woensdag 24 december 2014

Oudjaarflits : Gary Fomdeck (Gerard Ekdom) scoort voor Serious Request kerst #1; kerstalbum Nick & Simon alsnog naar #1

Al na twee dagen (zaterdag+zondag) waren er van ‘I’ll be there this christmas’ van Gary Fomdeck genoeg gedownload én gestreamd om de eerste plaats te pakken in de voorlopige singlelijst. De twee resterende dagen hebben de voorsprong op 'Thinking out loud' van Ed Sheeran alleen maar vergroot tot meer dan een kwart, waarmee ‘I’ll be there this christmas’ van Gary Fomdeck de allerlaatste #1 van 2014 is.

grap

Achter Gary Fomdeck zit 3FM dj Gerard Ekdom, Gary = Gerard, Fomdeck = FF Ekdom, titel van zijn dagelijkse radioprogramma. In november dook Gerard de studio in voor het opnemen van een kerstsingle, waarmee een langgekoesterde wens van hem uitkwam. Buiten Pieter Kok, producer van ‘Effe Ekdom’, producer Arno Krabman en de groep Sunday Sun, wist niemand hiervan
Om het allemaal zo geloofwaardig mogelijk over te laten komen, werd een website ontwikkeld, kwam er een pagina op Facebook en een eigen Twitter-account van deze ‘Amerikaanse’ artiest die naar Nederland was gekomen om met Nederlandse muzikanten een kerstnummer op te nemen.

Op 3 december kwam het nummer beschikbaar als download én stream. Diverse radiomakers van NPO Radio 2, 3FM en lokale radiostations draaiden het nummer, waar Gary via de sociale media op reageerde. Ze tuinden er allemaal in, en wisten toen nog niet dat Gerard er achter zat.

bekendmaking

Pas zaterdagmiddag maakte Gerard zich bekend tijdens een telefonisch interview dat ‘Gary Fomdeck’ had met dj’s Domien Verschuren en Coen Swijnenberg. Zii verblijven, net als Gerard, in het Glazen Huis in Haarlem voor 3FM Serious Request.

3FM Serious Request

Het nieuws rond de grap van Gerard verspreidde zich zeer snel en binnen korte tijd stond ‘I’ll be there this christmas’ van Gary Fomdeck, waarvan de opbrengst naar Serious Request gaat, bovenaan de iTuneslijst. Nu zegt dat niet zoveel, want #1 sta je al met een paar honderd downloads. De aantallen van ‘I’ll be there this christmas’ kwamen echter ver boven de 1000 uit, en dat is veel op één dag! De aantallen bleven stijgen, doordat Gerard er een actie aan verbond: als het nummer meer dan € 25000,-- zou opbrengen, zingt hij het live in het Glazen Huis.

meest aangevraagd

Maandagmiddag was die grens bereikt en dinsdagmorgen zong hij het nummer live in het Glazen Huis. Het nummer had toen geen € 25000,-- maar al € 46.839,-- opgebracht! Daarmee stopten de aanvragen en de downloads echter niet, waardoor ‘I’ll be there this christmas’ van Gary Fomdeck al sinds zondag het meest aangevraagde liedje is.

Living doll

Als Gerard Ekdom in het huis verblijft, dan playbackt hij altijd ‘Living doll’ van Cliff Richard & the Young Ones. Dat wil zeggen als het nummer genoeg heeft opgebracht. De opbrengst die  ‘Living doll’ in het verleden haalde, zo’n  € 5000,--, valt in het niet bij de opbrengst van ‘I’ll be there this christmas’ van Gary Fomdeck, bijna tien keer zoveel!

Anthem

Hoewel de #1 van de Top Serious Request 2014 pas op oudjaar bekend wordt, moet het wel raar lopen wil ‘I’ll be there this christmas’ niet het meest gevraagde liedje zijn van deze editie van 3FM Serious Request. Dat wordt dan de eerste keer dat het populairste liedje niet het anthem van de dj’s is (het nummer dat hen door de moeilijke momenten helpt), maar een ander nummer. Het anthem van Gerard, Domien en Coen is ‘Runaway (U&I)’ van Galantis, dat in de tweede week van 96 naar #16 stijgt.

eerste Megahit

Vermoedelijk wordt ‘Runaway (U&I)’ van Galantis dan ook de eerste Megahit van 2015, het blijft immers hun anthem. Daarmee wordt voorkomen dat we na de jaarwisseling nog een week lang een kerstplaat moeten aanhoren, wat ons een beetje teveel van het goede lijkt. Er is al een keer eerder afgestapt van het principe dat het liedje van de dj’s de eerste Megahit wordt van het nieuwe jaar. In 2008 was ‘Verliefdheid’ van Jordy van Loon het anthem van Giel Beelen, Paul Rabbering en Coen Swijnenberg, maar werd ‘Another day’ van Bertolf Megahit. Wat ons betreft mag het ook ‘Hold back the river’ van James Bay worden.

