vrijdag 16 september 2011

Hitflits: Gotye net te sterk voor Coldplay, Adele zet zegemars voort

Vorige week moest Gotye feat. Kimbra met ‘Somebody that I used to know’ nog Keizer & de Munnik met ‘Kijk me na’ voor laten gaan. Deze week is het het Australisch/Nieuw-Zeelandse duo wel gelukt om de eerst plaats van de Single Top 100 te halen. Zij het nipt, want het verschil met de #2 is slechts 0,87%! Die #2 is ‘Paradise’ van Coldplay, dat sinds maandag te koop is. Als het nummer een dag eerder was uitgebracht, had het zeker de eerste plaats gehaald en had Coldplay een derde #1-hit kunnen bijschrijven. Nu zit dat er wat minder in, want er zijn behalve Gotye feat. Kimbra nog meer kapers op de kust!

Ook (opnieuw) in de race is ‘Moves like Jagger’ van Maroon 5 feat. Christina Aguilera, dat in de twaalfde week terugstijgt naar de derde plaats. ‘Kijk me na’ van Keizer & de Munnik zakt van de eerste naar de vierde plaats.

Volgende week verschijnt ‘The awakening’, het derde album van James Morrison. ‘Slave to the music’, de eerste hitsingle van het album, boekt deze week zes plaatsen winst en komt uit op de negende plaats. Na ‘You give me something’ (#3 in 2006) en ‘Broken strings’ (#7 in 2008), het duet met Nelly Furtado, is ‘Slave to the music’ zijn derde top 10-notering.

De overige eersteweeks noteringen:
#14 Tony Bennett & Amy Winehouse: Body and soul
#27 Di-rect: The chase
#42 René le Blanc: Ik laat je nooit meer gaan
#44 Glennis Grace: Always
#57 Celine Cairo: Got me good
#59 Stef Ekkel: De blinde orgelman
#69 Bruno Mars: Marry you
#80 Tina van Beeck: Hartje van goud
#82 Anouk: Save me
#86 Elz Bakker: Laat mij voor jou de laatste zijn
#90 Dionne Bromfield: Foolin’
#91 Ghijs de Bruijn: Ik wil je terug
#98 Stiekz-o-matic and Carlos Barbosa: Big Brazil 2.0
#99 Jason Derulo: It girl

Twee singles gaan op herhaling: ‘Fire’ van Rigby komt in de derde week binnen op #81, niet echt bijzonder. Dat kunnen we echter wel stellen van ‘Heavy cross’ van Gossip dat op de negentiende plaats binnenkomt. Het nummer stond in 2009 elf weken genoteerd, maar kwam niet verder dan de 22e plaats. Dit keer scoort het nummer beter en dat dankzij de reclamespot van Dior ‘J'adore’ parfum, met Charlize Theron, waarin het nummer wordt gebruikt. En terecht! Zangeres Beth Ditto scoorde in maart haar eerste solohit met ‘I wrote the book’ dat tot #28 kwam.

Na een afwezigheid van twee weken pakt Adele opnieuw, nu voor de zesde keer(!) de eerste plaats terug. In de 34e week stijgt ‘21’ naar de eerste plaats van de Album Top 100, waar het album nu voor de 27e week in staat. ‘21’ evenaart daarmee ‘Falling into you’ van Céline Dion uit 1996, dat ook zes keer de eerste plaats bereikte en in totaal dertien weken op de eerste plaats stond.
‘Mylo xyloto’, het nieuwe album van Coldplay verschijnt pas op 24 oktober, dus Adele heeft nog alle kans er een zevende keer van te maken, mocht ze daarvoor nog een keer de eerste plaats verliezen.

In de Back catalog Top 50, de lijst met albums ouder dan twee jaar (behalve als een artiest net is overleden) staat ‘19’ nu voor de 45e week bovenaan, waarmee ze twee weken boven ‘Frank’ van Amy Winehouse staat en acht weken onder ‘Come away with me’ van Norah Jones.

De eersteweeks noteringen op een rijtje:
#2 Dream theater: A dramatic turn of events
#6 the Kooks: Junk of the heart
#7 Corry Konings: Lachend door het leven
#17 Finalisten van het Junior Songfestival: Junior Songfestival 2011
#21 Wynton Marsalis & Eric Clapton: Play the blues live
#41 Katzenjammer: A kiss before you go
#44 Anathema: Falling deeper
#56 Gregory Page: My true love
#59 Finn Silver: Crossing the rubicon
#62 Primus: Green naugahyde
#64 Anthrax: Workship music
#72 Laura Marling: A creature I don’t know
#86 Doris Day: My heart
#96 Jimi Hendrix experience: Winterland

En tot zover deze Hitflits. Later dit weekend kun je weer een nieuwe Megaman tegemoet zien.