vrijdag 8 juli 2016

Hitflits: Hazes-fans lopen (nog) niet warm voor nieuw nummer

In het halfjaaroverzicht heb je kunnen lezen, dat ‘One Dance’ van Drake feat. Wizkid & Kyla tot de tien meest gedownloade, maar vooral gestreamde nummers van 2016 behoort .Bij de Britten hoort het nummer zelfs al bij de beste twee! Daar stond het nummer vorige week al twaalf weken bovenaan en met slechts 58.851stuks (waarvan 45.357 streams) plakt het daar weer een weekje aan vast.
Sinds ‘One Dance’ de eerste plaats bereikte in onze hitparade, lopen we een week achter op de Britse hitlijst. Dat blijft deze week ook zo, en dus staat ‘One Dance’ voor de twaalfde week bovenaan de Single Top 100. Een aantal dat niet meer is voorgekomen sinds ‘Blijf Bij Mij (Dit Zijn Voor Mij De Allermooiste Uren)’ van André Hazes & Gerard Joling in 2007.

SINGLE TOP 5

1. (1)   Drake feat. Wizkid & Kyla: One Dance (twaalfde week)
2. (2)   Justin Timberlake : Can’t Stop The Feeling
3. (3)   Kungs vs. Cookin’ On 3 Burners: This Girl
4. (9)   Deorro feat. Elvis Crespo: Bailar
5. (4)   Calvin Harris feat. Rihanna: This Is What You Came For

Hazes fans laten het (nog) afweten

En er zit nog meer in voor ‘One Dance’, want de verwachte hausse van ‘Op De Schoorsteen Staat Een Foto’, een verdwenen nummer van wijlen André Hazes, blijft uit. Het blijkt dat zijn fans het nummer (dat Hazes zelf afwees omdat hij een andere kant op wilde), niet onder de indruk zijn van het nummer. Wellicht verandert dat, als het eind juli op vinyl uitkomt. Voorlopig komt het nummer niet verder dan een 117e plaats in de Bubbling Under, de  wachtkamer van de Single Top 100.

De snelste stijger deze week, de topsprinter, is ‘Millionaire’ van Cash Cash / Digital Farm Animals feat. Nelly, dat in de tweede week gaat van de 88e naar de 55e plaats.

Aanstaande zondag wordt in Stade de France in het bijzijn van de president van Frankrijk de finale van het EK 2016 gespeeld tussen Frankrijk en Portugal. Twee dagen voor de finale, zakt ‘This One’s For You’, het officiële UEFA-lied, door David Guetta feat. Zara Larsson naar de zevende plaats. De hoogste plaats (tot nu toe) was de zesde, twee weken achtereen. Wellicht dat het nummer volgende week nog een heropleving beleeft.

En dan hebben we hier nog de eerste weeks noteringen:
#74 Joel Adams: Please Don’t Go
#81 Sam Feldt x Lucas & Steve Wulf: Summer On You
#84 Tiësto feat. John Legend: Summer Nights
#85 Janieck: Feel The Love (Sam Feldt edit)
#86 Mafe feat. Boef: Niet Van Mij Alleen
#91 Pitbull feat. Enrique Iglesias: Messin’ Around
#93 Stef Ekkel & René Karst: Liever Te Dik In De Kist …

ALBUMS

We geven het toe: de prolongatie van de #1, A Head Full Of Dreams van Coldplay, hadden we niet verwacht. Als gevolg van twee uitverkochte concerten in de Amsterdam ArenA en een optreden op Glastonbury, pakte het album vorige week in de 30e week de eerste plaats. We zijn bijna twee weken verder en dan is het effect hiervan wel uitgewerkt. Dachten we! Maar we hadden buiten de Coldplay-fans gerekend, want die zorgen er voor dat het album ook deze week bovenaan de Album Top 100 staat!