TOP 5

1. EW  Gary Fomdeck: I’ll be there this christmas
2. (1)   Ed Sheeran: Thinking out loud
3. (3)   O’G3NE: Magic
4. (2)   Hozier: Take me to church
5. (4)   Mariah Carey: All I want for christmas

Voice-hits

‘Magic’ van O’G3NE blijft op de derde plaats. Hoewel het volgende week nog anders kan  lopen, ziet het er – door de grap van Gerard Ekdom – naar uit The Voice of Holland-editie geen #1-hit oplevert en dat is voor het eerst. Dat was anders geweest als de nummers ook op Spotify hadden gestaan.

Op de valreep heeft deze editie van the Voice toch nog aardig wat hits opleverd, Hier volgen ze:
-          O’G3NE: Magic (#3) Change will come, (#19) Emotion, (#43) Hold on (#88)
-          Sjors van der Panne: In het zicht van de haven (#44), Zeg me dat het niet zo is (#70)
-          Guus Mulder: The story behind the song (#78)
Grote afwezige deze week is Emmaly Brown, de eerste die afviel in de finale. Vorige week stond haar finalenummer ‘Stay or go’ nog op  #46.

Rest nog de andere eerste weeks noteringen. Dat zijn, met nog twee nieuwe kersthits:
#59 Jacqueline Govaert: Make more sound (het officiële lied van Serious Request dit jaar)
#83 Sarah Bareilles: Love is christmas (uit 2011)
#82 Michael Bublé feat. The Puppini sisters: Jingle bells (uit 2011)
#91 James Bay: Hold back the river (ook nog kanshebber voor de eerste Megahit)

ALBUMS

Wat hen met Christmas With …- Merry X-mas Everybody niet lukte (#2 in 2013), lukt Nick & Simon nu wel met Christmas With … It’s Beginning To Look A Lot Iike Christmas: een #1-notering. In de zevende week stijgt hun tweede kerstalbum naar de eerste plaats en levert het duo hun zevende #1-notering op. Dat danken ze mede aan de twee kerstconcerten (19 en 21 december) dat het duo met gasten gaf in Ahoy in Rotterdam.
Van beide albums zijn meer dan 50.000 stuks verkocht, goed voor platina dus, dat ze kregen uitgereikt uit handen van Umberto Tan, die vrijdagavond met zijn programma RTL Late Night was neergestreken in Ahoy. Daar maakte het duo ook bekend dat ze ook in 2015 weer kerstshows zullen geven onder het motto: Christmas With Nick & Simon – I’m Dreaming Of A White Christmas.

TOP 5

1. (2)   Nick & Simon: Christmas With … It’s Beginning To Look A Lot Iike Christmas
2. (3)   Anouk: Paradise And Back Again
3. (5)   Ed Sheeran: X
4 .(4)   Pink Floyd: The Endless River
5. (1)   Michael Bublé: Christmas

In 2011 stond hij drie weken #1, in 2012 twee weken en nu maar één week: Michael Bublé met Christmas. Al na één week moet het album inleveren ten bate van een ander kerstalbum, van Nick & Simon, zoals we inmiddels weten.

Vorige week vulde Michael Bublé met zijn kerstalbum Christmas het gat op dat Gerard Joling in de Album Top 100 achterliet, omdat zijn album Christmas, The Birth Of Love te goedkoop bleek te zijn voor een notering. Het album verhuisde naar de Midprice Top 50, de lijst met goedkope albums, en kwam daar direct binnen op de eerste plaats.

In RTL Boulevard en ook in het TROS Muziekcafé liet Gerard Joling weten dat Strengholt, zijn platenmaatschappij, deze handelwijze zou aankaarten, desnoods bij de rechter. Want het album van Michael Bublé is nog goedkoper dan dat van hem, waar het om de verkoopprijs gaat!

Maar Gerard weet heel goed dat het om de inkoopprijs van beide albums gaat, dat wat de winkelier betaalt. Die prijs, de p(ublished) p(rice) to d(ealer), € 8,01 voor een fysiek album en € 6,99 voor een digitaal album, bepaalt in welke lijst je komt. Dat is geen nieuwe regel, maar bestaat al jaren. De p.p.d. van Christmas, The Birth Of Love van Gerard Joling ligt te laag voor een notering in de Album Top 100 en de p.p.d. van Christmas van Michael Bublé ligt daar boven. Maar dat zegt hij er niet bij. Selectieve verontwaardiging heet zoiets. In het jaaroverzicht van de Midprice albums staat Christmas, The Birth Of Love op een tweede plaats.

