liet zich graag in met mooie dames, wellicht dat hij daarom voor alle acht  albums van Roxy Music vrouwen koos. Het fototmodel Kari-Ann Muller, die daar 20 Britse pond voor kreeg, was de eerste. Beter verging het haar na haar huwelijk in 1981 met Chris Jagger, broer van Mick Jagger, zanger van the Rolling Stones.

Aanvankelijk ontbrak op de Europese persing het nummer ‘Virginia Plain’. Maar toen dat nummer via de Amerikaanse persing in Europa op single verscheen, scoorde de band daar hun eerste hit mee (#18 in 1972). In 1999 verscheen het album voor het eerst op cd en mét ‘Virginia Plain’. De versie anno 2018 omvat twee cd’s, waaronder optredens uit 1972, opgenomen voor de BBC.

#96 Ruben Hein: Groundwork Rising
Vooralsnog leiden de lovende recensies nog niet tot een hoge notering voor Groundwork Rising, het derde studioalbum van Ruben Hein. Het album komt slechts binnen op de 96e plaats. Wellicht komt het doordat Hein, die in 2010 de hit ‘Elephants’ scoorde (#33) op het album teruggaat naar waar het voor hem begon, een piano en zijn stem. Afgelopen zaterdag overleefde Hein opnieuw een ronde van ‘Wie Is De Mol’. Met 22% maakt hij volgens een peiling de op één na meeste kans om de Mol te zijn. Hij heeft nog vier concurrenten.