TOP 5

1. (1)   Coldplay: A Head Full Of Dreams (tweede week op #1)
2. (2)   Broederliefde: Hard Work Pays Off 2
3. (4)   Red Hot Chili Peppers: The Getaway
4. (3)   Adele: 25
5. (7)   Drake: Views

De hoogste eerste weeks komen we pas boven de 20 tegen. Hier volgen ze allemaal:
#21 Blink-182: California, eerste album in vijf jaar en eerste #1 in de Britse albumlijst
#32 Rico & Sticks: #Opgezwolletotnu
#33 Maxwell: BlACKsummer’s Night
#35 Roy Orbison: Collected
#39 Eric Clapton and Guests: Crossroads Revisited – Selections From The Crossroads Guitar Festivals
#66 Opgezwolle: Vloeistof [2016] Limited LP
#70 Fates Warning: Theories Of Flight
#75 Anbu: Het Zonnige Zuiden

Naast de EK-finale na een warme zondag met temperaturen boven de 25 graden, is er dit weekend natuurlijk ook het North Sea Jazz festival in Rotterdam (het hele weekend op NPO Radio 2 + NPO 3). Het effect van de optredens op de albumlijsten zien we aanstaande vrijdag in een nieuwe Hitflits. Maar eerst volgt er dit weekend een nieuwe Megaman. Wijzen we je nog even op ons onofficiële halfjaaroverzicht dat door het vakblad Entertainment Business is overgenomen op hun site. En daar zijn we best trots op!

woensdag 6 juli 2016

Megaman bij week 27 – 2 juli 2016: halfjaaroverzichten (incl. Britse cijfers)

Het eerste kwartaal werd aangevoerd door ‘Love Yourself’ van Justin Bieber (singles) en 25 van Adele (albums). Is dat na het tweede kwartaal nog zo, of nemen anderen het stokje van Bieber en Adele over? Nog even en je weet het!

Voor dit halfjaaroverzicht zijn alle single en albumlijsten, die de weergave zijn van downloads, streams en fysieke albums (en een paar verdwaalde cd-singles), vanaf week 2 t/m week 27 gebruikt. Waarom vanaf week 2 en tot en met week 27? Week 2 (9 januari) behelst precies de data vanaf 1 januari 2016, week 27 (2 juli) tot en met 30 juni en dus hebben we precies een half jaar!

niet officieel

Bij gebrek aan officiële cijfers maken we weer gebruik van rekenmethodes ontwikkeld door Gerrit Schotman voor de albums en Rudy van Vliet voor de singles. Beiden statistici nemen de percentages die wekelijks bij singles en albums worden vermeld, als basis voor hun berekeningen. Hun overzichten benaderen de werkelijkheid heel dicht. Dat bleek al uit eerdere tussentijdse overzichten. Mannen, hartelijk dank voor jullie overzichten!

SINGLES, met tussen haakjes de positie uit het 1e kwartaal en achteraan het relatieve percentage over het eerste halfjaar ten opzichte van de #1

#1 (3)   Mike Posner: I Took A Pill In Ibiza (Seeb remix) (100)
#2 (2)   Major Lazer feat. Nyla & Fuse ODG: Light It Up (remix) (86)
#3 (6)   Alan Walker: Faded (80)
#4 (1)   Justin Bieber: Love Yourself (79)
#5 (7)   Jonas Blue feat. Dakota: Fast Car (77)
#6 (5)   Lukas Graham: 7 Years (74)
#7 (4)   Justin Bieber: Sorry (68)
#8 NW Drake feat. Wizkid & Kyla: One Dance (68)
#9 (10) Matt Simons: Catch & Release (Deepend remix) (66)
#10 NW Rihanna feat. Drake: Work (60)

Verdwenen uit de top 10 zijn:
#15 (8)   Shawn Mendes: Stitches
#18 (9)   Justin Bieber: What Do You Mean?

Hoewel Justin Bieber nog met twee nummers bij de bovenste tien staat (in het eerste kwartaal waren dat er drie), heeft hij flink moeten inleveren. ‘Love Yourself’ is niet langer de #1, maar zakt drie plaatsen. Ook ‘Sorry’ levert drie plaatsen in en komt uit op een zevende plek. In dit tempo blijft er aan het einde van het jaar nog één Bieber-track over in de top 10.