Nu we dat weten kunnen we met een gerust overgaan tot de eerste weeks notering van deze week. En dat is er geen één! Wel gaan er tien albums op herhaling.

Zoals je al ziet, zijn we in de Oudjaarflits uitgebreider dan anders. De reden is simpel: dit is de laatste bijdrage van de Megaman in 2014. Op vrijdag 2 januari 2015 volgen de eerste lijsten van 2015 en dan melden wij ons ook weer met de Nieuwjaarflits. Tot die tijd kun je voor de Jaarlijsten terecht onder het kopje Het Hitjaar 2014. Fijne dagen gewenst en wees voorzichtig met vuurwerk.

Jaarflits 2014: Nederlanders nemen bijna halve albumjaarlijst voor hun rekening

Afgelopen vrijdag kwam GfK Dutch Charts al met de voorlopige jaarlijsten (zie de Jaarflits). De afgelopen dagen zijn op de ruwe data nog enkele controles uitgevoerd en vandaag, 24 december 2014, volgen de definitieve jaarlijsten. Deze lijsten zijn niet samengesteld op basis van punten, maar aan de hand van verkochte cd’s, cd-singles, downloads én streams in het afgelopen jaar. De meting loopt van 27 december 2013 (week 1) tot en met 18 december 2014 (week 51).

SINGLES

1. John Legend: All of me (1)
2. Pharrell Williams: Happy (1)
3. Clean bandit feat. Jesse Glynne: Rather be (1)
4. Lily Wood & The Prick feat. Robin Schulz: Prayer in C (1)
5. Sam Smith: Stay with me (3)
6. Dotan: Home (3)
7. Tove Lo feat. Hippie sabotage: Stay high (2)
8. Calvin Harris: Summer (3)
9. Milky chance: Stolen dance (2)
10. Pitbull feat. John Ryan: Fireball (1)

Ten opzichte van de voorlopige singlelijst hebben Calvin Harris en Milky chance een plaatsje ingeleverd. Tove Lo, vrijdag nog met ‘Habits’ op #9, komt nu op #7 met ‘Stay high’ feat. Hippie sabotage.

streaming

Ondanks dat streams pas halverwege 2013 meetelden voor de Single Top 100, werd ‘Wake me up!’ van Avicii vorig jaar toch de hit van het jaar. 2014 is het eerste jaar dat streams volledig meetellen voor de jaarlijst en dat is te zien. 57 van de 100 nummers stonden/staan meer dan een half jaar in de lijst. 25 van de 100 meer dan 35 weken, 11 meer dan 45 weken en 5 meer dan 50 weken!

langst genoteerd

‘Let her go’ van Passenger ging op 4 januari 2014 op herhaling, stond het hele jaar genoteerd (= 51 weken), kwam nooit hoger dan de 59e plaats, maar staat in het jaaroverzicht op #58! In totaal staat het nummer al 113 weken in de Single Top 100 en is daarmee ‘I got a feeling’ van the Black eyed peas, tot 8 november het langst genoteerde nummer aller tijden met 108 weken, al met 5 weken gepasseerd. En het einde is nog niet in zicht!

Dat streaming een belangrijker factor is geworden, hebben alle talentenjachten gemerkt. Voor het eerst heeft The voice of Holland geen #1-hit opgeleverd, kwam er geen enkele hit voort uit de derde editie van De Beste Singer-Songwriters van Nederland en flopte The Hit.

All of me: hit van het jaar

‘All of me’ schreef John Roger Stephens (zondag 28 december wordt hij 35) voor zijn toenmalige vriendin, het fotomodel Christine Diane ‘Chrissy’ Teigen. De twee leerden elkaar in 2007 kennen op de set van de videoclip ‘Stereo’. In december 2011 verloofden de twee en op 11 september 2013 trouwden ze in Como, Italië. Daar zong hij ‘All of me’ voor haar.

Op 12 oktober 2013 kwam ‘All of me’ binnen op #31. Het zou tot de kerst duren eer het nummer de eerste plaats bereikte, waarmee Nederland het eerste land was. Pas in 2014 bereikte het nummer ook elders de eerste plaats.

De elf weken dat ‘All of me’ in 2013 genoteerd stond, gaven het nummer al recht op een 32e plaats in de jaarlijst van 2013. Het bleef niet bij die ene keer op #1, want op 18 januari steeg ‘All of me’ terug naar de eerste plaats om daar pas na zes weken weer van af te stappen. Tot en met 10 mei verbleef het nummer bij de bovenste tien. Alle 51 weken van 2014 stond het nummer bij de bovenste 40 van de Single Top 100.

wereldwijd succes

Alleen al in de Verenigde Staten van Amerika, waar ‘All of me’ pas in mei de eerste plaats bereikte, zijn er meer dan 5 miljoen stuks van verkocht. In het Verenigd Koninkrijk lag dat aantal begin oktober op 900.000 en was het al het op twee na bestverkochte nummer. #2 was ‘Rather be’ van Clean bandit feat. Jessy Glynne (1,1 miljoen) en op #1 stond ‘Happy’ van Pharrell Williams (1,65 miljoen), die niet meer is in te halen.

