woensdag 24 december 2014

Oudjaarflits : Gary Fomdeck (Gerard Ekdom) scoort voor Serious Request kerst #1; kerstalbum Nick & Simon alsnog naar #1

Al na twee dagen (zaterdag+zondag) waren er van ‘I’ll be there this christmas’ van Gary Fomdeck genoeg gedownload én gestreamd om de eerste plaats te pakken in de voorlopige singlelijst. De twee resterende dagen hebben de voorsprong op 'Thinking out loud' van Ed Sheeran alleen maar vergroot tot meer dan een kwart, waarmee ‘I’ll be there this christmas’ van Gary Fomdeck de allerlaatste #1 van 2014 is.

grap

Achter Gary Fomdeck zit 3FM dj Gerard Ekdom, Gary = Gerard, Fomdeck = FF Ekdom, titel van zijn dagelijkse radioprogramma. In november dook Gerard de studio in voor het opnemen van een kerstsingle, waarmee een langgekoesterde wens van hem uitkwam. Buiten Pieter Kok, producer van ‘Effe Ekdom’, producer Arno Krabman en de groep Sunday Sun, wist niemand hiervan
Om het allemaal zo geloofwaardig mogelijk over te laten komen, werd een website ontwikkeld, kwam er een pagina op Facebook en een eigen Twitter-account van deze ‘Amerikaanse’ artiest die naar Nederland was gekomen om met Nederlandse muzikanten een kerstnummer op te nemen.

Op 3 december kwam het nummer beschikbaar als download én stream. Diverse radiomakers van NPO Radio 2, 3FM en lokale radiostations draaiden het nummer, waar Gary via de sociale media op reageerde. Ze tuinden er allemaal in, en wisten toen nog niet dat Gerard er achter zat.

bekendmaking

Pas zaterdagmiddag maakte Gerard zich bekend tijdens een telefonisch interview dat ‘Gary Fomdeck’ had met dj’s Domien Verschuren en Coen Swijnenberg. Zii verblijven, net als Gerard, in het Glazen Huis in Haarlem voor 3FM Serious Request.

3FM Serious Request

Het nieuws rond de grap van Gerard verspreidde zich zeer snel en binnen korte tijd stond ‘I’ll be there this christmas’ van Gary Fomdeck, waarvan de opbrengst naar Serious Request gaat, bovenaan de iTuneslijst. Nu zegt dat niet zoveel, want #1 sta je al met een paar honderd downloads. De aantallen van ‘I’ll be there this christmas’ kwamen echter ver boven de 1000 uit, en dat is veel op één dag! De aantallen bleven stijgen, doordat Gerard er een actie aan verbond: als het nummer meer dan € 25000,-- zou opbrengen, zingt hij het live in het Glazen Huis.

meest aangevraagd

Maandagmiddag was die grens bereikt en dinsdagmorgen zong hij het nummer live in het Glazen Huis. Het nummer had toen geen € 25000,-- maar al € 46.839,-- opgebracht! Daarmee stopten de aanvragen en de downloads echter niet, waardoor ‘I’ll be there this christmas’ van Gary Fomdeck al sinds zondag het meest aangevraagde liedje is.

Living doll

Als Gerard Ekdom in het huis verblijft, dan playbackt hij altijd ‘Living doll’ van Cliff Richard & the Young Ones. Dat wil zeggen als het nummer genoeg heeft opgebracht. De opbrengst die  ‘Living doll’ in het verleden haalde, zo’n  € 5000,--, valt in het niet bij de opbrengst van ‘I’ll be there this christmas’ van Gary Fomdeck, bijna tien keer zoveel!

Anthem

Hoewel de #1 van de Top Serious Request 2014 pas op oudjaar bekend wordt, moet het wel raar lopen wil ‘I’ll be there this christmas’ niet het meest gevraagde liedje zijn van deze editie van 3FM Serious Request. Dat wordt dan de eerste keer dat het populairste liedje niet het anthem van de dj’s is (het nummer dat hen door de moeilijke momenten helpt), maar een ander nummer. Het anthem van Gerard, Domien en Coen is ‘Runaway (U&I)’ van Galantis, dat in de tweede week van 96 naar #16 stijgt.

eerste Megahit

Vermoedelijk wordt ‘Runaway (U&I)’ van Galantis dan ook de eerste Megahit van 2015, het blijft immers hun anthem. Daarmee wordt voorkomen dat we na de jaarwisseling nog een week lang een kerstplaat moeten aanhoren, wat ons een beetje teveel van het goede lijkt. Er is al een keer eerder afgestapt van het principe dat het liedje van de dj’s de eerste Megahit wordt van het nieuwe jaar. In 2008 was ‘Verliefdheid’ van Jordy van Loon het anthem van Giel Beelen, Paul Rabbering en Coen Swijnenberg, maar werd ‘Another day’ van Bertolf Megahit. Wat ons betreft mag het ook ‘Hold back the river’ van James Bay worden.