De nieuwe #1 en wellicht ook die voor heel 2016, is Mike Posner met ‘I Took A Pill In Ibiza (Seeb remix)’. Posner, derde in het eerste kwartaal, walst over ‘Light It Up (remix)’ van  Major Lazer feat. Nyla & Fuse ODG heen, dat in het eerste kwartaal al op de tweede plaats stond en daar blijft staan. Relatief gezien moet ‘Light It Up (remix)’ flink in leveren: van 94% naar 86%.

Van de twee nieuwe noteringen bij de bovenste tien, maakt ‘One Dance’ van Drake feat. Wizkid & Kyla de grootste kans om in de top 3 te belanden. Met elf weken is ‘One Dance’ nu al het nummer dat het meeste aantal weken op de eerste plaats staat.

Net als over het eerste kwartaal staat er geen Nederlandse productie bij de bovenste tien. Nou ja, eentje dan, de remix die Falco van den Aker en Bob van Ratingen als Deepend maakten van ‘Catch & Release’ van Matt Simons, op #9. De eerste volledige Nederlandse productie staat pas op de 22e plaats: ‘Niet Omdat Het Moet’ van Lil Kleine & Ronnie Flex. Het nummer zakt, maar houdt een relatief aandeel van bijna 43%.

ALBUMS, met tussen haakjes de positie uit het 1e kwartaal en achteraan het relatieve percentage over het eerste halfjaar ten opzichte van de #1

#1 (1)  Adele: 25 (100)
#2 (4)  Lil Kleine: WOP! (94) NL
#3 (3)  Justin Bieber: Purpose (88)
#4 (2)  David Bowie: Blackstar (81)
#5 (6)  Coldplay: A Head Full Of Dreams (54)
#6 NW Broederliefde: Hard Work Pays Off 2 (49) NL
#7 NW Beyoncé: Lemonade (40)
#8 (5)  K3: 10.000 Luchtballonnen (37)
#9 (8)  Anouk: Queen For A Day (34) NL
#10 (7) Marco Borsato: Evenwicht (32) NL

Verdwenen uit de top 10 zijn:
#12 (9)   Claudia de Breij: Alles Is Goed (27) NL
#13 (10) Kensington: Rivals (27) NL

25 van Adele voert ook het tweede kwartaal aan. Dat is echter niet te danken aan de streams die er sinds week 27 bij zijn gekomen. Voor week 27 was haar album 25 alleen beschikbaar als download of fysiek album. Die aantallen zijn echter voldoende om het bovenaan te laten eindigen. Nu het ook gestreamd kan worden, zal dat de levensduur van het album ten goede komen.

Maar of het genoeg zal zijn om WOP! van Lil’ Kleine voor te blijven? In april, bij het overzicht over het eerste kwartaal, stond WOP! nog maar zeven weken genoteerd, waarvan zes weken op de eerste plaats. Die zeven weken leverde het album al een vierde plaats op met een relatief aandeel van 76%.
Een kwartaal later staat WOP! op de tweede plaats en is nog maar 6% van 25 van Adele verwijderd. In week 27 is het verschil tussen beide albums #3 (50%) voor WOP!, #16 (12%), absoluut meer dan 1.000 stuks. Dus het kan nog alle kanten op. Maar de kans dat er dit jaar nog een album komt dat 25 of WOP! zal overstijgen, achten wij niet groot.

Nederlands product in de lift

Vier Nederlandse producties staan er bij de bovenste tien, dat is er eentje minder dan over het eerste kwartaal. Als we kijken naar de eerste honderd over het eerste halfjaar, komen we uit op 46 stuks. Als we dit volhouden tot het einde van het jaar, dan wordt 2016 een goed jaar, want 2015 eindigde met slechts 42 Nederlandse producties.

Tot zover het eerste halfjaar van 2016. Vanwege de vakantie vinden er zowel in juli als augustus geen grote releases plaats. Ook liggen de aantallen streams en fysieke albums stukken lager dan in andere delen van het jaar. Dus het derde kwartaal zal er niet zoveel veranderen. Mocht dat wel zo zijn, dan melden we ons uiteraard. En anders, eind december bij de Jaarflits met de officiële jaarcijfers!