Wereldwijd komt ‘All of me’ boven de 6 miljoen uit. Ondanks dat ‘All of me’ de enige hit was van John Legend in 2014, is hij geen one hit wonder, want ‘All of me’ is al zijn twaalfde notering in ons land.

nog steeds Happy

Niet alleen ‘All of me’ van John Legend stond vorig jaar ook al genoteerd, op #32. Ook ‘Happy’ van Pharrell Williams gaat al twee jaar mee. In 2013 stond het nummer vier weken op de eerste plaats en reikte het nummer tot de vijfde plaats. Daarna stond het nummer nog tot half juni bij de bovenste tien. ‘Happy’ was afgelopen jaar dan ook het meest gedownloade nummer.
‘Happy’ is niet het enigste nummer van Pharrell Williams dat de jaarlijst haalt. ‘Get lucky’ (op #93, in 2013 op #3!) en ‘Marilyn Monroe’ (op #96) staan er ook in. Allen nummers van zijn album G  I R L, dat op #20 staat en waarvoor hij in september een gouden plak kreeg uit handen van Umberto Tan in een speciale aflevering van diens programma RTL Late Night.

Nu zijn er wel meer nummers die meerdere jaren meegaan. Maar twee jaar achtereen eindigen bij de bovenste tien van het jaar, dat is maar weinig nummers voorbehouden. Er zijn twee nummers die aan ‘Happy’ vooraf gingen:
-          Frans Bauer: Heb je even voor mij (2003: #3, 2004: #8)
-          the Black eyed peas: I gotta feeling (2009: #6, 2010: #7)

Dan zijn we er echter nog niet, want er zijn dit jaar net als ‘Happy’ nog drie nummers die het hele jaar genoteerd stonden en één daarvan zelfs al drie jaar:
#12 Mr. Probz: Waves (2013: #8)
#20 Ed Sheeran: I see fire (sinds 16 november 2013)
#58 Passenger: Let her go (2013: #23, 2012: /#16).
‘Let her go’ kwam op 20 oktober 2012 binnen, verdween op 28 december 2013, maar ging  op 4 januari 2014 op herhaling.

net niet

De Single Top 100 over 2014 is natuurlijk slechts een fractie van de hits die in 2014 zijn gescoord, zo’n 550 stuks. Voor de historie wordt een streep getrokken bij de eerste honderd. Sneu dus voor #101  dat net buiten de boot valt. Dit jaar is dat ‘Till it hurts’ van Yellow claw feat. Ayden, dat het net niet heeft gehaald. Schrale troost voor Yellow claw, want hun ‘Shotgun’ feat. Rochelle staat er wel in, op #82.

Statistieken

Voordat we overgaan op de albumjaarlijst, nog even in het kort enkele statistieken.

#1-hits

16 nummers haalden de eerste plaats, 13 daarvan staan bij de bovenste 100. De resterende 3 hits waren alle van Nederlandse bodem en hielden het 1 week vol bovenaan. Je vind ze in het single-sheet over 2014 onder het kopje Het hitjaar 2014.

herkomst

De verdeling van de bovenste honderd hits is als volgt, met tussen haakjes het aantal in 2013:
25x: Verenigde Staten van Amerika (30)
21x: Groot-Brittannië (16)
17x: Nederland (35)
10x: Frankrijk (2)
8x: Zweden (8)
4x: Australië (-)
3x: België (2), Canada (2), Ierland (-)
2x: Duitsland (1), Noorwegen (-),
1x: Spanje (-), Trinidad (-),

Nog steeds voeren de Noord-Amerikanen de boventoon, maar rukken de Britten wel op. Op de derde plaats staan nog steeds de Nederlanders, maar hebben een flinke aderlating moeten laten, van 35 naar 17. De neergaande spiraal die al een aantal jaren aan de gang is, zet zich ook dit jaar door. In 2008 en 2009 kwam nog 50% van de hits uit Nederland! De oorzaak voor de flinke terugval dit jaar, moet vooral gezocht worden in het ontbreken van voldoende streaming.

talen

Van die 17 Nederlandse producties zijn er 6 in het Nederlands gezongen, De overige 11 in het Engels.Van de 83 overige hits is de taal:
78x: Engels (55)
4x: Frans (3)
1x: Noors (-)