TOP 5

1. EW  Gary Fomdeck: I’ll be there this christmas
2. (1)   Ed Sheeran: Thinking out loud
3. (3)   O’G3NE: Magic
4. (2)   Hozier: Take me to church
5. (4)   Mariah Carey: All I want for christmas

Voice-hits

‘Magic’ van O’G3NE blijft op de derde plaats. Hoewel het volgende week nog anders kan  lopen, ziet het er – door de grap van Gerard Ekdom – naar uit The Voice of Holland-editie geen #1-hit oplevert en dat is voor het eerst. Dat was anders geweest als de nummers ook op Spotify hadden gestaan.

Op de valreep heeft deze editie van the Voice toch nog aardig wat hits opleverd, Hier volgen ze:
-          O’G3NE: Magic (#3) Change will come, (#19) Emotion, (#43) Hold on (#88)
-          Sjors van der Panne: In het zicht van de haven (#44), Zeg me dat het niet zo is (#70)
-          Guus Mulder: The story behind the song (#78)
Grote afwezige deze week is Emmaly Brown, de eerste die afviel in de finale. Vorige week stond haar finalenummer ‘Stay or go’ nog op  #46.

Rest nog de andere eerste weeks noteringen. Dat zijn, met nog twee nieuwe kersthits:
#59 Jacqueline Govaert: Make more sound (het officiële lied van Serious Request dit jaar)
#83 Sarah Bareilles: Love is christmas (uit 2011)
#82 Michael Bublé feat. The Puppini sisters: Jingle bells (uit 2011)
#91 James Bay: Hold back the river (ook nog kanshebber voor de eerste Megahit)

ALBUMS

Wat hen met Christmas With …- Merry X-mas Everybody niet lukte (#2 in 2013), lukt Nick & Simon nu wel met Christmas With … It’s Beginning To Look A Lot Iike Christmas: een #1-notering. In de zevende week stijgt hun tweede kerstalbum naar de eerste plaats en levert het duo hun zevende #1-notering op. Dat danken ze mede aan de twee kerstconcerten (19 en 21 december) dat het duo met gasten gaf in Ahoy in Rotterdam.
Van beide albums zijn meer dan 50.000 stuks verkocht, goed voor platina dus, dat ze kregen uitgereikt uit handen van Umberto Tan, die vrijdagavond met zijn programma RTL Late Night was neergestreken in Ahoy. Daar maakte het duo ook bekend dat ze ook in 2015 weer kerstshows zullen geven onder het motto: Christmas With Nick & Simon – I’m Dreaming Of A White Christmas.

TOP 5

1. (2)   Nick & Simon: Christmas With … It’s Beginning To Look A Lot Iike Christmas
2. (3)   Anouk: Paradise And Back Again
3. (5)   Ed Sheeran: X
4 .(4)   Pink Floyd: The Endless River
5. (1)   Michael Bublé: Christmas

In 2011 stond hij drie weken #1, in 2012 twee weken en nu maar één week: Michael Bublé met Christmas. Al na één week moet het album inleveren ten bate van een ander kerstalbum, van Nick & Simon, zoals we inmiddels weten.

Vorige week vulde Michael Bublé met zijn kerstalbum Christmas het gat op dat Gerard Joling in de Album Top 100 achterliet, omdat zijn album Christmas, The Birth Of Love te goedkoop bleek te zijn voor een notering. Het album verhuisde naar de Midprice Top 50, de lijst met goedkope albums, en kwam daar direct binnen op de eerste plaats.

In RTL Boulevard en ook in het TROS Muziekcafé liet Gerard Joling weten dat Strengholt, zijn platenmaatschappij, deze handelwijze zou aankaarten, desnoods bij de rechter. Want het album van Michael Bublé is nog goedkoper dan dat van hem, waar het om de verkoopprijs gaat!

Maar Gerard weet heel goed dat het om de inkoopprijs van beide albums gaat, dat wat de winkelier betaalt. Die prijs, de p(ublished) p(rice) to d(ealer), € 8,01 voor een fysiek album en € 6,99 voor een digitaal album, bepaalt in welke lijst je komt. Dat is geen nieuwe regel, maar bestaat al jaren. De p.p.d. van Christmas, The Birth Of Love van Gerard Joling ligt te laag voor een notering in de Album Top 100 en de p.p.d. van Christmas van Michael Bublé ligt daar boven. Maar dat zegt hij er niet bij. Selectieve verontwaardiging heet zoiets. In het jaaroverzicht van de Midprice albums staat Christmas, The Birth Of Love op een tweede plaats.

Nu we dat weten kunnen we met een gerust overgaan tot de eerste weeks notering van deze week. En dat is er geen één! Wel gaan er tien albums op herhaling.

Zoals je al ziet, zijn we in de Oudjaarflits uitgebreider dan anders. De reden is simpel: dit is de laatste bijdrage van de Megaman in 2014. Op vrijdag 2 januari 2015 volgen de eerste lijsten van 2015 en dan melden wij ons ook weer met de Nieuwjaarflits. Tot die tijd kun je voor de Jaarlijsten terecht onder het kopje Het Hitjaar 2014. Fijne dagen gewenst en wees voorzichtig met vuurwerk.

1 opmerking:

  1. Dank voor alle toelichtingen bij de hits in 2014.

    BeantwoordenVerwijderen