Groot-Brittannië

De cijfers van Nederland zijn niet officieel, die uit Groot-Brittannië wel. Hier volgen de halfjaarcijfers volgens de OCC, de instantie die daar de lijsten samenstelt. Waar een single of album al bij de bovenste tien stond in het eerste kwartaal, vermelden we dat. Tussen haakjes staan de verkoopaantallen, voor zover die bekend zijn gemaakt.

SINGLES (incl. streams)

#1 (1)  LUKAS GRAHAM: 7 YEARS (1.258.000)
#2        DRAKE FEAT. WIZKID & KYLA: ONE DANCE (1.142.000)
#3 (9)  MIKE POSNER: I TOOK A PILL IN IBIZA (SEEB REMIX) (1.058.000)
#4 (4)  RIHANNA FT DRAKE: WORK (925.400)
#5 (2)  JUSTIN BIEBER: LOVE YOURSELF (925.000)
#6        SIA: CHEAP THRILLS (917.000)
#7 (3)  SHAWN MENDES: STITCHES
#8 (5)  JONAS BLUE & DAKOTA: FAST CAR
#9 (8)  ZARA LARSSON: LUSH LIFE
#10(6) JUSTIN BIEBER: SORRY

‘7 Years’ houdt nog stand, maar het verschil met ‘One Dance’ is klein. Het zal slechts een paar weken duren en ‘7 Years’ is de eerste plaats over 2016 kwijt. Aan de verkopen te zien (zie volgende overzicht), moet ‘One Dance’ het niet van de verkopen hebben, maar vooral (net als bij ons overigens en ook wereldwijd) van de streams (zie derde staatje).

SINGLES (alleen verkopen, fysiek en digitaal)

#1 (1)  LUKAS GRAHAM: 7 YEARS (582.000)
#2 (7)  MIKE POSNER: I TOOK A PILL IN IBIZA (SEEB REMIX)
#3        DRAKE FEAT. WIZKID & KYLA: ONE DANCE
#4        SIA: CHEAP THRILLS
#5 (5)  RIHANNA FT DRAKE: WORK
#6 (2)  SHAWN MENDES: STITCHES (649.000)
#7 (4)  JUSTIN BIEBER: LOVE YOURSELF (668.000)
#8        JUSTIN TIMBERLAKE: CAN’T STOP THE FEELING
#9 (9)  ZARA LARSSON: LUSH LIFE
#10      CALVIN HARRIS FEAT. RIHANNA: THIS IS WHAT YOU CAME FOR

SINGLES (alleen streams), aantallen in miljoenen

#1        DRAKE FEAT. WIZKID & KYLA: ONE DANCE (74,8)
#2 (1)  LUKAS GRAHAM: 7 YEARS (67,6)
#3        MIKE POSNER: I TOOK A PILL IN IBIZA (SEEB REMIX)
#4 (5)  RIHANNA FT DRAKE: WORK
#5 (1)  JUSTIN BIEBER: LOVE YOURSELF
#6 (10) ZARA LARSSON: LUSH LIFE
#7        SIA: CHEAP THRILLS
#8 (4)  SHAWN MENDES: STITCHES
#9 (7)  JONAS BLUE & DAKOTA: FAST CAR
#10(3) JUSTIN BIEBER: SORRY

ALBUMS (incl. streams)

#1 (1)  ADELE: 25 (523.000, waarvan 3412 streams)
#2 (2)  DAVID BOWIE: BLACKSTAR (363.000)
#3 (3)  JUSTIN BIEBER: PURPOSE (353.000)
#4 (6)  COLDPLAY: A HEAD FULL OF DREAMS (287.000)
#5 (4)  DAVID BOWIE: BEST OF BOWIE (285.000)
#6 (5)  JESS GLYNNE: I CRY WHEN I LAUGH
#7        BEYONCÉ: LEMONADE
#8        DRAKE: VIEWS
#9 (9)  LITTLE MIX: GET WEIRD
#10 (8) JAMES BAY: CHAOS AND THE CALM

ALBUMS (alleen verkopen, fysiek en digitaal)