ALBUMS

1. The Common Linnets: The Common Linnets (1)
2. Coldplay: Ghost Stories (2)
3. Stromae: Racine Carree (1)
4. Kinderen Voor Kinderen: Feest! Deel 35 (2)
5. Pink Floyd: The Endless River (1)
6. Anouk: Paradise And Back Again (1)
7. Jan Smit: Jij & Ik (1)
8. Kinderen Voor Kinderen: Waanzinnig Gedroomd: De Allergrootste Hits (1)
9. Ed Sheeran: X (2)
10. Michael Jackson: Xscape (2)

Ook hier een verbetering ten opzichte van de voorlopige lijst en zelfs voor twee albums. The Endless River van Pink Floyd moet een plaatsje inleveren ten bate van Feest! Deel 35, het jubileumalbum van Kinderen Voor Kinderen, dat uitkomt op #4. In tegenstelling tot de andere twee jaren bereikte het jaarlijkse Kinderen Voor Kinderen album niet de eerste plaats.

Het andere album dat in de definitieve albumjaarlijst ook hoger uitkomt, is Paradise And Back Again van Anouk, dat twee plaatsen stijgt en uitkomt op #6. Dat gaat ten koste van Kinderen Voor Kinderen, nu met Waanzinnig Gedroomd: De Allergrootste Hits, dat naar #8 zakt en Jij En Ik van Jan Smit dat dit jaar eindigt op #7 in plaats van #6.

Countryalbum

Ilse DeLange liep al een tijdje rond met het idee voor een country-album. Willem Bijkerk oftewel Waylon, kent ze al sinds haar tienertijd, toen de twee elkaar regelmatig tegenkwamen op country-avonden. Bijkerk heeft zich vernoemd naar Waylon Jennings, een countrylegende. Voor Ilse was hij dan ook de geschikte persoon om mee samen te werken . Ze nodigde hem uit om in Nashville, het mekka van de countrymuziek, te werken aan het album.

Songfestival

Ilse was al eens eerder benaderd om mee te doen aan het Eurovisie Songfestival, maar zag dat toen niet zitten. De prestatie van Anouk vorig jaar (negende met ‘Birds’)  trok haar nu over de drempel. Tijdens de schrijfsessies vorig jaar in Nashville, legde ze het idee voor aan Waylon. Ilse: “Op een morgen aan het ontbijt in Nashville bespraken we het en toen zei ik: 'Goh, moeten we dat niet doen met ons nieuwe project?' En toen werd ik toch wel heel erg enthousiast.” In Nashville en in Nederland, schreven ze samen met Daniël Lohues en Amerikaanse songwriters zo’n 28 nummers.

geen Songfestivalliedje

Bij het schrijven van de liedjes lieten ze de gedachte aan het liedjesfestijn los. Ze wilden niet teveel denken aan de act, aan wat er van hen verwacht wordt, maar meer van ‘waar houden we van?’ Dat gevoel hadden ze direct na het schrijven van ‘Calm after the storm’.

Ilse: “We hadden meteen het gevoel dat dit het liedje voor het liedjesfestijn zou kunnen zijn. Toch wil je het een paar keer horen tussen de andere liedjes. We hadden een top 3 gemaakt en daarin kwam dit nummer steeds naar voren”. En over de keuze zegt ze: “We hebben bewust gekozen voor de kracht van een verstild liedje, de rust, iets met een mooie tekst. We zijn voor de kern gegaan: wat is voor ons het meest sprekende liedje in alle opzichten.”

Op woensdag 12 maart presenteerde het duo ‘Calm after the storm’ in De Wereld Draait Door. De reacties daarop waren niet afwijzend, maar ook niet van ‘daar gaan we de finale mee halen’. In de downloadlijsten bleek het nummer wel direct aan te slaan en stond in no-time bovenaan. Op 22 maart kwam het nummer dan ook binnen op de eerste plaats van de Single Top 100. Het Eurovisie Songfestival was nog zes weken verwijderd.

Op 6 mei was het eindelijk zover: het optreden tijdens de eerste halve finale. Het Eurovisie Songfestival staat niet alleen voor het liedje, ook de presentatie is belangrijk. Bij de ene act leidt deze (bewust) af van het liedje, bij de andere versterkt de act juist het liedje. Dat laatste geldt zeker voor ‘Calm after the storm’. Het liedje werd tijdens de eerste halve finale op dinsdag 6 mei, zo kunstig én in zwart-wit in beeld gebracht, dat iedereen zeer verrast was.

Belg

Verantwoordelijk daarvoor was de Belgische regisseur Hans Pannecoucke, die zo’n beetje alle DVD’s van de Symphonica in Rosso concerten in beeld heeft gebracht. Ilse die hem nog kent van het Gelredome concert, had hem persoonlijk benadert om mee te werken aan het festival. Nadat Pannecoucke  ‘Calm after the storm’ had gehoord, had hij het plaatje zoals hij het in beeld wilde brengen, volledig in zijn hoofd. Mede dankzij hem haalden we de finale! Achteraf bleek ‘Calm after the storm’ met 150 punten zelfs het populairste liedje te zijn tijdens de eerste halve finale.

De euforie over ‘Calm after the storm’ groeide alleen maar. Bookmakers kenden het nummer zelfs een top 3-positie toe, een enkele zelfs de eerste plaats! De verwachtingen waren dus hoog gespannen, zou het na 38 jaar weer lukken om het Eurovisie Songfestival te winnen?

in 40 jaar niet zo hoog

Die eerste plaats verdiende het liedje zeker, maar kreeg het niet. Winnaar werd op 10 mei  Conchita Wurst uit Oostenrijk met ‘Rise like a phoenix’ met 290 punten. The Common linnets eindigde tweede met 238 punten. Zo’n hoge notering voor een Nederlandse inzending is niet meer voorgekomen sinds 1975, toen Teach in won met ‘Ding a dong’.

tweede keer tweede

Formeel is een tweede plek voor Nederland nog niet eerder voorgekomen, dat wil zeggen erkend door de E(uropean) B(roadcasting) U(nion), de Europese Radio Unie. Informeel echter, schijnt Nederland in 1956 tweede te zijn geworden, achter Lys Assia uit Zwitserland, die het eerste Eurovisie Songfestival won (informatie met dank aan A.A.T. Hout).

drievoudig platina

Nog voor de finale steeg ‘Calm after the storm’ van 49 terug naar de eerste plaats en maakte één van de grootste sprongen van buiten de top 10 naar #1. In totaal zou het nummer vier weken bovenaan de Single Top 100 doorbrengen en zouden er meer dan 60.000 van worden verkocht, goed voor drievoudig platina. In het singlejaaroverzicht staat ‘Calm after the storm’ op de 17de plaats.
In de week dat ‘Calm after the storm’ voor de derde week bovenaan stond, knalde het album van the Common Linnets binnen op de eerste plaats van de Album Top 100. Tevens kregen alle andere 12 tracks een notering in de Single Top 100, iets dat nog nooit was vertoond. Al na drie dagen was het album goud en vier dagen later platina. In november verscheen de special edition, met een extra cd met vijf akoestische nummers én een kerstnummer. Alle versies bij elkaar waren tot vorige week goed voor drievoudig platina.

buitenlands succes

Het succes van the Common Linnets bleef niet beperkt tot Nederland alleen. Vanwege het Eurovisie Songfestival werd het duo gevraagd voor een Europese promotietour. Daar bleek Waylon niet bij aanwezig te zijn, maar de Amerikaanse countryzanger Jake Etheridge, met wie Ilse al langer samenwerkt en die ook liedjes voor het album heeft geschreven.

Waylon uit the Common Linnets

Eerst werd nog gezegd dat Waylon andere verplichtingen had, maar al snel bleek er meer aan de hand te zijn. Waylon op zijn Facebook: “The Common Linnets is een project van Ilse DeLange. Zij heeft het bedacht en het is ook altijd duidelijk geweest dat dit in een wisselende samenstelling zou zijn.” Wel zei hij uit te kijken naar het evenement Tuckerville op 21 juni in de Grolsch Veste in Enschede, waarop The Common Linnets zouden optreden met andere artiesten.
Uiteindelijk bleek dat het laatste optreden van Waylon te zijn als deel van The Common Linnets. JB Meyers, van wie het idee kwam voor  ‘Calm after the storm’, vormt sindsdien met Ilse The Common Linnets. Met Jake Etheridge en anderen, werkt het duo aan het tweede album, dat in februari uitkomt.

Collectief weer aan de macht

Vorig jaar eindigde in gelijke stand: 13x de mannen en 13x de vrouwen met het album van het jaar. Dit jaar pakt een groep de eerste plaats: the Common Linnets met het gelijknamige album.

Het is dertien jaar geleden dat een groep (kan ook een soundtrack zijn) het bestverkochte album leverde. In 2001 was het K-otic, de door het talentenprogramma Starmaker geformeerde groep, met het album Bulletproof. Tevens scoorden zij als Starmaker, de hit van het jaar met ‘Damn (I think I love you).