#1 (1)  ADELE: 25 (520.000)
#2 (2)  DAVID BOWIE: BLACKSTAR
#3 (3)  DAVID BOWIE: BEST OF BOWIE
#4 (5)  COLDPLAY: A HEAD FULL OF DREAMS
#5        BEYONCÉ: LEMONADE
#6 (4)  JUSTIN BIEBER: PURPOSE
#7 (7)  JESS GLYNNE: I CRY WHEN I LAUGH
#8 (6)  ELVIS PRESLEY: IF I CAN DREAM
#9 (9)  LITTLE MIX: GET WEIRD
#10 (8) JAMES BAY: CHAOS AND THE CALM

ALBUMS (alleen streams)

#1 (1)  JUSTIN BIEBER: PURPOSE (136 miljoen)
#2        DRAKE: VIEWS
#3 (2)  ED SHEERAN: X
#4 (3)  JESS GLYNNE: I CRY WHEN I LAUGH
#5 (5)  RIHANNA: ANTI
#6 (4)  the WEEKND: BEAUTY BEHIND THE MADNESS
#7 (7)  YEARS & YEARS: COMMUNION
#8 (6)  ONE DIRECTION: MADE IN THE AM
#8        DAVID BOWIE: BEST OF BOWIE
#9 (10) COLDPLAY: A HEAD FULL OF DREAMS
#10      SAM SMITH: IN THE LONELY HOUR

25 van Adele kan nog maar een week worden gestreamd, hetgeen 3412 keer is gedaan, en dat zijn er te weinig voor een notering bij de eerste tien!

zondag 3 juli 2016

Megaman bij week 27– 2 juli 2016

‘One Dance’ bij de 10 langst genoteerde #1-hits

En verder in deze Megaman:
-          fans helpen Coldplay alsnog aan hit
-          Jonas Blue komt eigen nummer
-          Nelly schrijft eigen rap voor ‘Millionaire’
-          MØ stopt nog lang niet met zingen

Twee concerten waren voldoende om het album alsnog op #1 te krijgen. Welke? Je leest het in de Hitflits en de albumflitsen.

Het aangekondigde halfjaaroverzicht heeft enige vertraging opgelopen, maar hopen we later deze week aan je te kunnen presenteren.

Volg ons op Twitter en je hoeft niets meer te missen.

‘One Dance’ hoort nu bij de 10 langst genoteerde #1-hits

#1 Drake feat. Wizkid & Kyla: One Dance
     *** elfde week op #1 ***

Op 16 april 2016 steeg ‘One Dance’ van Drake feat. Wizkid & Kyla naar de eerste plaats van de Britse hitparade. Een week later volgde de Nederlandse Single Top 100 en voerde het nummer ook wereldwijd de lijsten aan. We zijn elf weken (de Britten: 12) verder en … er is niets veranderd. Nou ja, de aantallen die wekelijks gestreamd worden zijn minder, maar zijn nog altijd voldoende voor een eerste plaats.

De voorlaatste keer dat een nummer elf weken bovenaan de Single Top 100 stond, was op 21 september 2013: ‘Wake Me Up!’ van Avicii feat. Aloe Blacc. Alleen die elf weken waren niet in één keer behaald, maar in drie sessies.

Voor een nummer dat het wel in één keer lukte, moeten we verder terug in de tijd. Op 22 juli 2006 ging ‘Rood’ van Marco Borsato zijn elfde en laatste week in aan kop van de singlelijst. Daarvoor lukten het zes acts met een nummer, waaronder Borsato al eerder. Het meeste aantal weken, zowel in één keer als totaal, is nog altijd vijftien, voor ‘Que Si, Que No’ van Jody Bernal in 2000. Hier volgt het overzicht van alle nummers die langer dan 10 weken op #1 stonden/staan:

#
act
titel
naar #1
wkn
1
Jody Bernal
Que Si, Que No
8 jul 2000
15
2
Marco Borsato
Dromen Zijn Bedrog
24 sep 1994
13
3
Bryan Adams
(Everything I Do) I Do It For You
4 aug 1991
12

André Hazes &
Gerard Joling
Blijf Bij Mij (Dit Zijn Voor Mij De Allermooiste Uren)
19 mei 2007
12
5
Boney M.
Rivers Of Babylon
22 apr 1978
11