Hier volgen alle #1-jaaralbums van groepen. De meting loopt vanaf 1978, het jaar dat afgestapt werd van het puntensysteem voor het samenstellen van de jaarlijsten:
2014: The Common Linnets: The Common Linnets
2001: K-otic: Bulletproof
1993: Soundtrack / Whitney Houston: The Bodyguard
1992: Queen: Greatest Hits
1991: Dire Straits: On Every Street
1990: Toto: Past To Present 1977 - 1990
1988: Fleetwood Mac: Tango In The Night
1987: U2: The Joshua Tree
1980: BZN: Grootste Hits
1979: Meat Loaf: Bat Out Of Hell
1978: Soundtrack: Saturday Night Fever

Neerlands trots

2014 is een goed jaar voor Nederlandse artiesten, want zij leveren niet minder dan 48% van de beste 100 albums. Eentje minder dan in 2013, maar zeer dicht bij het record van 50 in 2011. Bij de bovenste tien van 2014, zitten 5 Nederlandse producties, vorig jaar waren dat er 8.

2x Kinderen voor kinderen

Het aantal van 8 Nederlandse producties bij de bovenste tien is mede te danken aan Kinderen voor kinderen. Zij staan met maar liefst twee albums in de top 10: op #8 met De Allergrootste Hits van Kinderen Voor Kinderen – Waanzinnig Gedroomd en met Feest – 35! op #4.
Aanleiding voor het uitbrengen van twee albums in één jaar, is het 35-jarig bestaan van Kinderen voor kinderen. In april verscheen dan ook het dubbelalbum De Allergrootste Hits van Kinderen Voor Kinderen – Waanzinnig Gedroomd, dat direct binnenkwam op #1. Halverwege juni viel het album buiten de top 10, om in oktober daar weer terug te keren.

Feest!

Inmiddels was Feest – 35! uitgekomen, dat al snel de tweede plaats opeiste. In totaal stond het album vier weken op de tweede plaats, maar een eerste plek zat er niet in, de concurrentie was te groot. Julio Iglesias met The Spanish Collection, De Dijk met Allemansplein, beide één week en Anouk twee weken met Paradise And Back Again hielden het koor van de eerste plaats af. Al bij release was Feest – 35! goud en hoe dichter de jaarlijkse tv-special in beeld kwam, naderde het de platinagrens.

Ondanks dat Feest – 35! niet de eerste plaats bereikte, zit er toch een stijgende lijn in de noteringen voor de albums van Kinderen voor kinderen in de jaarlijsten:
#6: Hallo Wereld – 33 (2012)
#5: Klaar Voor De Start – 34 (2013)
#4: Feest – 35 (2014)
Een vierde plaats voor Feest! – 35 in de jaarlijst, is een notering dat een Kinderen voor kinderen album niet meer heeft gehaald sinds 1981, toen Kinderen Voor Kinderen 2 tot #2 kwam. In dat jaar stond het koor ook met twee albums bij de bovenste tien, op #7 stond Kinderen Voor Kinderen, het eerste album dat in 1980 werd uitgebracht, maar pas begin 1981 een notering kreeg nadat de tv-special werd herhaald.

net niet

De Albumjaarlijst is net als de Singlejaarlijst, het topje van de noteringen in een jaar. Ging het bij de singles om zo’n 550 hits, het afgelopen jaar stonden er in de Album Top 100 ruim 800 albums genoteerd! Het album dat de bovenste 100 over 2014 net niet heeft gehaald, is Daydreams In A Black Out van Di-rect. Na de binnenkomst op #1 op 12 april, zakte het album via 12, 22, terug naar #36. Zes weken daarna was het verdwenen. Vervolgens keer het nog twee keer terug, waarbij het album tot #41 kwam, maar per saldo waren de vijftien weken dat het album genoteerd stond, onvoldoende voor een notering bij de eerste 100 over 2014.

Statistieken

Net als bij de singles sluiten we de albumjaarlijst af met enkele statistieken.

herkomst

48x: Nederland (49)
21x: Verenigd Koninkrijk (20)
16x: Verenigde Staten van Amerika (15)
3x: België (4) , Ierland (1)
2x: Australië (1)
1x: Argentinië (-), Canada (2), Frankrijk (2), Italië (2), Nieuw-Zeeland (-), Spanje (-), Zweden (1)

talen

Voor het eerst ligt het aandeel Nederlandstalig van de Nederlandse producties onder de helft: 21 van de 48. Dat aantal is gelijk aan de Engelstalige albums. Van de 49 vallen er 5 onder het kopje divers (instrumentaal of meerdere talen) en eentje is in het Duits gezongen: Berlin van Wende Snijders.

Buitenland

Tot slot kijken we nog even hoe de jaarlijsten er bijstaan in het buitenland. In ons land worden de jaarlijsten al rond 20 december opgemaakt. In Groot-Brittannië wachten ze daarmee tot 31 december. Hierbij de top 10, met tussen haakjes het verkochte aantal downloads/singles + streams tegenover (/) het aantal verkochte aantallen (indien bekend):

Singles (incl. streams)

 1. Pharrell Williams: Happy (1,62/1,5)
 2. Clean bandit feat. Jess Glynne: Rather be (1,29/1,13)
 3. John Legend: All of me (1,2)
 4. Mr. Probz: Waves (Robin Schulz remix) (1,01)
 5. Ed Sheeran: Thinking out loud (1,01)
 6. Ella Henderson: Ghost (-/757)
 7. Sam Smith: Stay with me
 8. Meghan Trainor: All about that base (-/651)
 9. Pitbull feat. Kesha: Timber (-/744)
 10. George Ezra: Budapest
Streams, met aantallen in miljoenen

 1. Clean bandit feat. Jess Glynne: Rather be (39,7)
 2. Pharrell Williams: Happy (35)
 3. John Legend: All of me (34,9)
 4. Mr. Probz: Waves (Robin Schulz remix) (32,1)
 5. Sam Smith: Stay with me (29,1)
 6. Ed Sheeran: Thinking out loud (27,5)
 7. George Ezra: Budapest
 8. Ed Sheeran: Sing
 9. Pitbull feat. Kesha: Timber
 10. Magic!: Rude
Met meer dan 1 biljoen is Ed Sheeran de artiest die het meest gestreamed is in 2014.

Albums

 1. Ed Sheeran: X (1,689)
 2. Sam Smith: In The Lonely Hour (1,248)
 3. George Ezra: Wanted On Voyage (678.000)
 4. Paolo Nutini: Caustic Love (545)
 5. Coldplay: Ghost Stories (544)
 6. Paloma Faith: A Perfect Contradiction
 7. One Direction: Four
 8. Olly Murs: Never Been Better
 9. Pink Floyd: The Endless River
 10. Take That: III
De volledige top 10 bestaat uit Britse acts en dat is nog nooit eerder voorgekomen. Een goed teken dus voor de Britse popmuziek!

Amerika

Eind november maakte het Amerikaanse muziekmagazine Billboard de jaarlijsten op, gebaseerd op het aloude puntensysteem. Dit doen ze zo vroeg in verband met publicatie etc. Gelukkig houdt Nielsen Music de werkelijke verkopen bij en presenteert daarvan eind december de resultaten.

Taylor Swift verslaat Walt Disney

Was voor een week Frozen , de soundtrack van de gelijknamige Walt Disney film, nog met 3,46 miljoen het bestverkochte album van het jaar en 1989 van Taylor Swift de #2 met 3,34 miljoen. In de laatste week van het jaar gingen er 326.000 van 1989 over de toonbank, tegenover 64.000 van Frozen. Daarmee scoort Taylor Swift met 1989 het bestverkochte album van 2014. Dat is niet de eerste keer, want in 2009 lukte het haar ook al met Fearless, waarvan destijds 3,22 miljoen werden verkocht. We hoeven dus geen medelijden te hebben met haar! De meting van Nielsen Music loopt van 30 december 2013 tot en met 28 december 2014. Aantallen in miljoenen.

Albums

 1. Taylor Swift: 1989 (3,66)
 2. Original Soundtrack: Frozen (3,53)
 3. Sam Smith: In The Lonely Hour (1,21)
 4. Pentatonix: That’s Christmas To Me (1,14)
 5. Original Soundtrack: Guardians Of The Galaxy Soundtrack (898, ook van Walt Disney)
 6. Beyoncé: Beyoncé (878)
 7. Barbra Streisand: Partners (856)
 8. Lorde: Pure Heroine (841)
 9. One Direction: Four (814)
 10. Eric Church: The Outsiders (811)
Downloads

 1. Pharrell Williams: Happy (6,45)
 2. John Legend: All of me (4,67)
 3. Katy Perry feat; Juicy J: Dark horse (4,43)
 4. Meghan Trainor: All about that base (4,36)
 5. Iggy Azalea feat. Charli XCX: Fancy (3,97)
 6. Jason Derulo feat. 2 Chainz: Talk dirty (3,96)
 7. DJ Snake & Lil Jon: Turn down for what (3,45)
 8. Taylor Swift: Shake it down (3,43)
 9. Idina Menzel: Let it go (3,37)
 10. Sam Smith: Stay with me (3,34)
Tot zover deze Jaarflits 2014. De volledige jaarlijsten vind je onder het kopje Het hitjaar 2014, die je kunt downloaden. In de loop van de komende dagen zal deze Jaarflits nog worden aangepast / aangevuld. Natuurlijk valt er nog veel meer over het hitjaar 2014 te melden. Daarvoor verwijzen je graag naar alle edities van de Megaman en de albumsnippers op de site van 3FM.

Wij melden ons later deze middag voor de Oudjaarflits met de laatste lijsten van 2014.

Laatste aanpassing: 2 januari 2015.