Celine Dion
My Heart Will Go On
21 feb 1998
11

O-zone
Dragostea Din Tei
10 jul 2004
11

Marco Borsato
Rood
13 mei 2006
11

Avicii
Wake Me Up!
31 aug 2013
11
10
Drake feat. Wizkid & Kyla
One Dance
23 apr 2016
11

Volgende week dus top 5 voor ‘One Dance’ en dan nog slechts drie weken om het record van Jody Bernal te evenaren. De kans dat ‘Op De Schoorsteen Staat Een Foto’, een nieuw nummer van André Hazes dat zal voorkomen, is klein. Na twee dagen is het nummer nog geen 80.000 keer  gestreamd en voor een #1-positie heb je toch echt meer nodig! Pas eind juli verschijnt het nummer ook op vinyl. Tot die tijd heeft ‘One Dance’ vrij spel!

fans helpen Coldplay alsnog aan hit

#65 Coldplay: Up&Up         *** hoogste eerste weeks ***

Voor de oorspronkelijk versie, 6:45 minuten, van ‘Up&Up’ van Coldplay, moet je zijn op het album A Head Full Of Dreams, dat in december verscheen. Maar dat is veel te lang voor de radio en dus werd er een zogenaamde radio edit van gemaakt, die 3:58 minuten duurt. De videoclip van 4:10 minuten, is al meer dan 40 miljoen keer aangeklikt.

met dank aan de fans

Up&Up’ is al een tijdje uit, maar miste telkens een notering. Dat het nummer nu wel binnenkomt, dankt de Britse band aan hun Nederlandse fans. Vorige week stond Coldplay twee avonden in de Amsterdam ArenA en lieten ze een zeer tevreden publiek achter. Diegenen die het album nog niet in huis hadden, downloaden en/of streamden het massaal.
Daarmee zorgen zij er voor dat het album deze week alsnog de eerste plaats bereikt, in de dertigste week (zie de Hitflits). Niet alleen het album profiteert van de concerten, ook vier tracks van het album, waaronder Up&Up’, hun 32e notering.

Op Up&Up’ doen een aantal grootheden uit de popmuziek mee. Op gitaar Noel Gallagher en in het koortje hoor je Beyoncé, die ook al meezong op ‘Hymn For The Weekend’. Minder voor de hand wellicht, maar ook een grootheid, is de Amerikaanse zangeres Merry Clayton. Zij werd bekend door haar zang op ‘Gimme Shelter’ van the Rolling Stones.

zo vader zo zoon

Daarnaast speelt ene Moses Martin op tamboerijn. Hij was ook al te horen op twee eerdere albums van Coldplay. Niet vreemd als je vader Chris Martin heet, toch? En tenslotte horen we in het koortje van ‘Up&Up’, nog de Britse actrice Annabelle Wallis (‘Jane Seymour in ‘The Tudors’).

Naast ‘Up&Up’ scoort Coldplay deze week ook nog met de volgende nummers:
#24 (41) Hymn For The Weekend feat. Beyoncé
#61 Adventure Of A Lifetime (#11 in 2015)
#99 A Head Full Of Dreams (#60 in 2015)

Jonas Blue komt nu met eigen nummer

#77 Jonas Blue feat. JP Cooper: Perfect Strangers

Zo’n grote hit als ‘Fast Car’ (drie weken op de derde plaats in maart en april), zal ‘Perfect Strangers’ niet worden. in tegenstelling tot ‘Fast Car’ dat een cover is (van Tracy Chapman), is ‘Perfect Strangers’ een eigen nummer van de Britse Guy James Robin, ofwel dj/producer Jonas Blue. Op ‘Fast Car’ werden de vokalen verzorgd door de Britse Sophie Elton alias Dakota, op ‘Perfect Strangers’ komt een oude bekende langs: JP Cooper.

JP Cooper kennen we nog van ‘The Artist Inside’ (#26 in 2012), met Don Diablo. Dat nummer was destijds een eerbetoon aan Leo, de vader van Don Diablo, die overleed aan nierkanker.

JP Cooper, voluit John Paul Cooper is geboren op 1 november 1983 in Middleton, Noord Manchester. Zijn moeder overleed toen hij elf maanden was, waarna hij werd opgevoed door zijn vader en zijn zusters, die allen op een bepaalde manier artistiek zijn, hetzij met muziek of kunst.

gospel

Op jonge leeftijd werd JP Cooper verliefd … op muziek, een liefde die hij nooit meer heeft verlaten. Zijn stem wordt vaak vergeleken met die van een gospelzanger en dat is niet zo vreemd, want hij heeft gezongen bij The Manchester Sing Out Choir, hét gospelkoor uit Manchester. Na een aantal EP’s brengt de student lichamelijke opvoeding, later dit jaar zijn debuutalbum uit, waarvan ‘Party’ al op single is uitgekomen. Als ‘Perfect Strangers’ internationaal aanslaat, kan dat de release van zijn album alleen maar ten goede komen.

Nelly schrijft eigen rap voor ‘Millionaire’

#88 Cash Cash / Digital Farm Animals feat. Nelly: Millionaire

Cash Cash, afkomstig uit Roseland, New Jersey, heette in 2002 nog the Consequence. In 2007 moest het viertal een andere naam kiezen, omdat een Amerikaanse hiphopgroep al zo heette en met gerechtelijke stappen dreigde. Als reactie daarop werd de naam the Consequence veranderd in Cash Cash, als knipoog dus.
Sinds 2010 is Cash Cash nog een drietal, bestaande uit Jean Paul Makhlouf (zanger), Alex Luke Makhlouf (synthesizer, keyboards, achtergrond zang) en Sam Frisch (gitaar, achtergrond zang). Sam en Jean begonnen destijds de band, samen met hun vriend, bassist Jeff Sayers. In 2012 scoorde Cash Cash een hit met ‘Michael Jackson (The Beat Goes On)’, dat een eerbetoon was aan the King of Pop. Het nummer stond een kwartaal genoteerd, met als hoogste plaats een 25e.

‘Millionaire’ is afkomstig van Blood, Sweat & 3 Years, het vierde album van Cash Cash, waaraan onder andere Bebe Rexha, Busta Rhymes en Christina Perri meewerkten. Maar ook de Brit Nicholas James Gale, ofwel Digital Farm Animals. Onder die naam schreef hij mee aan ‘No Money’ van Galantis, deze week op #8. Daarnaast werkte hij onder andere met de Belgische Netsky.

must be the money

Naast Digital Farm Animals krijgt nog een persoon een credit op ‘Millionaire’, rapper Nelly. In 2001 scoorde Nelly een top 6-hit met ‘Ride With Me’ feat. City Spud. Daarin zit de regel ‘hey, it must be the money’. Die regel komt gedeeltelijk terug in ‘Millionaire’, maar dan gezongen door Cash Cash zelf. Nelly schreef en rapt een eigen tekst. De opnamen duurden tot 5 uur in de ochtend.

MØ stopt nog lang niet met zingen

#97 MØ: Final Song

Het heeft even geduurd, maar ‘Final Song’ van MØ is eindelijk binnen, ook al is het maar net. Maar dat is slechts schijn, want het nummer wint aan bekendheid en met de verkiezing de komende week tot 3FM Megahit, zit er zeker meer in.

MØ, ofwel de Deense Karen Marie Ørsted Andersen, is al veel meer gewend. Zij is de zangeres op ‘Lean On’ van Major Lazer & DJ Snake (#1 in 2015). Pas na 66 weken, nog maar drie weken geleden, verliet het nummer de Single  Top 100.

MØ stopt nog lang niet met zingen

Hoewel de titel, ‘Final Song’ anders doet vermoeden, blijft nog wel even zingen. ‘Final Song’ gaat over het vinden van je innerlijke krachten. Ontdek wat je graag doet, en dóe het. Dit najaar verschijnt de opvolger van haar album No Mythologies to Follow uit 2014. Op het nieuwe album werkt ze met meerdere producers, waaronder MNEK en Diplo. Op donderdag 11 augustus staat ze op het Sziget-festival in Boedapest, Hongarije. Twee dagen later mag MØ 28 kaarsjes uitblazen, want is ze jarig!